Ulkomaat

Ainakin 140 kuoli valepukuisen Taleban-joukon iskettyä tukikohtaan Afganistanissa

Isku on tuhoisin sotilastukikohtaan kohdistunut hyökkäys 15 vuotta jatkuneen sodan aikana.

Jopa 140 sotilasta kuoli Pohjois-Afganistanissa perjantaina, kun Taleban-taistelijat onnistuivat tunkeutumaan valepuvuissa sotilastukikohtaan Mazar-i-Sharifissa.

Kyseessä on todennäköisesti tuhoisin Talebanin tekemä isku sotilastukikohtaan sen jälkeen kun Yhdysvallat syrjäytti Taleban-hallinnon vuonna 2001.

Tiedot uhriluvuista olivat vielä lauantaina ristiriitaisia. Afganistanin puolustusministeriön arvion mukaan kuolleita oli yli sata. Kaksi viranomaista sanoi uutistoimisto Reutersille, että kuolleita oli ainakin 140 ja todennäköisesti enemmän.

”Tänään on ollut jopa pulaa arkuista”, sanoi maakuntaneuvoston jäsen Ibrahim Khairandish sanomalehti The New York Timesille.

Hyökkääjät onnistuivat pääsemään läpi kolmesta tarkastuspisteestä käyttämällä valepukuja ja harhauttamalla toisella iskulla.

Kahdella sotilasajoneuvolla liikkuneet hyökkääjät teeskentelivät kuljettavansa haavoittuneita sotilaita. Samaan aikaan lähistöllä oli tehty toinen isku.

Hyökkääjät olivat pukeutuneet Afganistanin asevoimien univormuihin.

Tukikohdan ensimmäinen tarkastuspiste päästi hyökkääjät läpi. Toisella tarkastuspisteellä vartijat pyysivät heitä jättämään aseensa. Lyhyen riidan jälkeen hyökkääjät ampuivat kaksi vartijaa.

Kolmannella tarkastuspisteellä hyökkääjät ampuivat tiensä läpi singoilla ja alkoivat tulittaa etumaisessa autossa olleella kevyellä konekiväärillä ja singoilla.

Hyökkäys alkoi juuri perjantairukousten päätyttyä. Suurin osa tukikohdan sotilaista oli syömässä tai vasta palaamassa moskeijasta. Toinen auto hyökkäsi tukikohdan ruokalaan ja toinen moskeijaan.

Eloon jääneiden mukaan sotilaat eivät ehtineet tajuta, keitä hyökkääjät olivat. Upseerit antoivat aluksi käskyn olla ampumatta, koska luulivat tilannetta yksittäisten sotilaiden riidaksi.

Zabihullah-niminen sotilas sanoi uutistoimisto Reutersille kuulleensa ampumisen ääniä tukikohdan sisäpuolelta.

”Kysyin ystävältäni, mitä täällä oikein tapahtuu. Hän sanoi, että rauhoitu, ne ovat varmaankin omia. Kun he alkoivat ampua toisia sotilaita, ymmärsimme, että kyse oli terrorihyökkäyksestä. Sotilaita putoili kuin haulikolla ammutusta varpusparvesta”, Zabihullah kertoi Reutersille sairaalassa. Hän haavoittui iskussa räjähdyksestä.

Ainakin yhdellä hyökkääjistä oli räjähdeliivi, jonka hän laukaisi hyökkäyksensä päätteeksi.

Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid sanoi lauantaina, että isku oli kosto viimeaikaisista Taleban-komentajien tappoiskuista Pohjois-Afganistanissa.

Yhdysvaltain asevoimat tiedotti lauantaina tappaneensa Taleban-komentaja Quari Tayibin huhtikuun 17. päivänä.

Mujahid väitti iskussa kuolleen jopa 500 sotilasta.

Taleban julkaisi lauantaina kuvat kymmenestä univormuihin pukeutuneesta hyökkääjästä.

Mujahidin mukaan iskussa oli mukana neljä Talebanin kannattajaa, jotka olivat soluttautuneet Afganistanin asevoimiin ja palvelleet jonkin aikaa. Afganistanin asevoimat ei vahvistanut väitettä mutta kertoi tutkivansa asiaa.

Reutersin haastattelema rivisotilas Zabihullah sanoi olevansa varma, että hyökkääjillä oli apureita tukikohdassa.

”Turvajärjestelyt ovat niin tiukat, että sotilaat eivät pääse sisään ilman henkilötodistuksia”, hän sanoi.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani vieraili paikalla lauantaina. Hän tuomitsi iskun ”pelkurimaiseksi” ja ”vääräuskoisten teoksi”.

Tukikohdassa on myös Naton johtaman kansainvälisen liittouman sotilaskouluttajia. Iskussa ei tiettävästi kuollut ulkomaalaisia sotilaita.

Fakta

Taleban on vahvistunut


 Ääri-islamilainen Taleban on Afganistanin vahvin kapinallisryhmä. Sen lisäksi maassa vaikuttaa useita pienempiä ääriryhmiä. Useimmat niistä ovat paikallisia eivätkä tähtää laajempaan jihadiin.

 Naton johtama kansainvälinen liittouma kouluttaa ja mentoroi Afganistanin asevoimien sotilaita. Suomella on Afganistanissa 34 sotilasta.

 Taleban on vahvistunut viime vuosina. Se on onnistunut valtaamaan hetkellisesti suuria maakuntakeskuksia.

 Afganistanissa taistelut yleensä rauhoittuvat talven kylmimmäksi ajaksi. Keväällä taistelukauden alkaessa Taleban tekee usein suuren ja näyttävän iskun.

 Myös Irakissa perustettu Isis vaikuttaa Afganistanissa. Se teki maaliskuussa tuhoisan iskun sairaalaan pääkaupungissa Kabulissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Afganistan
 • Taleban

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  10. 10

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää