Valikko
Ulkomaat

Oikeusministeri Sessions ajaa ”kovimpia mahdollisia syytteitä” – USA:n pelätään luisuvan takaisin huumeiden­vastaiseen sotaan

Oikeusministeri Jeff Sessions kumosi muistiollaan Obaman linjan, joka jätti syyttäjille harkinnanvaraa.

Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessions on antanut liittovaltion syyttäjille ohjeen ajaa ankarampia mahdollisia syytteitä etenkin huumerikoksissa.

Ohje kumoaa edellisen presidentin Barack Obaman yrityksen kohtuullistaa rangaistuksia etenkin väkivallattomista huumerikoksista.

”Me palaamme kongressin säätämien lakien toimeenpanoon, niin helppoa se on”, Sessions sanoi The Washington Postin mukaan. ”Jos olet huumekauppias, me emme katso muualle emmekä tekeydy sokeiksi rikkomuksesi takia.”

Sessionsin muistion ohje kaventaa syyttäjien harkinnanvaraa, mistä seuraa todennäköisesti enemmän ja ankarampia huumesyytteitä.

Torstaina liittovaltion syyttäjille jaettu muistio merkitsee yhä useammin paluuta George W. Bushin aikana käytössä olleisiin pakollisiin minimirangaistuksiin huumerikoksista.

”Ydinperiaate on se, että syyttäjien pitää ajaa kaikkein vakavimpia, valmiiksi todistettavia rikoksia”, Sessions kirjoittaa muistiossaan.

”Emme me liittovaltion tuomioistuimissa keskity pikkudiilereihin”, Sessions sanoi perjantaina. ”He ovat huumekauppiaita, ja huumekauppiaiden pitää mennä vankilaan.”

Obaman oikeusministeri Eric Holder antoi elokuussa 2013 ohjeen, joka kehotti kohtuuteen väkivallattomien huumerikosten syyttämisessä.

Holder antoi harkintavaltaa jättää syyte nostamatta, jos syytetty ei ollut väkivaltainen eikä vaarallisen rikollisorganisaation jäsen.

Tällä voitiin välttää langettamasta syytetylle ankaraa mekaanista minimirangaistuista. Minimirangaistukset määräävät esimerkiksi kymmenen vuotta vankeuttta heroiinikiloa kohti ilman harkinnan mahdollisuutta.

Holderin linjan kannattajien mukaan huumeen määrä ei usein kerro syytetyn väkivaltaisuudesta tai vaarallisuudesta.

Sessionsin uusi ohje on ensimmäinen merkki siitä, että Trumpin hallinto saattaa olla palaamassa niin sanottuun huumeidenvastaista sotaa.

Huumeidenvastaisella sodalla tarkoitetaan äärimmäisen kovia toimia huumekauppiaita vastaan ja pitkiä vankeusrangaistuksia huumerikoksista.

Presidentti Richard Nixonin aloittama huumeidenvastainen sota on todettu kalliiksi, tehottomaksi ja epätarkoituksenmukaiseksi.

Sodankäynti on maksanut satoja miljardeja dollareita, ja Yhdysvaltain vankilat ovat täyttyneet huumerikollisista. Huumeiden käyttö ja sen aiheuttamat haitat ovat silti vain lisääntyneet.

Molemmat puolueet Yhdysvalloissa olivat ennen Trumpia pitkälti hyväksyneet, että varsinkin vankiloiden täyttäminen oli ongelma, joka enemmän haittaa kuin hyödyttää huumerikollisuuden kitkemisessä. Myös republikaanit kannattivat Holderin linjaa.

”Vuosikymmenien kokemus osoittaa, että emme voi pidättää ja tuomita itseämme ulos Yhdysvaltain huumeongelmasta”, sanoi Brett Tolman, entinen liittovaltion asianajaja Utahissa sanomalehti New York Timesille.

Sessionsin määräys todennäköisesti johtaa useampiin huumejuttuihin liittovaltion tuomioistuimissa ja sitä kautta vankiloiden täyttymiseen.

Kansalaisjärjestöt arvostelivat päätöstä perjantaina.

”Jeff Sessions haluaa, että liittovaltion syyttäjät kääntävät kehityksen suunnan ja aloittavat uudestaan jo epäonnistuneen kokeilun – huumeidenvastaisen sodan – joka on tuhonnut miljoonien amerikkalaisten, erityisesti mustien ja värillisten, elämät”, sanoi American Civil Liberties Union -kansalaisjärjestön kampanjajohtaja Udi Ofer Washington Postissa.

Oikeusministerin muistio ei ole sitova eikä yksiselitteinen, mutta sillä on suuri vaikutus oikeuskäytäntöön.

”On vaikea sanoa, kuinka paljon sillä tulee olemaa vaikutusta, mutta se tulee varmasti vaikuttamaan”, Stanfordin yliopiston rikosoikeuden professori David Alan Sklansky sanoi New York Timesille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Yhdysvaltain politiikka
 • Jeff Sessions
 • Huumeet
 • Oikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  7. 7

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää