Ulkomaat

Iranissa politiikalta ei pääse rauhaan, sanoo suomeniranilainen Sara Salmani – Tänään Iran äänestää vaaleissa, jotka määrittävät, jatkuuko valoisa kehitys

Iran äänestää tänään uudesta presidentistä. Suomeniranilainen Sara Salmani kertoo, mitä Iranissa vaaleista ajatellaan.

Tänään perjantaina Iranissa järjestetään presidentinvaalit. Jaossa on paljon valtaa, ja kuten lähimenneisyys näyttää, jopa Lähi-idän vakaus.

Mistä Iranin vaaleissa on kyse?

Helsingissä ja Lontoossa toimivan mainostoimisto Qufin johtaja Sara Salmani lupautuu kertomaan, miltä Iranin vaalit hänen näkökulmastaan näyttävät.

Suomeniranilainen Salmani, 28, käy Iranissa noin kerran vuodessa, joskus useamminkin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Salmani ei ole seurannut vaalikamppailua erityisen tarkasti. Mutta Iran on maa, jossa politiikkaa ei pääse pakoon, vaikka haluaisi.

”Ainahan siellä puhutaan politiikkaa!” Salmani sanoo. ”Jokainen taksikuskikin kertoo aina mielipiteensä joka asiaan. Se on hyvä juttu, mutta jos olen maassa turistina, se on aina vähän rasittavaa”, Salmani nauraa.

Myös sukulaistapaamiset menevät aina kiivaaksi väittelyksi, Salmani sanoo.

Viimeksi Salmani oli Iranissa maaliskuussa viettämässä Nowruzia eli persialaista uuttavuotta.

Tunnelma oli hyvä ja valoisa. Salmanin osalta se toki johtui myös siitä, että hän oli ensi kertaa näyttämässä esikoislastaan sukulaisille.

Mutta Iranin yleisestä tunnelmasta osan voi Salmanin mielestä panna istuvan presidentin Hassan Ruhanin piikkiin. ”Ahmadinejadin aikana ilmapiiri oli paljon negatiivisempi”, Salmani sanoo.

Mahmud Ahmadinejad oli presidenttinä kaksi myrskyistä kautta 2005–2013.

Ahmadinejad oli suurisuinen populisti, joka vetosi köyhiin avokätisillä tukiaisillaan.

Jo se olisi voinut saada Iranin talouden sekaisin. Lisäksi Ahmadinejad uhmasi länttä ja varsinkin Yhdysvaltoja puskemalla ydinohjelmaansa yhä lähemmäs asevalmiutta.

Länsimaat kiristivät pakotteet äärimmilleen, ja Iran käytännössä suljettiin maailmankaupan ulkopuolelle. Ydinkiistaa käytiin 12 vuotta.

Ahmadinejadin kahden kauden jälkeen iranilaiset halusivat muuta – ja olisivat itse asiassa halunneet jo ensimmäisen kauden jälkeen.

Vuonna 2009 Ahmadinejadia syytettiin vaalivilpistä, ja kansa nousi kaduille. Niin sanottu vihreä vallankumous kuristettiin raa’asti kehtoonsa, ja Ahmadinejad sai toisen kauden.

Näin voi Iranissa aina käydä. Vaalijärjestelmä on mutkikas.

Presidentti on vasta maan toiseksi vaikutusvaltaisin ihminen. Ylintä valtaa käyttää korkein uskonnollinen johtaja, suurajatolla Ali Khamenei.

Itse vaalit ovat toisinaan melkein vapaat siinä mielessä, että eniten ääniä saanut ehdokas voittaa. Ennakkoon kuitenkin varmistetaan, että väärät ehdokkaat eivät pääse ehdolle.

Tällä kertaa se koitui Ahmadinejadin kohtaloksi. Ahmadinejad ilmoittautui huhtikuussa taas ehdokkaaksi, mutta hänen ehdokkuus hylättiin.

”Ja se oli mielestäni hyvä”, Sara Salmani sanoo. Hänen mielestään Ahmadinejad osoitti jo, että hänestä ei ole presidentiksi.

Jotkut ovat epäilleet, että Ahmadinejadin ehdokkuus oli alusta pitäen pelkkä juoni, jolla Khamenei sai ehdokkaiden rivit sekaisin.

Pelkästä teatterista vaaleissa ei silti ole kyse. Ehdokkaat kilpailevat aidosti, ja vaalivoittajalla on suuri merkitys.

Sen näkee siitäkin, kuinka paljon istuvan presidentin Hassan Ruhanin kausi on eronnut Ahmadinejadin uhittelusta.

Ruhanin, 68, suuri saavutus oli ydinsopimuksen solmiminen. Se mahdollisti pakotteiden purkamisen ja Iranin talouden avautumisen.

Sara Salmani oli käymässä Teheranissa tammikuussa 2015, kun ydinsopimus astui voimaan. Tunnelma oli kuin Suomessa jääkiekkomestaruuden jälkeen.

”Olimme ravintolassa, kun yhtäkkiä ihmiset ryntäsivät kaduille. Kaikki hyppivät ja huusivat”, Salmani sanoo.

Ilmapiiri on Salmanin mukaan pysynyt toiveikkaana. Ulkomaalaisia näkyy Iranissa yhä enemmän. Iranista puhutaan ulkomailla, eikä enää yksinomaan negatiivisesti.

Talous on kasvanut huimasti, mutta hedelmät eivät ole vielä ehtineet kukkaroihin. ”Ahmadinejadin aikana hinnat nelinkertaistuivat. Muutos ei vielä ole kauheasti näkynyt toiseen suuntaan”, Salmani sanoo.

Se on antanut kovan linjan kannattajille aseita. Ehdokkaita vaaleissa on vielä neljä, mutta heistä voimakkaimpana pidetään entistä yleistä syyttäjää Ebrahim Raisia.

Raisi nostaisi kansalaisten tukiaisia, kuten Ahmadinejad aikoinaan.

Iranissa on ainakin yksi puheenaihe, josta ei pääse koskaan eroon: Yhdysvallat. Iranin ja Yhdysvaltain välit ovat olleet tulehtuneet ajatolla Ruhollah Khomeinin islamilaisesta vallankumouksesta 1979 asti.

Donald Trumpin valinta on aiheuttanut Iranissa levottomuutta.

Toiset ovat päässeet sanomaan, että tässä se nähtiin: Barack Obaman liennytyksen kausi oli hämäystä, johon Ruhani lankesi.

”Moni on tavallaan tyytyväinen, että vihdoin Yhdysvallat paljasti Trumpissa ’oikeat kasvonsa’. Toiset pelkäävät sodan uhkaa”, Salmani sanoo.

Trumpilla on läheiset välit Israelin pääministeriin Benjamin Netanjahuun. Netanjahu on kannattanut kovia otteita Iranin kanssa, siis ohjusiskuja tai jopa sotaa.

Ennen ydinsopimuksen solmimista Iranin, Israelin ja Yhdysvaltain kovan linjan kannattajilla oli yksi yhteinen asia: Kaikki vastustivat Iranin ydinsopimusta.

Iranissa sopimus on nyt kuitenkin kaikkien ehdokkaiden hyväksymä, sillä se on kiistatta tuonut maahan valuuttaa ja sijoituksia. Iran voi taas viedä öljyä, ja talous on kasvanut huimasti.

Toisena pääehdokkaana pidettyä Raisia syytetään erittäin raskaista ihmisoikeusrikkomuksista. Raisi oli Teheranin apulaissyyttäjänä vuonna 1988, kun tuhansia toisinajattelijoita teloitettiin.

Toiset muistuttavat, että asetelma ei ole mustavalkoinen. Ruhanikaan ei ole mikään kukkaislapsi.

Ruhanin Iran on hakenut vaikutusvaltaa Syyriasta ja onnistunut siinä hyvin. Yhdessä Venäjän kanssa Iranin vallankumouskaartit pelastivat Syyrian presidentin Bashar al-Assadin.

Salmani on kuitenkin ollut tyytyväinen Ruhanin kauteen. Ainakin maassa tapahtuu edistystä.

Jako uudistusmielisiin ei kulje iän mukaan. Nuorissa on vanhoillisia ja vanhoissa vapaamielisiä. ”Se riippuu ehkä enemmän siitä, missä asuu. Minullakin on aika vapaamielinen suku, mutta jotkut sukulaiset ovat uskonnollisempia”, Salmani sanoo.

Tällaisia ovat Iranin presidentinvaalin pääehdokaat: Kovan linjan edustaja ja tuttu liennyttäjä

Hassan Ruhani

Istuva presidentti Hassan Ruhani, 68, on yhä varsin suosittu. Suosioluvut ovat laskeneet alkukaudesta, kun riemu ydinsopimuksesta on laantunut.

Ruhanin kiistaton saavutus, ydinsopimus Yhdysvaltain kanssa, on nyt kaikkien ehdokkaiden hyväksymä. Se on avannut taloutta ja parantanut Iranin asemaa kansainvälisesti.

Sopimus vaati aktiivista liennytystä. Ruhani oli ensimmäinen Iranin presidentti, joka puhui Yhdysvaltain presidentin eli Barack Obaman kanssa puhelimessa vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen. Liennytystä ei ole katsottu vain hyvällä.

Toisaalta moni uudistaja on muistuttanut, että maltilliseksi ja pragmaattiseksi tulkittu Ruhani on menneisyydessään edustanut kovaa linjaa.

Vaaleissa on ensi sijassa kyse taloudesta. Ydinsopimus on kiihdyttänyt talouskasvua, mutta hedelmät eivät ole vielä näkyneet kansan kukkaroissa. Ruhani on kuitenkin luvannut jatkaa maltillista talouspolitiikkaa ja pitää tukiaiset kohtuullisina.

Ebrahim Raisi

Presidentti­ehdokkaita on jäljellä neljä, mutta entistä yleistä syyttäjää Ebrahim Raisia, 56, pidetään tärkeimpänä vastaehdokkaana istuvalle presidentille. Raisi on kovan linjan edustaja, joka on arvostellut Ruhanin maltillisempaa linjaa.

Raisi on hyökännyt Ruhanin talouspolitiikkaa vastaan. Hän on luvannut kaksin- tai kolminkertaistaa tukiaiset.

Raisi on miljardiomaisuutta hallinnoivan Imaami Reza -säätiön puheenjohtaja ja entinen oikeusministeri. Hän oli Teheranin apulaissyyttäjänä 1988, kun tuhansia poliittisia vankeja teloitettiin. Amnestyn mukaan ainakin 4 482 vankia ”katosi” Iranin vankiloista.

Ihmisoikeusaktivisti Hussein Ali Montazerin mukaan Raisi oli yksi neljästä, jotka olivat päävastuussa teloituksista. Raisi kuuluu Ruhanin tavoin Iranin ”asiantuntijoiden neuvostoon”. Sen tärkein tehtävä on korkeimman johtajan valitseminen, kun Ali Khamenei kuolee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Iran
 • Iranin ydinohjelma
 • Hassan Ruhani

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Sisustajat hullaantuivat viherkasveihin ja hittikasvit ovat paikoin loppuneet kukkakaupoista – ammattilainen kertoo, miten ”vihersisustat” tyylikkäästi

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  6. 6

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  7. 7

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   Ensimmäinen kiinalainen lentoyhtiö avaa reitin Helsinki-Vantaalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  8. 8

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää