Ulkomaat    |   HS-analyysi

Ranskan Marine Le Penin peli ei ole pelattu – viisi syytä, miksi EU-lemmikki Macronin hymy voi vielä hyytyä

Moni oli valmis julistamaan Ranskan vaalit ratkaistuksi jo sunnuntaina. Tosiasiassa edessä on jännittävä toinen kierros.

Sunnuntai-iltana Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulosten selvittyä kaikki näyttivät ajattelevan, että se oli siinä. Peli on pelattu.

Ranskan media, poliitikot ja jopa monet oikeistopopulisti Marine Le Penin kannattajat käyttäytyivät kuin kaikki olisi jo selvää: Keskustaliberaalista ja EU-myönteisestä Emmanuel Macronista tulee Ranskan seuraava presidentti vaalin toisella kierroksella 7. toukokuuta.

Reaktio oli ymmärrettävä. Äärioikeiston Le Pen oli odottanut voittavansa ensimmäisen kierroksen. Se olisi luonut uskoa altavastaajan mahdollisuuksiin toisella kierroksella.

Toisin kuitenkin kävi. Macron sai äänistä tasan 24 prosenttia ja Le Pen 21,3 prosenttia. EU-kansanäänestystä lupaillut Le Pen siis paransi tulostaan viiden vuoden takaiseen verrattuna lopulta ”vain” 3,4 prosenttiyksikköä. Samalla hän hävisi selkeähkösti ehdokkaalle, joka perusti oman uuden puoleensa (En Marche, Liikkeelle) vasta vuosi sitten ja jonka ajatukset esimerkiksi taloudesta ja EU:sta ovat päinvastaisia hänen omiinsa nähden.

Vaikutelmaa selvästä pelistä vahvistivat muiden ehdokkaiden ulostulot. Sekä keskustaoikeiston François Fillon (20,0 %) että sosialisti Benoît Hamon (6,4 %) kehottivat äänestäjiään asettumaan Macronin taakse.

Liika itsevarmuus olisi kuitenkin hymystään tunnetulta Macronilta tässä kohtaa karmea virhe. HS listaa viisi syytä siihen, miksi vaaleissa on vielä paljon jännitettävää.

1. Leimautuminen eliitin lemmikiksi alkoi jo

Nämä ovat vaalit, joissa pärjäävät ”ulkopuoliset”. Ne, jotka eivät ole osa luutunutta poliittista eliittiä.

Äänestäjät rankaisivat ensimmäisellä kierroksella kahta suurta vanhaa puoluetta, jotka saivat yhteensä vain neljänneksen äänistä. Macron kehui voitonpuheessaan itseään siitä, että on onnistunut murtamaan järjestelmän, joka on 30 vuoden ajan pitänyt Ranskaa pysähtyneisyyden tilassa.

Äänestäjien mielissä Macronin matka raikkaasta ulkopuolisesta eliitin kätyriksi on kuitenkin luultavasti lyhyt kuin 35-tunnin työviikko. Macron oli talousministeri nykyisen erittäin epäsuositun sosialistipresidentin François Hollanden hallituksessa. Lisäksi hän on entinen investointipankkiiri ja huippukoulujen kasvatti.

On ilmiselvää, että Marine Le Pen tulee ottamaan näistä heikkouksista kaiken irti. Hän tulee maalaamaan Macronin sudeksi lampaan vaatteissa: ehdokkaaksi, joka esittää olevansa jotain uutta, mutta on oikeasti sitä samaa vanhaa: Pikku-Hollande.

Presidentti Hollande sanoi maanantain tv-puheessaan aivan suoraan äänestävänsä itse Macronia. Näinköhän siitä oli apua? Tuoreimmissa kyselyissä neljä viidestä ranskalaisesta on sanonut olevansa tyytymätön Hollandeen presidenttinä.

Lisäksi Macron teki virheen juhliessaan sunnuntai-illan tulostaan Hollanden suosimassa La Rotonde -kahvilassa Pariisin Montparnassella. Ranskalaismedia veti nopeasti yhtäläisyysmerkit aiemman presidentin Nicolas Sarkozyn Fouquet’s-kohuun.

Sarkozy juhli voittoaan superkalliissa ravintolassa ja ansaitsi heti liikanimen ”bling bling -presidentti”. Macronin viestintäväki ehättikin pian toistelemaan, että ei La Rotonde sentään mikään Foquet’s ole. Ei olekaan, mutta ei sieltäkään kahvia saa alle 3,5 euron, vastasivat ranskalaismedian kommentaattorit.

2. Macron on Le Penille monella tapaa unelmavastus

Le Pen tuskin toivoi Macronia vastustajakseen. Kyselyiden mukaan juuri Macronia vastaan Le Pen häviää selvimmin toisella kierroksella, noin prosenttiluvuin 65–35.

Toisaalta juuri Macron on ehdokkaista se, josta Le Penin on helpoin erottua. Marine Le Pen on Donald Trumpin voitosta lähtien toistellut, että politiikassa olennaista ei ole enää jako vasemmistoon ja oikeistoon, vaan jako globalisaation puolustajiin ja vastustajiin.

Macron on Ranskan vaalien kärkiehdokkaista kaikista suurin globalisaation syleilijä. Hän on esimerkiksi ollut ehdokkaista ainoa, joka on sanonut kannattavansa Kanadan ja EU:n vapaakauppasopimusta.

Le Penin mielestä taas EU ja maailmanlaajuinen vapaakauppa ovat syyllisiä siihen, että Ranskassa ei ole enää tarjolla entiseen malliin hyvin palkattuja teollisuustöitä. Teknologian kehityksen vaikutuksista hän puhuu vähemmän.

Jos EU-päättäjät saisivat valita, Macron aloittaisi Ranskan presidentin tehtävät jo huomenna.Sekä EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Frederica Mogherini että EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmaisivat Macronille tukensa pian ensimmäisen kierroksen tulosten selvittyä. Heiltä voisi kuitenkin kysyä saman kysymyksen kuin presidentti Hollandelta: näinköhän tuo auttoi?

Viimeisimmässä eurobarometrissä vain 29 prosentilla ranskalaisista oli EU:sta myönteinen kuva. Suurin osa ranskalaisista haluaa todennäköisesti maalleen presidentin, joka ei näytä Junckerin parhaalta kaverilta.

Toisaalta ranskalaismedian kyselyt ovat osoittaneet, että ainakin toistaiseksi suurempi osa ranskalaisista kannattaa unionissa pysymistä kuin siitä lähtemistä.

Myös terrorismissa, turvallisuudessa ja maahanmuuttokysymyksissä Macron on uhkakuvia maalailevalle Le Penille helpompi maalitaulu kuin esimerkiksi keskustaoikeiston Fillon olisi ollut. 39-vuotias Macron ei ole ehtinyt profiloitua näissä kysymyksissä millään tavalla, vaikka toistikin vaalilähetyksessä muiden mukana, että presidentin ensimmäinen tehtävä on suojella ranskalaisia.

Ensimmäisellä kierroksella EU-kriittisten ja terrorismiin kyllästyneiden ääniä meni Fillonille ja vasemmistoradikaali Jean-Luc Mélenchonille. Nyt Le Pen voi yrittää tavoitella niitä itselleen.

Iso osa Mélenchonin äänestäjistä luultavasti jättää toisella kierroksella kokonaan äänestämättä, mutta HS on tavannut vaalikentillä myös äänestäjiä, jotka harkitsivat loppuun asti äärivasemmiston ja äärioikeiston välillä. Toisin kuin Fillon ja Hamon, Mélenchon ei antanut äänestäjilleen mitään suosituksia siitä, miten toimia toisella kierroksella.

Le Penin ääntenkalasteluvedet voivat siis olla laajemmat kuin perinteinen vaalimatematiikka antaisi olettaa. Tiistaina Le Pen nappasikin jo käyttöönsä Mélenchonin iskulauseita Ranskan television haastattelussa. Le Pen sanoi Macronin olevan ”alistuneen Ranskan” ja ”oligarkkien” ehdokas. Viittaus ei olisi voinut olla suorempi: kapitalismin vastustaja Mélenchon perusti vaaleja varten liikkeen nimeltä La France Insoumise, Alistumaton Ranska.

3. Toisella kierroksella epämääräisyys ei välttämättä enää riitä

Macron on päässyt vaalissa pitkälle ilman selkeää ideologiaa, ellei sellaiseksi lasketa yleistä optimismia ja EU-myönteisyyttä. Hän on tarjonnut paljon yksittäisiä täkyjä oikealle ja vasemmalle ja myös ympäristöväelle, mutta medialla ja suurella yleisöllä on ollut vaikeuksia hahmottaa suurta linjaa hänen 126 lupauksen listastaan.

Tietyssä mielessä suuren linjan puute on ollut koko kampanjan ydinajatus. Yritysmaailman logiikkaa muistuttava viesti kuuluu näin: jähmeiden ideologioiden aika on ohi, nyt on uskallettava kokeilla ja katsoa, mikä toimii missäkin – projekti kerrallaan. Ohjelmaa on hänen mukaansa sorvattu 3 000 työpajassa yhdessä yli 30 000 ranskalaisen kanssa.

Listalla on muun muassa 120 000 julkisen sektorin viran lakkauttaminen, Ranskan velan ja bkt:n suhteen laskeminen, miljardi-investointien tekeminen talouden ekologisen käänteen tukemiseen, miljoonan asunnon eristyksen parantaminen, itse irtisanoutuvien työttömyysturvan kasvattaminen, senaattorien ja parlamentaarikkojen määrän vähentäminen ja kansanedustajien eläke-etujen karsiminen.

Toisella kierroksella on kuitenkin olemassa vaara, että ohjelman epämääräisyys kääntyy hyveestä taakaksi.

Ehdokkaita on jäljellä enää kaksi. Ranskalaismediat tulevat nyt pureutumaan aiempaa kriittisemmin ja tarkemmin myös Macronin ohjelmaan ja sen mahdollisiin ristiriitaisuuksiin. Paljon riippuu siitä, onnistuuko hän puolustamaan sitä ymmärrettävästi. Näissä tilanteissa ja edessä olevassa tv-kaksinkamppailussa oikeistopopulisti Le Penin etuna on yksinkertaisempi ja tunnepitoisempi viesti: Ranska on kotimme, lukitkaamme ongelmat ulkopuolelle.

Toinen kierros tulee olemaan molemmilla ehdokkailla kamppailua politiikkaan pettyneiden äänestäjien kotiin jäämistä vastaan. Siinäkin Le Penin ytimekäs ja synkkä puheenparsi saattaa toimia paremmin kuin Macronin monipolvinen optimismi.

4. Le Pen hallitsee pienten pitäjien Ranskaa

Macron pärjäsi sunnuntaina hyvin suurissa kaupungeissa ja taloudellisesti menestyneiden parissa. Le Pen sen sijaan oli selkeä voittaja pienemmissä pitäjissä ja alueilla, jotka ovat olleet viime vuosina vaikeuksissa.

Alla olevassa Ranskan sisäministeriöin julkaisemassa kartassa näkyy, missä departementeissa Le Pen oli suosituin ehdokas ja missä taas Macron vei voiton. Le Penin tummansininen hallitsee Pohjois-Ranskaa, Välimeren rannikkoa ja Korsikaa. Länsi-Ranskassa Macronin asema näyttää vahvalta.


”Mitä kauemmaksi tultiin suuremmista kaupungeista, sitä enemmän äänestettiin Marine Le Peniä. Mutta hän pärjäsi hyvin myös keskisuurissa kaupungeissa”, tiivisti väestötieteilijä Hervé Le Bras ranskalaiselle 20 minutes -lehdelle.

Tässä on ongelma, joka Macronin on syytä ottaa vakavasti, vaikka hän näyttäisikin kyselyt toteen ja voittaisi toisen kierroksen selvästi. Hallitakseen onnistuneesti hän tarvitsee myös maakuntien Ranskan tuen.

Presidentinvaaleissa jokainen ääni merkitsee yhtä paljon, tuli se sitten mistä tahansa. Kesäkuussa pidetään kuitenkin tärkeät parlamenttivaalit, joissa vaalitapa voimistaa syrjäseutujen ääntä: vaalipiirejä on 577, ja jokaisesta pääsee läpi yksi edustaja. Niissä ei voi saavuttaa hyvää tulosta pelkästään suurten kaupunkien äänillä.

5. Le Pen voi hävitessäänkin voittaa paljon

Le Penin toisen kierroksen äänimäärällä on paljon merkitystä, vaikka hän häviäisikin vaalin.

”Jos hän pystyy saamaan yli 35 prosenttia äänistä, hän osoittaa, että hänen puolueensa on merkittävä voimatekijä”, arvioi politiikantutkija Gilles Ivaldi ranskalaiselle L’Express-lehdelle.

Mitä korkeammaksi hänen äänimääränsä nousee, sitä suurempi houkutus keskustaoikeiston Tasavaltalaiset-puolueen kansanedustajilla on loikata Le Penin puolueen Kansallisen rintaman riveihin.

Le Penin tavoite on ollut jo pitkään nostaa Kansallinen rintama Ranskan oikeiston ykköspuolueeksi. Hyvällä toisen kierroksen tuloksella hän olisi selvästi lähempänä tätä tavoitetta. Jos merkittävä määrä keskustaoikeiston edustajia hyppää hänen leiriinsä, Macronin tehtävä enemmistön kokoamisessa vaikeutuu.

Lisäksi 40 prosentin tietämillä oleva tulos merkitsisi, että Le Pen olisi lopullisesti onnistunut tekemään Kansallisesta rintamasta salonkikelpoisen puolueen. Vielä äskettäin harva Kansallisen rintaman äänestäjä uskalsi puhua asiasta julkisesti. Puolueen historia on avoimen rasistinen ja Le Pen on erottanut puolueesta jopa oman isänsä tämän maineen karistamiseksi.

Jos nyt käy ilmi, että lähes puolet kansasta on valmis äänestämään Kansallista rintamaa, tällaiset häpeäntunteen luultavasti jäävät historiaan. Se olisi Le Penille suuri etu tulevissa vaaleissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Miksi hyvin koulutetun, fiksun ja hyvännäköisen naisen on vaikea löytää kumppania?

  5. 5

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  6. 6

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  7. 7

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  8. 8

   Auttaisiko puheenjohtajan vaihto? Kannatuksen lasku avasi puheet keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemasta

  9. 9

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  10. 10

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää