Valikko
Ulkomaat

Trump puolustautui syytöksiltä, kehui tapaamista Venäjän Lavrovin kanssa ”onnistuneeksi”

Lähteen mukaan Trump ”poikkesi käsikirjoituksesta” ja paljasti tietoja Isisin suunnitelmista käyttää kannettavia tietokoneita lentokoneissa terrori-iskuissaan.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puolusteli tiistaina tietojen kertomista Venäjälle viime viikolla.

”Meillä oli erittäin onnistunut tapaaminen Lavrovin kanssa”, Trump vastasi toimittajan kysymykseen tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa tavattuaan tämän Washingtonissa.

Trump viittasi viikko sitten Washingtonissa järjestettyyn tapaamiseen Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa. Maailmalla nousi kohu, kun sanomalehti The Washington Post kertoi myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa, että Trump oli paljastanut huippusalaisia tietoja Lavroville Venäjän Yhdysvaltojen-suurlähettiläälle Sergei Kisljakille.

Tiistaisen Erdoğan-tiedotustilaisuuden päätteeksi Trump sivusi asiaa vain hyvin lyhytsanaisesti. Hän avautui asiasta enemmän Twitterissä aiemmin tiistaina. Trump perusteli tietojen kertomista ”humanitaarisilla syillä” ja halulla kannustaa Venäjää Isisin vastaiseen taisteluun.Trump kertoi tiistaina Twitterissä, että halusi jakaa Venäjän kanssa ”terrorismia ja lentoturvallisuutta koskevia faktoja”. Taustalla olivat hänen mukaansa sekä ”humanitaariset syyt” että se, että Trump haluaa Venäjän tehostavan taisteluaan Isisiä ja terrorismia vastaan. Trump huomautti myös, että hänellä oli ”täysi oikeus” tehdä näin.

Twiiteissä ei tarkennettu, mitä tietoja Trump oli kertonut venäläisille.Trump on saanut paljon kritiikkiä sen jälkeen, kun Washington Post ja myöhemmin myös muut amerikkalaislehdet olivat kertoneet hänen paljastuksestaan. Trumpin toimet voivat lehden mukaan vaarantaa Yhdysvaltain yhteistyön erittäin tärkeän Isisiä koskevaa tiedustelutietoa antaneen lähteen kanssa.

Trump puhui lehden mukaan huippusalaisista tiedoista, kun Lavrov kävi viime viikolla Valkoisessa talossa. Lavrov on korkea-arvoisin Venäjän edustaja, jonka Trump on tavannut presidenttikaudellaan.

 

”Saan joka päivä mahtavaa tiedustelutietoa.”

Trumpin ja venäläisten keskusteluista kertoivat nykyiset ja entiset Yhdysvaltojen viranomaiset The Washington Postille ja myöhemmin muille viestimille.


Yhdysvallat oli saanut Trumpin vuotamat tiedot yhteistyöjärjestelyn kautta taholta, joka ei ollut antanut lupaa luovuttaa tietoja venäläisille, The Washington Post kertoo. Taholla on lehden mukaan pääsy tietoihin Isisin sisäisestä toiminnasta.

Lähteiden mukaan Trump ”paljasti enemmän tietoa Venäjän suurlähettiläälle kuin olemme jakaneet omien liittolaistemme kanssa”.

Trumpin puheista venäläisille kertoi myös sanomalehti The New York Times. Sen mukaan Trump kertoi erittäin salaisia tietoja Isisin suunnitelmista.

Trump ilmeisesti kerskui tapaamisessa pääsystään salaisen tiedon lähteille. ”Saan joka päivä mahtavaa tiedustelutietoa”, Washington Postin lähde kertoi.

Lähteen mukaan Trump ”poikkesi käsikirjoituksesta” ja paljasti tietoja Isisin suunnitelmista käyttää kannettavia tietokoneita lentokoneissa terrori-iskuissaan.

Valkoinen talo kiisti

Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson kommentoi aiemmin, että Trump ei puhunut tapaamisessaan venäläisten kanssa ”lähteistä, menetelmistä tai sotilasoperaatioista”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Myös Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Herbert Raymond McMaster kiisti tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa väitteet sopimattomista paljastuksista.

”Tieto on väärä”, McMaster sanoi Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa tapaamisessa keskusteltiin uhkista yleisellä tasolla.

”Tiedustelulähteet tai -menetelmät eivät olleet esillä missään vaiheessa. Presidentti ei myöskään kertonut mistään sellaisista sotilaallisista operaatioista, jotka eivät jo olisi olleet julkisesti tiedossa. Olin samassa huoneessa, eikä niin tapahtunut”, McMaster sanoi.

Tarkkaan ottaen lehtien lähteet eivät väittäneet, että Trump olisi puhunut tiedustelulähteistä tai -menetelmistä. Tillerson ja McMaster eivät siis suoraan kiistäneet lähteiden ydinväitettä eli sitä, että Trump oli paljastanut Venäjälle tietoa, joka oli saatu arkaluonteisista lähteistä.

Myös kansallisen turvallisuuden varaneuvonantaja Dina Powell kiistää Reutersin mukaan, että Trump olisi kertonut venäläisten tapaamisessa mitään salaiseksi luokiteltua tietoa.

Väitettyjen tietojen paljastaminen ei sinänsä olisi laitonta, sillä presidentillä on valta kumota lähes minkä tahansa asian salassapito, kirjoittaa The New York Times -lehti. Tietojen jakaminen ilman, että siitä kerrotaan omille liittolaisille, on kuitenkin vastoin totuttua käytäntöä ja voi mahdollisesti vaarantaa tiedusteluyhteistyön.

Demokraatit: ”Holtiton kommentti vaarantaa kansallisen turvallisuuden”

Lehtien kertomat tiedot saivat demokraattipuolueen edustajat arvostelemaan väitettyä Trumpin toimintaa kovin sanoin.

Senaatin tiedustelukomitean varapuheenjohtaja, demokraattisenaattori Mark Warner sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Trumpin toiminta oli ”isku vasten kasvoja” Yhdysvaltojen tiedusteluelimille.

”Lähteiden ja menetelmien vaarantaminen on anteeksiantamatonta, varsinkin venäläisten kanssa”, Warner sanoi Reutersin mukaan.

Senaatin demokraattiryhmän varajohtajan Dick Durbinin mielestä republikaanien tulisi tehdä Trumpille selväksi, että tämän ”holtiton kommentti vaarantaa kansallisen turvallisuuden”, Reuters kertoo.

Senaatin ulkoasianvaliokunnan republikaanijohtaja Bob Corker sanoi, että syytteet ovat ”hyvin, hyvin huolestuttavia”, jos ne pitävät paikkansa.

Uudet syytökset eivät ainakaan hälvennä Trumpin Venäjä-yhteyksien aiheuttamia epäluuloja. Viime viikolla presidentti nostatti kohun, kun hän erotti liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n johtajan James Comeyn. Comey johti tutkintaa Trumpin kampanjaväen epäiltyjen Venäjä-yhteyksien selvittämiseksi.

Trumpin avustajien yhteydet venäläisiin ovat suurennuslasin alla siksi, että liittovaltion poliisin FBI:n ja keskustiedustelupalvelu CIA:n mukaan venäläiset yrittivät vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen Trumpin hyväksi.

Helmikuussa turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn joutui eroamaan, kun kävi ilmi, että hän oli antanut väärää tietoa keskusteluistaan Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa. Myöhemmin myös oikeusministeri Jeff Sessions jääväsi itsensä tutkimasta Trumpin Venäjä-yhteyksiä, kun kävi ilmi, että hän itse oli antanut väärää tietoa tapaamisistaan Venäjän lähettilään kanssa.

Sekä liittovaltion poliisi FBI että kongressi tutkivat Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä. Jotkut kongressiedustajat ovat vaatineet myös erityissyyttäjän nimittämistä.


Oikaisu 16.5. kello 7.32: Kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti, että Sergei Lavrov olisi Yhdysvaltojen ulkoministeri. Hän on Venäjän ulkoministeri.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Venäjä
 • Tiedustelupalvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  3. 3

   Poliisi nimesi Salman Abedin Manchesterin iskun epäillyksi tekijäksi – tämä hänestä tiedetään

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Tutkijat paikansivat 40 geeniä, jotka säätelevät älykkyyttä – niistä löytyi myös yllättävän vahva yhteys autismiin

  9. 9

   CIA:n entinen johtaja: Kaikille on selvää, että Venäjä sekaantui ”röyhkeästi” Yhdysvaltojen presidentin­vaaleihin

  10. 10

   Tutkija Eurooppaa koettelevista terrori-iskuista: Uuden jihadistisukupolven seuraukset tuntuvat ainakin 20 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  6. 6

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tämä tiedetään Manchesterin iskusta: Epäillyn pommimiehen henkilöllisyys vahvistui – nyt poliisi tutkii, toimiko hän yksin

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää