Ulkomaat

Ruotsille kaasuputki on turvallisuusasia, Saksalle kiusallinen hanke – HS:n kirjeenvaihtajat kertovat, miten Nord Streamiin suhtaudutaan Euroopassa

Myös Euroopan komissiossa hanke aiheuttaa päänvaivaa, mutta keinot putken torppaamiseksi ovat vähissä.

Ruotsille putki on turvallisuusasia

Elina Kervinen, Tukholma:

Ruotsissa julkinen keskustelu Nord Stream 2 -yhtiön kaasuputkesta on käynyt kiivaana niin poliitikkojen puheissa kuin lehtien palstoilla.

Naapurin virallinen linja on, ettei kaasuputkihankkeesta pidetä, mutta sen pysäyttäminen on mahdotonta. Putki kun ei kulje Ruotsin aluevesien kautta.


Ruotsi on silti pyrkinyt vaikuttamaan asiaan kykyjensä mukaan sekä kotimaassa että EU-tasolla.

Ero suomalaiseen keskusteluun on selvä. Ruotsi katsoo kysymystä energiapolitiikan lisäksi vahvasti turvallisuus- ja puolustuspolitiikan lähtökohdista.

Hallitus ilmaisi kantansa selvästi joulukuussa, kun se halusi pysäyttää ruotsalaisten satamien käyttämisen Nord Stream 2:n logististen töiden tukena.

Se arvioi, että satamien käyttämisellä olisi ”kielteisiä puolustuspoliittisia vaikutuksia”, kuten ulkoministeri Margot Wallström sanoi. Mitä nämä tarkalleen ottaen olisivat, ei ollut selvää, sillä yksityiskohdat haluttiin pitää salassa.

Nord Sream 2, jonka omistaa Venäjän valtion Gazprom, olisi halunnut käyttää putken asennuksen aikana sekä Sliten satamaa Gotlannissa että Karlshamnin satamaa maan etelärannikolla. Slitestä asennettiin jo Nord Streamin ensimmäistä kaasuputkea. Muistona siitä paikallinen satamalaituri on paikallisten keskuudessa ja Ruotsin mediassa kulkenut lisänimellä ”Putinkajen” eli Putin-laituri.

Venäjän vallattua Krimin 2014 tunnelma Itämerellä kuitenkin kiristyi ja Ruotsi alkoi enenevässä määrin nähdä Gotlannin saaren strategisesti merkittävänä paikkana. Se päätti muun muassa lähettää saarelle vuosien tauon jälkeen pysyviä joukkoja.

Nord Stream 2:sta tuli samalla Ruotsissa osa laajempaa Itämeri-keskustelua.

Hallitus kutsui alkuvuodesta sekä Gotlannin että Karlshamnin edustajat neuvonpitoon informoidakseen putkeen liittyvistä puolustuspoliittisista näkemyksistään. Tämän jälkeen Gotlanti päätti, ettei se ota uutta kaasuputkihanketta satamaansa.

”Minulla ei ole syytä kyseenalaistaa hallituksen arviota. Luotan siihen”, sanoi aluehallinnon puheenjohtaja Björn Jansson.

Karlshamn sen sijaan halusi tehdä toisin ja sanoa kyllä runsaan kymmenen miljoonan euron sopimukselle Nord Stream 2:n kanssa.

Kyse oli kunnallisessa päätösvallassa olevasta asiasta, johon hallituksella ei ollut sanomista.

Tilanne oli myös hiukan toisenlainen kuin Gotlannissa. Gotlannissa satama-alue olisi vuokrattu yhtiön tarpeisiin. Karlshamnissa satamayhtiö sen sijaan myy asiakkaalle logistiikkaa, ja työtä tehdään pääosin oman henkilökunnan voimin.

Karlshamnissa onkin haluttu painottaa, ettei sopimus tarkoita venäläisten läsnäoloa Ruotsissa. Ja vaikka tarkoittaisikin, ei siinä olisi mitään uutta.

Karlshamnin satamayhtiön mukaan kansainvälisessä satamassa vieraili vain viime vuoden aikana noin 700 alusta, jossa oli mukana venäläisiä miehistön jäseniä.

Nord Streamin alihankkija töille on puolestaan hollantilaisen Wasco Coatingsin saksalainen yksikkö. Se kuljettaa saksalaisia putkia Saksasta Karlshamniin, mistä ne lähetetään Itämerelle.

Hallitus päätti Karslhamnin linjauksen yhteydessä lisätä turvatoimia alueella. Melko lähellä sijaitsee sekä meri- että ilmavoimien tukikohta, ja sopimus voi lisätä liikennettä niiden ympärillä.

Kotikentän lisäksi ruotsalaiset ovat ajaneet kaasuputken torppaamista myös EU:ssa.

Energiaministeri Ibrahim Baylan kirjelmöi aiemmin tänä keväänä yhdessä tanskalaisen kollegansa Lars Christian Lilleholtin kanssa Brysseliin. He pyysivät, että komissio tarkastelisi, missä määrin putki on yhteensopiva EU-lainsäädännön ja ener­giaunionin tavoitteiden kanssa.

Vastaus tuli hiljattain. Siinä todettiin muun muassa, ettei komissio näe putkea tarpeellisena. Selväksi kävi myös, ettei putkeen voi oikeudellisesti puuttua nykylainsäädännöllä. Komissio kertoi samalla pyytävänsä jäsenmailta mandaattia keskustella teemasta Venäjän kanssa.

Baltia vastustaa putkia

Jussi Niemeläinen, Riika:

Baltian maat suhtautuivat kielteisesti jo kahteen edelliseen Nord Streamin putkeen, jotka valmistuivat vuosina 2011 ja 2012. Nyt Viro, Latvia ja Liettua vastustavat avoimesti Nord Stream 2:ta ja yrittävät estää sen rakentamisen.

Maat pitävät hanketta ensinnäkin täysin poliittisena. Niiden mielestä Venäjä yrittää jakaa uusien putkien avulla EU:ta. Toinen syy vastustukseen liittyy Ukrainaan. Nord Streamin putkien avulla Gazprom haluaa kiertää Ukrainan, joka on perinteisesti ollut venäläisen kaasun pääreitti länteen. Bal­tiassa ei haluta viedä Ukrainalta tätä tärkeää tulonlähdettä, varsinkin, kun EU tukee Ukrainaa jo nyt taloudellisesti.


Baltiassa myös muistetaan, kuinka monet länsipoliitikot perustelivat erityisesti Nord Streamia keskinäisriippuvuudella, jolla piti sitoa Venäjä ­EU:hun. Ei toiminut, Bal­tiassa sanotaan.

Baltiassa myös vanhastaan kylmää tilanne, jossa Saksa ja Venäjä sopivat asioista pienempien pään yli. Donald Trumpin noustua Yhdysvaltain presidentiksi Baltiassa on puhuttu tosin pääasiassa arvostavasti Saksasta, sillä Saksan merkitys Baltiankin puolustuksessa on lisääntynyt. Silti mietitään, mitä Saksa tarkoittaa solidaarisuudella, josta se paljon puhuu.

EU:lla ei ole oikeudellisia keinoja

Pekka Mykkänen, Bryssel:

Venäjältä Saksaan rakennettava Nord Stream 2 -putki on pulmallinen Euroopan unionille. Euroopan komissiossa hanke aiheuttaa päänvaivaa, mutta keinot putken torppaamiseksi ovat vähissä.

”Me emme pidä hankkeesta poliittisesti. Mutta oikeudellisesti komissiolla ei ole perusteita vastustaa sitä, koska EU-lainsäädäntö ei päde putken merelliseen offshore-osaan”, sanoo komission energia-asioista vastaava tiedottaja Anna-Kaisa Itkonen.

Itä-Euroopan maat sekä Ruotsi ja Tanska ovat kirjelmöineet komissiolle. Komission on haluttu selvittävän, onko hanke EU-lakien ja EU:n energiapolitiikan mukainen.

Vastaus on annettu monella suulla vuosien varrella: EU:n pyrkimys monipuolistaa energialähteitään ja vähentää riippuvuutta Venäjästä ottaa takapakkia.

Komissio vastasi Tanskalle ja Ruotsille ilmoittamalla, että se toivoo jäsenmailta lupaa käydä keskusteluja Venäjän kanssa, koska hanke ei voi jäädä Venäjän lainsäädännön armoille tai juridiseen tyhjiöön.

Asia päätettäneen jäsenmaiden kesken niin sanotulla määräenemmistöllä, joten komissio saanee mandaattinsa. Eri asia on, haluaako Venäjä moisiin neuvotteluihin osallistua.

Saksalle hanke on poliittisesti kiusallinen

Anna-Liina Kauhanen, Berliini:

Virallisesti Nord Stream -kaasuputket ovat Saksan näkökulmasta puhtaasti kaupallinen hanke, johon hallitus ei halua juuri puuttua. Kaasuputkien toinen pää on Saksassa, ja mukana hankkeessa on mukana myös kaksi saksalaista energiayhtiötä.

Poliittisesti hanke on kuitenkin Saksalle hyvin kiusallinen. Syynä on esimerkiksi Saksan entisen liittokanslerin Gerhard Schröderin keskeinen rooli Gazpromissa ja Nord Stream -yhtiössä.

Vaikka Saksan hallitus tukee virallisesti kaasuputkia, aihe jakaa varsinkin liittokansleri Angela Merkelin johtamaa kristillisdemokraattista CDU-puoluetta. Syyt ovat turvallisuuspolitiikassa.

Uusi kaasuputki heikentää Ukrainan asemaa energiamarkkinoilla, ja lisää myös Euroopan riippuvuutta venäläiskaasusta. Kaasuriippuvuus myös heikentää pakotepolitiikan voimaa ja uskottavuutta. Lisäksi Nord Stream kiristää Saksan välejä muun muassa Puolaan, joka voimallisesti vastustaa putkea, joka sekoittaa monin tavoin Puolan kaasumarkkinaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maakaasu
 • Nord Stream
 • Nord Stream 2

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  6. 6

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  10. 10

   Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin
  3. Voro vei arvokenkiä ateljeesta Katajanokalla
  4. Donald Trump näki väkivaltaa molemmilla puolilla, ja internetin meemuilijat kaivoivat asiasta esimerkkejä – Harry Potter ja Star Warsin kapinalliset eivät hekään olleet puhtaita pulmusia
  5. Presidentti Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin Valkoisessa talossa elokuun lopulla – ”Erittäin hyvä asia”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan Vanhanen
  6. Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä
  7. Viron laivamatkailu ohitti ensimmäistä kertaa Suomen ja Ruotsin välisen reitin suosiossaan – ruotsalaisten matkailu Suomessa kuitenkin lisääntynyt
  8. Tilda Kiianlehto esitti pikkutyttönä elokuvassa Vilttitossua, eikä hän koskaan unohda hajua, joka lähti 5000 litrasta pilaantunutta pullataikinaa
  9. Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä
  10. Mies otti naisen panttivangikseen radioasemalla Hollannissa – tilanne laukesi rauhallisesti
  11. Therese Johaug ei jäänyt Norjaan odottamaan dopingtuomiota – matkusti rikospaikalle Italiaan
  12. Näytä lisää