Ulkomaat    |   Kolumni

Kansalaistottelemattomuus on keino määritellä, millaisiin keinoihin valtio on valmis voittaakseen


Nainen ei hievahta­nutkaan, vaikka oli musta.

”Siinähän kutsut poliisit”, hän sanoi ja istua törrötti ikkunapaikalla, tarkemmin sanoen valkoihoisten ikkunapaikalla linja-autossa.

Oli joulukuu 1955 Alabaman Montgomeryssä. Kuljettajan ei auttanut kuin kutsua poliisit, eikä poliisin auttanut kuin viedä nainen kamarille, eikä tuomarin auttanut kuin määrätä naiselle 10 dollarin sakot, sillä järjestyssäännön mukaan mustien piti bussin täyttyessä antaa paikkansa valkoisille.

Naisen nimi oli Rosa Parks, ja hän oli 1900-luvun kuuluisimpia esimerkkejä kansalaistottelemattomuuden voimasta.

”En ollut sen väsyneempi kuin tavallisen työpäivän jälkeen. En ollut vanha: olin 42-vuotias. Olin väsynyt vain periksiantamiseen”, Parks sanoi myöhemmin.

Sanahirviö kansalaistottelemattomuus nousi esiin viime viikolla, kun oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) arvosteli kansalaisia, jotka kieltäytyvät noudattamasta lakeja. ”Se pitää tapahtua demokraattisesti vaalien kautta”, Häkkänen sanoi.

Oikeusvaltion toiminnasta ei Häkkäsen mukaan tule mitään, jos ”pienyrittäjä alkaa rikkoa verolakeja ja rekkakuski nopeusrajoituksia”.

Tämä ei ole aivan sitä, mitä kansalaistottelemattomuudella tarkoitetaan. Mutta käsitteestä saadaan totta tosiaan kiittää verovälttelijää.

Henry David Thoreau oli eräänlainen 1800-luvun Yhdysvaltojen penttilinkola. Hän ei ollut tyytymätön pienyrittäjä tai rekkakuski vaan filosofi ja kirjailija.

Thoreau havaitsi Yhdysvalloissa epäkohtia, joita ei hyväksynyt. Räikein niistä oli orjuus, toinen oli kohtuuton sota Meksikoa vastaan.

Thoreau muutti metsään ja kieltäytyi maksamasta veroja. Jos ei ­mitään valtiolta pyydä, ei voi olla velkaakaan, Thoreau ajatteli.

Thoreau selvensi ajatuksiaan esseessä On Civil Disobedience (1848). Ajatus on se, että kieltäytyminen moraalittomien lakien noudattamisesta ei ole ainoastaan ihmisten oikeus vaan myös velvollisuus.

Ajatus on laajalti hyväksytty juuri oikeusvaltioissa. Intia ei olisi itsenäistynyt, reaalisosialismi kaatunut eikä rotuerottelu loppunut Yhdysvalloissa – Etelä-Afrikasta puhumatta –, elleivät ihmiset olisi kieltäytyneet noudattamasta mätiä lakeja.

Kansalaistottelemattomuuden idea on käyttää valtion voimaa itseään vastaan. Häkkänen voi paheksua, poliisi pidättää ja tuomari määrätä sakot, mutta ihmistä ei voi pakottaa tottelemaan.

Kun mennään tarpeeksi pitkälle, tulee vastaan kysymys: Onko valtio olemassa kansalaista varten vai toisinpäin?

Kun kansalainen ja valtio tappelevat, valtio voittaa aina. Kansalaistottelemattomuus on keino määritellä, millaisiin keinoihin valtio on valmis voittaakseen.

Yhdysvalloissa tarvittiin Henry David Thoreaun verokapinan jälkeen vielä yli sata vuotta, yksi sisällissota ja ikkunapaikalla istunut 42-vuotias nainen, että avoin rasismi saatiin lakkautettua edes laeista.

Yhdysvaltain korkein oikeus julisti 1956, että linja-autojen rotuerottelu oli perustuslain vastaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Tasa-arvo
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

  2. 2

   Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  3. 3

   Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

  4. 4

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  5. 5

   Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

  6. 6

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  7. 7

   Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

  8. 8

   Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

  9. 9

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  10. 10

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  5. 5

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  6. 6

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  11. Näytä lisää