Ulkomaat

Britannian oikeistohallitus säästi pikkurahoja sairaaloiden tietoturvassa – kyberhyökkäys keskeytti leikkaukset ja muut hoidot

Kyberhyökkäys paljasti brittijärjestelmän heikkouden. Potilaita käännytettiin kotiin ja ambulansseja muihin sairaaloihin, eikä järjestelmä toimi vieläkään kunnolla. Järjestelmä on kriisissä – ja nyt sairaanhoitajatkin saattavat mennä lakkoon.

Lontoo

Britannian edellinen konservatiivihallitus irtisanoi säästösyistä vaivaisen 5,5 miljoonan punnan (6,5 miljoonan euron) Microsoft-sopimuksen, joka olisi suojellut julkista terveydenhuoltoa (NHS) kyberhyökkäyksiltä.

Erityissuojaa olisi tarvittu, sillä osa NHS:n alueorganisaatioista käyttää yhä Microsoftin vanhaa Windows XP -käyttöjärjestelmää vuodelta 2001.

Entisen pääministerin David Cameronin hallituksen säästöt kostautuivat perjantaina, kun 48 NHS:n organisaatiota Englannissa ja Skotlannissa joutui kyberhyökkäyksen kohteeksi. Säästöjen vakavista seuraamuksista muistutti sunnuntaina keskustavasemmistolainen The Guardian -lehti ja muut brittiviestimet.

Perjantainen kyberhyökkäys antoi brittiviranomaisille dramaattisen muistutuksen siitä, että tietoturvauhat pitää ottaa vakavasti.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hyökkäys pani noin viidenneksen NHS:n toiminnoista polvilleen Englannissa ja Walesissa. Tietojärjestelmät lakkasivat toimimasta sairaaloissa ja lääkäriasemilla.

Brittiviestimien mukaan erilaisia hoitoja, magneettikuvauksia ja jopa leikkauksia jouduttiin keskeyttämään tai lykkäämään. Ambulansseja käännytettiin muihin sairaaloihin, joissa järjestelmä yhä toimi. Apua tarvitsevia kehotettiin jäämään kotiin, ellei kyse ollut hätätilanteesta. Lääkärit ja sairaanhoitajat eivät päässeet enää sähköisiin potilastietoihin.

Ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole kuitenkaan raportoinut, että hyökkäys olisi maksanut ihmishenkiä.

”Yhtäkkiä tietokoneen ruudulle pompahti lukon kuva. Kemoterapiaani voitiin kuitenkin jatkaa turvallisesti, koska veritulokseni olivat ehtineet jo saapua. Myöhemmin tulleet potilaat lähetettiin sen sijaan kotiin”, vatsasyöpäpotilas Tom Griffiths kuvaili tunnelmia sunnuntaisessa The Sunday Times -lehdessä.

Magneettikuvaukseen saapunut Ron Grimshaw puolestaan oli puolessavälissä tutkimusta, kun se jouduttiin keskeyttämään.

”Hoitajat puhuivat jotain kyberhyökkäyksestä, ja että koneet ovat kaatuneet. He eivät tienneet, milloin homma saataisiin taas kuntoon, joten odottelin hetken. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, joten lähdin kotiin”, hän sanoi BBC:lle.

Kuukausien ajan sydänleikkaukseen jonottaneen Patrick Wardin rintakarvat oli juuri ajeltu, kun kyberhyökkäys alkoi.

”Olin valmis leikkaukseen, mutta puolen tunnin kuluttua kirurgi tuli paikalle, ja sanoi, että valitettavasti meidät on hakkeroitu, emmekä voi asialle mitään – emme voi leikata sinua tänään”, Ward kertoi Evening Standard -lehdelle.

The Sunday Times -lehden mukaan nykyisen konservatiivihallituksen terveysministeriä Jeremy Huntia oli varoitettu jo viime heinäkuussa, että NHS:n tietojärjestelmiä pitää vahvistaa mitä pikimmiten.

Terveysalan tietosuojasta vastaava elin oli lähettänyt Huntille kahdeksansivuisen kirjeen, jossa varoitettiin vakavista ja laajoista kyberhyökkäysongelmista, jos varotoimiin ei ryhdytä.

Perjantain kyberhyökkäys ei ollut ensimmäinen laatuaan. Useita NHS:n yksiköitä on joutunut haittaohjelmien uhreiksi aiemminkin. Perjantain hyökkäys oli kuitenkin selvästi laajempi ja vakavampi kuin yksikään aiempi tapaus.

NHS:n tietojärjestelmiä koordinoiva NHS Digital ilmoitti tiedotteessaan lauantaina, että kyberhyökkäys ei ole vaarantanut potilastietoja. Sisäministeri Amber Ruddin mukaan ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, etteikö potilastietoja olisi voinut hävitä. Kaikilla sairaanhoitoyksiköillä ei ole välttämättä ollut varmuuskopioita tiedoista.

NHS Digitalin mukaan hyökkäyksen jälkien korjaaminen jatkuu yhä. Elin ei kuitenkaan antanut tarkempaa tietoa siitä, missä ja minkälaista apua yhä tarvitaan.

BBC:n ja muiden brittiviestimien mukaan ongelmia on vielä alle kymmenen NHS:n yksikössä. Asiatuntijat varoittavat kuitenkin jo uusista hyökkäyksistä.

Vanhaa Windows XP -käyttöjärjestelmää käyttävien terveydenhuoltoyksiköiden osuus on NHS Digitalin mukaan nykyään 4,7 prosenttia. Järjestelmien päivitystä hidastaa se, että sairaaloissa käytettävät koneet, kuten skannerit, saattavat olla vanhoja, eikä niitä ole mahdollisuus korvata uusilla.

Arvostetun lääketieteellisen verkkojulkaisun The BMJ:n mukaan XP-järjestelmä olisi kuitenkin käytössä yhä jopa 90 prosentissa NHS:n yksiköitä.

Britannian poliittiselle oppositiolle kyberhyökkäys antoi uuden ja odottamattoman aseen pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallitusta vastaan.

Britanniassa järjestetään ennenaikaiset parlamenttivaalit kesäkuun 8. päivä. Konservatiivipuolue on mielipidemittausten mukaan lähes varma voittaja. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ei ole pystynyt haastamaan Mayta. Kyberhyökkäys heikentää nyt Mayn hallituksen luotettavuutta.

Julkinen terveydenhoitojärjestelmä NHS on Britanniassa rakastettu kansallinen ylpeydenaihe, joka pääsi näkyvään rooliin jopa Lontoon kesäolympialaisten avajaisissa vuonna 2012.

Kansalaisia kuitenkin vihastuttavat NHS:ään kohdistuvat leikkaukset sekä pula hoitohenkilökunnasta. Terveydenhoitojärjestelmä kärsii vakavasta rahapulasta. Esimerkiksi hajanaisten ja vanhentuneiden tietojärjestelmien tarvitsemia investointeja on lykätty vuosikausia.

Jos Britannian EU-ero eli brexit ei olisi hallinnut poliittista keskustelua viimeisen vajaan parin vuoden ajan, olisi NHS:n tila tärkein poliittinen kiistakysymys.

Kyberhyökkäys kampeaa nyt NHS:ää takaisin poliittisen keskustelun keskiöön.

Lisäpontta NHS:n kaaokselle antoi sunnuntaina sairaanhoitajien mahdollinen lakko. Sairaanhoitajat ovat tyytymättömiä palkkaansa.

Sairaanhoitajien ammattiliiton RCN:n jäseniensä joukossa tekemä kysely kertoo vahvoista lakkohaluista kesän kynnyksellä. RCN:n mukaan kyselyyn osallistuneista liiton 52 000 jäsenestä peräti 78 prosenttia kannattaa lakkoa.

Oikaisu 14.5. kello 16.49: Jutussa luki alun perin virheellisesti, että useita NHS:n yksiköitä on hakkeroitu jo aiemmin. Useat NHS:n yksiköt ovat joutuneet haittaohjelmien uhreiksi jo aiemmin, eivät sinänsä tulleet hakkeroiduiksi. Hakkeroinnilla tarkoitetaan useimmiten murtautumista tietojärjestelmiin, mistä haittaohjelman leviämisessä ei ole kyse.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  2. 2

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  3. 3

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Yhdysvallat näytti voimaa Pohjois-Korealle: Lensi pommikoneilla ja hävittäjillä rannikon tuntumassa

  9. 9

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  10. 10

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää