Ulkomaat

Japanin suurimman sotalaivan lähtö amerikkalaisten suojaksi herätti taas epäilyt Japanin naamioiduista lentotukialuksista

Japanin merivoimilla on neljä uutta ”helikopterihävittäjää”, joiden on epäilty kykenevän toimimaan myös lentotukialuksina.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välien kiristyminen on jälleen nostanut pintaan keskustelun siitä, ovatko Japanin merivoimien niin sanotut ”helikopterihävittäjät” naamioituja lentokoneille tarkoitettuja tukialuksia.

Taustalla on uutinen siitä, että Japani lähetti maanantaina ensimmäistä kertaa laivastonsa suurimman sotalaivan Izumon turvaamaan amerikkalaista huoltolaivaa, joka vie täydennyksiä lentotukialus Carl Vinsonin johtamalle taisteluosastolle.

Yhdysvaltojen taisteluosasto purjehtii kohti Korean niemimaata vastavetona Pohjois-Korean uhittelulle.

Izumo on helikopteritukialus. Se on 248 metriä pitkä ja uppoumaltaan täydessä lastissa noin 27 000 tonnia. Se on suurin Japanin toisen maailmansodan jälkeen rakentama sotalaiva.

Izumo on uusi alus. Japani otti sen käyttöön maaliskuun lopulla vuonna 2015.

Izumo on pituudeltaan vain runsaat kymmenen metriä lyhyempi kuin Ranskan merivoimien ylpeys, lentotukialus Charles de Gaulle.

Izumo ei ole yksinäinen jättiläinen. Sillä on myös sisaralus nimeltä Kaga. Se on otettu käyttöön vasta runsas kuukausi sitten.

Japani kutsuu näitä kahta Izumo-luokan helikopteritukialusta helikopterihävittäjiksi. Ne ovat tyypillisiä moderneja monikäyttöisiä helikopteritukialuksia, joita Japani kertoo käyttävänsä sukellusveneiden torjuntaan ja aluevalvontaan.

Erityisesti Kiina on epäillyt, että Izumo-luokan alukset ovat naamioituja lentotukialuksia, joista käsin hävittäjälentokoneet voisivat toimia. Alukset muistuttavatkin ulkonäöltään paljon lentotukialuksia.

Japanin naapurit eivät katso hyvällä, jos Japani hankkii hyökkäykselliseksi koettua sotamateriaalia. Epäilyt johtuvat Japanin sotaisasta menneisyydestä. Ennen toista maailmansotaa se oli Aasian johtava sotilasmahti, jolla oli muun muassa useita lentotukialuksia.

Toisessa maailmansodassa kärsityn tappion jälkeen Japanin asevoimat muutettiin itsepuolustusvoimiksi. Japanin merivoimatkin on itse asiassa oikealta nimeltään meri-itsepuolustusvoimat.

Japani on kiistänyt väitteet siitä, että helikopteritukialuksia olisi suunniteltu käytettäväksi kiinteäsiipisten lentokoneiden tukialuksina.

Japanin vakuutteluja tukee se, että Izumosta ja Kagasta puuttuvat kiinteäsiipisten lentokoneiden lähtöön tarvittavat katapultit tai niin kutsuttu hyppyri.

Yhdysvalloilla on kuitenkin tarjolla moderni hävittäjä, joka ei tarvitse hyppyriä tai katapulttia: F-35B. Se on niin sanottu STOVL-kone (short take-off and vertical landing), joka pystyy nousemaan hyvin lyhyen nousukiidon jälkeen ja laskeutumaan pystysuoraan.

Ainakin teoriassa Japani voisi siis käyttää Izumoa ja Kagaa hävittäjien tukialuksena, jos se ostaisi Yhdysvalloista F-35B-hävittäjiä.

Japanilla on myös toinen helikopteritukialusluokka, jonka laivoilla on epäilty olevan kyky toimia hävittäjäkoneiden lentotukialuksena. Kyse on Hyūga-luokan aluksista Hyūga ja Ise.

Hyūga ja Ise ovat Izumoa ja Kagaa pienempiä eli uppoumaltaan 19 000 tonnia ja pituudeltaan 197 metriä pitkiä. Ne ovat kooltaan samaa luokkaa kuin ranskalaiset Mistral-luokan helikopteritukialukset, joita Venäjä yritti ostaa Ranskalta. Kauppa kaatui Venäjän miehitettyä Krimin niemimaan.

Hyūga ja Ise ovat nekin uusia aluksia. Japanin merivoimat otti ne käyttöön vasta vuonna 2009 ja 2011.

Myös Hyūgalta ja Iseltä puuttuvat katapultit ja hävittäjäkoneiden nousua avittava hyppyri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Japani
 • Pohjois-Korea
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  7. 7

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  8. 8

   Suomen EU-ero on Putinin märkä uni

  9. 9

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää