Valikko
Ulkomaat    |   Kommentti

Ahneudella ei ole rajoja eikä joillakuilla pidäkkeitä – Dortmundin pommimiehen häikäilemätön juoni on kuin elokuvasta

Dortmundin isku ei ole uusi täplä siihen karttaan, johon päivitetään Isisin iskuja Euroopassa.

Köln

Tämän häikäilemättömämpää juonittelua on vaikea kuvitella muualle kuin toimintaelokuvaan. Dortmundin viimeviikkoisen räjähdeiskun motiiviksi on paljastumassa ahneus ja keinoksi pörssikeinottelu. Iskun tekijä on ollut muutaman miljoonan euron vuoksi valmis murhaamaan joukkueellisen huippu-urheilijoita. Peittääkseen jälkiään tekijä jätti viestejä, joilla syyllisiksi lavastettiin islamistiset terroristit.

Iskun tekijän tai tekijöiden ideana vaikuttaisi olleen se, että jalkapallojoukkue Borussia Dortmundin pelaajien kuolema laskisi dramaattisesti joukkueen pörssikurssia, ja siten tekijä saisi hankkimillaan optiosopimuksilla mahdollisesti noin neljän miljoonan euron voitot.

Myyntioptiot oikeuttavat niiden haltijan myymään osakkeita ennalta sovittuun hintaan tulevaisuudessa. Mitä enemmän osakkeen kurssi sillä välin laskee, sitä enemmän sijoittaja tienaa.

Voi olla, että Saksan poliisit ja syyttäjäviranomaisetkin ovat näistä juonenkäänteistä ihmeissään, vaikka paljon ovatkin nähneet. Dortmundissa tehtiin hyvin poikkeuksellinen rikos. Ahneudella ei ole rajoja, eikä joillakuilla ilmeisesti minkäänlaisia pidäkkeitä. Aikanaan selvinnee, missä mielentilassa tällaisia iskuja suunnitellaan ja toteutetaan.

Iskun poikkeuksellisuus havaittiin kuitenkin nopeasti, eivätkä viranomaiset peitelleet epäilystään siitä, että kyse olisi varmuudella terrorismista.

Vaikka syyttäjä ilmoitti tutkivansa iskun yhteyttä islamistiseen terrorismiin, rinnalla kulki alusta alkaen myös toinen viesti: Iskussa on piirteitä, jotka poikkeavat terrorismin logiikasta ja siitä, miten terroristijärjestö Isis on aikaisemmin iskuissaan toiminut.

Esimerkiksi iskupaikalta ja myöhemmin myös muualta löytyneitä viestejä pidettiin heti hyvin poikkeuksellisina. Viestit yrittivät viedä teon motiivia kohti islamista terrorismia. Niissä esitettiin muun muassa vaatimus siitä, että Saksa sulkisi Ramsteinin lentotukikohdan, jota Yhdysvallat käyttää ilmaiskuissaan Syyriaan. Tämänkaltaisia pieniä ja konkreettisia vaatimuksia terrorismiasiantuntijat pitivät Isisin toimintatapoihin nähden hyvin outona ja yhtenä osoituksena siitä, etteivät kirjeet olisi aitoja.

Tunnustuksia tuli myös muista suunnista – isku yritettiin laittaa niin äärivasemmiston kuin äärioikeiston sekä jalkapallohuligaanien piikkiin. Poliisi teki myös pari kiinniottoa. Vaikka kyse ei ollut tekijöistä, 26-vuotias irakilaismies on yhä vangittuna epäiltynä Isisin jäseneksi. Dortmundin iskun kanssa hänellä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä.

Näinä yksittäisten ja arvaamattomien terroritekojen aikoina mahdollisuus sille, että kyse olisi islamistisesta terrorismista, oli silti otettava vakavasti. Myös itse kirjoitin pohdintoja siitä, millainen kohde jalkapallojoukkue olisi islamistiselle terrorismille.

Kirjoitin myös, että koska Dortmundin iskussa oli niin monia hämmentäviä piirteitä, ei johtopäätösten aika ole vielä.

Hämmentäviä piirteitä on nyt entistä enemmän. Johtopäätösten aika ei ole vieläkään. Se on nyt kuitenkin selvää, että tämä isku ei ole uusi täplä siihen karttaan, johon päivitetään Isisin iskuja Euroopassa.

Turvallisuusuhkien kenttä on moninainen. Rikollisuus ja terrorismi nivoutuvat monin tavoin toisiinsa ja niiden juuret löytyy osin samoista ongelmista – mutta ne eivät todellakaan aina kytkeydy toisiinsa. Häikäilemättömyys ja valmius brutaaliin väkivaltaan ei ole mikään islamistien yksinoikeus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  6. 6

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  7. 7

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  8. 8

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  9. 9

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  10. 10

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää