Ulkomaat

Stalin meni, farkut tulivat – 1950-luku toi Suomeen amerikkalaisen kulttuurin ja lopetti viihdepaaston

1950-luvulla Suomeen tulivat Amerikan ihmeet: farkut, rock, Coca-Cola ja unelma hyvästä elämästä.

Washington. Farkut mainittiin Helsingin Sanomissa ensimmäistä kertaa 26. toukokuuta 1952, varovaisesti lainausmerkeissä. ”Pojat!” luki Partioaitan yhden palstan mainoksessa. ”Saimme ’farmari’-housuja.”

Ulkomaisia farkkuja! Sen täytyi tuntua jännittävältä sen ajan Helsingissä. Noina vuosina lehdessä oli sellaisia otsikoita kuin ”Ylijäämäsilakan ilmakuivatus milteipä mahdotonta” ja ”Metalliteollisuuden raaka-aineiden hintakehitys maallemme edullinen”.

Josif Stalin eli viimeistä vuottaan. Kahvia ja sokeria säännösteltiin. Suomi oli niin köyhä, että lapset kävelivät kouluun Unicefin lahjoittamissa kengissä ja alusvaatteissa.

Vuonna 1956 munkkiniemeläinen teinipoika Matti Majava (s. 1943) matkusti perheen kanssa Tukholmaan. Sieltä hän osti vanhemmiltaan salaa amerikkalaiset Leen farkut. Ne oli tehty oikeasta denimkankaasta, toisin kuin suomalaiset ”varkut”, jotka olivat siniseksi värjättyä puuvillakangasta.

Syntyi elinikäinen rakkaussuhde housuihin – ja housumaahan.


”Faija toi Amerikkaa Suomeen. Se ei tarkoittanut vain farkkujen maahantuontia, vaan myös amerikkalaisen kulttuurin ihannointia”, kertoo 45-vuotias Tuomas Majava, toisen polven helsinkiläinen farkkuyrittäjä.

Marilyn Monroe, Elvis Presley, Marlon Brando, Paul Anka, James Dean. Farkut, baseball-rotsit, Coca-Cola, rock, Hollywood, amerikanraudat.

1950-luvun amerikkalainen kulttuuri loi mielikuvia ”vapaudesta, vauraudesta, sankaruudesta, kauneudesta ja elämän helppoudesta”, kirjoittavat Marjo Kaartinen, Hannu Salmi ja Marja Tuominen kirjassaan Maamme. Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria.

Suoma­laiset olivat eläneet sodan aikana viihde­paastossa, muistut­taa Salmi, Turun yliopis­ton kulttuuri­historian profes­sori.

Uusia äänilevyjä saadakseen piti ensin murskata vanhoja. Kun rajat vihdoin aukesivat, suomalaiset ahmivat.

”Turussa oli 1900-luvun alussa tuhat elokuvateatteripaikkaa, suunnilleen saman verran kuin nyt”, Salmi sanoo. ”1950-luvulla niitä oli 7 000.”

Amerikkalaiselokuvat levittivät Maamme-kirjan mukaan sanomaa hyvinvoinnista, vaatteista, radioista, levysoittimista ja autoista – siis kaikesta siitä, mitä Suomesta vielä puuttui. Hollywood-tähtien kuvia ripustettiin ulkohuussien seinille.

Teini-ikäiselle Matti Majavalle farkut ja rokki edustivat vaihtoehtokulttuuria, kertoo poika: kapinaa sotasukupolvea ja Suomen yhtenäiskulttuuria vastaan.

”Isä oli merkonomi. Hän näki, että Yhdysvalloissa tavallisesta ihmisestä voi tulla menestyvä liikemies. Ei tarvitse olla samanlainen kuin kaikki muut, kuten Suomessa”, Tuomas Majava sanoo.

Kun Tuomas Majavan äiti ja isä tapasivat Vanhan kuppilassa, äiti ihastui isän pitkiin kiharoihin, jotka tekivät tästä ”valkoisen Jimi Hendrixin”. Myöhemmin vanhemmat perustivat suomalaisen farkkumerkin Beaversin ja ystävystyivät Remu Aaltosen ja Cisse Häkkisen kanssa.

Tuomas Majava muistaa, että Helsingissä välit joihinkin Maunulan rivitalonaapureihin olivat pidättyväiset.

”Virkamiehet edustivat sosiaalidemokraattista Suomea, ja isä oli farkkubisnesmies, joka ajeli Jenkki-lotinoilla ja järjesti isoja juhlia. Siinä elettiin aika eri maailmoissa.”

Amerikkalaisen kulttuurin ihannointi Suomessa oli vahvinta juuri 1950–60-luvuilla, kun elintasoero Euroopan ja Yhdysvaltain välillä oli suuri.

Vähitellen Eurooppa nousi jaloilleen, osin Yhdysvaltain Marshall-avun ansiosta. Kun eurooppalaisetkin saivat jääkaappinsa ja levysoittimensa, Yhdysvaltain voimaa ja vaurautta alettiin pitää moukkamaisena. Tähän vaikuttivat myös Vietnamin sota ja ympäristöliike.

”Kun mä tulin teini-ikään 1980-luvulla, en edes suostunut käyttämään Leviksiä, kun niitä oli jo kaikilla”, Tuomas Majava (s. 1971) sanoo.

Isän vaihtoehtokulttuurista oli tullut pojalle valtakulttuuria.

”Ajattelin, että idioottimaista ajaa amerikanraudalla. Menee niin paljon bensaa.”

Myös pohjoismainen sosiaalidemokratia oli lyönyt läpi. Matti Majavan sukupolvi oli nähnyt Yhdysvallat tasa-arvon maana, jossa kuka tahansa saattoi vaurastua kovalla työllä.

Tuomas Majavan sukupolvelle Yhdysvallat näyttäytyi epätasa-arvoisena, koska sieltä puuttui hyvinvointivaltion turvaverkko.

Kun isä ihaili Elvistä, poika fanitti Pelle Miljoonaa, jolle eivät olleet kelvanneet isän sponsoritarjoukset.

Yhdysvaltojen asema suomalaisessa kulttuurissa on tuskin koskaan ollut yhtä vahva kuin 1950-luvulla. Sen kanssa kilpailee korkeintaan 1990-luku, kun kylmä sota päättyi, sanoo Hannu Salmi.

1990-luvulla vaihtoehtoja oli kuitenkin jo paljon. Amerikkalaisfarkkujen kilpailijoiksi Suomessa nousi ensin italialaisia ja sitten pohjoismaisia farkkumerkkejä. Nykyisin Tuomas Majava tuo maahan ruotsalaisia Dr. Denim -farkkuja.


Majavaa riepoo, että amerikkalaisista työhousuista on tullut 2000-luvulla hifistelyn kohde: tärkeää ovat muka pienimmätkin yksityiskohdat.

”Hifistely on kapinan vastakohta. James Dean ei ollut denimhipsteri.”

Eikä Matti Majava. 73-vuotias farkkupioneeri kärsii muistisairaudesta mutta ei ole pojan mukaan muuttanut mieltään Yhdysvaltain, Elviksen eikä farkkujen suhteen.

”Mun ukkeli käyttää palvelu­talossakin farkkuja. Kun on löytänyt voittavan joukkueen, ei ole syytä vaihtaa.”

Aikajana

1950

Linnanmäen huvipuiston avajaisissa soitti amerikkalaisyhtye Delta Rhythm Boys.

1951

Aku Ankka alkoi ilmestyä Suomessa. Valittuja Paloja oli alettu julkaista jo 1945.

1952

Helsingis­sä järjes­tettiin olym­pialaiset. Suomi maksoi viimeiset sotakor­vaukset Neuvosto­liitolle. Coca-Cola tuli kaup­poihin. Helsingin Sano­missa ilmestyi ensim­mäinen farkku­mainos.

1953

Josif Stalin kuoli.

1954

Ensimmäiset suomalaisfarkut tulivat markkinoille Vaaksa Oy:n valmistamina. Sokerin ja kahvin säännöstely loppui.

1955

Suomen ensimmäinen tv-lähetys alkoi Polyteknikkojen kuoron kvartetilla.

1956

Urho Kekkonen valittiin presidentiksi. Porkkala palautettiin Suomelle. Elokuvat Rock around the Clock ja Nuori kapinallinen saivat ensi-iltansa Suomessa. Ulkomaisten ääni­levyjen tuonti Suomeen vapautui.

1959

Paul Anka esiintyi Linnanmäellä. Mattisen teollisuus alkoi valmistaa Jameksia.

HS:n kirjeenvaihtajat kertovat Suomen suhteista muuhun maailmaan. Suomen maailma -juttusarja etenee vuosikymmen kerrallaan läpi itsenäisyyden ajan. Sarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä, toisen täältä ja kolmannen täältä. Kaikki artikkelit ovat luettavissa Suomen maailma -sivustolla. Sarjan seuraavassa osassa ollaan 1960-luvun Ruotsissa. Meren yli muutti satojatuhansia suomalaisia.  

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen maailma
 • Yhdysvallat
 • farkut
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää