Ulkomaat

Republikaanien rivit rakoilevat Trump-skandaalin keskellä – Edustajainhuoneen puhemies Ryan yritti tyynnytellä puoluetta, senaattori McCain vertasi kohua Watergateen

Paul Ryanin mukaan on tärkeää, että tutkimus Trumpin Venäjä-yhteyksistä viedään loppuun. Samalla Ryan antoi kuitenkin ymmärtää, että skandaalin takana voivat olla poliittiset syyt.

Washington

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan yritti keskiviikkona rauhoitella presidentti Donald Trumpin viimeisintä ja toistaiseksi vakavinta skandaalia, joka sai presidentin vastustajat jo puhumaan tämän viemisestä valtakunnanoikeuteen.

Ryanin mukaan on tärkeää, että tutkimus Trumpin Venäjä-yhteyksistä viedään loppuun. Samalla Ryan antoi kuitenkin ymmärtää, että skandaalin takana voivat olla poliittiset syyt.

On olemassa ihmisiä, ”jotka haluavat vahingoittaa” presidenttiä, kongressin johtava republikaani sanoi tiedotustilaisuudessa. ”Tässä on paljon politiikkaa mukana.”

Ryanin kommenteista voi päätellä, että kongressin enemmistöpuolue republikaanit pysyy toistaiseksi presidenttinsä takana. Elleivät republikaanit hylkää presidenttiään, tätä vastaan ei nosteta syytteitä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Skandaali sai alkunsa keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa, kun The New York Times -lehti paljasti, että Trump olisi helmikuussa pyytänyt FBI:n silloista pääjohtajaa James Comeya jättämään tutkimukset Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Michael Flynnin Venäjä-yhteyksiin.

Väite perustui muistioon, jonka Comey oli laatinut tavattuaan Trumpin päivä Flynnin erottamisen jälkeen. Muistion mukaan Trump pyysi muita lähtemään huoneesta ja sanoi Comeylle näin: ”Toivottavasti löydät tavan, jolla voit päästää tästä irti, antaa Flynnin mennä. Hän on hyvä mies. Toivottavasti voit päästää tästä irti.”

Jos väite pitää paikkansa, presidentti käytti valtaansa väärin yrittämällä sekaantua FBI:n tutkintaan. Kyse voisi olla oikeuden estämisestä.

Valkoinen talo kiisti keskustelun kulun.

Flynn erotettiin helmikuussa, koska tämä oli valehdellut Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa käymistään keskusteluista muun muassa varapresidentti Mike Pencelle ja asettanut näin itsensä tilanteeseen, jossa Venäjä olisi voinut kiristää häntä.

Uusin paljastus lepääkin nyt pitkälti Comeyn uskottavuuden varassa. Trump erotti FBI:n johtajan viime viikolla. Hän sanoi syyksi sen, että Venäjä-tutkinta on pelkkä demokraattien ajojahti.

Myös Ryan antoi keskiviikkona ymmärtää, että hän ei välttämättä luota Comeyyn.

”Miksi hän ei kertonut tätä aiemmin”, Ryan kysyi.

Republikaanien rivit eivät kuitenkaan ole suorassa. The Hill -verkkolehden mukaan muutama uskaltautuu puhumaan jo ääneen virkasyytteestäkin.

Republikaaniedustaja Justin Amash sanoi lehdelle, että, jos väitteet Trumpin vaikutusyrityksistä osoitetaan toteen, seurauksena pitäisi olla virkasyyte.

”Mutta kaikki tässä maassa ansaitsevat reilun oikeudenkäynnin”, hän lisäsi.

Amash myönsi The Hillille, että hän luottaa enemmän Comeyn kuin Trumpin sanaan.

Toinen republikaaniedustaja, Carlos Curbelo, puolestaan vertasi Trumpin epäiltyjä toimia presidentti Richard Nixonin 1970-luvulla kaataneeseen Watergate-skandaaliin, mutta korosti perusteellisen selvityksen tarvetta.

”Oikeuden estämistä pidettiin Nixonin ja [Bill] Clintonin tapauksissa virkasyytteen kokoisena rikkeenä. Tämä saattaa olla jotain vakavaa tai sitten ei mitään”, hän totesi CNN:lle tiistaina.

Republikaanien edustajainhuoneen jäsen Jason Chaffetz pyysi FBI:lta nähtäväkseen kaikki Comeyn ja Trumpin välisiä tapaamisia koskevat muistiot ensi keskiviikkoon mennessä.

Republikaanisenaattori John McCain oli vielä suorasukaisempi ja vertasi niin ikään Trumpin toimia Nixoniin: ”Tämä alkaa olla Watergaten koko- ja tärkeysluokkaa”, hän sanoi.

Demokraatit vaativat jo erityissyyttäjän nimittämistä. Heidän vaatimuksillaan on kuitenkin vähemmän painoarvoa, koska he ovat vähemmistöpuolue. Edustajainhuoneen tiedustelukomitean johtava demokraatti Adam Schiff vakuutti keskiviikkona, että FBI:n ja kongressin tutkimukset Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiin jatkuvat.

”Meidän täytyy varmistaa, että tämä on täysin riippumaton tutkimus”, Schiff sanoi.

Keskiviikkona Yhdysvaltain dollari ja osakemarkkinat olivat laskussa. Trumpia ympäröivät jatkuvat poliittiset skandaalit saavat sijoittajat pelkäämään, että tämä ei pysty ajamaan läpi uudistuksiaan, kuten isoja veroleikkauksia.

Sijoittajat seuraavat myös tarkasti, kauanko omat pysyvät Trumpin takana. Republikaanit eivät halua uhmata omaa presidenttiään, koska he toivovat saavansa ajetuksi läpi esimerkiksi veroleikkaukset ja terveydenhoitouudistuksen.

”Me voimme kävellä ja jauhaa purkkaa yhtä aikaa”, Ryan vakuutti.

Trumpin jatkuvat skandaalit vievät kuitenkin Washingtonissa kaiken huomion lainsäädäntötyöltä. Väite Trumpin sekaantumisesta Venäjä-tutkintaan tuli julkisuuteen vain päivä sen jälkeen, kun paljastui, että Trump oli jakanut ilmeisesti Israelilta saatua salaista tiedustelutietoa äärijärjestö Isisistä Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle viime viikolla.

Tietojen jakamisessa ei sinänsä ole mitään laitonta, mutta Trumpin katsottiin toimineen vastuuttomasti. Israelilta saadut tiedot saattavat vaarantaa Israelin tiedustelulähteen Isisin sisällä, jos venäläiset jakavat tiedon liittolaistensa Syyrian tai Iranin kanssa.

Presidentti itse ei tviitannut syytöksistä mitään, mikä on poikkeuksellista.

Keskiviikkona rannikkovartiolaitoksen valmistujaisjuhlassa pitämässään puheessa Trump sanoi, että ”media on kohdellut minua huonommin kuin yhtäkään presidenttiä Yhdysvaltain historiassa”.

”Vastarinta tekee vahvemmaksi”, Trump sanoi puheessa, joka muistutti hänen kampanjapuheitaan. ”Minua ei valittu palvelemaan Washingtonin mediaa, vaan tämän maan unohdettuja naisia ja miehiä.”

Oikaistu 17.5. kello 19:51: Jutussa kirjoitettiin, että Adam Schiff on republikaani. Hän on demokraatti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Donald Trump
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  7. 7

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  8. 8

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  9. 9

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  10. 10

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää