Ulkomaat

Miten Emmanuel Macronin vaalivoitto vaikuttaa Suomeen? Kolme asiantuntijaa arvioi

Ranskan presidentti vaikuttaa Suomen talouteen ja EU:n Venäjä-suhteisiin.

Pörssikurssit eivät maanantaiaamuna romahda, ja EU:n käytävillä huokaistaan helpotuksesta.

Mutta se, miten Ranskan uusi liberaali ja EU-myönteinen presidentti Emmanuel Macron vaikuttaa suomalaisten elämään, ratkeaa vasta lähikuukausien aikana.

Tässä jutussa kolme suomalaista asiantuntijaa arvioi, miten Macronin politiikka voi vaikuttaa Suomeen.

Macron haluaa uudistaa EU:n – onko Suomi mukana?

Ranskan presidentti vaikuttaa Suomeen ennen kaikkea EU:n ja euroalueen kautta. Macron haluaa uudistaa EU:n talous- ja rahaliiton ja syventää EU-maiden yhteistyötä.

”Siihen hän tarvitsee kuitenkin muiden EU-maiden ja ennen kaikkea Saksan tuen”, toteaa Ranskaan erikoistunut tutkija Laura Parkkinen.

EU:n uudistamiskeskustelu alkanee toden teolla vasta Saksan syyskuisten vaalien jälkeen, sanoo Ulkopoliittisen instituutin EU-tutkimusohjelman johtaja Juha Jokela.

Macron on korostanut uudistuksia, ja Saksan ja Ranskan akselin toimivuudella on paljon merkitystä, kun sovitaan suuntaviivoista, Jokela toteaa. Se on Suomen kannalta hyvä asia, koska kahden talousmahdin suhteilla on suora yhteys unionin uskottavuuteen.

”Saksan ja Ranskan suhteet voivat ehkä tuntua Suomesta katsoen kaukaisilta, mutta niillä on iso merkitys Suomen talouteen ja hyvinvointiin”, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton Brysselin-toimiston johtaja Taneli Lahti.

Lahti uskoo, että riippumatta siitä, onko Saksan seuraava liittokansleri kristillisdemokraattien Angela Merkel vai sosiaalidemokraattien Martin Schultz, Ranska ja Saksa alkavat yhdessä viedä EU-integraatiota eteenpäin.

Yksi EU:ssa esillä ollut mahdollisuus on, että jäsenmaat voisivat tulevaisuudessa edetä integraatiossa eri tahtiin.

”Silloin Suomessakin pitää miettiä, missä halutaan olla mukana ja mihin suuntaan ollaan menossa”, Lahti sanoo.

Ranskan talouden nousu auttaisi suomalaisyrityksiä

Ennen Saksan vaaleja edessä ovat kesäkuussa Ranskan omat parlamenttivaalit, joissa Macronin pitää saada riittävä tuki uudistuksilleen. Hänen vuosi sitten perustamallaan Liikkeelle-puolueella ei ole edustajia nykyisessä parlamentissa.

Hän tarvitsee joka tapauksessa liittolaisia niin sanotuista vanhoista puolueista.

EK:n Lahden mukaan Macronilla oli talousministerinä selvä suunnitelma siitä, miten Ranskan taloutta pitäisi uudistaa.

Hänen tavoitteitaan olivat esimerkiksi työmarkkinoiden joustavuuden, tuottavuuden ja kilpailukyvyn kasvattaminen, julkisen sektorin pienentäminen ja työajan pidentäminen.

”Jos hän saisi näitä asioita eteenpäin, sillä olisi iso merkitys koko euroalueen taloudelle. Se auttaisi myös suomalaisia yrityksiä ylös taantuman jälkeen”, Lahti sanoo.

Lahden mukaan Suomessa ja muissakin maissa on viime vuosina seurattu muiden maiden vaaleja tarkemmin kuin koskaan aiemmin.

”Talouskriisin myötä on tullut konkreettiseksi, että sillä mitä tapahtuu yhdessä euromaassa, on iso vaikutus muihin euromaihin.”


Macron haluaa lisätä investointeja Ranskaan. Entisenä pankkiirina hän on puhunut siitä, että Britannian EU-eron jälkeen kansainvälisten pankkien pääkonttorit voisivat siirtyä Lontoosta Pariisiin, Parkkinen toteaa.

Macron lupasi vaalikampanjansa aikana helpotuksia yrityksille. Esimerkiksi yritysveron alentaminen vaikuttaisi myös Ranskassa toimivien suomalaisyritysten toimintaan, Parkkinen toteaa.

Monet Macronin vaalitavoitteista ovat kuitenkin Parkkisen mukaan ympäripyöreitä.

Parkkinen ei ole havainnut, että Macron olisi puhunut julkisesti Suomesta. Hän on kuitenkin hyvin kiinnostunut koulutuksesta. Ranskan lehdet ovat kirjoittaneet paljon Suomen koulutusjärjestelmästä, joten se saattaa kiinnostaa presidenttiä, hän huomauttaa.

Macronin Venäjän-politiikka on EU:n linjoilla

Suomelle voi olla paljon merkitystä sillä, miten Ranskan presidentti suhtautuu Venäjään. Yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta päätetään EU:ssa konsensuksella.

Ranskan presidentti ei yksin voi muuttaa EU:n Venäjän-politiikkaa mutta voi halutessaan sekoittaa pakkaa ja hajottaa yhteisen rintaman.

Macron on tukenut EU:n nykyistä Venäjän-politiikkaa, johon kuuluvat poliittiset ja taloudelliset pakotteet Ukrainan sodan takia.

”Venäjä-politiikassa Macron on pitkälti niillä linjoilla, joista EU:ssa on sovittu. Hän ei aja radikaalia muutosta, ja yhteisymmärrys muiden jäsenten kanssa löytynee”, Juha Jokela sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranskan presidentinvaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Suojelupoliisi: Turun puukottajasta tulleen vihjeen käsittely oli vastuullamme – ”On valitettavaa, että vaikka saimme vihjeen, tekoa ei kyetty estämään”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  9. 9

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  10. 10

   Ville Niinistö saattoi olla vihreiden kannatuksen tulppa – Sdp:ssä teoria herättää syvää huolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää