Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Turkin nuorin kansanedustaja Tuğba Hezer, 27, kiertää Eurooppaa eikä ehkä ikinä voi palata kotiin – terrorismisyyte tuli äänestäjän ruumisarkun kantamisesta

Hezerin HDP-puolueen kansanedustajista jo yksitoista on vangittu presidentti Erdoğanin aloittamissa vainoissa.

Kansanedustaja Tuğba Hezer nosti ruumisarkun olalleen. Nainen oli kuollut taistellessaan Turkin turvallisuusjoukkoja vastaan. Vainaja kuului Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon, jonka Turkki, EU ja Yhdysvallat ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

”Ne olivat äänestäjäni hautajaiset, ja Kurdistanissa on tapana kantaa naisten arkkuja”, Hezer kertoo Helsingissä muistotilaisuudesta, joka järjestettiin hänen kotiseudullaan Vanin maakunnassa Kaakkois-Turkissa loppukesästä 2015.

Hezer on kierrellyt Eurooppaa jo lähes vuoden ajan, sillä Turkissa häntä odottaa pidätysmääräys ja mahdollisesti pitkä vankeustuomio. Hezerin osallistuminen hautajaisiin sekä eräät hänen pitämänsä puheet toivat syytteet terrorismin tukemisesta. Hän pitää syytteitä poliittisina ja perättöminä.

Hezer, 27, on Turkin nuorin kansanedustaja. Hän edustaa vähemmistöjen oikeuksia korostavaa vasemmistolaista Kansojen demokraattista puoluetta HDP:tä, jonka kannatus on vahvinta kurdialueilla. Turkin noin 80 miljoonasta asukkaasta arviolta 15 miljoonaa on kurdeja.


Hezer ei pidä PKK:ta terroristijärjestönä. Hän väistää kahdesti kysymyksen siitä, hyväksyykö hän PKK:n väkivallan.

”Puolueena emme puolusta sotaa, väkivaltaa ja kuolemaa. Päinvastoin taistelemme sitä vastaan”, Hezer sanoo ensin kerran, sitten toisenkin.

”Vuonna 1930 valtio teki kansanmurhan Zilanin laaksossa, ja 15 000 kuolleen joukossa oli minunkin sukulaisiani. Järjestelmälliset joukkomurhat ovat jatkuneet näihin päiviin asti. Pitää ymmärtää, millaisista syistä esimerkiksi PKK on syntynyt.”

Kurdien itsehallintoa ajava PKK on taistellut Turkin hallitusta vastaan 1980-luvulta asti. Sen perustaja Abdullah Öcalan kärsii elinkautista tuomiota İmralın vankilasaarella Marmaranmerellä Istanbulin eteläpuolella.

Hezerin puolue HDP välitti kaksi ja puoli vuotta kestäneitä rauhanneuvotteluja hallituksen ja PKK:n välillä, mutta ne keskeytyivät kesällä 2015. Seuranneissa väkivaltaisuuksissa on kuollut satoja siviilejä, yli tuhat kurditaistelijaa ja lähes yhtä monta poliisia tai sotilasta, arvioi konfliktinratkaisujärjestö International Crisis Group.

”Puolueena meillä ei ole mitään tekemistä PKK:n kanssa. Me haluamme ratkaista kurdikysymyksen demokraattisesti ja rauhanomaisesti. Se ei ratkea sillä, että valtio leimaa terroristeiksi”, Hezer sanoo.

”Ja jos Turkin kurdikysymys ei ratkea, Turkista ei tule demokratiaa.”

Viime vuosina Turkki on poikennut yhä pahemmin demokratian tieltä. Sananvapaustilanne on heikentynyt ja oikeuslaitoksen riippumattomuus rapautunut.

Kansanäänestyksessä huhtikuussa niukka enemmistö, 51,4 prosenttia, hyväksyi presidentti Recep Tayyip Erdoğanin valtaoikeuksien laajentamisen. Kansainväliset tarkkailijat havaitsivat epäkohtia kampanjoinnin tasapuolisuudessa ja ääntenlaskennassa.

Viime heinäkuun epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen Erdoğan aloitti puhdistukset, joiden myötä ainakin 40 000 ihmistä on pidätetty ja noin 120 000 virkamiestä, kuten sotilasta ja opettajaa, on pantu viralta. Hallitus epäilee heitä yhteyksistä vallankaappausyritykseen ja Erdoğanin poliittiseen vastustajaan, Yhdysvalloissa asuvaan muslimisaarnajaan Fethullah Güleniin.

HDP:n kohdalla vangitsemiset perustuvat epäiltyihin PKK-yhteyksiin. Puolueella on 59 kansanedustajaa Turkin 550-paikkaisessa parlamentissa, mutta heistä 11 on vangittuna, myös molemmat puheenjohtajat Figen Yüksekdağ ja ”kurdien Obamana” tunnettu Selahattin Demirtaş. Hezerin mukaan vangittuna on myös 87 HDP:tä edustavaa kunnanjohtajaa. Tuomioitakin on langetettu, joskin vasta vähän.

Vangitsemiset mahdollisti kansanedustajien syytesuojan riisuminen jo ennen vallankaappausyritystä.

”Emme olleet puolueena sinänsä syytesuojan poistamista vastaan. Muidenkin puolueiden edustajat ovat saaneet syytteitä, mutta niissä on kyse esimerkiksi varastamisesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kun meidän syytteemme liittyvät puheisiin ja mielipiteisiin, siis politiikan tekemiseen.”

Hezer ei varsinaisesti paennut ulkomaille, vaan hän sattui olemaan kollegansa kanssa Euroopassa työmatkalla, kun kotimaasta alkoi kantautua uutisia syytteistä. Hän sanoo edistävänsä puoluetoverien vapauttamista ja Turkin demokratisoimista tehokkaammin vapaana ulkomailla kuin vangittuna kotimaassa.

”Erdoğanin vääränlainen politiikka on ajanut Turkin pahaan umpikujaan ja Lähi-idän syvään sotaan. Hän on tehnyt yhteistyötä jihadistien kanssa, rikkonut kansainvälisiä oikeuksia ja ihmisoikeuksia, surmannut lapsia, naisia ja siviilejä. Cizressä poltettiin ihmisiä elävältä kellarissa.”

Hezer tarkoittaa kurdikaupungissa Turkin sotilasoperaation keskellä alkuvuodesta 2016 sattunutta tapausta, jossa YK:n ihmisoikeustoimiston raportin mukaan 189 ihmistä jäi viikoiksi loukkuun kellariin, jossa ei ollut vettä, ruokaa, lääkintätarvikkeita tai sähköä. Lopulta he kuolivat tulipalossa.

Hezer vaikuttaa ihmettelevän kysymystä, toivooko hän ulkovalloilta ja esimerkiksi EU:lta apua.

”Emme kaipaa apua. Mutta Turkki loukkaa kansainvälisiä sopimuksia, joihin se on sitoutunut, ja EU:n pitäisi toimia puolustaakseen ihmisoikeuksia ja lakeja.”

Tausta

Kurdipuolue uhmasi Erdoğanin yksinvaltaa


Leimallisesti kurdien kannattama Kansojen demokraattinen puolue HDP sai 80 paikkaa Turkin 550-paikkaisesta parlamentista kesäkuun 2015 vaaleissa. Sitä äänesti myös osa liberaaleista ja vasemmistolaisista etnisistä turkkilaisista.

Vaalitulos vei presidentti Recep Tayyip Erdoğanin konservatiiviselta AKP:ltä ehdottoman enemmistöaseman parlamentissa.

Samana kesänä hallituksen ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n rauhanneuvottelut kaatuivat ja taistelut kiihtyivät Kaakkois-Turkin kurdialueella.

Hallitusneuvottelut epäonnistuivat, ja uusissa vaaleissa marraskuussa 2015 AKP saavutti jälleen ehdottoman enemmistön, 317 paikkaa. HDP:n edustajien määrä sen sijaan putosi 59:ään.

Heinäkuussa 2016 tehty epäonnistunut vallankaappausyritys johti vainoihin, joissa on pidätetty kymmeniätuhansia ja pantu viralta yli satatuhatta ihmistä.

Kansanäänestyksessä viime kuussa 51,7 prosenttia antoi tukensa presidentin valtaoikeuksien laajentamiselle.

Korjaus perjantaina kello 11.24: Tekstissä sanottiin alun perin virheellisesti, että AKP olisi menettänyt kesäkuun 2015 vaaleissa ja saavuttanut uudestaan marraskuun 2015 vaaleissa yksinkertaisen enemmistön, joka tarkoittaa enemmän parlamenttipaikkoja kuin millään muulla ryhmällä. Todellisuudessa kyse oli ehdottomasta enemmistöstä, joka tarkoittaa enemmän kuin puolet paikoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Kurdit
 • PKK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  2. 2

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  3. 3

   Leikki-ikäinen lapsi putosi viitisentoista metriä kerrostalon ikkunasta Pitäjänmäessä – poliisi ei epäile rikosta

  4. 4

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  5. 5

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  6. 6

   Helsinkiin muuttavien opiskelijoiden asuntohakemukset myöhästyivät Postin virheen vuoksi – ”Minä vain oletin, että kirje olisi perillä kolmessa päivässä”

  7. 7

   USA ja Japani: Pohjois-Korea laukaisi ballistisen ohjuksen

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   Melkein toivon, ettei Ultra Bra tee enää lisää konsertteja – mutta sellaisista nyt vihjaillaan

  10. 10

   Veitsihyökkäys supermarketissa Hampurissa – yksi kuoli ja viisi haavoittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset ajokortit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  5. 5

   Mies ajoi päin väkijoukkoa Annankadulla Helsingin keskustassa – Poliisi: Yksi kuollut, neljä sairaalahoitoon

  6. 6

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  7. 7

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  8. 8

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  9. 9

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää