Ulkomaat

Paljastus Trumpin Venäjälle vuotamista salaisista tiedoista pöyristyttää Yhdysvalloissa – suomalais­asiantuntija arvioi, pettikö presidentin arvostelukyky

Uutiset salaisten tietojen paljastamisesta murentavat entisestään luottamusta Trumpiin niin Yhdysvalloissa kuin tiedustelukumppanien parissakin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola. Tällä hetkellä kohu velloo silti ennen kaikkea kotimaassa.

Uutiset Donald Trumpin Venäjälle paljastamista tiedoista kertonevat huolimattomuudesta, ehkä myös amatöörimäisyydestä ja kerskailunhalusta – mutta niiden kansainvälistä vaikutusta on vielä vaikeaa puntaroida. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Muun muassa Washington Post uutisoi myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa, että presidentti Trump paljasti huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville ja suurlähettiläs Sergei Kisljakille tavatessaan heidät viime viikolla Valkoisessa talossa.

Yhdysvalloissa uutinen on ollut järkytys, mutta Aaltolan mukaan sen kansainvälisiä vaikutuksia on tämänhetkisten tietojen perusteella vaikea arvioida. Ne voivat jäädä pieniksikin.


”Tämä on vielä tässä vaiheessa amerikkalainen kohu, joka liittyy Venäjä-tutkintoihin ja presidentin asemaan”, Aaltola arvioi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Näillä tiedoilla kysymys ei välttämättä ole isosta maanjäristyksestä.”

Trumpin paljastamat tiedot käsittelivät amerikkalaislehtien mukaan äärijärjestö Isisin suunnitelmia käyttää lentokoneisiin tuotuja kannettavia tietokoneita terrori-iskuissa.

Washington Postin virkamieslähteiden mukaan osa yksityiskohdista oli niin arkaluontoisia, ettei niitä ollut kerrottu Yhdysvaltain liittolaisille eikä edes levitetty vapaasti hallinnon sisällä. Myöskään tiedot luottamuksellisesti antanut yhteistyökumppani ei ollut antanut lupaa luovuttaa niitä Venäjälle.

Valkoinen talo kiisti aluksi uutisen, joskin kierrellen ja kiistämättä suoraan väitettä salaisten tietojen paljastamista. Myöhemmin Trump itse kommentoi Twitterissä, että halusi jakaa Venäjän kanssa ”terrorismia ja lentoturvallisuutta koskevia faktoja”.

Trumpin mukaan taustalla olivat ”humanitaariset syyt” sekä halu kannustaa Venäjää taistelemaan Isisiä ja terrorismia vastaan. Hän ei kuitenkaan suoraan kommentoinut väitettä, jonka mukaan hänen kertomansa informaatio olisi ollut huippusalaista.


”Tämä huokuu selkeästi tiettyä huolimattomuutta ja ehkä amatöörimäisyyttä. [Amerikkalaislehtien] juttujen sävyhän oli se, että Trump oli kerskunut asialla”, Ulkopoliittisen instituutin Aaltola arvioi HS:lle.

Toisaalta taustalla on voinut olla myös halu herättää luottamusta ja esittää Yhdysvallat joustavana yhteistyökumppanina, jolla on tehokas tiedustelu. Aaltolan mukaan Trumpin välinpitämättömyys tarkkaan varjeltujen tietojen suhteen on huolestuttavaa, mutta myös presidentin tyylin mukaista.

”Tietenkin voi ajatella, että on hyväkin, että [uhkaan liittyviä yksityiskohtia] saadaan myös Venäjän korviin. Tapa, jolla se tehtiin, ei ehkä ollut paras mahdollinen, mutta se oli hyvin trumpmainen veto. Hän korosti siinä itseään ja kykyään tietää asioista, jotka voivat olla Venäjällekin hyvin tärkeitä.”

Aaltola kommentoi asiaa HS:lle ennen Trumpin twiittejä asiasta.

Trump huomautti Twitterissä, että hänellä oli ”täysi oikeus” kertoa tietojaan Venäjälle. Hän ei myöskään Washington Postin ja The New York Timesin arvioiden mukaan rikkonut lakia: presidentillä on laajat valtuudet päättää siitä, mitkä tiedot luokitellaan salaisiksi.

Tietojen luovuttaminen eteenpäin ilman lähteen lupaa rikkoo kuitenkin tavanomaisia tiedustelukäytäntöjä räikeästi. Trumpin pelätäänkin nyt vaarantaneen tärkeän tietolähteen.

 

”Yhtäkkiä Trump ja Yhdysvallat voivat huomata, etteivät saakaan enää tietoja.”

Muun muassa Washington Postin lähteiden mukaan huolestuttavinta on se, että Trump kertoi sen syyrialaiskaupungin nimen, jossa tieto uhasta oli saatu. Tämän perusteella Venäjä – joka, toisin kuin Yhdysvallat, tukee Syyrian sisällissodassa presidentti Bashar al-Assadia – saattaisi lehden mukaan selvittää tiedon lähteen. Aaltolan mukaan myös tiedonhankinnassa käytetyt metodit voivat paljastua.

”Venäjähän on myös tuolla alueella, eikä välttämättä suhtaudu positiivisesti niihin tahoihin, jotka antavat Yhdysvalloille tietoja”, Aaltola huomauttaa.

Tiistaina julki tulleiden tietojen perusteella on Aaltolan mukaan vaikea arvioida, millaisia vaikutuksia Trumpin paljastuksella on maailmanlaajuisesti.

”Tämä saattaa purkaa Yhdysvaltojen luottamusverkostoa alueella, jolta tieto on peräisin. Pahimmillaan se saattaa riskeerata jopa ihmisten henkiä”, Aaltola sanoo viitaten yksittäisten henkilöiden identiteetin mahdolliseen paljastumiseen.

”Ei ole hyvää käytäntöä, jos [sääntöjä] aletaan rikkoa. Yhtäkkiä Trump ja Yhdysvallat voivat huomata, etteivät saakaan enää tietoja”, hän pohtii.

Hän huomauttaa kuitenkin, että Yhdysvallat on suuri toimija, josta moni pienempi kumppani esimerkiksi Euroopassa on riippuvainen.

Suomessa sosiaalisessa mediassa ilmaan nousi tiistaina epäilyksiä jopa siitä, pitäisikö amerikkalaiskumppaneille kertoa kaikkia esimerkiksi Venäjään liittyviä tietoja. Aaltola huomauttaa, että muiden eurooppalaisten liittolaisten tavoin Suomi tarvitsee Yhdysvaltoja enemmän kuin Yhdysvallat Suomea.

”Yhdysvallat on terrorismin vastaisessa kamppailussa tärkeä tiedonlähde, eikä Suomellakaan ole varaa olla ilman tätä tiedustelusuhdetta.”

Yhdysvalloissa uutinen on herättänyt valtavaa tyrmistystä sekä poliitikkojen että asiantuntijoiden parissa. Esimerkiksi tunnettu juristi Alan Dershowitz kutsui syytöstä CNN:llä raskaimmaksi, joka istuvaa presidenttiä vastaan on koskaan esitetty.

Aaltola muistuttaa, että Yhdysvaltain poliittinen tilanne on muutoinkin nyt historiallinen ja ilmapiiri hyvin myrkyllinen. Kaikki Venäjään liittyvä herättää tällä hetkellä närää.

”Asiaan pitää suhtautua sillä varauksella, että emme vielä tiedä, mitä tässä on tapahtunut. Mutta onhan se ennenkuulumatonta, että presidentin arvostelukykyyn kohdistuu tällaisia epäilyksiä”, Aaltola pohtii.

Kohu lisää myös painetta tehostaa käynnissä olevia tutkimuksia Trumpin kampanjaväen Venäjä-yhteyksistä. Tämä puolestaan rajoittaa presidentin käsiä Venäjän suhteen, Aaltola arvioi.

Tiedon vuotaminen lehtiin kertoo myös Trumpin lähipiirin jakautuneista riveistä sekä syvästä epäluottamuksesta presidentin ja tiedusteluorganisaatioiden välillä. Trump sai vasta viime viikolla ankaraa kritiikkiä erotettuaan FBI-johtaja James Comeyn, joka oli johtanut myös Venäjä-yhteyksiä koskevaa tutkintaa.

”Se, uskalletaanko ja tarvitseeko presidentille kertoa kaikkea, on varmaan yhä enemmän keskeisten tahojen korvien välissä [Yhdysvaltain tiedustelussa] ja lisää epäluottamuksen ilmapiiriä. Se tekee presidentin ulkopoliittisesta roolista entistä haastavamman.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Venäjä
 • Tiedustelupalvelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Pohjois-Korea uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Pentagon lupaa tarjota Trumpille keinot vastata provokaatioihin

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  6. 6

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  7. 7

   Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa

  8. 8

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  8. 8

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  9. 9

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sampo Terho ilahtui Saksan vaalituloksesta: ”Laittaa jäitä hattuun näihin liittovaltiovisioihin”
  3. Kurdistan järjesti kansanäänestyksen itsenäistymisestä – Irak uhkasi lähettää joukkoja, Turkki katkaisi kolmen kurdikanavan lähetykset
  4. Huippu-urheilun valmennustukiean saajia karsitaan kovalla kädellä – Olympiakomitea lupaa, ettei se unohda yhtään lahjakasta nuorta lajista riippumatta
  5. Pohjois-Korea uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Pentagon lupaa tarjota Trumpille keinot vastata provokaatioihin
  6. NFL:n suurimpiin tähtiin kuuluva Tom Brady sanoi viimein mielipiteensä Trumpista: ”Olen eri mieltä hänen kanssaan. Hänen sanomansa oli hajottavaa.”
  7. Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain sanasodalla on nyt uusi kaiku – diktatuurilla alkaa olla vakavasti otettava kyky toteuttaa uhkauksensa
  8. Seksiviestien lähettely teinille toi ex-kongressi­edustajalle lähes kaksi vuotta vankeutta – Clintonin kampanjaakin sekoittaunt Anthony Weiner sai tuomion Yhdysvalloissa
  9. Tunti sitten
  10. Brexit-neuvottelut jatkuivat aiempaa toiveikkaammissa merkeissä – Ministeri Sampo Terho pitää brittien pehmentyneitä asenteita ”rakentavina ja oikeansuuntaisina”
  11. Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina
  12. Floppijoukkue HIFK:n kasannut Tom Nybondas väistyy urheilujohtajan tehtävästä – uusi urheilujohtaja haussa
  13. Näytä lisää