Ulkomaat

HS:n kirjeenvaihtaja tapasi brittipääministerin virka-asunnon kuulun Larry-kissan – ”Sen tassu oli pehmyt ja puhtoinen”

Downing Street 10:n päähiirestäjällä Larry-kissalla on tapana ottaa yhteen ulkoministeriön Palmerston-kissan kanssa. Larry mainitaan jopa brittihallituksen virallisilla verkkosivuilla.

Lontoo

Huhtikuussa viimein lykästi: Tapasin viimeinkin Larryn, Britannian pääministerin virka-asunnon kissan, viralliselta titteliltään ”päähiirestäjän”.

Larry lepäili Downing Street 10:n aulassa, aivan lämpöpatterin kyljessä. Kolea kevätsää ei houkutellut ulos.

Arastelin lähestyä – osaksi Larryn korkean aseman takia, osaksi kissan äksyn maineen vuoksi. Rohkaisin kuitenkin mieleni, kyykistyin, ja kättelimme. Larryn valkoinen tassu oli pehmyt ja puhtoinen.

Brittihallitus on järjestänyt ulkomaankirjeenvaihtajille säännöllisiä tiedotustilaisuuksia vuoden alusta lähtien. Tarkoituksena on kertoa brexit-kannoista suoraan ulkomaiselle medialle, ilman että brittimedia pääsee väliin hämmentämään totuutta.

Aina välillä tiedotustilaisuudet pidetään itse Downing Street kympissä, mikä tarjoaa tilaisuuden kurkistella vallan kulisseihin. Tähän asti valtakunnan ykköskissa on kuitenkin pysynyt piilossa.

Mutta nyt tärppäsi.

”Hyvä kissa”, kuiskasin Larrylle ja rapsutin leuan alta.

Larry nyökkäsi kevyesti. Ymmärsi selvästi suomea.

Larry on Britanniassa suuri julkkis ja yksi pääministerin virka-asunnolla päivystävien valokuvaajien suosikkikohteista.

Larry mainitaan myös Britannian hallituksen virallisilla verkkosivuilla. Niiden mukaan Larry aloitti työt Downing Streetillä helmikuun 15. päivä 2011 asuttuaan sitä ennen Battersean löytökoirien ja -kissojen kodissa.

Larry-kissan tehtäviin kuuluu hiirikannan kurissapito ja vieraiden tervehtiminen. Presidentti Barack Obamankin Larry ehti tavata. Larry paneutuu myös antiikkihuonekalujen testaamiseen torkkutarkoituksiin, hallituksen verkkosivut kertovat.

Brittien viestintätaitoja ei voi olla ihailematta. Larryn ymppääminen viralliselle sivustolle on hyvää PR:ää ja lisää inhimillistä kiinnostavuutta.

Sitäkin olennaisempi on viesti rivien välissä: brittihallitus ei ota itseään liian vakavasti. Jos on aidosti tärkeä, ei tarvitse pönöttää.

Larrysta puhui myös entinen pääministeri David Cameron viimeiseksi jääneellä pääministerin kyselytunnillaan brittiparlamentin alahuoneessa. Cameron vakuutti, että toisin kuin huhut väittivät, hän rakasti Larrya aidosti.

Todisteeksi asiasta Cameron näytti kuvaa itsestään Larry sylissään.

En ole erityisemmin kissaihminen, vaan kallistun koiriin päin. Arvostan kuitenkin uutteria palveluskissoja. Hiirten ja jopa rottien metsästys on tärkeä tehtävä vanhoissa brittitaloissa.

Larryn hiirestyskyvyistä on ollut aiemmin epäilyjä. Yhdessä vaiheessa apuun tulikin entisen valtiovarainministerin George Osbornen Freya-kissa.

Larry ja Freya tulivat hyvin juttuun, mutta samaa ei voi sanoa Larrysta ja ulkoministeriön ykköskissana vuoden päivät palvelleesta Palmerstonista. Larry ja Palmerston ovat ottaneet verisesti yhteen.

Valtiovarainministeriön päähiirestäjänä aloitti puolestaan viime kesänä musta Gladstone-kissa. Kissojen ylläpidosta vastaavat ministeriöiden henkilökunta vapaaehtoispohjalta. Kulukysymys on ollut esillä myös ylähuoneessa.

Ihailijat lähettävät Larry-kissalle lahjoja ja herkkuja päivittäin. Downing Street kympin pääoven viereinen ikkunalauta on pehmustettu lahjaksi saaduilla kudotuilla vällyillä ja tyynyillä.

Ikkunalaudalta Larryn on hyvä tarkastaa ennen uloslähtöä, ettei vihattu Palmerston ole kadulla partioimassa ja riitaa haastamassa.

Larry ei ole suinkaan ensimmäinen hiirestäjä Downing Streetillä. Lähes sadan vuoden aikana tehtävässä on toiminut jo yli kymmenen kissaa.

Päähiirestäjänkin tehtävät ovat myös muuttuneet digitalisaation myötä. Larry, Palmerston ja Gladstone ovat kaikki ahkeria sosiaalisessa mediassa, ja kustakin löytyy myös oma virallisenoloinen Wikipedia-artikkeli.

Epävirallisella Larry the Cat -tilillä on Twitterissä yli 100 000 seuraajaa, Palmerstonin tilillä yli 42 000 seuraajaa, ja Gladstonen epävirallisilla tileillä yli 20 000 seuraajaa. Gladstonella on vankka seuraajajoukko myös Instagramissa.

Jos kissat pystyvät tähän, karismaattisissa koirissa olisi ainesta vielä enempään. Vai mitä, Lennu?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  5. 5

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  6. 6

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää