Valikko
Ulkomaat

Ruotsalaissyyttäjä päätti lakkauttaa Julian Assangea koskevan raiskaustutkinnan, Assange arvostelee prosessin kestoa: ”En anna anteeksi enkä unohda”

Assangea raiskauksesta syyttänyt nainen katsoo, että syyttäjän päätös lopettaa tutkinta on skandaali, viestitti naisen asianajaja.

Tukholma

Ruotsin syyttäjäviranomainen on päättänyt lakkauttaa Julian Assangea koskevan raiskaustutkinnan, joka ehti jatkua jo noin seitsemän vuotta.

Asiasta kertoi syyttäjän edustaja Marianne Ny perjantaina.

Syyttäjä kumoaa samalla Assangea koskevan vangitsemispäätöksen vuodelta 2010. Myös eurooppalainen pidätysmääräys perutaan.

Päätös ei silti välttämättä tarkoita, että Wikileaksin perustaja Assange pääsee lähtemään Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä, missä hän on oleskellut vuodesta 2012 alkaen.

Britannian poliisi viestitti heti perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Assange pidätetään, mikäli hän poistuu lähetystöstä. Syy on se, että hän rikkoi vuonna 2012 ehtoja, joilla hänet vapautettiin takuita vastaan.

Assange pakeni Ecuadorin lähetystöön, koska hän pelkäsi luovutusta Ruotsista Yhdysvaltoihin. Hän on kertonut pelkäävänsä kuolemantuomiota Yhdysvalloissa salaisten asiakirjojen julkaisemisesta Wikileaksissa.

Ruotsissa Assangea on epäilty todennäköisin syin raiskauksesta, seksuaalisesta häirinnästä ja sukupuoliyhteyteen pakottamisesta. Kahta eri naista koskevat tapaukset sattuivat vuonna 2010, kun Assange vieraili Tukholmassa. Raiskausta lukuun ottamatta muut epäilyt ovat jo ehtineet vanhentua.

Syyttäjä Nyn mukaan raiskausepäilyä koskevan tutkinnan lakkauttamisessa ei ole kyse siitä, että Assange olisi todettu syyttömäksi tekoon.

Sen sijaan kyse on siitä, että tutkimuksen käytännön edistäminen lain asettamissa raameissa ei enää vaikuta mahdolliselta. ”Emme anna minkäänlaista lausuntoa syyllisyydestä”, Ny sanoi lehdistötilaisuudessa.

Syyttäjä sai kuulla Assangea pitkän kädenväännön päätteeksi noin puoli vuotta sitten Lontoossa, Ecuadorin viranomaisten välityksellä.

Ny totesi, että nyt kaikki keinot tutkinnan edistämiseksi on käytetty, eikä edistyminen vaikuta nykyolosuhteissa mahdolliselta. Siksi ei ole enää kohtuullista pitää Assangea vangittuna. Nyn mukaan tutkinta voidaan silti aloittaa uudelleen, mikäli Assange jostain syystä tulisi Ruotsiin ennen elokuuta 2020, jolloin raiskausepäily vanhenee.

Assange on kiistänyt syyllisyytensä ja pitänyt tapausta poliittisena. Hän on suhtautunut hyvin kriittisesti tutkinnan venymiseen ja siihen, että hän on käytännössä istunut vankeudessa lähetystössä.

Assange kommentoi päätöstä viestipalvelu Twitterissä toteamalla, ettei hän aio antaa anteeksi Ruotsille.

”Pidätettynä seitsemän vuotta ilman syytteitä minä aikana lapseni kasvoivat ja nimeni vedettiin lokaan. En anna anteeksi enkä unohda”, hän kirjoitti.

Assangea raiskauksesta syyttänyt nainen katsoo, että syyttäjän päätös lopettaa tutkinta on skandaali, viestitti naisen asianajaja Elisabeth Massi Fritz uutistoimisto AFP:lle.

”On skandaali, että epäilty raiskaaja voi päästä pakoon oikeutta ja välttää tuomioistuimen [...] Asiakkaani on järkyttynyt, eikä mikään päätös voi saada häntä muuttamaan mieltään siitä, että Assange altisti hänet raiskaukselle.”

Britannian pääministeri Theresa May sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Assangen mahdollista pidätystä koskeva päätös on poliisin käsissä. Hän ei ottanut kantaa siihen, luovutettaisiinko Assange Yhdysvaltoihin.

”Tarkastelemme luovutuspyyntöjä tapauskohtaisesti, kun niitä tulee.”

Assange puhui illalla lyhyesti toimittajille lähetystön parvekkeelta ja totesi olevansa valmis keskustelemaan seuraavista askelista sekä Britannian viranomaisten että Yhdysvaltojen oikeusministeriön kanssa.

”Lakimieheni ovat olleet yhteydessä Britannian viranomaisiin ja toivomme keskustelua siitä, mikä on paras tapa edetä”, hän sanoi Reutersin mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Sipilä, Orpo ja Terho eivät marssi Pridessa – pääministeri avaa samaan aikaan jousiammuntakisat

  5. 5

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  6. 6

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomalaiset juovat juhannuksena kymmeniä miljoonia tölkkejä olutta – tältä näyttää, jos niistä tekisi röykkiön Senaatintorille

  9. 9

   Vankeuteen tuomitut Jukka Peltomäki ja Leila Tuominen ovat yhä vapaalla jalalla, aikovat valittaa tuomioistaan hoviin

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   Törkeä lahjusrikos vei vankilaan: Vantaan entiselle kaupunginjohtajalle Jukka Peltomäelle 2,5 vuoden ehdoton tuomio

  5. 5

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Suomen profiili on vahvistunut Isisin propagandassa, ”kalifaattiin” houkutellaan aiempaa enemmän naisia – näin järjestön ulkomaalaisille suunnattu viestintä on muuttunut

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  10. 10

   Tuhannet etsivät kuumeisesti miljonäärin kätkemää aarretta – jo kaksi aarteenetsijää kuollut Kalliovuorilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää