Valikko
Ulkomaat

Dortmundin iskusta pidätetty ”Sergei W” tunsi sähkötekniikkaa ja taloutta – mutta teki ainakin kolme virhettä

Epäillyn rahaliikenne ja käytös herättivät huomiota, eivätkä islamistitarinatkaan uponneet tutkijoihin.

Borussia Dortmund -jalkapallojoukkuetta vastaan tehdystä iskusta epäilty mies on saksalaismedian mukaan 28-vuotias mies nimeltä Sergei, jolla on Saksan ja Venäjän kaksoiskansalaisuus. Teon motiivina oli tutkijoiden mukaan yritys rikastua.

Saksalaismedia käyttää miehestä nimeä Sergei W.

Saksalaisen Spiegel-lehden mukaan epäilty on kotoisin Tübingenistä, joka sijaitsee lähellä Stuttgartia. Miehellä oli ilmeisesti myös työpaikka, sillä Bild-lehden mukaan poliisi otti hänet kiinni, kun hän oli menossa työpaikalleen Tübingenissä. Spiegelin mukaan viranomaiset olivat ennen kiinniottoa seuranneet miestä viikon.

Sergei näyttää tuntevan keskimääräistä enemmän sähkötekniikkaa ja taloutta, sillä Bildin mukaan hän voitti oppilaitoksen järjestämän elektroniikka- ja yritystekniikkakilpailun heinäkuussa 2015. Elektroniikkaosaamisen epäillään olleen eduksi pommien rakentamisessa.

Iskulla miehen epäillään yrittäneen saada Borussia Dortmundin osakekurssin arvon romahtamaan. Hän oli ostanut jalkapallojoukkueen niin sanottuja put-optioita eli myyntioptioita, jotka tuottavat voittoa, kun osakekurssi laskee.

Hän ei ilmeisesti ennestään ollut rahamiehiä, sillä Spiegelin mukaan hän oli ottanut optio-ostoaan varten kulutusluottoa. Hän osti 15 000 optiota 78 000 eurolla. Jos joukkueen osakekurssi olisi romahtanut kuten mies ajatteli, hän olisi voinut tienata mahdollisesti miljoonia euroja.

Aivan viimeistä piirtoa myöten epäilty ei kuitenkaan näytä hioneen iskun yksityiskohtia. Hän tuli herättäneeksi ylimääräistä huomiota ainakin kaksi kertaa.

Ensinnäkin miehen optio-ostos näytti Bildin mukaan sen verran epätavalliselta, että pankki teki siitä poliisille ilmoituksen rahanpesuepäilystä.

Ostoksensa Sergei teki hotellin tietokoneella siitä hotellista, johon hän oli kirjautunut ennen iskua. Pankin lisäksi myös hotellin henkilöstö kiinnitti mieheen huomiota. Miehen käytös ihmetytti, koska muiden asiakkaiden juoksennellessa säikähtäneinä iskun jälkeen Sergei meni hotellin ravintolaan täysin rauhallisena ja tilasi pihvin, Bild kertoo.

Jo kirjautuessaan hotelliin epäilty esitti tavanomaisesta poikkeavia vaatimuksia. Hän ei tyytynyt tarjottuun huoneeseen vaan halusi vaihtaa ullakkohuoneeseen, jonka ikkuna on kadulle päin, kertoo Bild omiin poliisilähteisiinsä viitaten. Näin hänellä oli näköyhteys paikkaan, jossa pommit olivat, jolloin hän olisi mahdollisesti voinut laukaista räjähteet etäyhteydellä.

Miehen epäillään myös yrittäneen saada pommi-iskun näyttämään islamistiselta terroriteolta. Tässäkin hän toimi saksalaisviestimien mukaan sangen amatöörimäisesti.

Iskupaikalta löytyi terroristijärjestö IS:n nimissä tehty tunnustus, jollaista ei ole tiettävästi aikaisemmin jätetty terroritekojen yhteydessä kuin yhdessä tapauksessa Keniassa, kertoi Spiegel viime viikolla. Viestistä myös puuttui IS:n logo, eikä siinä ollut iskua oikeuttavia uskonnollisia viittauksia, jollaiset tavallisesti kuuluvat IS:n viesteihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Jalkapallo
 • Pommi-iskut
 • Osakemarkkinat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  5. 5

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla

  8. 8

   Elimistö polttaa rasvaa solujen tarpeeseen – ravinnon ylimääräinen energia jää elimistöön ja muuttuu rasvaksi

  9. 9

   Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla

  10. 10

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää