Valikko
Ulkomaat

Dortmundin iskusta pidätetty ”Sergei W” tunsi sähkötekniikkaa ja taloutta – mutta teki ainakin kolme virhettä

Epäillyn rahaliikenne ja käytös herättivät huomiota, eivätkä islamistitarinatkaan uponneet tutkijoihin.

Borussia Dortmund -jalkapallojoukkuetta vastaan tehdystä iskusta epäilty mies on saksalaismedian mukaan 28-vuotias mies nimeltä Sergei, jolla on Saksan ja Venäjän kaksoiskansalaisuus. Teon motiivina oli tutkijoiden mukaan yritys rikastua.

Saksalaismedia käyttää miehestä nimeä Sergei W.

Saksalaisen Spiegel-lehden mukaan epäilty on kotoisin Tübingenistä, joka sijaitsee lähellä Stuttgartia. Miehellä oli ilmeisesti myös työpaikka, sillä Bild-lehden mukaan poliisi otti hänet kiinni, kun hän oli menossa työpaikalleen Tübingenissä. Spiegelin mukaan viranomaiset olivat ennen kiinniottoa seuranneet miestä viikon.

Sergei näyttää tuntevan keskimääräistä enemmän sähkötekniikkaa ja taloutta, sillä Bildin mukaan hän voitti oppilaitoksen järjestämän elektroniikka- ja yritystekniikkakilpailun heinäkuussa 2015. Elektroniikkaosaamisen epäillään olleen eduksi pommien rakentamisessa.

Iskulla miehen epäillään yrittäneen saada Borussia Dortmundin osakekurssin arvon romahtamaan. Hän oli ostanut jalkapallojoukkueen niin sanottuja put-optioita eli myyntioptioita, jotka tuottavat voittoa, kun osakekurssi laskee.

Hän ei ilmeisesti ennestään ollut rahamiehiä, sillä Spiegelin mukaan hän oli ottanut optio-ostoaan varten kulutusluottoa. Hän osti 15 000 optiota 78 000 eurolla. Jos joukkueen osakekurssi olisi romahtanut kuten mies ajatteli, hän olisi voinut tienata mahdollisesti miljoonia euroja.

Aivan viimeistä piirtoa myöten epäilty ei kuitenkaan näytä hioneen iskun yksityiskohtia. Hän tuli herättäneeksi ylimääräistä huomiota ainakin kaksi kertaa.

Ensinnäkin miehen optio-ostos näytti Bildin mukaan sen verran epätavalliselta, että pankki teki siitä poliisille ilmoituksen rahanpesuepäilystä.

Ostoksensa Sergei teki hotellin tietokoneella siitä hotellista, johon hän oli kirjautunut ennen iskua. Pankin lisäksi myös hotellin henkilöstö kiinnitti mieheen huomiota. Miehen käytös ihmetytti, koska muiden asiakkaiden juoksennellessa säikähtäneinä iskun jälkeen Sergei meni hotellin ravintolaan täysin rauhallisena ja tilasi pihvin, Bild kertoo.

Jo kirjautuessaan hotelliin epäilty esitti tavanomaisesta poikkeavia vaatimuksia. Hän ei tyytynyt tarjottuun huoneeseen vaan halusi vaihtaa ullakkohuoneeseen, jonka ikkuna on kadulle päin, kertoo Bild omiin poliisilähteisiinsä viitaten. Näin hänellä oli näköyhteys paikkaan, jossa pommit olivat, jolloin hän olisi mahdollisesti voinut laukaista räjähteet etäyhteydellä.

Miehen epäillään myös yrittäneen saada pommi-iskun näyttämään islamistiselta terroriteolta. Tässäkin hän toimi saksalaisviestimien mukaan sangen amatöörimäisesti.

Iskupaikalta löytyi terroristijärjestö IS:n nimissä tehty tunnustus, jollaista ei ole tiettävästi aikaisemmin jätetty terroritekojen yhteydessä kuin yhdessä tapauksessa Keniassa, kertoi Spiegel viime viikolla. Viestistä myös puuttui IS:n logo, eikä siinä ollut iskua oikeuttavia uskonnollisia viittauksia, jollaiset tavallisesti kuuluvat IS:n viesteihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Jalkapallo
 • Pommi-iskut
 • Osakemarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  8. 8

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  9. 9

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  10. 10

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää