Ulkomaat    |   HS Washingtonissa

USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

Epävarmuus leimaa Yhdysvaltain ulkopolitiikan uutta linjaa. Myös vallanjako presidentti Donald Trumpin hallinnossa on jäänyt hämäräksi. Valkoisen talon ympärillä on alituinen vilske, mutta ulkoministeri Rex Tillerson on saanut lempinimen ”Yksin kotona”.

Washington. Valkoiseen taloon ei näy kadulta sisälle. Siitä huolimatta Yhdysvaltojen presidentin virka-asunnon tonttia ympäröivän aidan edustalle Pennsylvania Avenuelle kertyy arkiaamunakin melkoinen joukko uteliaita.

Sisällä on presidentti Donald Trump. Tämä on hyvä paikka aloittaa selvitys siitä, kuka johtaa nykyään Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa. Talon tuijottaminen ei tosin auta, eikä tästä väkijoukosta ei ole paljoa apua.

”Me edustamme aika epäpoliittista teollisuutta”, pahoittelee Stephen Tyson, joka on kolmen ystävänsä tavoin Washingtonissa Yhdysvaltojen kukoistavien uusien olutpanimoiden suurtapahtumassa. Valkoinen talo pitää silti nähdä.


Sen verran Tysonilla on näkemystä ulkopolitiikasta, että uutiset Trumpista ovat hänen mukaansa ”paisuteltuja”. Näkemys tulee vastaan aika usein. Ilmassa on Trump-uupumusta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka Valkoiseen taloon ei näy sisälle, sieltä vuotaa ulos uutisia jatkuvana virtana. Uutisista päätellen Trumpin ympärillä on meneillään alituinen kamppailu ulko-, turvallisuus- ja kauppapolitiikan linjoista.

Yhdessä ryhmässä on kansallismielinen äärioikeisto, joka haluaa lakkauttaa sotilasliitot ja vapaakaupan. Toisessa ovat perinteisen linjan konservatiivit, jotka haluavat Yhdysvalloille vahvan kansainvälisen roolin, ja heidänkin joukkonsa jakautuu ainakin pariin ryhmittymään.

Pitäisi tietää, missä joukossa Trump itse on, tai ainakin ketä hän kuuntelee ja kenelle hän siirtää valtaansa.

Yhdysvaltojen ulkopolitiikan linjasta on harvoin ollut niin suurta epävarmuutta kuin Trumpin presidenttikauden alkaessa tammikuussa. Tilanne on jo hieman selkiintynyt, mutta epävarmuus jatkuu, koska ulkopolitiikan tekoon osallistuu aivan uusia tahoja ja entisten suhteet ovat sekaisin.

Luonnollinen paikka etsiä ulkopolitiikan taustavoimia on ulkoministeriö eli State Department. Tällä kertaa se taitaa kuitenkin olla väärä paikka.

Ulkoministeriön lähistöllä Washingtonin puistojen reunassa on yleensäkin hiljaista. Nyt on liikkeellä vain jokunen turisti ja pari Make America Great Again -lippalakkien kauppiasta.

Uusi ulkoministeri Rex Tillerson on ehtinyt saada lisänimen ”Yksin kotona”. Nimi tulee elokuvasta, jossa vanhempiensa kotiin unohtama poika elelee yksin isossa talossa.

Ulkoministeriössä on toki muitakin kuin Tillerson.

Paikalla olevat virkamiehet kiistävät jyrkästi huhut, joiden mukaan he viettävät päivät talon kahvilassa paremman tekemisen puutteessa. Tillersonkin on korottanut omaa profiiliaan muun muassa neuvottelumatkallaan Moskovaan pääsiäisviikolla.

Ministerin ja virkamiesten välissä oleviin poliittisiin päällikkötehtäviin ei silti ole nimitetty juuri ketään. Täyttämättöminä on noin 500 korkeaa virkaa. Yhteensä avoimia paikkoja hallinnossa on tuhansia.

”Ei ole varaministeriä, ei apulaisministereitä, ei vara-apulaisministereitä... ”, arvioivat virkamiehet, jotka suostuivat taustahaastatteluun nimettömyyden ehdolla. Tittelit vastaavat Suomen valtiosihteeriä, alivaltiosihteereitä ja osastopäälliköitä.

”Me olemme täysin kytkettyinä valtion toimintaan, mutta poliittiset nimitykset puuttuvat. Ne täydentäisivät meitä”, muotoilee ulkoministeriön edustaja.

Kriittisemmän asiantuntija-arvion mukaan ulkoministeriöllä ei ole voimavaroja osallistua ulkopolitiikan valmisteluun. Seurauksena kontakti Valkoiseen taloon heikkenee.

Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa ei johdeta ainakaan täältä. Etsintää kannattaa jatkaa Washingtonin lukuisista ajatushautomoista ja tutkimuslaitoksista.

Tutkimuslaitokset ovat itse vallan keskuksia, ja niiden asemista voi päätellä, ketä kulloinenkin hallitus kuuntelee. Lisäksi laitoksissa arvioidaan alituiseen muiden päättäjien ja valtakeskusten asemaa.

”Meillä on vaikka kuinka paljon yhteyksiä – vähemmän Valkoiseen taloon, mutta ministereihin. Tämä on paljon normaalimpaa kuin ihmiset kuvittelevat”, sanoo Brookings-tutkimuslaitoksen ulkopolitiikan johtaja Bruce Jones.

Brookings arvioidaan yleensä maltillisen liberaaliksi laitokseksi, joskin oman ilmoituksensa mukaan se on sitoutumaton. Sen vahvat yhteydet Trumpin lähipiiriin ovat pienoinen yllätys.


Washingtonin toisella laidalla jykevässä kivitalossa toimiva konservatiivinen Heritage-säätiö on jo todennäköisempi paikka löytää yhteyksiä Yhdysvaltojen ulkopolitiikan nykyjohtoon. Heritage edustaa republikaanikonservatiivien vanhaa valtavirtaa ja ajaa Yhdysvaltojen vahvaa kansainvälistä asemaa.

”Meiltä oli 60 ihmistä mukana [Trumpin hallinnon] siirtymävaiheessa ja nyt tusina hallinnossa”, sanoo Heritagen johtoon kuuluva ulkopolitiikan tuntija James Carafano.

Trumpin aiemmat vähättelevät tokaisut sotilasliitto Natosta ja Yhdysvaltojen muista sitoumuksista viittaisivat Heritagesta oikealle olevan libertaariseen Cato-instituutin suuntaan, mutta Trumpin hallituksella on paljon heikommat yhteydet Catoon kuin Heritageen, toiseen konservatiiviseen instituuttiin Hudsoniin tai edes Brookingsiin.

Virta Trumpin hallituksen sisällä vie siis perinteisen konservatiivisen ulkopolitiikan suuntaan, mutta vieläkään ei selviä, missä valta on, ja kenellä.


Valta ei ole Trumpin vävyllä Jared Kushnerilla, ei ainakaan Jonesin ja Carafanon mukaan.

Arviot Kushnerin vallasta voimistuivat, kun hän ehti edustaa appeaan Israelissa, Irakissa ja Kiinan presidentin tapaamisessa. Lisäksi hän vaikuttaa päihittäneen valtataistelussa Steve Bannonin, Trumpin lähipiiriin kuuluvan äärioikeiston edustajan.

”En usko, että Kushnerilla on suurta roolia monenkeskisen strategian muotoilussa. Hän on lähinnä Trumpin erityisedustaja”, sanoo Jones.

Carafanon mukaan Aasiassa ja Lähi-idässä voi olla merkitystä sillä, että edustaja kuuluu perheeseen.

 

”Trump ei oikeastaan ole mistään samaa mieltä kuin Mattis tai Tillerson.”

Tutkijoiden lista todellisista vaikuttajista on lyhyt eikä kovin yllättävä. Kärjessä ovat puolustusministeri James Mattis ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H. R. McMaster. Perässä tulevat Tillerson ja YK-lähettiläs Nikki Haley, jonka tähti on nousussa.

Mattisin asemaan vaikuttaa haitallisesti se, että myös puolustusministeriöllä on ongelmia poliittisten nimitysten kanssa.

Vahvimmassa asemassa on kansallinen turvallisuusneuvosto NSC, joka toimii presidentin lähellä Valkoisessa talossa.

”Ulkopolitiikan keskittyessä NSC on tullut yhä tärkeämmäksi”, sanoo Jones.

Ulkopolitiikan johtajan etsinnässä jäljet vievät yhä lähemmäs Trumpia itseään. Trump ei kuitenkaan itse puhu ulkopolitiikan strategiasta ja delegoi päätökset ministereilleen.

Johtajan etsinnässä on vielä yksi ongelma.

”Trump ei oikeastaan ole mistään samaa mieltä kuin Mattis tai Tillerson”, sanoo Jones.

Vaikuttaa siltä, ettei Yhdysvaltojen ulkopolitiikalla juuri nyt ole johtajaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Ulkopolitiikka
 • Rex Tillerson
 • Washington

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  6. 6

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  7. 7

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  8. 8

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  9. 9

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  10. 10

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  7. 7

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  10. 10

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää