Ulkomaat

Uusi lentotukialus, häivehävittäjiä ja salaisia sukellusveneitä – Kiinasta on tulossa sotavoimien suurvalta

Kiina painottaa asevoimansa kehittämisessä paljon merivoimia. Se näkyy muun muassa lentotukialuksen ja sukellusveneiden kehityksessä.

Ensimmäisen kiinalaisvalmisteisen lentotukialuksen vesillelasku Kiinan Dalianissa keskiviikkona on pitkän kehityksen tulos. Kiina on kasvattanut sotilasmenojaan tasaiseen tahtiin jo noin 20 vuotta, ja samalla se on kehitellyt omaa asetekniikkaa.

Nykyisin Kiinalla on esimerkiksi häivehävittäjiä ja kehittyneitä sukellusveneitä. HS listaa esimerkkejä Kiinan uudesta aseistuksesta, jonka turvin Kiinasta on tulossa suurvalta paitsi taloudella, myös sotavoimalla mitattuna.


Ensimmäinen lentotukialus

Kiinan ensimmäinen lentotukialus on vuonna 2012 telakalta luovutettu Liaoning. Keskiviikkona vesille lasketusta uudesta lentotukialuksesta poiketen laivan runko on tehty ulkomailla. Kiina osti laivan Neuvostoliiton jäämistöstä vuonna 1998 ja varusti sen käyttökuntoon Kiinassa.


Liaoning on ollut lähinnä koulutuskäytössä. Sitä on pidetty aluksena, jolla Kiina opettelee ja testaa lentotukialusoperaatioita. Kiinalla on tavoitteena pystyä sotilasoperaatioihin yhä kauempana Kiinasta, hieman samaan tapaan kuin maailman suurin sotilasmahti Yhdysvallat.

Liaoningin kehittäminen on jatkunut vuosia käyttöönoton jälkeenkin. Laivan poliittinen komissaari ilmoitti vasta viime marraskuussa, että Liaoning on ”taisteluvalmis”. Asiasta kertoi Kiinaa hallitsevaan kommunistiseen puolueeseen kytköksissä oleva sanomalehti Global Times.

Lianoningin runko on neuvostoliittolaista Kuznetsov-tyyppiä eli samaa mallia kuin Venäjän ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov, jonka on määrä mennä pariksi vuodeksi telakalle tänä vuonna.

Sukellusveneet

Kiina painottaa asevoimansa kehittämisessä paljon merivoimia. Se on kehittänyt useita omia sukellusveneitä. Kehitystyö on ollut erittäin salaista, joten tammikuussa malesialaiseen satamaan visiitille putkahtanut kiinalainen sukellusvene sai paljon huomiota. Tapauksesta kertoi esimerkiksi Malesian merivoimat Twitterissä.Kyseessä oli ilmeisesti tyyppin 039 dieselsukellusvene, kertoi intialainen NDTV-televisiokanava. Kiinalla on myös ydinkäyttöisiä sukellusveneitä, tyyppinimiltään 093 ja 094.


Tyyppi 094 on tehty iskemään ballistisilla ydinohjuksilla. Tosin siitä ei ole aivan täyttä varmuutta, ovatko kiinalaiset sukellusveneydinohjukset vielä täydessä käyttökunnossa.

Tyypin 094 kehittyneempi versio 094A nähtiin ensimmäisen kerran vasta viime marraskuussa, kertoo Popular Science -lehti. Sitä on verrattu yhdysvaltalaiseen Ohio-luokan sukellusveneeseen, jollainen saapui hiljattain myös Kiinan lähivesille Etelä-Koreaan.

Kiina on kehittämässä vieläkin uudempia sukellusveneitä, tyyppejä 095 ja 096. Niiden arvellaan tulevan käyttöön 2020-luvulla, kertoo IHS Jane’s Defence Weekly -lehti.

Valtaosa Kiinan useista kymmenistä sukellusveneistä on dieselkäyttöisiä. Kiina rakentaa yhä myös uusia dieselsukellusveneitä. Esimerkiksi 039-tyypistä on useita versioita. Jane's julkaisi tammikuussa kuvan keskeneräisistä 039B-dieselsukellusveneistä.

Häivehävittäjät

Kiina pyrkii kehittämään myös nykyaikaisia hävittäjälentokoneita, joissa käytetään tutkassa näkymistä vähentävää häivetekniikkaa. Viime marraskuussa Kiinan uusin hävittäjä J-20 lensi ensimmäistä kertaa julkisesti. Se esiteltiin Zhuhain ilmailumessuilla.

Asiantuntijoiden mielestä kone muistuttaa yhdysvaltalaista F-22 Raptor -hävittäjää. Kiinan on epäilty kopioineen J-20:een yhdysvaltalaisen kehitystyön tuloksia.

Myös toisen kiinalaisen häivehävittäjän J-31:n on väitetty muistuttavan epäilyttävän paljon yhdysvaltalaista konetta. J-31 näyttää paljon yhdysvaltalaiselta F-35:ltä, joka on yksi ehdokkaista myös Suomen seuraavaksi hävittäjäksi.


Kiinalaisista uusista hävittäjäkoneista J-20 on tarkoitettu vain Kiinan asevoimille. J-31:stä puolestaan kaavaillaan myös vientituotetta. Siitä oletetaan tulevan halvempi kuin länsimaiset kilpailijansa, mikä saattaa tuoda häivehävittäjät yhä useamman maan ilmavoimien kalustoon.

Kiinalla on tiettävästi ollut vaikeuksia kehittää omaa hävittäjälentokoneen moottorimallia, mutta Kiina on väittänyt tämänkin saavutuksen olevan lähellä. Toistaiseksi Kiina joutuu turvautumaan venäläiseen hävittäjämoottoritekniikkaan. Esimerkiksi J-20-hävittäjissä on tiettävästi venäläiset moottorit.

Kiinalla on myös kehittyneitä tutkassa näkyviä hävittäjäkoneita kuten J-11, joka perustuu paljolti Neuvostoliitossa suunniteltuun Suhoi 27-koneeseen.


Kiina ei kuitenkaan ilmeisesti aivan täysin luota omiin hävittäjiinsä, sillä se ostaa yhä hävittäjiä myös Venäjältä. Viime joulukuussa saapui ensimmäinen neljän koneen erä Kiinan tilaamia Suhoi 35 -hävittäjiä, kertoi valtiollinen kiinalainen China Daily -sanomalehti.

Venäläiset ovat pelänneet, että Kiina haluaa ostaa koneita kopioidakseen niiden tekniikkaa, kertoo esimerkiksi yhdysvaltalainen politiikkablogi The National Interest. Suhoi 35 -kaupassa Kiina olisi halunnut ostaa huomattavasti vähemmän koneita kuin Venäjä olisi halunnut myydä. Lopulta sopimus tehtiin 24 koneesta, mikä on Kiinan kokoiselle sotilasmahdille vähän.

Ohjukset

Ohjustekniikka kuuluu niin ikään nykyaikaiseen sotakaluston kulmakiviin. Kiinan on väitetty kehittävän esimerkiksi lentokoneesta ammuttavaa lentokoneentorjuntaohjusta, jonka kantomatka olisi yli 300 kilometriä eli poikkeuksellisen pitkä.

Ohjuksesta kerrottiin julkisuudessa, kun sellaiseksi arveltu näkyi Kiinan ilmavoimien julkistamassa kuvassa, jossa kiinalaiseen hävittäjäkoneeseen oli asennettu yli viisimetriset ohjukset siipiin, kertoi yhdysvaltalaisen IISS-instituutin Military Balance -blogi helmikuussa.

Vuonna 2015 Pekingissä pidetyn sotilasparaatin jälkeen etenkin Yhdysvalloissa kohistiin uudesta keskimatkan ohjuksesta Dongfeng 26:sta, joka teki paraatissa ensiesiintymisensä julkisuudessa. Dongfeng on suomeksi itätuuli. Yhdysvalloissa ohjus on nimetty Guamin tappajaksi, koska se pystyisi lentämään Kiinasta muutaman tuhannen kilometrin päähän Tyynellemerelle Guamin saarelle, jossa sijaitsee Yhdysvaltojen strateginen sotilastukikohta.

Kiina kehittää yhä myös mannertenvälisiä ydinohjuksia. Viime tammikuussa se testasi Dongfeng 5 -ydinohjuksensa uutta versiota 5C, johon mahtuu kymmenen ydinkärkeä, kertoi yhdysvaltalainen politiikan uutissivusto The Washington Free Beacon. Sen mukaan ohjusten ydinkärkien lisääminen saattaa johtaa siihen, että Kiina hankki lisää ydinaseita. Nyt Kiinalla on noin 260 ydikärkeä, kertoo Tukholman rauhantutkimuslaitos Sipri viime vuonna julkaisemassaan raportissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Kiinan armeija
 • Aseet
 • Ydinaseet
 • Merivoimat
 • Ilmavoimat
 • Hävittäjät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  5. 5

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  8. 8

   Kolme epäiltyä poliisin huostassa, ainakin kuusi hyökkääjää kuollut ja Barcelonan yliajaja kateissa – Tämä tiedetään Espanjan iskujen tekijöistä

  9. 9

   Terroristit ovat löytäneet tappavan aseen – autolla ajoa ei voi estää

  10. 10

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää