Ulkomaat

Yhdysvaltojen päätös aseistaa Syyrian kurdijoukkoja suututti liittolaismaa Turkin: ”Mahdotonta hyväksyä”

Turkki vastustaa Yhdysvaltain lupausta aseistaa Syyrian YPG-joukkoja, koska pitää niitä osana kapinallisten kurdisissien PKK-järjestöä.

Turkki tuomitsi keskiviikkona odotetusti Yhdysvaltain päätöksen aseistaa Syyriassa taistelevia YPG-kurdijoukkoja.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan toivovansa, että Yhdysvallat peruuttaa päätöksensä välittömästi. Erdoğan aikoo ottaa asian esiin ensi viikolla, kun hän tapaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Washingtonissa. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä.

Aiemmin keskiviikkona sekä pääministeri Binali Yıldırım että varapääministeri Nurettin Canikli kutsuivat päätöstä mahdottomaksi hyväksyä.

”Tällainen politiikka ei hyödytä ketään”, Canikli sanoi turkkilaiselle A Haber -televisiokanavalle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu puolestaan kommentoi TRT Haber -kanavalle, että jokainen ase, jonka YPG saa käsiinsä, on uhka Turkille.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti YPG-joukkojen suorasta aseistamisesta tiistaina. Aseita aiotaan tarjota niiden kurdisotilaiden käyttöön, jotka ovat mukana Raqqan kaupungin valtaamisessa takaisin äärijärjestö Isisiltä.

Yhdysvaltain johtaman koalition edustaja, eversti John Dorrian, kertoi keskiviikkona Reutersille, että osa aseista voidaan toimittaa ”hyvin nopeasti”, mutta se aiotaan tehdä vähitellen.

Nato-maa Turkki tukee niin ikään Yhdysvaltoja taistelussa Isisiä vastaan. Turkki vastustaa kuitenkin YPG:n joukkojen aseistamista, koska se pitää niitä Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n osana.

Kurdien itsehallintoa ajava ja avoimesti Turkkia vastaan taistellut PKK on Turkin, kuten myös Yhdysvaltojen ja EU:n, määritelmän mukaan terroristijärjestö.

YPG-joukkojen tiedottaja sitä vastoin kiitteli keskiviikkona Yhdysvaltain ”historiallista” päätöstä Reutersille antamassaan lausunnossa. Myös Yhdysvaltain jo aiemmin aseistama SDF eli Syyrian demokraattiset joukot, johon kuuluu paljon YPG-taistelijoita, sanoi AFP:n mukaan päätöksen nopeuttavan Isisin kaatamista.

Turkki on aiemmin sanonut, että se osallistuu mielellään Raqqan takaisin valtaamiseen sillä ehdolla, että Syyrian kurditaistelijat eivät ole mukana hyökkäyksessä. Turkin mukaan Yhdysvaltojen pitäisi keskittyä tukemaan kurdien sijaan Turkin kouluttamia syyrialaiskapinallisia. Yhdysvallat puolestaan on epäillyt kapinallisjoukkojen osaamista ja niiden lukumäärän riittävyyttä.

Pentagonista kerrottiin tiistaina, että Yhdysvallat on tietoinen Turkin turvallisuushuolista ja sitoutunut suojelemaan sitä Nato-liittolaisena, mutta kurdijoukkojen aseistaminen on välttämätöntä ”selvän voiton” saavuttamiseksi Raqqassa.

Puolustusministeri James Mattis sanoi keskiviikkona, ettei ole huolissaan Yhdysvaltojen ja Turkin suhteesta, vaan uskoo maiden pääsevän asiassa ratkaisuun.

”Työskentelemme Turkin kanssa hyvin tiiviisti tukeaksemme heidän etelärajansa turvallisuutta”, hän kertoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Turkki
 • Yhdysvallat
 • Nato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää