Ulkomaat    |   Näkökulma

Toimittaja Kadri Gürsel on diktaattorin painajainen – toivo vapautumisesta voi Turkissa muuttua todeksi

Kadri Gürsel kuuluu siihen noin 150 turkkilaisen journalistin joukkoon, jotka istuvat vankiloissa työnsä takia, kirjoittaa Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

On pakko uskoa ja toivoa vapauden vielä koit­tavan. Se on turk­kilaisen vangitun toimit­tajan Kadri Gürselin Nazire-rouvan ajatus. Hän on odottanut miehensä vapauttamista jo puoli vuotta yhdessä 10-vuotiaan poikansa kanssa. On uskottava, että toivoa on.

Tasan vuosi sitten Helsingin Finlandia-talossa järjestettiin yli tuhannen ihmisen konferenssi kansainvälisen lehdistönvapauden päivänä.

Silloin Unescon sananvapauspalkinnon sai vankilassa virunut azerbaidžanilainen tutkiva journalisti Hadija Ismailova. Hän oli tutkinut presidentin lähipiirin korruptiota. Ismailovan äiti oli ottamassa palkintoa vastaan ja luki Finlandia-talon salille Ismailovan terveiset vankilasta. Totuuden kertomisesta ei pidä luovuttaa koskaan, oli Ismailovan tärkein viesti.

Toivo muuttui todeksi. Kolmea viikkoa myöhemmin Ismailova käveli ulos vankilasta. Tuomio oli muutettu ehdonalaiseksi.

Edeltävänä vuonna kansainvälinen paine auttoi myös syyrialaisen toimittajan ja ihmisoikeusaktivistin Mazen Darwishin vapautumisessa Damaskoksessa.

Tapasin turkkilaisen Kadri Gürselin viimeksi noin vuosi sitten. Tuolloin hän oli äärettömän huolestunut Turkin sananvapaustilanteesta. Kadri on ollut lehdistövapausjärjestö International Press Instituten Turkin-osaston puheenjohtaja.

Tavatessamme oli vaikeaa kuvitella, että vain muutamia kuukausia myöhemmin hän istuisi kaltereiden takana odottamassa tuo­miota järjettömältä kuulostaviin tekaistuihin syytteisiin. Lokakuun lopussa Gürsel hävisi piikkilanka-aitojen taakse.

Vangitsemiselle on syynsä. Kadri Gürsel on jokaisen autoritaarisen johtajan painajainen: peloton, suorasukainen, huumorintajuinen, viiltävän analyyttinen. Ja mikä tärkeintä, hän on itsenäinen ajattelija, joka ei kumarra auktoriteetteja.

Siksi hän kuuluu siihen noin 150 turkkilaisen journalistin joukkoon, jotka istuvat vankiloissa työnsä takia. Se on suurempi määrä vangittuja toimittajia kuin missään muualla maailmassa.

Tiistaina International Press Instituten Suomen-osasto luovutti vetoomuksen Turkin Suomen-suurlähettiläälle Gürselin ja hänen kollegoidensa vapauttamiseksi.

On tärkeää, että viesti kuuluu Ankaraan asti. Turkin hallituksen on lopetettava kriittisten äänten vaientaminen ja maansa lehdistönvapauden nopea tuhoaminen poikkeuslakeihin vedoten.

On uskottava, että Kadrilla ja hänen kollegoillaan on toivoa.

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Lehdistönvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää