Valikko
Ulkomaat

Trump puolusti FBI:n pää­johtajan erottamista: ”Hänet korvataan paljon paremmalla” – Demokraatti­johtajan mukaan Trumpia tutkivat saavat potkut

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten Richard Nixonin ja Watergate-skandaalin, kun Yhdysvaltain presidentti erottaa itseensä liittyvän tutkinnan johtajan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi keskiviikkona kohua ja kysymyksiä herättänyttä päätöstään antaa potkut liittovaltion keskusrikospoliisin pääjohtajalle James Comeylle.

”Comey menetti melkein kaikkien luottamuksen Washingtonissa, niin demokraattien kuin republikaanien. Kun tilanne rauhoittuu, he tulevat kiittämään minua”, Trump arveli Twitterissä.”Demokraatit ovat sanoneet tosi ikäviä juttuja James Comeysta, muun muassa että hänet pitäisi erottaa, mutta nyt he leikkivät surullista!” Trump kirjoitti.

Trumpin mukaan Comeyn seuraajaksi tulee joku paljon parempi.

”James Comey korvataan ihmisellä, joka tekee paljon parempaa jälkeä ja palauttaa FBI:n hengen ja arvovallan”, hän totesi.Poliisijohtajan erottaminen herätti kysymyksiä päätöksen motiiveista.

FBI:n pääjohtajana Comey johti tiedusteluviranomaisten tutkintaa, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka Venäjä peukaloi Yhdysvaltojen presidentinvaaleja ja oliko Trumpin lähipiirillä kytköksiä venäläisiin toimijoihin vaalikampanjan aikana.

Yhdysvaltojen senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer yhdisti uutiskanava CNN:n mukaan Comeyn erottamisen kahteen muuhun erottamiseen. Hänen mielestään näyttää siltä, että Trumpiin liittyviä epäilyjä tutkivat ihmiset saavat ennen pitkää potkut.

”He erottivat Sally Yatesin. He erottivat Preet Bhararan. Ja he erottivat James Comeyn. Tämä ei näytä olevan sattumaa”, Schumer totesi CNN:n mukaan.

Yates oli oikeusministerin sijainen Trumpin hallinnossa kymmenen päivän ajan. Hän ilmoitti Trumpin hallinnolle, että Trumpin nimittämä turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn oli antanut väärää tietoa kontakteistaan Venäjään. Myöhemmin Trump erotti Yatesin, kun tämä vastusti presidentin asettamaa maahantulokieltoa pakolaisille ja tiettyjen muslimimaiden kansalaisille.

Bharara puolestaan toimi syyttäjänä joka tutki esimerkiksi korruptioon liittyviä venäläiskytköksiä, kunnes sai potkut maaliskuussa.

Myös Venäjä kommentoi Comeyn potkuja keskiviikkona ilmoittaen, ettei asialla ole mitään tekemistä Venäjän kanssa. Kremlin kannan lausui Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

”Tämä on täysin Yhdysvaltojen sisäinen asia, Yhdysvaltojen presidentin tekemä itsenäinen päätös, jolla ei ole kerrassaan mitään tekemistä ja jolla ei pitäisikään olla mitään tekemistä Venäjän federaation kanssa”, ilmoitti Peskov toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Comeyn erottamista suositteli Trumpin hallinnon mukaan Jeff Sessions, joka on Trumpin nimittämä oikeusministeri.

”Presidentti hyväksyi suosituksen oikeusministeriltä ja varaoikeusministeriltä liittyen FBI:n pääjohtajan irtisanomiseen”, totesi Trumpin tiedottaja Sean Spicer tiedotustilaisuudessa tiistaina iltakuuden maissa paikallista aikaa.

Comey sai tietää potkuistaan televisiouutisista, kesken FBI:n työntekijöille Los Angelesissa pitämäänsä puhetta, The New York Times kertoo. Comeyn kerrotaan ensin pitäneen näkemäänsä uutista ”hyvänä pilana”.

Aiemmin tiedottaja Spicer sanoi Comeyn saaneen tietää potkuistaan jo aiemmin päivällä. Irtisanominen tuli voimaan heti.

FBI-johtajan potkut ovat saaneet tyrmistyneen vastaanoton muiltakin kongressin demokraattiedustajilta kuin Schumerilta. The New York Timesin mukaan myös monet republikaaniedustajat suhtautuvat potkuihin kriittisesti.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Senaatin tiedusteluvaliokunnan republikaanipuheenjohtaja Richard Burr antoi lausunnon, jonka mukaan hän pitää Comeyn potkujen ajoitusta ja perusteluja ongelmallisina.

Potkut tuovat mieleen presidentti Richard Nixonin ja 1970-luvun alun Watergate-skandaalin, The New York Times muistuttaa. Nixon erotti tuolloin erikoissyyttäjä Archibald Coxin kesken juuri sen tapauksen tutkinnan, joka myöhemmin johti presidentin eroamiseen.

Coxin potkut olivat tiistaihin asti viimeisin kerta, kun Yhdysvaltojen presidentti on erottanut itseensä liittyvää tutkintaa johtavan ihmisen. Nyt laskuri voidaan nollata Donald Trumpiin ja vuoteen 2017.

Valkoinen talo alkaa heti etsiä Comeylle seuraajaa.

”FBI on yksi kansakuntamme tärkeimmistä ja kunnioitetuimmista instituutioista, ja tämä päivä on uusi alku lainvalvonnan kruununjalokivellemme”, Trump toteaa Valkoisen talon tiedotteessa.

Comeylle lähettämässä kirjeessä Trump perustelee päätöstä luottamuspulalla.


”On erittäin tärkeää, että FBI:n uusi johto palauttaa kansalaisten luottamuksen ja uskon lainvalvonnan tärkeään tehtävään. Toivotan sinulle onnea tuleviin tehtäviisi”, hän kirjoittaa CNN:n mukaan.

Trumpin edeltäjän Barack Obaman nimittämä Comey on toiminut FBI:n pääjohtajan paikalla syksystä 2013 lähtien. Nyt Trump pääsee nimittämään oman miehensä tai naisensa tärkeän tiedusteluelimen johtoon.

FBI:n Venäjä-tutkinta alkoi jo viime heinäkuussa ennen Trumpin vaalivoittoa. On epäselvää, kuinka Comeyn potkut vaikuttavat tutkinnan etenemiseen.

Vaatimukset itsenäisesti toimivan erikoissyyttäjän nimittämisestä voimistuivat välittömästi Comeyn potkujen jälkeen. Demokraattisenaattori Chris Van Hollen kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että senaatin demokraatit kannattavat erikoissyyttäjän nimittämistä ”käytännössä yksimielisesti”.

Senaatin republikaaniryhmän eli enemmistön johtaja Mitch McConnell sanoi keskiviikkona sanomalehti The New York Timesin vastustavansa uutta tutkintaa, koska se haittaisi nykyisiä tutkintoja.

Sanomalehti The Washington Postille puhuneiden Trumpin hallinnon virkamiesten mukaan Comeyn potkut liittyvät Trumpin vastaehdokkaana presidentinvaaleissa olleen Hillary Clintonin sähköpostikohuun eivätkä Trumpille epämieluisaan Venäjä-tutkintaan. Trump on useaan otteeseen puhunut ja tviitannut Venäjä-tutkinnasta raivokkaasti ja kutsunut sitä ”noitavainoksi”.

Virkamieslähteiden mukaan Comey rikkoi oikeusministeriön periaatteita kommentoidessaan Clintonin sähköpostien tutkintaa julkisesti.

Aiemmin tiistaina FBI ilmoitti kongressille, että Comey antoi viime viikolla senaatille vääriä tietoja todistaessaan sähköposteihin liittyvästä tutkinnasta.

Comey väitti senaatin tiedusteluvaliokunnalle, että ”satoja ja tuhansia” Clintonin sähköposteja oli välitetty seksiskandaalin tahriman kongressiedustajan Anthony Weinerin tietokoneelle, vaikka todellisuudessa sähköposteja oli välitetty vain ”pieni määrä”.

Weiner on Clintonin läheisen erityisavustajan Huma Abedinin aviomies, joskin he asuvat nykyisin erossa. Abedin välitti Clintonin sähköpostit miehensä sähköpostiosoitteeseen ilmeisesti voidakseen tulostaa ne kotona. Sähköpostien joukossa ei FBI:n mukaan ollut salattua materiaalia.

Clintonin jo vuonna 2015 alkaneessa sähköpostikohussa on kyse siitä, että hän käytti ulkoministerinä ollessaan yksityistä sähköpostipalvelinta, mikä rikkoi liittovaltion tietoturvasääntöjä.

FBI päätti heinäkuussa 2016 olla nostamatta syytteitä väärinkäytöksestä, mitä Trumpin nimittämä varaoikeusministeri Rod Rosenstein nyt kritisoi Washington Postin julkaisemassa muistiossa. Rosensteinin mukaan Comey ylitti valtuutensa, ja syyttämättä jättämispäätös olisi kuulunut oikeusministerille.

Kohu pulpahti uudelleen pintaan aivan viime marraskuun vaalien kynnyksellä, kun Comey ilmoitti kirjeitse kongressille FBI:n aloittaneen tutkinnan uusista sähköposteista, jotka löytyivät juuri Weinerin kannettavalta tietokoneelta. Rosenstein moittii Comeyn toimia myös tässä tapauksessa hätiköidyiksi.

Clinton on kertonut uskovansa, että Comeyn viime hetken ilmoitus uudesta tutkinnasta vaikutti vaalitulokseen Trumpin hyväksi.

Trump puolestaan syytti viime viikolla Comeya siitä, että tämän ansiosta Clinton selvisi ”ilman rangaistusta niin monista pahoista teoista”.

Vielä marraskuussa muutama päivä ennen presidentinvaaleja Trump ylisti Comeya siitä, miten hyvin hän hoiti sähköpostitutkinnan. ”Se vaati paljon sisua”, Trump sanoi silloin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • FBI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  6. 6

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  7. 7

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  8. 8

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  9. 9

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  10. 10

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää