Valikko
Ulkomaat

Trump puolusti FBI:n pää­johtajan erottamista: ”Hänet korvataan paljon paremmalla” – Demokraatti­johtajan mukaan Trumpia tutkivat saavat potkut

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten Richard Nixonin ja Watergate-skandaalin, kun Yhdysvaltain presidentti erottaa itseensä liittyvän tutkinnan johtajan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kommentoi keskiviikkona kohua ja kysymyksiä herättänyttä päätöstään antaa potkut liittovaltion keskusrikospoliisin pääjohtajalle James Comeylle.

”Comey menetti melkein kaikkien luottamuksen Washingtonissa, niin demokraattien kuin republikaanien. Kun tilanne rauhoittuu, he tulevat kiittämään minua”, Trump arveli Twitterissä.”Demokraatit ovat sanoneet tosi ikäviä juttuja James Comeysta, muun muassa että hänet pitäisi erottaa, mutta nyt he leikkivät surullista!” Trump kirjoitti.

Trumpin mukaan Comeyn seuraajaksi tulee joku paljon parempi.

”James Comey korvataan ihmisellä, joka tekee paljon parempaa jälkeä ja palauttaa FBI:n hengen ja arvovallan”, hän totesi.Poliisijohtajan erottaminen herätti kysymyksiä päätöksen motiiveista.

FBI:n pääjohtajana Comey johti tiedusteluviranomaisten tutkintaa, jonka tarkoituksena on selvittää, kuinka Venäjä peukaloi Yhdysvaltojen presidentinvaaleja ja oliko Trumpin lähipiirillä kytköksiä venäläisiin toimijoihin vaalikampanjan aikana.

Yhdysvaltojen senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumer yhdisti uutiskanava CNN:n mukaan Comeyn erottamisen kahteen muuhun erottamiseen. Hänen mielestään näyttää siltä, että Trumpiin liittyviä epäilyjä tutkivat ihmiset saavat ennen pitkää potkut.

”He erottivat Sally Yatesin. He erottivat Preet Bhararan. Ja he erottivat James Comeyn. Tämä ei näytä olevan sattumaa”, Schumer totesi CNN:n mukaan.

Yates oli oikeusministerin sijainen Trumpin hallinnossa kymmenen päivän ajan. Hän ilmoitti Trumpin hallinnolle, että Trumpin nimittämä turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn oli antanut väärää tietoa kontakteistaan Venäjään. Myöhemmin Trump erotti Yatesin, kun tämä vastusti presidentin asettamaa maahantulokieltoa pakolaisille ja tiettyjen muslimimaiden kansalaisille.

Bharara puolestaan toimi syyttäjänä joka tutki esimerkiksi korruptioon liittyviä venäläiskytköksiä, kunnes sai potkut maaliskuussa.

Myös Venäjä kommentoi Comeyn potkuja keskiviikkona ilmoittaen, ettei asialla ole mitään tekemistä Venäjän kanssa. Kremlin kannan lausui Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.

”Tämä on täysin Yhdysvaltojen sisäinen asia, Yhdysvaltojen presidentin tekemä itsenäinen päätös, jolla ei ole kerrassaan mitään tekemistä ja jolla ei pitäisikään olla mitään tekemistä Venäjän federaation kanssa”, ilmoitti Peskov toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Comeyn erottamista suositteli Trumpin hallinnon mukaan Jeff Sessions, joka on Trumpin nimittämä oikeusministeri.

”Presidentti hyväksyi suosituksen oikeusministeriltä ja varaoikeusministeriltä liittyen FBI:n pääjohtajan irtisanomiseen”, totesi Trumpin tiedottaja Sean Spicer tiedotustilaisuudessa tiistaina iltakuuden maissa paikallista aikaa.

Comey sai tietää potkuistaan televisiouutisista, kesken FBI:n työntekijöille Los Angelesissa pitämäänsä puhetta, The New York Times kertoo. Comeyn kerrotaan ensin pitäneen näkemäänsä uutista ”hyvänä pilana”.

Aiemmin tiedottaja Spicer sanoi Comeyn saaneen tietää potkuistaan jo aiemmin päivällä. Irtisanominen tuli voimaan heti.

FBI-johtajan potkut ovat saaneet tyrmistyneen vastaanoton muiltakin kongressin demokraattiedustajilta kuin Schumerilta. The New York Timesin mukaan myös monet republikaaniedustajat suhtautuvat potkuihin kriittisesti.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Senaatin tiedusteluvaliokunnan republikaanipuheenjohtaja Richard Burr antoi lausunnon, jonka mukaan hän pitää Comeyn potkujen ajoitusta ja perusteluja ongelmallisina.

Potkut tuovat mieleen presidentti Richard Nixonin ja 1970-luvun alun Watergate-skandaalin, The New York Times muistuttaa. Nixon erotti tuolloin erikoissyyttäjä Archibald Coxin kesken juuri sen tapauksen tutkinnan, joka myöhemmin johti presidentin eroamiseen.

Coxin potkut olivat tiistaihin asti viimeisin kerta, kun Yhdysvaltojen presidentti on erottanut itseensä liittyvää tutkintaa johtavan ihmisen. Nyt laskuri voidaan nollata Donald Trumpiin ja vuoteen 2017.

Valkoinen talo alkaa heti etsiä Comeylle seuraajaa.

”FBI on yksi kansakuntamme tärkeimmistä ja kunnioitetuimmista instituutioista, ja tämä päivä on uusi alku lainvalvonnan kruununjalokivellemme”, Trump toteaa Valkoisen talon tiedotteessa.

Comeylle lähettämässä kirjeessä Trump perustelee päätöstä luottamuspulalla.


”On erittäin tärkeää, että FBI:n uusi johto palauttaa kansalaisten luottamuksen ja uskon lainvalvonnan tärkeään tehtävään. Toivotan sinulle onnea tuleviin tehtäviisi”, hän kirjoittaa CNN:n mukaan.

Trumpin edeltäjän Barack Obaman nimittämä Comey on toiminut FBI:n pääjohtajan paikalla syksystä 2013 lähtien. Nyt Trump pääsee nimittämään oman miehensä tai naisensa tärkeän tiedusteluelimen johtoon.

FBI:n Venäjä-tutkinta alkoi jo viime heinäkuussa ennen Trumpin vaalivoittoa. On epäselvää, kuinka Comeyn potkut vaikuttavat tutkinnan etenemiseen.

Vaatimukset itsenäisesti toimivan erikoissyyttäjän nimittämisestä voimistuivat välittömästi Comeyn potkujen jälkeen. Demokraattisenaattori Chris Van Hollen kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että senaatin demokraatit kannattavat erikoissyyttäjän nimittämistä ”käytännössä yksimielisesti”.

Senaatin republikaaniryhmän eli enemmistön johtaja Mitch McConnell sanoi keskiviikkona sanomalehti The New York Timesin vastustavansa uutta tutkintaa, koska se haittaisi nykyisiä tutkintoja.

Sanomalehti The Washington Postille puhuneiden Trumpin hallinnon virkamiesten mukaan Comeyn potkut liittyvät Trumpin vastaehdokkaana presidentinvaaleissa olleen Hillary Clintonin sähköpostikohuun eivätkä Trumpille epämieluisaan Venäjä-tutkintaan. Trump on useaan otteeseen puhunut ja tviitannut Venäjä-tutkinnasta raivokkaasti ja kutsunut sitä ”noitavainoksi”.

Virkamieslähteiden mukaan Comey rikkoi oikeusministeriön periaatteita kommentoidessaan Clintonin sähköpostien tutkintaa julkisesti.

Aiemmin tiistaina FBI ilmoitti kongressille, että Comey antoi viime viikolla senaatille vääriä tietoja todistaessaan sähköposteihin liittyvästä tutkinnasta.

Comey väitti senaatin tiedusteluvaliokunnalle, että ”satoja ja tuhansia” Clintonin sähköposteja oli välitetty seksiskandaalin tahriman kongressiedustajan Anthony Weinerin tietokoneelle, vaikka todellisuudessa sähköposteja oli välitetty vain ”pieni määrä”.

Weiner on Clintonin läheisen erityisavustajan Huma Abedinin aviomies, joskin he asuvat nykyisin erossa. Abedin välitti Clintonin sähköpostit miehensä sähköpostiosoitteeseen ilmeisesti voidakseen tulostaa ne kotona. Sähköpostien joukossa ei FBI:n mukaan ollut salattua materiaalia.

Clintonin jo vuonna 2015 alkaneessa sähköpostikohussa on kyse siitä, että hän käytti ulkoministerinä ollessaan yksityistä sähköpostipalvelinta, mikä rikkoi liittovaltion tietoturvasääntöjä.

FBI päätti heinäkuussa 2016 olla nostamatta syytteitä väärinkäytöksestä, mitä Trumpin nimittämä varaoikeusministeri Rod Rosenstein nyt kritisoi Washington Postin julkaisemassa muistiossa. Rosensteinin mukaan Comey ylitti valtuutensa, ja syyttämättä jättämispäätös olisi kuulunut oikeusministerille.

Kohu pulpahti uudelleen pintaan aivan viime marraskuun vaalien kynnyksellä, kun Comey ilmoitti kirjeitse kongressille FBI:n aloittaneen tutkinnan uusista sähköposteista, jotka löytyivät juuri Weinerin kannettavalta tietokoneelta. Rosenstein moittii Comeyn toimia myös tässä tapauksessa hätiköidyiksi.

Clinton on kertonut uskovansa, että Comeyn viime hetken ilmoitus uudesta tutkinnasta vaikutti vaalitulokseen Trumpin hyväksi.

Trump puolestaan syytti viime viikolla Comeya siitä, että tämän ansiosta Clinton selvisi ”ilman rangaistusta niin monista pahoista teoista”.

Vielä marraskuussa muutama päivä ennen presidentinvaaleja Trump ylisti Comeya siitä, miten hyvin hän hoiti sähköpostitutkinnan. ”Se vaati paljon sisua”, Trump sanoi silloin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • FBI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Ankeus ei olekaan välttämätön paha – Suomi uudistuu paremmin, kun lama on jäänyt taakse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää