Ulkomaat    |   HS-analyysi

Venäjän ulkoministeri Lavrov tapaa tänään Soinin ja Niinistön – parasta olisi, jos he keskittyisivät ihan muuhun kuin mitä ennakkoon on kerrottu

Amerikkalais-venäläinen huippukokous Finlandia-talossa kruunaisi paluun menneeseen maailmaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on tulossa Helsinkiin torstaina päivän vierailulle. Hän tapaa ulkoministeri Timo Soinin lisäksi myös presidentti Sauli Niinistön.

HSTV näyttää Soinin ja Lavrovin yhteisen tiedotustilaisuuden suorana noin kello 12.

Ennakkotietojen mukaan ministeritapaamisessa keskustellaan arktisen yhteistyön ja Itämeren turvallisuuden lisäksi ainakin Ukrainan, Syyrian ja Korean niemimaan tilanteista.

Maailman kannalta olisi todennäköisesti parasta, jos yllä mainituista asioista keskusteltaisiin mahdollisimman vähän ja keskityttäisiin vain yhteen asiaan, nimittäin Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamiseen Helsingissä kuukauden kuluttua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Valitettavasti sekä Kremlistä että Katajanokalta on kiistetty tällaiset valmistelut. Trump ja Putin keskustelivat tiistai-iltana puhelimessa, ja keskustelusta annettujen tietojen mukaan presidentit puhuivat suunnitellusta tapaamisestaan G20-kokouksessa Hampurissa heinäkuussa.

Tämä ei tarkoita, etteikö muitakin valmisteluja olisi. Venäjän presidentinhallinnon asioista usein hyvin perillä oleva venäläislehti Kommersant uutisoi viime viikolla, että presidenttien ensi tapaaminen olisi luvassa toukokuun lopussa ”jossain eurooppalaisessa kaupungissa”. Tapaamispaikkaehdokkaina on julkisuudessa aiemmin esitetty Ljubljanaa ja Helsinkiä.

Tapaamisen järjestäminen ”puolueettomalla” maaperällä sisältää ajatuksen, ettei kumpikaan presidentti ole toisen luona kylässä. Tässä mielessä Helsinki on Ljubljanaa parempi, sillä Slovenian pääkaupunki on Trumpin anoppila.

Kommersantin nimettömiin lähteisiin perustuvien tietojen mukaan presidenttitapaaminen oli pääteema, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson vieraili Moskovassa kolme viikkoa sitten. Siinä mielessä Lavrovin Helsingin-visiitti olisi johdonmukaista jatkoa vierailujärjestelyille.

Tässä arvuuttelussa on yksi suuri mutta: tapaamisen pitäisi olla hyödyllinen molemmille. Näin ei välttämättä ole. Trump joutui vaalikampanjansa aikana altavastaajaksi, kun häntä syytettiin Putinin nuoleskelusta. Donald Trumpin halut onnellisiin yhteiskuviin Vladimir Vladimirovitšin kanssa ovat luultavasti vähäiset.

Kolme vuotta kansainvälisessä paitsiossa viruneelle Putinille suurvaltatapaaminen taas olisi riemuvoitto.

Lavrov ei ole erityisen itsenäinen poliittinen toimija, mutta hän on melko luotettava Venäjän poliittisen johdon kierroslukumittari. Lavrov-mittarin perusteella Kreml on tällä hetkellä joutokäynnillä, ainakin jos mittaria luetaan Euroopassa. Viime aikoina hänen puheensa ovat olleet maltillisia.

Euroopan unioni nousi Yhdysvaltain rinnalle Venäjän viholliskuvissa kolme vuotta sitten, Krimin valtauksen myötä. Vielä tammikuussa Lavrov puhui tulisesti läntisen Euroopan pahuudesta pitäessään vuotuisen lehdistötilaisuutensa Moskovassa.

Eurooppa oli Lavrovin sanoin ”jälkikristillinen”, siis perinteiset arvot hylännyt Sodoma ja Gomorra, joka turmelee maailman pahemmin kuin Neuvostoliitto aikoinaan moralisoimalla ja tuputtamalla ääriliberaaleja arvojaan joka suuntaan. Ukrainan kriisi ja arabikevät johtuivat Lavrovin mukaan eurooppalaisesta messianismista.

Ehkäpä Moskovassa vielä tuolloin laskeskeltiin, että Trumpin voiton ja Britannian EU-eron jälkeen seuraa Euroopan kansallismielisen oikeiston voittokulku, jota kannattaa tukea. Nyt asiat ovat toisin: ehkäpä EU ei hajoakaan ja tämän tosiasian kanssa on tultava toimeen.

Toinen syy Venäjän maltilliseen esiintymiseen on sisäinen. Presidentinvaaleihin on aikaa enää runsaat yhdeksän kuukautta, Putinin suosio on korkea ja näyttää kiveen hakatulta. Istuvan presidentin mieleen on luultavasti tullut vanha virkamiesohje: et tee virheitä, kun et tee mitään. Kremlin kierroslukujen väheneminen on näkynyt muun muassa Putinin toisen luottopelaajan, puolustusministeri Sergei Šoigun melko maltillisina Syyria-puheina.

Tilanne voi muuttua, jos venäläisten mielialat huononevat ja opposition puuhaamat mielenosoitukset leimahtavat vakavaksi riskiksi vallanpitäjille. Silloinkin paras vaihtoehto kansan yhtenäisyyden lujittamiseksi olisi niin kutsuttu pieni ja voitokas sota. Päällimmäinen ehdokas tällaisen sodan näyttämöksi on tällä hetkellä Libya.

Suomi on purjehtinut kolme vuotta jatkuneen ulkopoliittisen kriisin aikana ikään kuin vanhasta muistista kylmän sodan aikaiseen rooliinsa. Presidenttitapaamiset ja ministerivierailut Venäjän kanssa ovat jatkuneet EU-kumppaneiden nyrpistelystä huolimatta, ydinvoimalaa rakennetaan yksissä tuumin ja Itämeren kaasuputki on julistettu jälleen pelkäksi ympäristökysymykseksi.

Jäänmurtajat nähdään puolestaan suomalaisena voimavarana, ja jopa suomalais-venäläinen talouskomissio on elvytetty tukemaan yritysten yhteistyötä. Niinistön ja Putinin Arkangelin-tapaaminen maaliskuun lopussa oli ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen, kun presidentit keskustelivat ilman että Ukrainaa mainittiin. Mikäpä tähän enää kauniimmin sopisi kuin amerikkalais-venäläinen huippukokous Finlandia-talossa.

Venäjälle Suomi on taas mieluisa näyteikkuna, joka osoittaa, että kriiseistä huolimatta yhteistyö on mahdollista. Tuorein niin kutsuttu lapsikiistatapaus on syyskuulta, jolloin sitä edellisestä oli kulunut jo vuosi.

Kaiken kukkuraksi Donald Trump parantaa Suomen ja Venäjän välejä tahtomattaan. Tehtaankadulta on luultavasti raportoitu Moskovaan, ettei Yhdysvaltain uusi presidentti ainakaan lisää sotilasliitto Naton vetovoimaa Pohjolassa.

Putinin luottopelaaja selittää mustan valkoiseksi

Neuvostoliiton eliittiyliopiston kouluttamalla karriääridiplomaatilla Sergei Lavrovilla, 67, on meneillään 13. vuosi Venäjän ulkoministerinä. Saavutus tekee hänestä nykyhallituksen ylivoimaisesti pitkäaikaisimman salkunhaltijan. Ennätysmiehenä pidetty presidentti Vladimir Putinin liberaali luottomies ja entinen rahaministeri Aleksei Kudrin jää 11 vuoden ministeripestillään kirkkaasti taakse.

Lavrovin pitkän uran ensimmäinen salaisuus on ehdoton kuuliaisuus ja luotettavuus, mutta se ei riitä. 1970-luvulla alkanut diplomaattiura on tuonut mukanaan melkoisen ammattitaidon. Lisäksi Lavrovilla on henkilökohtaista karismaa, pyrkyryys sen sijaan näyttää puuttuvan. Lavrov viihtyy nykyisissä hommissaan.

Moskovan Spartakin kannattaja on urheilumiehiä, mikä ei estä häntä tupakoimasta. Ei estänyt Kofi Annankaan: Venäjän YK-lähettiläs Lavrovin sanotaan polttaneen New Yorkin -pestinsä aikana YK-talon baarissa pääsihteerin määräyksistä piittaamatta.

Ministeri selittää tarvittaessa mustan valkoiseksi ja pokka on pitänyt. Tai ainakin melkein: Münchenin turvallisuuskokouksessa 2015 Lavrov perusteli Krimin miehitystä YK:n peruskirjalla ja yleisön nauru tarttui sekunniksi puhujaankin.

Toimittajat ovat silloin tällöin saaneet kuulla kunniansa. Toissavuoden lehdistötilaisuudessa Lavrov nimitti hälisevää lehdistöä itsekseen mumisten ”debiileiksi” – mikrofoni auki, ja tuskin sattumalta. Rex Tillersonin äskeisen vierailun aikana Lavrov tivasi kysymyksiä huudelleilta amerikkalaistoimittajilta, ”kuka teidät on kasvattanut”.

Tillerson on jo viides Yhdysvaltain ulkoministeri, joka joutuu opettelemaan Lavrovin tavoille. Pönöttää ei auta: John Kerry ryhtyi 2014 esittämään arvelua, että Ukrainan kriisiin on puututtu ulkopuolelta. ”Olen samaa mieltä, mutta mielestäni olet turhan ankara itsellesi”, Lavrov kommentoi.

Timo Soinin kanssa juttu kulkee luultavasti ihan mukavasti.

Fakta

Soini ja Lavrov Haikon kartanossa


 Ulkoministerit Timo Soini ja Sergei Lavrov tapaavat torstaina Haikon kartanossa Porvoossa.

 Soini saapuu ministeritapaamiseen valtioneuvoston avoimesta istunnosta, joka järjestetään Porvoon Taidetehtaalla.

 Lavrov tapaa myöhemmin torstaina presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkopolitiikka
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  8. 8

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  9. 9

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  10. 10

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää