Ulkomaat    |   HS Pariisissa

Tunnin ajomatkan päässä Macron-Pariisista äänestetään ylpeinä Le Peniä – ”Tuo tuossa on oikea rasisti”

HS tutustui Ranskan presidentinvaalien äänestyspäivänä Pariisin lähellä sijaitsevaan Mantes-la-Villeen, jossa pormestarikin edustaa äärioikeistolaista Kansallista rintamaa. Siellä rajojen sulkemista lupaavan Le Penin äänestäjiä ei tarvitse kauaa etsiä.

Pariisin keskustan kahviloiden nurkilla on mahdotonta tehdä tasapuolista äänestysreportaasia. Kansallisen rintaman Marine Le Penin äänestäjiä ei sieltä löydä.

Tänä sateisena sunnuntaina murskaava enemmistö pariisilaisista joko äänestää keskustaliberaalia ja EU-myönteistä Emmanuel Macronia tai jää kotiin petyttyään siihen, että radikaalivasemmiston Jean-Luc Mélenchon tai keskustaoikeiston François Fillon ei aivan päässyt toiselle kierrokselle.

Tunnin ajomatkan päässä Pariisista alkaa kuitenkin toinen todellisuus.

Viitisenkymmentä kilometriä Pariisista länteen sijaitsevaan Mantes-la-Villeen valittiin kolme vuotta sitten jopa Kansallista rintamaa edustava pormestari.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ainakin päällisin puolin paikka näyttää mukavalta. Tämähän on ranskalainen kylä. On vanhoja harjakattoisia kivitaloja ja tietenkin sunnuntaitori, jossa pöydät notkuvat yrteistä, meloneista, omenoista ja retiiseistä. Juustopöydällä on mittaa kymmenisen metriä.

Torin laidalla seisova eläkeläinen Michel Vernier sanoo kuitenkin kokevansa suurta turvattomuutta.

”Ei täällä voi enää iltaisin kävellä! Ehkä nuorena olisi uskaltanut, mutta nyt ei.”

Hän sanoo heti äänestävänsä Marine Le Peniä. ”En minä sitä piilottele.”

Mantes-la-Villen laidoilla on kaupungin vuokra-asuntoja, kauempana siintäviä korkeita kerrostaloja, joissa asuu paljon maahanmuuttajia. Kunnan asukkaista 10 prosenttia on ulkomaalaisia, ja toisen polven maahanmuuttajia on tietysti enemmän.

Vernierin mielestä monet maahanmuuttajanuoret ovat ”enemmän rasisteja meitä kohtaan kuin me heitä kohtaan.” Samalla hän osoittaa sormella ohitse kävelevää lippalakkipäistä eläkeläistoveriaan. ”Tuo tuossa on kyllä oikea rasisti.”

Vernier kertoo, että kadulla kuulee huutelua ja kaikenlaista pientä rikollisuutta sattuu paljon. Le Pen lupaa sulkea rajat suojellakseen ranskalaisia ja ranskalaista identiteettiä.

Vieressä rakennusmestari Christian Treguery nyökyttelee päätään. Viisi vuotta sitten joku poltti hänen autonsa. ”Se oli parkkipaikalla, onneksi oli sentään työnantajan auto.”

Treguery kertoo työskennelleensä vuonna 2010 Suomessa Olkiluodon ydinvoimalan työmaalla. Hän pahoittelee kalliiksi äityvää urakkaa, mutta kehuu Suomea. ”Siellä oli puhdasta ja rauhallista.” Hänkin on siis nauttinut EU:n eduista tekemällä töitä toisessa eurooppalaisessa maassa.

Le Pen lupaa irrottaa Ranskan eurosta ja mahdollisesti myös EU:sta. Tästä puhuttaessa Vernier ja Treguery pääsevätkin yllättämään.

”Se, mitä Le Pen sanoo eurosta, on pelkkää tyhmyyttä!” Vernier huudahtaa.

”Kyllä näin on. Nyt puhutaan sentään Euroopasta”, Treguery vahvistaa matalalla ja rauhallisella äänellään. Le Penille nämä äänet silti menevät. Kokemukset turvattomuudesta ja kotikulmien vieraudesta merkitsivät yhteistä Eurooppaa enemmän.

Sisällä markkinahallissa ostoksia tekee Mario Maiani. Hän on itse toisen polven maahanmuuttaja. Isä muutti Ranskaan töihin Italiasta toisen maailmansodan jälkeen. Silti Maiani harkitsi viimeiseen asti Le Penin äänestämistä. ”Täytyy palata tilanteeseen, jossa samat säännöt koskevat kaikkia. Nyt nuoret täällä huutelevat poliisille ja selviävät seurauksitta.”

Maiani kertoo, että hänen isänsä opetti hänelle heti, että Ranskassa puhutaan ranskaa ja Italiassa italiaa. Uudemmilla näiden kulmien maahanmuuttajilla on hänestä liian ylimielinen asenne.

Keskiviikkoillan väittelyä katsellessaan kiinteistöalalla työskentelevä Maiani kuitenkin päätti, että ei Le Peniä voi äänestää. ”Ei hänellä ole oikeaa ohjelmaa. Sisällön onttous kävi ilmiselväksi.”

Le Penin isää, Kansallisen rintaman perustajaa Jean-Marie Le Peniä Maiani ei olisi ikinä voinut edes harkita äänestävänsä. ”Hänhän vihasi ihmisyyttä.”

Mitä hän nyt sitten aikoo tehdä? Maiani näyttää käsillään, miten paperi revitään. Niin tulee käymään äänestyslipukkeelle. ”Macronia ei voi äänestää. Hän on osa mafiaa, hänet ovat pankit asettaneet paikalleen.”


Kylän äänestyspaikalla väki näyttää kovin valkoiselta. Kymmenien äänestäjien joukossa näkyy yksi huivipäinen nainen. ”Et sinä heitä täällä näe, ei monikaan heistä äänestä”, sanoo eläkeläinen Pierre Anseaume.

Hän tekee ranskan kielen persoonapronominilla selväksi, kumman sukupuolen ehdokkaalle ääni menee. Nainen se on. Anseaume sanoo, että heidän kotiinsa on murtauduttu kolme kertaa.

Vaimo Evelyne Anseaume työskentelee vielä päiväkodissa. ”Siellä on paljon lapsia, jotka eivät puhu kunnolla kieltä ja tuntevat siksi itsensä ulossuljetuiksi. Eihän se heidän vikansa ole, mutta se on vaikeaa”, hän sanoo. Hänkin äänesti Le Peniä.

Pian työlakijuristiksi valmistuva Ingrid André käy hänkin jättämässä äänensä kopissa ruskean verhon takana. Äänestyssalissa ei saa puhua politiikkaa, mutta pihalla voi jo avautua.

”Minulle tämä oli selvä peli. Toinen ehdokkaista oli täysin poissuljettu vaihtoehto”, hän sanoo.

André äänesti Emmanuel Macronia jo ensimmäisellä kierroksella.

”Eihän meidän ole mahdollista erota EU:sta! Se on mahdoton ajatus!” hän huudahtaa.

Andréta vaivaavat pahasti myös juuri ne samat rajojen sulkemispuheet, joista torin parlamentti piti. ”Se ei ole minun ajatukseni Ranskasta. Olemme avoin maa.”

Myös André asuu Mantes-la-Villessä. Kerron hänelle, miten minulle on juuri kuvailtu hänen kotipitäjäänsä: turvatonta, huutelua, rikollisuutta, iltaisin ei uskalla lähteä edes kävelylle. ”Taidamme asua eri kaupungeissa”, hän toteaa ja näyttää epäuskoiselta. ”En minä koe oloani täällä lainkaan turvattomaksi, enkä ole kuullut huutelua.”

André sanoo pitävänsä Macronin ”dynaamisesta otteesta”. Hänestä on korkea aika, että Ranskan työmarkkinoita muutetaan sellaiseen suuntaan, että yritysten ei tarvitse enää pelätä niin paljon ihmisten palkkaamista. ”Olen sillä kannalla, että yrityksen on ensin ansaittava rahaa ennen kuin se voi sitä jakaa.”


Kunnan rautatieasemalla seisoo kaksi Ranskassa syntynyttä mustaa miestä. Veljekset Mustafa ja Ham Sagna ovat lähdössä kohti keskustaa ja heillä on menossa väittely politiikasta.

Vakuutusyhtiön myyntiedustajan Mustafan ääni meni Macronille. Omaa arkkitehtitoimistoa pyörittävän Hamin valinta ensimmäisellä kierroksella oli radikaalivasemmistolainen Mélenchon. Nyt hän jätti äänestämättä.

Heistä kumpikaan ei pidä millään lailla mahdollisena, että Le Pen vielä voittaisi. ”Jos se riski olisi ollut, olisin äänestänyt”, Ham Sagna sanoo.

Hekään eivät tunnista Le Penin äänestäjien kuvauksia kotikulmiensa turvattomuudesta. ”Täällä on rauhallista, todella rauhallista”, Mustafa sanoo. ”Mutta kyllä täällä on toki nuoria, jotka tekevät ihan mitä sattuu. Ja rikollisuuttakin on, mutta en tiedä onko sitä niin paljon enempää kuin muualla.”


Viereinen lähiö on heidän mielestään paljon ”kuumempi”.

Sen sijaan molemmat ovat saaneet huomata, kuinka Kansallisen rintaman pormestarin valinta on kiristänyt tunnelmaa eri etnisten ryhmien välillä. ”Yhtenä päivänä eläkeläinen huusi minulle loukkauksia kadulla. Sellaista ei ollut koskaan ennen tapahtunut”, Ham kuvaa.

Pahinta oli, kun pormestari kannusti häntä kannattavia kunnan asukkaita liimaamaan postilaatikkoihinsa Kansallisen rintaman tarroja. ”Oli järkyttävää nähdä niitä sellaisten naapureiden laatikoissa, joiden kanssa olimme aina ennen sanoneet ystävällisesti ’päivää’”, Mustafa toteaa.

”No kyllähän me yhä päivää sanomme”, Ham korjaa veljeään. ”Mutta kireys on käsinkosketeltavaa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Lude tekee kodista kauhean – asukas kertoo painajaisesta Töölössä

  3. 3

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  4. 4

   Shakiran piti blondata hiuksensa ja La Bamba -hitin tekijän vaihtaa nimensä – espanjankielinen musiikki kelpaa listoille vain valkopestynä

  5. 5

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  6. 6

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  7. 7

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  8. 8

   Mittaamattoman arvokas kultakoru palasi Suomeen – tutkijoille on edelleen mysteeri, kuka pellosta löytyneen korun teki 1800 vuotta sitten ja mitä se esittää

  9. 9

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon keskiosia – useiden kymmenien kerrotaan kuolleen, järistys runnoi taloja myös miljoonakaupunki Méxicossa

  10. 10

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  4. 4

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää