Valikko
Ulkomaat

Trump puolustautui syytöksiltä, kehui tapaamista Venäjän Lavrovin kanssa ”onnistuneeksi”

Lähteen mukaan Trump ”poikkesi käsikirjoituksesta” ja paljasti tietoja Isisin suunnitelmista käyttää kannettavia tietokoneita lentokoneissa terrori-iskuissaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puolusteli tiistaina tietojen kertomista Venäjälle viime viikolla.

”Meillä oli erittäin onnistunut tapaaminen Lavrovin kanssa”, Trump vastasi toimittajan kysymykseen tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa tavattuaan tämän Washingtonissa.

Trump viittasi viikko sitten Washingtonissa järjestettyyn tapaamiseen Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa. Maailmalla nousi kohu, kun sanomalehti The Washington Post kertoi myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa, että Trump oli paljastanut huippusalaisia tietoja Lavroville Venäjän Yhdysvaltojen-suurlähettiläälle Sergei Kisljakille.

Tiistaisen Erdoğan-tiedotustilaisuuden päätteeksi Trump sivusi asiaa vain hyvin lyhytsanaisesti. Hän avautui asiasta enemmän Twitterissä aiemmin tiistaina. Trump perusteli tietojen kertomista ”humanitaarisilla syillä” ja halulla kannustaa Venäjää Isisin vastaiseen taisteluun.Trump kertoi tiistaina Twitterissä, että halusi jakaa Venäjän kanssa ”terrorismia ja lentoturvallisuutta koskevia faktoja”. Taustalla olivat hänen mukaansa sekä ”humanitaariset syyt” että se, että Trump haluaa Venäjän tehostavan taisteluaan Isisiä ja terrorismia vastaan. Trump huomautti myös, että hänellä oli ”täysi oikeus” tehdä näin.

Twiiteissä ei tarkennettu, mitä tietoja Trump oli kertonut venäläisille.Trump on saanut paljon kritiikkiä sen jälkeen, kun Washington Post ja myöhemmin myös muut amerikkalaislehdet olivat kertoneet hänen paljastuksestaan. Trumpin toimet voivat lehden mukaan vaarantaa Yhdysvaltain yhteistyön erittäin tärkeän Isisiä koskevaa tiedustelutietoa antaneen lähteen kanssa.

Trump puhui lehden mukaan huippusalaisista tiedoista, kun Lavrov kävi viime viikolla Valkoisessa talossa. Lavrov on korkea-arvoisin Venäjän edustaja, jonka Trump on tavannut presidenttikaudellaan.

 

”Saan joka päivä mahtavaa tiedustelutietoa.”

Trumpin ja venäläisten keskusteluista kertoivat nykyiset ja entiset Yhdysvaltojen viranomaiset The Washington Postille ja myöhemmin muille viestimille.


Yhdysvallat oli saanut Trumpin vuotamat tiedot yhteistyöjärjestelyn kautta taholta, joka ei ollut antanut lupaa luovuttaa tietoja venäläisille, The Washington Post kertoo. Taholla on lehden mukaan pääsy tietoihin Isisin sisäisestä toiminnasta.

Lähteiden mukaan Trump ”paljasti enemmän tietoa Venäjän suurlähettiläälle kuin olemme jakaneet omien liittolaistemme kanssa”.

Trumpin puheista venäläisille kertoi myös sanomalehti The New York Times. Sen mukaan Trump kertoi erittäin salaisia tietoja Isisin suunnitelmista.

Trump ilmeisesti kerskui tapaamisessa pääsystään salaisen tiedon lähteille. ”Saan joka päivä mahtavaa tiedustelutietoa”, Washington Postin lähde kertoi.

Lähteen mukaan Trump ”poikkesi käsikirjoituksesta” ja paljasti tietoja Isisin suunnitelmista käyttää kannettavia tietokoneita lentokoneissa terrori-iskuissaan.

Valkoinen talo kiisti

Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson kommentoi aiemmin, että Trump ei puhunut tapaamisessaan venäläisten kanssa ”lähteistä, menetelmistä tai sotilasoperaatioista”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Myös Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Herbert Raymond McMaster kiisti tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa väitteet sopimattomista paljastuksista.

”Tieto on väärä”, McMaster sanoi Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa tapaamisessa keskusteltiin uhkista yleisellä tasolla.

”Tiedustelulähteet tai -menetelmät eivät olleet esillä missään vaiheessa. Presidentti ei myöskään kertonut mistään sellaisista sotilaallisista operaatioista, jotka eivät jo olisi olleet julkisesti tiedossa. Olin samassa huoneessa, eikä niin tapahtunut”, McMaster sanoi.

Tarkkaan ottaen lehtien lähteet eivät väittäneet, että Trump olisi puhunut tiedustelulähteistä tai -menetelmistä. Tillerson ja McMaster eivät siis suoraan kiistäneet lähteiden ydinväitettä eli sitä, että Trump oli paljastanut Venäjälle tietoa, joka oli saatu arkaluonteisista lähteistä.

Myös kansallisen turvallisuuden varaneuvonantaja Dina Powell kiistää Reutersin mukaan, että Trump olisi kertonut venäläisten tapaamisessa mitään salaiseksi luokiteltua tietoa.

Väitettyjen tietojen paljastaminen ei sinänsä olisi laitonta, sillä presidentillä on valta kumota lähes minkä tahansa asian salassapito, kirjoittaa The New York Times -lehti. Tietojen jakaminen ilman, että siitä kerrotaan omille liittolaisille, on kuitenkin vastoin totuttua käytäntöä ja voi mahdollisesti vaarantaa tiedusteluyhteistyön.

Demokraatit: ”Holtiton kommentti vaarantaa kansallisen turvallisuuden”

Lehtien kertomat tiedot saivat demokraattipuolueen edustajat arvostelemaan väitettyä Trumpin toimintaa kovin sanoin.

Senaatin tiedustelukomitean varapuheenjohtaja, demokraattisenaattori Mark Warner sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Trumpin toiminta oli ”isku vasten kasvoja” Yhdysvaltojen tiedusteluelimille.

”Lähteiden ja menetelmien vaarantaminen on anteeksiantamatonta, varsinkin venäläisten kanssa”, Warner sanoi Reutersin mukaan.

Senaatin demokraattiryhmän varajohtajan Dick Durbinin mielestä republikaanien tulisi tehdä Trumpille selväksi, että tämän ”holtiton kommentti vaarantaa kansallisen turvallisuuden”, Reuters kertoo.

Senaatin ulkoasianvaliokunnan republikaanijohtaja Bob Corker sanoi, että syytteet ovat ”hyvin, hyvin huolestuttavia”, jos ne pitävät paikkansa.

Uudet syytökset eivät ainakaan hälvennä Trumpin Venäjä-yhteyksien aiheuttamia epäluuloja. Viime viikolla presidentti nostatti kohun, kun hän erotti liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n johtajan James Comeyn. Comey johti tutkintaa Trumpin kampanjaväen epäiltyjen Venäjä-yhteyksien selvittämiseksi.

Trumpin avustajien yhteydet venäläisiin ovat suurennuslasin alla siksi, että liittovaltion poliisin FBI:n ja keskustiedustelupalvelu CIA:n mukaan venäläiset yrittivät vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen Trumpin hyväksi.

Helmikuussa turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan, kun kävi ilmi, että hän oli antanut väärää tietoa keskusteluistaan Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa. Myöhemmin myös oikeusministeri Jeff Sessions jääväsi itsensä tutkimasta Trumpin Venäjä-yhteyksiä, kun kävi ilmi, että hän itse oli antanut väärää tietoa tapaamisistaan Venäjän lähettilään kanssa.

Sekä liittovaltion poliisi FBI että kongressi tutkivat Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä. Jotkut kongressiedustajat ovat vaatineet myös erityissyyttäjän nimittämistä.


Oikaisu 16.5. kello 7.32: Kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että Sergei Lavrov olisi Yhdysvaltojen ulkoministeri. Hän on Venäjän ulkoministeri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Venäjä
 • Tiedustelupalvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Varo näitä ruokia, jos syöt lääkkeitä – ruoka-aineilla on oudoilta kuulostavia vaikutuksia lääkkeiden kanssa

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

  7. 7

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalaisjärjestöihin – vihamielisesti

  10. 10

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  5. 5

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  6. 6

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää