Ulkomaat

Viron yleisradio: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kone loukkasi Viron ilmatilaa matkallaan Suomeen

Viron ilmailuviranomaisille ei ollut toimitettu koneen lentosuunnitelmaa, eikä siihen myöskään saatu radioyhteyttä.

Venäjä on loukannut Viron ilmatilaa ensimmäisen kerran vuonna 2017, kertovat Viron puolustusministeriö ja Viron yleisradioyhtiö ERR. Tapauksen tekee erikoiseksi se, että kyseessä ei ilmeisesti ollut Venäjän sotavoimien vaan Venäjän valtion kone, Iljušinin IL-96.

Tapaus sattui keskiviikkoiltana Vaindloon saaren lähellä. Asiasta kertoi perjantaina myös Viron puolustusministeriö Twitter-tilillään.

ERR:n saamien vahvistamattomien tietojen mukaan koneessa matkusti Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov matkalla Suomeen tapaamaan ulkoministeri Timo Soinia ja presidentti Sauli Niinistöä.

Lavrovin vierailun virallinen osuus oli eilen torstaina, mutta HS:n saamien tietojen mukaan ulkoministeri saapui Suomeen juurikin keskiviikkoiltana. Illalla ei ollut virallista ohjelmaa, sillä Lavrovilla oli tuolloin ”yksityistä ohjelmaa”.

Viron ilmailuviranomaisille ei ollut toimitettu koneen lentosuunnitelmaa, eikä siihen myöskään saatu radioyhteyttä. Koneen transponderi eli toisiotutkavastain, jonka avulla koneen liikkumista voi seurata reaaliaikaisesti, oli kuitenkin kytkettynä päälle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Verkkouutiset. Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.Virolainen uutislehti Postimees haastatteli Viron ilmavoimien komentajaa ilmatilaloukkauksista viime vuoden marraskuussa. Komentaja Jaak Tarienin mukaan viimeisten kymmenen vuoden aikana Venäjän lentokoneiden tekemistä ilmatilaloukkauksista valtaosa on tapahtunut juuri Vaindloon saaren lähistöllä.

Alueella Viron ilmatila kurottuu kulman verran enemmän pohjoiseen kun ennen sitä. Ilmatilaloukkauksen välttääkseen idästä päin saapuvan lentäjän pitäisi tehdä tiukka koukkaus pohjoiseen.

”Kun huomattava enemmistö lentäjistä selviytyy tästä Vaindloon nurkasta hienosti, selitykseksi ei oikein kelpaa se että ilmatila on ahdas tai raja sekava”, komentaja Tarien sanoi tuolloin.

ERR:n haastattelema Viron parlamentin ulkoasiainkomission johtaja Marko Mihkelson piti nyt tapahtunutta ilmatilaloukkausta lentäjän piittaamattomuutena.

”Tyhmää välinpitämättömyyttä lentäjältä. Tuo ilmatilan mutka on yleisesti tiedossa ja lentäjä voi välttää sen helposti”, Mihkelson sanoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • Venäjä
 • Ilmatilaloukkaukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää