Ulkomaat    |   HS-analyysi

Macronin kampanjaan kohdistuneen tieto­vuodon ajan­kohta ei ole sattumaa – tarkoitus on kylvää ranskalais­äänestäjiin epävarmuutta

Tietovuoto juuri ennen kuin ranskalaiset äänestävät seuraavasta presidentistään vaikuttaa suunnitelmalliselta pyrkimykseltä aiheuttaa sekaannusta ja epävarmuutta. Se saattaa häiritä demokratian toteutumista ja rapauttaa luottamusta siihen, kirjoittaa analyysissään Laura Halminen.

”Toivottavasti emme opi sinusta jotain uutta lähipäivinä”, sanoi presidenttiehdokas Marine Le Pen Emmanuel Macronille tv-väittelyssä keskiviikkona. Lauantaina arvostettu brittilehti The Economist otsikoi, että data on uusi öljy.

Samaan aikaa toisaalla internetissä käyttäjät kiirehtivät lataamaan ja avaamaan tuhansien sähköpostien laajuista tietovuotopakettia. Twitter räjähti.

Vuoto sisältää huomattavan määrän en-marche.fr -nimiseltä sähköpostipalvelimelta varastettua viestintää. En-marche.fr kuuluu Ranskan presidentinvaalien ennakkosuosikki Macronin vaalikampanjalle.

Tietovuoto julkaistiin vain muutamia tunteja ennen kuin ehdokkaiden kampanjointiaika päättyi. Tämän jälkeen alkoi vaalikaranteeni ja kommentointikielto, jota ennen Macronin kampanja ehti täpärästi julkaista tiedotteen siitä, että on joutunut tietomurron uhriksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ajankohta on kaikkea muuta kuin vahinko. Sen tehtävänä on sekoittaa peliä ja kylvää äänestäjiin epävarmuutta.

Näin toimii informaatiovaikuttaminen, sanoo F-Securen tietoturvallisuusjohtaja Erka Koivunen.

”Operaatio on ollut hyvin suunnitelmallinen. Nyt kun Ranskan mediakaan ei voi sisältöjä kommentoida, keskustelu jää täysin yksilöiden käytäväksi. Tämä on mitä otollisinta maastoa salaliittoteorioille ja spekulaatioille.”

Koivunen ja useat muut tietoturva-asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että kannastaan epävarma äänestäjä saattaa myös jättää kokonaan äänestämättä. Matala äänestysprosentti puolestaan on seikka, joka heikentää koko vaalien uskottavuutta.

Yhteydet Yhdysvaltojen demokraattipuolueen viime kesänä julki tulleeseen tietomurto- ja vuototapaukseen ovat ilmeisiä. Sama verkkovakoilukampanja on osoittanut kiinnostusta molempia kohtaan, nimimerkit jakavat vuodettuja sisältöjä, tietovuotosivusto Wikileaks lietsoo meteliä täysin rinnoin.

Yhdysvaltojen tapauksessa kesti joitakin päiviä, ennen kuin Wikileaks julkaisi tiedot. Macronin kampanjan suhteen Wikileaks ryhtyi jakelemaan sisältöjä oikopäätä.

 

Vuodettujen sähköpostien joukosta väitetään löytyneen esimerkiksi kuitti, joka kertoo 180 euron arvoisesta design-huumeen tilauksesta.

Yhtäläisyyksiä voi etsiä myös vakoilun mahdollisesta toteuttamistavasta. Toistaiseksi on tosin vasta spekuloitu, että Macronin kampanjatyöntekijöiden sähköposteihin on päästy käsiksi huijaamalla käyttöön heidän käyttäjätunnuksensa ja salasanansa.

Se on ainakin mahdollista: huhtikuun 25. päivänä japanilainen tietoturvayhtiö Trend Micro julkaisi raportin verkkovakoilukampanjasta, jonka toimintaa yhtiö on seurannut jo vuosia. Yhtiö käyttää toimijoista nimeä Pawn Storm. Samoista tekijöistä käytetään myös nimeä APT28.

Macronin kampanjaväen harhauttamiseksi oli perustettu osoite, joka muistuttaa pilvipalvelun sisäänkirjautumissivua. Käyttäjätunnusten kalastelulla päästiin käsiksi myös ainakin Yhdysvalloissa Hillary Clintonin kampanjapäällikkö John Podestan sähköposteihin.

Epäillyt tekijät ovat tehneet vastaavia temppuja yrittäessään päästä käsiksi muihinkin organisaatioihin. Näitä ovat olleet esimerkiksi Turkin pääministerin kanslia, kahdeksan valtion puolustusministeriöt, New York Times -lehti sekä mediayhtiö Sanoma, joka julkaisee Helsingin Sanomia.

Tietoturvayhtiö Trend Micro kommentoi Macronin kampanjaan kohdistunutta tietomurtoa HS:lle lyhyesti sähköpostitse:

”Tapauksessa käytetyt menettelytavat ovat hyvin samankaltaisia ryhmän aiempien hyökkäysten kanssa. Ilman lisätodisteita on äärimmäisen vaikeaa määrittää tämän tietomurron tekijää tai tekijöitä”, yhtiö kommentoi.

Aiemmin, kun demokraattipuoluetta vakoiltiin Yhdysvalloissa, osoitettiin sormella suoraan Venäjään, ja tuolloinen presidentti Barack Obama karkotti tapauksen johdosta 35 Venäjän diplomaattia.

Oli tekijät nyt mistä maasta tahansa, tietoturvayhtiöt ovat suunnitelmallisuudesta samaa mieltä. Näin mittavaa hakkerointikoneistoa ei pystytetä ja pyöritetä ilman valtiollista rahoitusta.

Koska vakoilu on ammattimaista ja jopa röyhkeää, se on pääsääntöisesti hyvin huolellisesti suunniteltua. Niinpä on paljon todennäköisempää että asiat tapahtuvat tarkoituksella kuin että ne tapahtuisivat vahingossa.

”Tottakai tässä Macronin tietovuodon tapauksessa on myös tarkoitus mustamaalata, vaikka vain osoittamalla että kampanjaväki on tullut hakkeroiduksi”, huomauttaa F-Securen Koivunen.

Kun haitalliset väittämät sekoittuvat yleiseen epävarmuuteen, äänestäjän on entistä hankalampaa päätellä, mikä on totta. Vuodettujen sähköpostien joukosta väitetään löytyneen esimerkiksi kuitti, joka kertoo 180 euron arvoisesta design-huumeen tilauksesta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.Väärennetyn informaation ujuttamista aidon sekaan on osattu odottaa jo pitkään. Siitä vihjailtiin jo Yhdysvaltojen demokraattipuolueen tietomurron yhteydessä. Koivusen mukaan Macronin kampanjan tapauksessa asialla ei sinänsä ole suurta merkitystä: keskeisempää on se, mitä päämääriä mahdollisesti epäaidolla datalla voidaan tukea.

”Kun demokraattien tietomurron aikaan aidoista viesteistä löydettiin skandaaleja synnyttäviä viestejä, nyt yleisö odottaa että niitä voi löytyä Macronin kampanjankin viesteistä.”

Tällä tavoin saadaan aikaan kohu, jota ranskalaisviestimet eivät paikallisen lainsäädännön vuoksi voi nyt käsitellä. Huhuille jää tilaa velloa. Lauantaina niitä lietsoivat ainakin viestipalvelu Twitterissä useat Yhdysvaltojen uuteen oikeistoon, Trumpin kampanjasta tutuksi tulleeseen alt-right -liikehdintään viittaavat tilit.

Vastaavat tilit auttoivat aiemmin Trumpia. Sitä ennen ne puolustivat Syyrian diktaattori Bashar Al-Assadia, kun Venäjän sotatoimet Syyriassa olivat kiihkeimmillään ja sitä ennen ne kannustivat Ukrainan hallintoa vastustavia Venäjä-mielisiä separatisteja.

Viime joulukuussa näiden meuhkaavien Twitter-tilien verkostoa vuosia seurannut, avointen lähteiden tiedustelua tekevä Andrew Weisburd ennakoi, että sen huomio kääntyy pian Eurooppaan.

”Seuraavaksi ne keskittyvät Saksan ja Ranskan vaaleihin”, Weisburd ennakoi HS:lle.

F-Securen Koivunen vie spekulaation pidemmälle. Hän arvioi, että Suomenkin presidentinvaalit voivat joutua kohteeksi.

”Macronin kampanjan tapaus osoittaa, ettei vaatimus korkeasta tietoturvasta koske ainoastaan valittuja, vaan myös valittavia. Kaikkien kampanjatoimijoiden on syytä varautua siihen, että heistä tulee kohteita.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää