Valikko
Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Turkin nuorin kansanedustaja Tuğba Hezer, 27, kiertää Eurooppaa eikä ehkä ikinä voi palata kotiin – terrorismisyyte tuli äänestäjän ruumisarkun kantamisesta

Hezerin HDP-puolueen kansanedustajista jo yksitoista on vangittu presidentti Erdoğanin aloittamissa vainoissa.

Kansanedustaja Tuğba Hezer nosti ruumisarkun olalleen. Nainen oli kuollut taistellessaan Turkin turvallisuusjoukkoja vastaan. Vainaja kuului Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

”Ne olivat äänestäjäni hautajaiset, ja Kurdistanissa on tapana kantaa naisten arkkuja”, Hezer kertoo Helsingissä muistotilaisuudesta, joka järjestettiin hänen kotiseudullaan Vanin maakunnassa Kaakkois-Turkissa loppukesästä 2015.

Hezer on kierrellyt Eurooppaa jo lähes vuoden ajan, sillä Turkissa häntä odottaa pidätysmääräys ja mahdollisesti pitkä vankeustuomio. Hezerin osallistuminen hautajaisiin sekä eräät hänen pitämänsä puheet toivat syytteet terrorismin tukemisesta. Hän pitää syytteitä poliittisina ja perättöminä.

Hezer, 27, on Turkin nuorin kansanedustaja. Hän edustaa vähemmistöjen oikeuksia korostavaa vasemmistolaista Kansojen demokraattista puoluetta HDP:tä, jonka kannatus on vahvinta kurdialueilla. Turkin noin 80 miljoonasta asukkaasta arviolta 15 miljoonaa on kurdeja.


Hezer ei pidä PKK:ta terroristijärjestönä. Hän väistää kahdesti kysymyksen siitä, hyväksyykö hän PKK:n väkivallan.

”Puolueena emme puolusta sotaa, väkivaltaa ja kuolemaa. Päinvastoin taistelemme sitä vastaan”, Hezer sanoo ensin kerran, sitten toisenkin.

”Vuonna 1930 valtio teki kansanmurhan Zilanin laaksossa, ja 15 000 kuolleen joukossa oli minunkin sukulaisiani. Järjestelmälliset joukkomurhat ovat jatkuneet näihin päiviin asti. Pitää ymmärtää, millaisista syistä esimerkiksi PKK on syntynyt.”

Kurdien itsehallintoa ajava PKK on taistellut Turkin hallitusta vastaan 1980-luvulta asti. Sen perustaja Abdullah Öcalan kärsii elinkautista tuomiota İmralın vankilasaarella Marmaranmerellä Istanbulin eteläpuolella.

Hezerin puolue HDP välitti kaksi ja puoli vuotta kestäneitä rauhanneuvotteluja hallituksen ja PKK:n välillä, mutta ne keskeytyivät kesällä 2015. Seuranneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut satoja siviilejä, yli tuhat kurditaistelijaa ja lähes yhtä monta poliisia tai sotilasta, arvioi konfliktinratkaisujärjestö International Crisis Group.

”Puolueena meillä ei ole mitään tekemistä PKK:n kanssa. Me haluamme ratkaista kurdikysymyksen demokraattisesti ja rauhanomaisesti. Se ei ratkea sillä, että valtio leimaa terroristeiksi”, Hezer sanoo.

”Ja jos Turkin kurdikysymys ei ratkea, Turkista ei tule demokratiaa.”

Viime vuosina Turkki on poikennut yhä pahemmin demokratian tieltä. Sananvapaustilanne on heikentynyt ja oikeuslaitoksen riippumattomuus rapautunut.

Kansanäänestyksessä huhtikuussa niukka enemmistö, 51,4 prosenttia, hyväksyi presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtaoikeuksien laajentamisen. Kansainväliset tarkkailijat havaitsivat epäkohtia kampanjoinnin tasapuolisuudessa ja ääntenlaskennassa.

Viime heinäkuun epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Erdoğan aloitti puhdistukset, joiden myötä ainakin 40 000 ihmistä on pidätetty ja noin 120 000 virkamiestä, kuten sotilasta ja opettajaa, on pantu viralta. Hallitus epäilee heitä yhteyksistä vallankaappausyritykseen ja Erdoğanin poliittiseen vastustajaan, Yhdysvalloissa asuvaan muslimisaarnajaan Fethullah Güleniin.

HDP:n kohdalla vangitsemiset perustuvat epäiltyihin PKK-yhteyksiin. Puolueella on 59 kansanedustajaa Turkin 550-paikkaisessa parlamentissa, mutta heistä 11 on vangittuna, myös molemmat puheenjohtajat Figen Yüksekdağ ja ”kurdien Obamana” tunnettu Selahattin Demirtaş. Hezerin mukaan vangittuna on myös 87 HDP:tä edustavaa kunnanjohtajaa. Tuomioitakin on langetettu, joskin vasta vähän.

Vangitsemiset mahdollisti kansanedustajien syytesuojan riisuminen jo ennen vallankaappausyritystä.

”Emme olleet puolueena sinänsä syytesuojan poistamista vastaan. Muidenkin puolueiden edustajat ovat saaneet syytteitä, mutta niissä on kyse esimerkiksi varastamisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kun meidän syytteemme liittyvät puheisiin ja mielipiteisiin, siis politiikan tekemiseen.”

Hezer ei varsinaisesti paennut ulkomaille, vaan hän sattui olemaan kollegansa kanssa Euroopassa työmatkalla, kun kotimaasta alkoi kantautua uutisia syytteistä. Hän sanoo edistävänsä puoluetoverien vapauttamista ja Turkin demokratisoimista tehokkaammin vapaana ulkomailla kuin vangittuna kotimaassa.

”Erdoğanin vääränlainen politiikka on ajanut Turkin pahaan umpikujaan ja Lähi-idän syvään sotaan. Hän on tehnyt yhteistyötä jihadistien kanssa, rikkonut kansainvälisiä oikeuksia ja ihmisoikeuksia, surmannut lapsia, naisia ja siviilejä. Cizressä poltettiin ihmisiä elävältä kellarissa.”

Hezer tarkoittaa kurdikaupungissa Turkin sotilasoperaation keskellä alkuvuodesta 2016 sattunutta tapausta, jossa YK:n ihmisoikeustoimiston raportin mukaan 189 ihmistä jäi viikoiksi loukkuun kellariin, jossa ei ollut vettä, ruokaa, lääkintätarvikkeita tai sähköä. Lopulta he kuolivat tulipalossa.

Hezer vaikuttaa ihmettelevän kysymystä, toivooko hän ulkovalloilta ja esimerkiksi EU:lta apua.

”Emme kaipaa apua. Mutta Turkki loukkaa kansainvälisiä sopimuksia, joihin se on sitoutunut, ja EU:n pitäisi toimia puolustaakseen ihmisoikeuksia ja lakeja.”

Tausta

Kurdipuolue uhmasi Erdoğanin yksinvaltaa


Leimallisesti kurdien kannattama Kansojen demokraattinen puolue HDP sai 80 paikkaa Turkin 550-paikkaisesta parlamentista kesäkuun 2015 vaaleissa. Sitä äänesti myös osa liberaaleista ja vasemmistolaisista etnisistä turkkilaisista.

Vaalitulos vei presidentti Recep Tayyip Erdoğanin konservatiiviselta AKP:ltä ehdottoman enemmistöaseman parlamentissa.

Samana kesänä hallituksen ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n rauhanneuvottelut kaatuivat ja taistelut kiihtyivät Kaakkois-Turkin kurdialueella.

Hallitusneuvottelut epäonnistuivat, ja uusissa vaaleissa marraskuussa 2015 AKP saavutti jälleen ehdottoman enemmistön, 317 paikkaa. HDP:n edustajien määrä sen sijaan putosi 59:ään.

Heinäkuussa 2016 tehty epäonnistunut vallankaappausyritys johti vainoihin, joissa on pidätetty kymmeniätuhansia ja pantu viralta yli satatuhatta ihmistä.

Kansanäänestyksessä viime kuussa 51,7 prosenttia antoi tukensa presidentin valtaoikeuksien laajentamiselle.

Korjaus perjantaina kello 11.24: Tekstissä sanottiin alun perin virheellisesti, että AKP olisi menettänyt kesäkuun 2015 vaaleissa ja saavuttanut uudestaan marraskuun 2015 vaaleissa yksinkertaisen enemmistön, joka tarkoittaa enemmän parlamenttipaikkoja kuin millään muulla ryhmällä. Todellisuudessa kyse oli ehdottomasta enemmistöstä, joka tarkoittaa enemmän kuin puolet paikoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Kurdit
 • PKK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Poliisilla tarkastusoperaatio Helsinkiin saapuneella Tallink Megastarilla

  5. 5

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  6. 6

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  7. 7

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  8. 8

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  9. 9

   Niinistö lähtee presidentinvaaleihin ylivoimaisena suosikkina – kahdeksan syytä, joiden takia häntä on vaikea voittaa

  10. 10

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  3. 3

   Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

  4. 4

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  5. 5

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  6. 6

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  9. 9

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  10. 10

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää