Ulkomaat

Saksan demareille tappio myös maan suurimman osavaltion vaaleissa – Schulz-ilmiö vaihtui Merkel-ilmiöksi

Saksan sosiaalidemokraattien kansleriehdokkaalle Martin Schulzille oman kotiosavaltion Nordrhein-Wesfalenin vaalit ovat pettymys ennen syyskuun liittopäivävaaleja.

Berliini

Saksan sosiaalidemokraattien kansleriehdokas Martin Schulz joutui pettymään karvaasti kotiosavaltionsa Nordrhein-Wesfalenin osavaltiovaaleissa. Demarivalta vaihtuu, sillä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin johtama kristillisdemokraattinen puolue CDU voitti sunnuntaina pidetyt osavaltiovaalit.

Tammikuussa kansleriehdokkuudestaan ilmoittanut Schulz sai alkuun kovan nosteen sosiaalidemokraateille. Nyt Schulz-ilmiö on haihtunut ja vaihtunut Merkel-ilmiöksi.

”Tämä on minulle henkilökohtaisesti raskas päivä”, Schulz sanoi medialle sunnuntaina.

Sosiaalidemokraattien SPD on saamassa osavaltiovaalien äänistä 30,7 prosenttia ja CDU 34,2 prosenttia. Edellisiin vaaleihin verrattuna SPD:n kannatus supistui ja CDU:n kasvoi noin kahdeksalla prosenttiyksiköllä. Maapäivien 181 paikasta CDU on saamassa 65 ja SPD 58.

Vihreiden ääniosuus supistui yli viidellä prosenttiyksiköllä kuuteen prosenttiin, kun taas liberaalipuolue FDP kuuluu 12 prosentin ääniosuudellaan vaalien voittajiin. Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue nousee 7,5 prosentin ääniosuudellaan ensimmäistä kertaa Nordrhein-Wesfalenin maapäiville.

Väkiluvultaan Saksan suurimman osavaltion Nordrhein-Wesfalenin maapäivävaalit eivät olleet mitkä tahansa vaalit, vaan viimeiset ennen Saksan syyskuussa järjestettäviä liittopäivävaaleja. Nyt, kun Schulz hävisi omassa kotiosavaltiossaan ja perinteisesti vahvalla demarialueella, SPD on suurissa vaikeuksissa ennen syyskuun 24. päivä järjestettäviä vaaleja.

Äänioikeutettuja Nordrhein-Wesfalenin osavaltiovaaleissa on noin 13,2 miljoonaa, ja osavaltiossa asuu yli viidennes saksalaisista. Näin ollen Nordrhein-Wesfalenin vaalitulos kertoo paljon siitä, mitä syksyllä tuleman pitää.

Syksyn vaalien keskeisimpiin kysymyksiin muun Euroopan kannalta kuuluu juuri se, jatkaako nykyinen liittokansleri Merkel Saksan johdossa vai vaihtuuko valta haastajalle, Schulzille.

Demareille tilanne on tukala niin Nordrhein-Westfalenissa kuin koko Saksassa. Ruhrin teollisuuskeskittymälle sijoittuva Nordrhein-Wesfalen on ollut perinteisesti demarien valtakuntaa.

Osavaltion entinen pääministeri Hannelore Kraft ilmoitti sunnuntaina jättävänsä paikkansa Nordrhein-Westfalenin SPD:n johdossa. Osavaltion johtoon nousee nyt CDU:n näkyvä poliitikko Armin Laschet.

Koko Saksan tasolla SPD on saanut maksaa kannatuksessaan siitä, että se on istunut kaksi vaalikautta Merkelin johtamassa hallituksessa yhdessä CDU:n kanssa – kompromisseja on tehty äänestäjien makuun liikaa.

Jos liittopäivävaalit olisivat nyt, CDU olisi Saksan suurin puolue 37 prosentin ääniosuudella, käy ilmi Bild am Sonntag -lehden mielipidemittauksesta. Yhtä vahvaa CDU:n kannatus oli viimeksi tammikuussa.

SPD:n kannatus Bild-lehden mittauksessa on alhaisin sitten Schulzin valinnan kansleriehdokkaaksi, 27 prosenttia.

Nordrhein-Wesfalenin osavaltiovaalit ovat tämän vuoden kolmannet ja viimeiset osavaltiovaalit. SPD on hävinnyt niissä kaikissa siitä huolimatta, että SPD:n kannatus nousi valtavasti, kymmenen prosenttiyksikköä, kun Schulz tammikuussa valittiin puolueen johtoon ja kansleriehdokkaaksi.

Pienen Saarlandin osavaltion vaaleissa maaliskuussa CDU voitti ennakoitua kirkkaammin. Viikko sitten sunnuntaina Schleswig-Holsteinin osavaltion vaaleissa CDU voitti 33 prosentin ääniosuudella. SPD sai 26 prosenttia äänistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksan vaalit
 • Angela Merkel
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää