Valikko
Ulkomaat

Miksi pojastani tuli itsemurhaiskijä? Palestiinalainen Bassam Hammad kertoi HS:lle, mikä sai hänen poikansa ajamaan autolla päin Israelin sotilaita

Anas Hammad, 21, osti auton ja ajoi sillä päin israelilaissotilaita. Isä Bassam Hammad lohduttautuu ajatuksella, että hän on nyt ylpeä marttyyrin isä.

Pari kuukautta ennen kuin isku tapahtui, poika alkoi inttää isältään autoa.

Aluksi isä sanoi ei. Perheellä oli jo polkupyörä ja minibussi.

21-vuotiaalle Anas Bassam Hammadille oli myös valittu morsian, sopiva palestiinalaistyttö, jonka perhettä oli käyty yhdessä tapaamassa.

Nuoren miehen piti säästää taloa ja huonekaluja varten. Naimisiin oli tarkoitus mennä heinäkuussa 2016.

Anas ei kuitenkaan antanut periksi. Hän väitti tarvitsevansa autoa moskeijassa käymiseen ja työmatkoihin.

Anas työskenteli perheensä omistamassa parturissa Silwadin palestiinalaiskylässä Israelin miehittämällä Länsirannalla. Isä Bassam Hammad kutsui esikoispoikaansa magneetiksi tämän laajan ystäväjoukon ja sosiaalisten kykyjen ansiosta. Hän oli komea ja aina hyvin pukeutunut.

Lopulta isä heltyi. Hän antoi Anasille rahat, jotka vielä uupuivat auton ostohinnasta.

Oli marraskuun loppu 2015. Vain viikko sen jälkeen rysähti. Anas ajoi uudella autollaan tahallaan päin israelilaissotilaita ja kuoli sotilaiden ampumiin luoteihin.

Nyt Anas Hammad makaa pienellä hautausmaalla, josta avautuvat kauniit näkymät Silwadin ympäristöön ja Länsirannan kumpuilevaan maastoon.

Aidatulle hiekkapohjaiselle alueelle on ahdettu ainakin 35 hautaa. Monet vaaleanharmaista hautakivistä on leikattu muotoon, joka yhdistää Israelin ja palestiinalaisalueet yhdeksi Palestiinaksi.

Paikka on nimetty Marttyyrien hautausmaaksi. Tänne on haudattu Silwadin asukkaita, jotka ovat kuolleet hyökätessään juutalaisia sotilaita ja siviilejä vastaan. Palestiinalaisten mukaan siellä on myös ihmisiä, jotka Israelin sotilaat ovat tappaneet vailla selvää syytä.


Hautausmaalla tiivistyy paljon siitä, mikä ruokkii vuosikymmeniä jatkunutta Israelin ja palestiinalaisten väkivaltaista konfliktia.

Hautakivet näyttävät sen, mistä kiistassa on pohjimmiltaan kyse – eli maa-alueesta ja siitä, kuka siellä saa asua.

Nimi Marttyyrien hautausmaa taas kertoo, miten palestiinalaisen silmissä itsemurhaiskijät ovat vastarintataistelijoita, jotka kamppailevat Israelin miehitystä ja juutalaissiirtokuntia vastaan.

Israel näkee heidät terroristeina, joiden kanssa on mahdotonta elää rauhassa rinnakkain.

Sille miten silwadilaisesta nuorukaisesta Anas Hammadista kasvoi itsemurhaiskijä löytyy varmasti monta selitystä.

Niistä ilmeisin on se, ettei konfliktin keskellä ole helppo varttua.

Anas koki jo varhaisella iällä, miten israelilaiset rajoittivat palestiinalaisten liikkumista. Hän näki, miten juutalaissiirtokunnat Ofra ja Amona kohosivat osin yksityisiltä palestiinalaisilta viedyille maille hänen kotikylänsä Silwadin kupeeseen.

Tämä esti palestiinalaisten maanviljelyä, mikä on ollut myös Silwadin pääelinkeino.

Kun palestiinalaisten toinen intifada eli kansannousu Israelia vastaan alkoi syksyllä 2000, tuolloin vielä alle kouluikäinen Anas seurasi tapahtumia televisiosta. Hän järkyttyi ja vetäytyi isänsä parturiliikkeen nurkkaan itkemään.

Vaikutusta Anasin kohtaloon on ollut varmasti myös isä Bassam Hammadilla. Isä Hammad kertoo puhuneensa pojalleen jo vauvana kuin aikuiselle.

”Sanoin hänelle, että toivon sinun sukupolvesi vapauttavan al-Aqsa-moskeijan ja Jerusalemin”, Bassam Hammad kertoo.

Al-Aqsa-moskeija on islamin pyhimpiä paikkoja. Se sijaitsee Jerusalemissa Temppelivuorella, joka on kiistellyimpiä uskonnollisia paikkoja maailmassa.

Bassam Hammad kannattaa Gazaa vuodesta 2007 hallinnutta äärijärjestö Hamasia, vaikka Hammadien perhe asuu presidentti Mahmud Abbasin johtamalla Länsirannalla.

Hamas ei hyväksy Israelin valtiota eikä suostu sanoutumaan irti väkivallasta. Se on sotinut Israelin kanssa kolme sotaa kymmenen vuoden sisällä.

Israel, EU ja Yhdysvallat luokittelevat Hamasin terroristijärjestöksi.

Hamasin hiljattain väistynyt johtaja Khaled Mashal on kotoisin Silwadista, Bassam Hammadin kotikylästä.


4. joulukuuta 2015 Bassam Hammad oli kotona, kun hän huomasi saaneensa monta puhelua Anasin pikkuveljeltä Abdelrahemilta.

”On tapahtunut katastrofi!” poika huusi ja itki.

Bassam Hammad ei osannut odottaa sitä. Anas oli ajanut vasta ostamallaan autolla päin Israelin sotilaita, jotka vartioivat Silwadin kylän läntistä sisäänkäyntiä.

Kaksi sotilasta haavoittui iskussa lievästi. Anas kuoli, kun sotilaat ampuivat häntä.

Sotilaat hätistivät paikalle rientäneen isän ja kyläläiset kauemmas ampumalla ilmaan, eikä kukaan antanut isälle tietoja tapahtumista. Bassam Hammad oli epätoivoinen.

”Yritin vain pitää itseni koossa”, hän kertoo.

Huoli syttyi myös vaimosta, joka pyörtyi ja vietiin ensiapuun. Bassam Hammad piteli vaimoaan sairaalassa kädestä ja yritti itse pysytellä vahvana.

Aivan kuin esikoispojan menetyksessä ei olisi ollut tarpeeksi.

Lisää oli tulossa.

Bassam Hammadin perheen luona vieraili tapahtuneen jälkeen paljon lohduttajia. Yksi heistä oli Anasin paras ystävä Mohammed Ayyad, joka palasi kotikylään Yhdysvalloista.

Anas ja Mohammed olivat olleet lähes päivittäin yhteyksissä sosiaalisen median välityksellä ennen kuin Anas kuoli.

Mohammed Ayyad toi Bassam Hammadille lahjaksi rannekellon ja Anasin äidille hajuvettä. He halasivat pitkään.

Tasan kaksi viikkoa Anasin kuoleman jälkeen Ayyad yritti ajaa autolla päin Israelin sotilaita samassa Silwadin liittymässä kuin ystävänsä. Yksikään sotilas ei loukkaantunut. Hän itse kuoli ennen kuin lääkintähenkilökunta päästettiin paikalle.

Bassam Hammadista tuntui, kuin hän olisi menettänyt toisenkin pojan.

Nyt keväällä 2017 tapahtumista on kulunut puolitoista vuotta.

Bassam Hammad kertoo olevansa edelleen täynnä surua. Hän kuitenkin uskoo poikansa toimineen oikean asian puolesta. Hammadin mukaan äärimmäisessä tilanteessa tehdään äärimmäisiä tekoja. Paine johtaa räjähdykseen.

”Anas uhrasi henkensä ja sielunsa puolustaakseen Palestiinaa”, Hammad sanoo.

Bassam Hammad istuu parturisalonkinsa tuolissa. Hän näyttää kiltiltä ja rauhalliselta, siististipukeutuneelta mieheltä, ja osaa kertoa tarinansa hengästyttävän yksityiskohtaisesti.

Kampaamo on siisti ja tavallisen oloinen. Pyykinkuivaustelineellä on pyyhkeitä kuivumassa, seinille kiinnitetty hiusmallien kuvia.

Korkealle huoneen päätyseinälle on ripustettu maalaus, johon ei voi olla kiinnittämättä huomiota. Se on taidemaalarin tekemä maalaus Anasista.


On yksi ajatus, jolla Bassam Hammad on lohduttanut itseään ja vaimoaan Anasin kuolinpäivänä ja sen jälkeen.

”Kiitän Jumalaa, että Anas teki minusta ylpeän marttyyrin isän”, Bassam Hammad sanoo.

Hän toistaa saman asian muutaman kerran haastattelun aikana. Hän on nyt marttyyrin isä, hänen vaimonsa marttyyrin äiti.

Siksikin heidän on Hammadin mukaan syytä olla vahvoja, eikä hajota suruunsa.

Israelin sotilaat pidättivät Bassam Hammadin muutama päivä Anasin tekemän iskun jälkeen. Hän joutui vankilaan useiksi kuukausiksi, mutta mistään häntä ei varsinaisesti ainakaan itsensä mukaan syytetty.

Insinöörit kävivät mittailemassa perheen taloa, joka uhattiin jyrätä maan tasalle.

Kotien tuhoaminen on menetelmä, jolla Israel on ajoittain rangaissut iskuihin syyllistyneiden palestiinalaisten perheitä.

Bassam Hammadin sydän oli murtua, kun häntä ei päästetty poikansa hautajaisiin. Hänen ei annettu edes nähdä ruumista, jota pidettiin samassa vankilassa, jossa hän oli itse.

”Itkin paljon”, Hammad sanoo.

Vankilaelämä oli tuttua Hammadille jo ennestään. Hän vietti merkittävän osan Anasin lapsuutta israelilaisessa vankilassa, välillä tuomittuna aseelliseen ryhmään kuulumisesta, välillä ilman virallista syytettä.

Tuolloin meni pitkiä aikoja, etteivät lapset nähneet isäänsä. Ja kun Anas vieraili vankilassa, hän takertui isänsä kaulaan eikä olisi halunnut lähteä.

”Hän ei suostunut lähtemään ennen kuin sotilas pakotti”, Hammad muistelee.

Parhaillaan Israelin vankiloissa istuu 105 Silwadin kylän asukasta, mukaan lukien Hammadin toinen poika Abdelrahem.

Syy Abdelrahemin pidätykseen ei selviä, mutta monet palestiinalaisvangit ovat vankilassa sen takia, että Israel epäilee heitä väkivaltaisista iskuista tai niiden suunnittelusta.

Israel on palestiinalaishallinnon mukaan vanginnut viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana kaikkiaan noin 850 000 palestiinalaista.

Palestiinalaishallinto maksaa Israelin vankiloissa istuvien ja itsemurhaiskuissa kuolleiden palestiinalaisten perheille tukia erityisestä marttyyrien rahastosta. Israel on vaatinut tukien lopettamista ja syyttänyt sen kannustavan terrorismiin.

Tukien lopettaminen saatetaan kytkeä Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluihin, jos ne joskus käynnistyvät uudelleen. Edelliset neuvottelut kariutuivat keväällä 2014.


Juutalaisia vastaan iskevät palestiinalaiset ovat useimmiten nuoria ja niin kutsuttuja ”yksinäisiä susia”.

Toisin sanoen juuri sellaisia kuin Silwadin kylän nuorukaiset Anas Hammad ja hänen ystävänsä Mohammed Ayyad.

Heidän tekojaan on vaikea ennakoida ja estää.

Palestiinalaisten israelilaisiin kohdistamat veitsi-, auto- ja aseiskut Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa kiihtyivät lokakuussa 2015. Iskuissa on kuollut noin 40 israelilaissotilasta ja -siviiliä sekä muutama turisti. Samaan aikaan palestiinalaisia on kuollut väkivaltaisuuksissa moninkertaisesti.

Iskuja on selitetty osin sillä, että juutalaissiirtokuntien kiihtynyt rakentaminen Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin turhauttaa palestiinalaisia. Unelma itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamisesta liukuu koko ajan kauemmas, mitä useampi juutalaiskoti alueelle kohoaa.

Pelkkä vilkaisu Länsirannan reikäjuustomaiseen karttaan näyttää, miten mahdotonta valtion perustaminen on.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.


Parturintuolissaan istuva Bassam Hammad pitää Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia osasyyllisinä Lähi-idän konfliktin jatkumiseen juuri tästä syystä. Ne eivät Hammadin mukaan tee mitään, jotta Israel lopettaisi siirtokuntien rakentamisen.

”Jos päättäjillä olisi todellinen pyrkimys rauhaan, se voisi toteutua. Mutta olemme nähneet vain poliittisia puheita ja ajan tuhlausta”, Hammad sanoo.

Hammad kuvailee perheensä ja muiden palestiinalaisten elämää ”päivittäiseksi kuolemantuomioksi”. Heiltä on viety ihmisoikeudet ja arvokkuus. Isän mukaan tämä ajoi Anasinkin epätoivoiseen tekoonsa.

”Anas ei halunnut elää, kun näki, miten kunniaamme loukattiin”, Hammad sanoo.

Bassam Hammad joutui istumaan Israelin vankilassa kymmenen kuukautta Anasin iskun ja kuoleman jälkeen.

Kun hänet vapautettiin, hän tiesi mitä halusi ensimmäiseksi tehdä.

Hän kipusi ylös Silwadin kyläteitä Marttyyrien hautausmaalle, jonne Anas ja hänen ystävänsä Mohammed Ayyad on haudattu.

Siellä hän seisoi poikansa haudalla ja kertoi, miten paljon haluaisi olla tämän luona.

”Kerroin hänelle, miten paljon kaipaan ja rakastan häntä. Kerroin, miten ylpeä olen hänestä.”

Tausta: Konfliktin vuosikymmenet

Kesäkuussa tulee kuluneeksi puoli vuosisataa niin kutsutusta kuuden päivän sodasta, jonka Israel soti naapureitaan Egyptiä, Syyriaa ja Jordaniaa vastaan 1967. Sodassa Israel valtasi Gazan, Länsirannan, Itä-Jerusalemin, Siinain ja Golanin kukkulat.

Sodan seurauksena sadattuhannet palestiinalaiset pakenivat naapurimaihin. Jo tätä ennen monet arabit olivat joutuneet pakenemaan Israelin valtion perustamisen ja itsenäisyyssodan yhteydessä 1948.

Israel on sallinut juutalaissiirtokuntien rakentamisen miehitetyille aluille Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin, ja viime vuosina rakentaminen on vain kiihtynyt. Siirtokuntia on noin 140, ja niissä asuu arviolta 500 000 ihmistä.

Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin juuret ulottuvat kauas historiaan. Osapuolten kesken on käyty lukuisia tuloksettomia rauhanneuvotteluja.

Neuvotteluja vaikeuttavat paitsi siirtokunnat myös se, että palestiinalaiset ovat sisäisesti jakautuneita. Länsirantaa hallitsee lännen tukema palestiinalaishallinto ja Gazaa terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas.

Israel myös syyttää palestiinalaishallintoa siitä, että se lietsoo väkivaltaisia hyökkäyksiä israelilaisia vastaan. Palestiinalaisten ja israelilaisten välisessä väkivallassa on kuollut noin 40 israelilaista ja 264 palestiinalaista sitten lokakuun 2015. Israelin mukaan kuolleista palestiinalaisista 164 syyllistyi autoiskujen ja puukotusten tyylisiin iskuihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle materiaalin vuotamisesta – Trumpin hallinnosta jaettiin brittien luottamuksellisesti antamia Manchester-kuvia medialle

  5. 5

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  6. 6

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  7. 7

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  8. 8

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  9. 9

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää