Ulkomaat

Tutkija: Ranskan vaalien ensimmäinen kierros oli voitto protestille, populismille ja järjestelmänvastaisuudelle

Tutkija Laura Parkkinen: ”Emmanuel Macronin pitää löytää presidentillinen kultainen keskitie”

Ranskan presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta seurasi liki globaali helpotuksen huokaus: Eurooppa-mielinen, maltillinen Emmanuel Macron sai eniten ääniä, ja hänellä näyttäisi olevan helppo urakka kukistaa oikeistopopulisti Marine Le Pen toukokuun 7. päivä järjestettävällä toisella kierroksella.

Vaikka näin kävisi, politiikan tutkija Laura Parkkinen kehottaa panemaan jäitä hattuun. Kun Ranskan vaalitulosta tutkii tarkemmin, äänestäjien viesti oli raju.

”Populismi, protesti ja systeeminvastaisuus voittivat”, sanoo Parkkinen, joka on populismiin erikoistunut tutkija Turun yliopistosta.

”Mélenchon puhuu, että systeemi on mätä. Le Pen on eliitinvastainen ja Macron sanoo haluavansa uudistaa systeemiä.”

Macron sai äänistä 23,9 ja Le Pen 21,4 prosenttia. Rannalle jäivät konservatiivi François Fillon (19,9 prosenttia) ja laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon (19,6).

Kärkinelikosta Fillon oli ainoa, joka edusti Ranskan perinteisiä valtapuolueita.

Ranskassa on ”systeemin murros ja poliittisen kulttuurin murros”, Parkkinen luonnehtii.

Etenkin Le Penin ja Mélenchonin äänisaaliit kielivät jyrkästä protestimielialasta.

”Mélenchonin menestys on todella kiinnostavaa”, Parkkinen sanoo.

”Hänellä ei ole poliittista establishmentiä [järjestelmää] takanaan ja hän saa 19,6 prosenttia äänistä minimibudjetilla ja omalla persoonallaan.”

Mélenchonin viesti oli pääoman vastainen ja jyrkän EU-kriittinen.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi olevansa tyytyväinen Emmanuel Macronin menestyksestä vaalien ensimmäisellä kierroksella. Sipilä kommentoi Ranskan vaaleja kehysriihen aloituksen yhteydessä maanantaina Helsingissä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Myös Le Penin saama äänivyöry olisi ennen vanhaan aiheuttanut šokin. Kun Marine Le Penin isä Jean-Marie Le Pen vuonna 2002 pääsi presidentinvaalien toiselle kierrokselle, se tuli Ranskalle järkytyksenä.

Nyt kukaan ei ole yllättynyt, ja vallitseva tunne – niin poliittisten vastustajien keskuudessa kuin markkinoilla – on helpotus siitä, että Macron on toisella kierroksella vahva ennakkosuosikki.

Parkkinen kehottaa kuitenkin katsomaan tarkemmin, mitä Ranskassa sunnuntaina tapahtui.

”Jos katsotaan maakuntia, kuten vaikka Provencea, niin Le Pen voitti Macronin luokkaa kannatuksella 28–18.”

Ranska on siis jakautunut, ja suurkaupunkien ulkopuolella vallitsee toisenlainen todellisuus. La France profonde eli perinteinen maaseutu-Ranska on erityisen syvän tyytymättömyyden vallassa.

Macronkin on omalla tavallaan populisti, Parkkinen sanoo.

”Mediat ovat Ranskassa miettineet, onko hänen kampanjansa liian amerikkalainen.”

Macron perusti Liikkeelle-puolueensa vasta viime kesänä, ja hänen tapansa kampanjoida on Parkkisen mukaan eräänlainen ”jenkkikopio”. Se tuo mieleen Barack Obaman tai Kanadan Justin Trudeaun.

”Viesti on se, miten sinä onnistut ja miten me yhdessä onnistumme”, Parkkinen sanoo.

”Ideologinen sisältö on sinun onnistumisesi ja sinun jaksamisesi.”

Avainsana on siis sinä. Macronin vaalipuheissa Parkkinen on kiinnittänyt huomiota passiiviseen sinutteluun, mikä teitittelykulttuurin Ranskassa ei ole itsestäänselvää.

Jos Macronista tulee ennakko-odotusten mukaisesti presidentti, äänestäjien miellyttämisestä pitää siirtyä nopeasti ja vakuuttavasti hallitsemisen arkeen.

”Macronin pitää löytää kultainen keskitie, jolla hän osoittaa olevansa koko kansan presidentti.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranskan presidentinvaalit
 • Ranska
 • Populismi
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää