Ulkomaat

Onko Ruotsin lagom uusi hygge? Kohtuullisesta keskitiestä tehdään tämän vuoden trendiä maailmalla

Lagom on ruotsalainen sana joka kuvaa kohtuullisuutta ja kultaisen keskitien viisautta. Tanskalaisen hygge-trendin vanavedessä siitä nikkaroidaan nyt seuraavaa pohjoismaista elämäntapakonseptia maailmalla. Muun muassa Ikea opettaa lagom-elämän auvoa.

Tukholma

Lagom on termi, jonka moni tietää kouluruotsin pohjalta tarkoittavan kohtuullista tai riittävää. Siis jotakin, mitä ei ole liikaa, ei liian vähän, vaan juuri sopivasti siltä väliltä.

Ruotsalaisille lagom on silti enemmän kuin sana: Se on ilmaus, jolla on selitetty ruotsalaisuuden syvintä olemusta – siis hiukan, kuten sisu Suomessa.

Landet lagom, Ruotsia kuvaillaan. Tai mellanmjölkslandet. Siis maa, jossa ei juoda täysmaitoa tai rasvatonta maitoa, vaan sopivan rasvaista siltä väliltä.

Lagomia on työelämässä: kaikki saavat puheenvuoron, sopu syntyy keskustelemalla, ja lakot vältetään kohtuullisella kompromissilla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Myös arjessa näkyy lagom: kauppojen folköl lienee lagomia, ja kekkereillä on suotavaa juhlia ”varannan vatten” -tyylillä, siis ottamalla joka toinen lasillinen vettä ja menettämättä kasvoja.

Margariinin nimi on Lätt och Lagom (kevyttä ja kohtuullista).

Terveellisesti ja ahkerasti eletyn viikon päätteeksi vietetään perjantaina yksi ilta fredagsmysiä. Silloin haetaan työelämälle tasapainoa oleilemalla perheen kanssa kotona. Television edessä syödään pizzaa, tacoja, sipsejä ja karkkia tai muuta hiukan kiellettyä kohtuudella.

Ja vielä jos pitkälle mennään, koko Ruotsin hyvinvointivaltioidea heijasti alun perin tavallaan lagomia: juuri sopivaa sekoitusta sosialismista ja kapitalismista.

Nyt lagomista koetetaan silti kovasti tehdä myös elämäntapatrendiä maailmalla. Onhan pohjoismaalaisuudella tilausta.

Tanskalaisilla oli jo oma buuminsa, kun hygge-trendi viime vuonna levisi maailmalla.

Hygge tarkoittaa eräänlaista kiireetöntä oleskelua ja elämästä rennosti nautiskelua. Kirjojen kustantajat ja tanskalaiset markkinoijat osasivat paketoida sen glögimukien ja kynttilänvalon täyteisiin elämäntyylioppaisiin ja myydä sitä erityisesti Britanniassa.

Kirjakaupat täyttyivät hygge-opuksista, ja pohjoismaalaiset leipomukset kuulemma alkoivat maistua siinä määrin, että kanelin ja kardemumman kysyntäkin kasvoi maailmalla, kuten Financial Times tiesi kertoa.

Mutta se oli viime vuonna, ja nyt näyttää olevan lagomin aika.

Vain silmäys verkon kirjakauppoihin näyttää, että lagom-elämästä julkaistaan tänä vuonna lukuisia teoksia Britannian-markkinoilla.

Living lagom”, ”Lagom: The Swedish Art of Eating Harmoniously”, ”Lagom: The Swedish Secret of Living Well” , jos mainitaan vain muutamia kuluvana vuonna brittimarkkinoille ilmestyviä teoksia.

Niissä lagom liitetään muun muassa tasapainoiseen syömiseen ja työelämään.

”Elämme tällä hetkellä hyvin äärimmäistä aikaa, ostamme enemmän, teemme enemmän töitä. Lagomissa on ehkä jotain, missä voi olla ajatusta tasapainon löytämiseksi”, sanoo yksi lagom-kirjailija, Yhdysvalloissa asuva ruotsalaistaustainen Anna Brones. Hänen teoksensa Live Lagom ilmestyy Britannian-markkinoille elokuussa.

Bronesin kirjassa lagom esittäytyy ajattelutapana, jossa tärkeintä ei ole raha ja suuri talo vaan riittävän tekeminen niin arjessa kuin työelämässäkin.

”Luulen, että kaikki ajattelevat aina, että jos vain saisin sen yhden helpon niksin elämääni. Siksi niitä haetaan myös vieraista kulttuureista”, hän sanoo.

Muotilehdet, kuten Elle ja Vogue, ovat jo bonganneet lagomin trendipotentiaalin.

Samoin huonekalujätti Ikea, joka on omassa Britannian-kampanjassaan ja katalogissaan lanseerannut lagomin eräänlaisena kestävän kulutuksen ja ympäristötietoisuuden edustajana.

Lagom-ihminen saa elää kuten ennenkin, mutta hiukan järkevämmillä valinnoilla. Hän kierrättää ja säästää sähköä. Ja ostaa led-lamppuja sekä kotiviljelyruukkuja – arvatenkin Ikeasta.

Britanniassa Ikea on järjestänyt myös lagom-elämän auvoa opettavia tapahtumia.


Kirjailija Brones ei juuri innostu lagomin tuotteistamisesta. Hänestä hyggeä ei voinut ostaa, eikä voi liioin lagomiakaan.

”Ei elämästä tule yhtäkkiä lagomia uutta sänkyä ostamalla. Kyse on laajemmasta tasapainon löytämisestä”, hän sanoo

Tuotteistettuna lagom-elämä voinee olla hiukan mitä tahansa. Moni ruotsalainen tietää silti, että lagom on täynnä myös kielteisiä merkityksiä.

”Mellanmjölkiksi” kutsuminen on itse asiassa liki pahinta, mitä vaikkapa kulttuurituotteesta voidaan sanoa. Se kuvaa keskinkertaisuutta, tylsyyttä ja tasapaksuutta.

Lagom-elämä karsii myös yllätyksiä ja arvaamattomuutta.

”Kielteinen puoli on se, että kaikkien on oltava aina niin lagom. Ei pidä yrittää olla mitään tai kukaan. Yrittäjyys voi siksi myös olla vaikeaa tai se, jos on hiukan muista eroava persoonallisuus”, itse pitkään ulkomailla asunut kirjailija Brones sanoo ruotsalaiskulttuurin varjopuolista.

Toki ajat muuttuvat, ja nuori sukupolvi Idolseineen ja YouTube-kanavineen voi olla jo muuta kuin lagomia. Ja mitä koko Ruotsiin tulee, lagomius on tavallaan nykyisin kyseenalaista: Kun tarkastelee arvoja mittaavaa World Values Surveytä, sekulaari ja individualistinen Ruotsi on itse asiassa monessa suhteessa äärimmäinen maa maailmassa.

Entä Suomi sitten? Onhan meilläkin ollut hyggen seuraajaksi tarjokkaita. Ehkä silti lähinnä huumorilla, kun joku jossain keksi, että kalsarikännithän on suomalainen versio viihtymisestä kotona. Tarina lähti maabrändiryhmän Suomi-emojista ja levisi ulkomaalaisissa viestimissä.

Landet lagomissakin kalsarikännit bongattiin. Mutta termin merkityksestä tuntui olevan lievää epäselvyyttä.

Dagens Nyheter -lehden toimittaja ruotsinsi sanan ”att ta ett glas hemma i sina underkläder.” Ottaa lasillinen kotona alusvaatteisillaan.

Siis lasillinen. Alusvaatteisillaan.

Se varmasti olisi juuri lagom-versio asiasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Trendit
 • Silminnäkijä
 • Maabrändi
 • Brändit
 • Markkinointi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

  3. 3

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  4. 4

   Shakiran piti blondata hiuksensa ja La Bamba -hitin tekijän vaihtaa nimensä – espanjankielinen musiikki kelpaa listoille vain valkopestynä

  5. 5

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  6. 6

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  7. 7

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  8. 8

   Mittaamattoman arvokas kultakoru palasi Suomeen – tutkijoille on edelleen mysteeri, kuka pellosta löytyneen korun teki 1800 vuotta sitten ja mitä se esittää

  9. 9

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon keskiosia – useiden kymmenien kerrotaan kuolleen, järistys runnoi taloja myös miljoonakaupunki Méxicossa

  10. 10

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  4. 4

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää