Ulkomaat    |   HS Ranskassa

Äärioikeiston hallitsemassa entisessä kaivoskaupungissa odotetaan äänivyöryä Marine Le Penille – mutta soraääniäkin kuuluu: ”Tulee sisällissota, jos Le Pen voittaa”

Pohjois-Ranskassa sijaitseva entinen hiilikaivoskaupunki Hénin-Beaumont valmistautui sunnuntaina antamaan murskaavan voiton Marine Le Penille.

Hénin-Beaumont

Miljoonat ranskalaiset ovat suunnistaneet vaaliuurnille valitsemaan maalleen uutta presidenttiä. Ainakin yhdellä paikkakunnalla vaalituloksesta ei vallitse epäselvyyttä: Pohjois-Ranskassa sijaitseva entinen hiilikaivoskaupunki Hénin-Beaumont valmistautui sunnuntaina antamaan murskaavan voiton äärioikeiston ehdokkaalle Marine Le Penille.

Kansallisen rintaman FN:n puheenjohtaja Le Pen äänesti itsekin 26 000 asukkaan Hénin-Beaumontissa, ja täällä hän aikoo myös pitää vaalivalvojaisensa.

Kaupunkiin on saapunut valtava mediasirkus: sadat toimittajat ja kuvaajat joka puolelta maailmaa odottivat, kun Le Pen äänesti filosofi Jean-Jacques Rousseaun mukaan nimetyllä koululla puolenpäivän aikaan.

Viettämällä koko päivän Hénin-Beaumontissa Le Pen tekee pesäeroa muihin ”eliitiksi” leimaamiinsa kärkiehdokkaisiin, jotka pitävät vaalivalvojaisensa Pariisissa.


Pariskunta Christien Leclaire, 27, ja Elodie Monchicourt, 26, antoi äänensä Le Penille, koska hän lupaa suojella ranskalaisia jatkuvilta terrori-iskuilta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Olemme vihaisia ja surullisia, olemme itkeneet paljon. Iskut vahvistavat tunnettani, että minun pitää äänestää Kansallista rintamaa”, sanoo sähkömiehenä työskentelevä Christien Leclaire.

Viimeksi torstaina ranskalaisten turvallisuudentunnetta koeteltiin, kun ääri-islamilaisen Isis-järjestön terroristiksi epäilty mies surmasi yhden poliisin ja haavoitti kahta Pariisin sydämessä olevalla Champs-Élysées-kadulla.

Leclairen mukaan vaalin kaksi tärkeintä teemaa ovat turvallisuus ja irtautuminen ”Euroopan komissiosta, joka heittää kapuloita Ranskan talouden rattaisiin”. Le Pen on luvannut suurempaa itsenäisyyttä EU:sta tai jopa maansa irrottamista unionista. Tämänkin vuoksi vaaleja jännitettiin myös muualla Euroopassa.

Hénin-Beaumont on yksi niistä Ranskan kaupungeista, joissa FN on jo vallassa. Kaupungin pormestari, FN:n varapuheenjohtaja Steeve Briois saa paikallisilta kehuja siitä, että hän on vahvistanut poliisivoimia, siivonnut kaupungin julkisuuskuvaa ja laskenut veroja.

Kuinka paljon hän on laskenut veroja?


”Saa sillä ainakin yhden lisäoluen”, sanoo veijarimainen Jean-Louis Warin, joka ilmoittaa olevansa ”eroottisessa iässä”. Hän tarkentaa olevansa 69-vuotias kuten vaimonsa Françoise.

Warin on veijarimainen toisellakin, paljon merkityksellisemmällä tavalla. Hän äänesti sunnuntaina Le Peniä protestiksi mutta ei aio mennä lainkaan äänestämään vaalien toisella kierroksella 7. toukokuuta.

”Kaikki ehdokkaat ovat joko epärehellisiä tai kyvyttömiä”, Warin toteaa.

Ranskan presidentinvaalit ovat poikkeuksellisen jännittävät ja historiallisen poikkeukselliset, sillä kyselyjen mukaan voittoa kärkkyy neljä ehdokasta.

Kyselyjä on viime aikoina johtanut EU-myönteinen keskustaliberaali Emmanuel Macron. Le Penin ohella noin viidenneksen kannatuksesta nauttivat myös vasemmistoradikaali Jean-Luc Mélenchon ja keskustaoikeistolainen François Fillon.

Kuka tahansa heistä voi päästä toiselle kierrokselle, sillä erot mahtuvat virhemarginaaliin. Äänestysvilkkauden ennakoitiin jäävän heikoksi, minkä lisäksi kannastaan epävarmojen osuus oli suuri. Kaikki tämä heitti suuren epäilyksen varjon kyselyjen luotettavuuden ylle.

Ehdokkaista vain Fillon edustaa perinteisiä valtapuolueita, Tasavaltalaisia. Monet Ranskan politiikan suurnimet ovat jauhautuneet murskaksi vuoristoratamaisessa kampanjassa: yksi entinen presidentti, Nicolas Sarkozy, sekä kaksi entistä pääministeriä, Alain Juppé ja Manuel Valls.

Viisi vuotta Ranskaa johtanut sosialisti François Hollande ei asettunut edes ehdolle, koska hänen kannatuksensa on romahtanut talousvaikeuksien ja jatkuvien terrori-iskujen vuoksi. Sosialistien ehdokas Benoît Hamon on kyselyjen mukaan jäämässä alle 10 prosentin kannatuksen.


”Romahdus tulee”, sanoo Hamonia äänestänyt ja hänet henkilökohtaisesti tunteva sosialistipuolueen puuhamies Patrick Houyoux, 55, Hénin-Beaumontissa.

Voivatko sosialistit myöhemmin tehdä paluun valtaan?

”Ei. Se on ohi, loppu”, arvioi murheellisen oloinen Houyoux, sairauseläkkeellä oleva entinen katontekijä.

Houyoux’n mukaan terrori-iskut ja suuri muutoksen kaipuu ovat lisänneet Le Penin suosiota ja tuhonneet sosialistit. Muutosta on toivottu erityisesti Hénin-Beaumontin kaltaisissa kituvissa kaupungeissa, joissa viidennes työikäisistä on työttömänä.

Hénin-Beaumont oli ennen Ranskan hiilikaivosteollisuuden ylpeä keskus, jonne saapui siirtotyöläisiä joka puolelta Eurooppaa ja Pohjois-Afrikasta. Vuonna 1900 kaupunkia ympäröivällä alueella oli 161 hiilikaivosta, joista viimeinen suljettiin vuonna 1990.

”Täällä ei ole enää mitään muuta kuin palveluja ja sosiaaliapua”, Houyoux toteaa.

Hän vie katsomaan terästehdasta, jossa valmistettiin aiemmin rautatiekiskoja. Sekin suljettiin pari vuotta sitten, ja siinä meni taas 146 ihmiseltä työpaikat, kertoo koko ikänsä Hénin-Beaumontissa asunut Hoyoux.

Marine Le Pen on osoittanut tarkkaa poliittista silmää adoptoimalla Hénin-Beaumontin kampanjansa keskipisteeksi. Lukemattomat viestimet ovat saapuneet kertomaan kaupungin rappiotarinaa – ja kuulemaan Le Peniä ihailevien paikallisten kommentteja.

Kansallisen rintaman suosio on kasvanut vuosien varrella samaa tahtia kuin Hénin-Beaumontin talousvaikeudet ovat syventyneet. Todellinen läpimurto tuli vuoden 2014 aluevaaleissa, jolloin puolue korjasi alueella yli 40 prosentin äänisaaliin.


Kaikkia täkäläisiä kehitys ei miellytä. Sunnuntaina Jean-Jacques Rousseaun koulun edustalle saapui Che Guevara -paidassa 26-vuotias muurari Dimitry Lariviere, joka buuasi ja näytti peukkujaan alaspäin, kun Le Penin mustaikkunainen auto kaarsi äänestyspaikalle.

”Tulee sisällissota”, Lariviere vastaa kysymykseen, mitä tapahtuu, jos Le Pen pääsee presidentiksi.

Larivieren ystävä Dorothée Fizazi, 50, nyökyttelee vieressä: ”Sota tulee.”

Kaksikko kertoo kuuluvansa kommunistiseen puolueeseen. Näissä vaaleissa heidän äänensä menevät vasemmistoradikaalille Jean-Luc Mélenchonille, joka on luvannut vetää Ranskan pois sotilasliitto Natosta ja neuvotella EU-sopimukset uusiksi.

Hyväntekeväisyysjärjestöä johtavan Fizazin mielestä Le Pen on rasisti, joka vihaa homoja ja naisiakin.

”Jos hänet valitaan, hän tuo mukanaan diktatuurin. Mutta me taistelemme vastaan.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  5. 5

   Trump YK:ssa: Terroristit ja ekstremistit ovat keränneet voimiaan ja levittäytyneet kaikkialle planeetalla – HSTV:n suora lähetys yleiskokouksesta käynnissä

  6. 6

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  10. 10

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  10. 10

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää