Valikko
Ulkomaat

Ruotsalaissyyttäjä päätti lakkauttaa Julian Assangea koskevan raiskaustutkinnan, Assange arvostelee prosessin kestoa: ”En anna anteeksi enkä unohda”

Assangea raiskauksesta syyttänyt nainen katsoo, että syyttäjän päätös lopettaa tutkinta on skandaali, viestitti naisen asianajaja.

Tukholma

Ruotsin syyttäjäviranomainen on päättänyt lakkauttaa Julian Assangea koskevan raiskaustutkinnan, joka ehti jatkua jo noin seitsemän vuotta.

Asiasta kertoi syyttäjän edustaja Marianne Ny perjantaina.

Syyttäjä kumoaa samalla Assangea koskevan vangitsemispäätöksen vuodelta 2010. Myös eurooppalainen pidätysmääräys perutaan.

Päätös ei silti välttämättä tarkoita, että Wikileaksin perustaja Assange pääsee lähtemään Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä, missä hän on oleskellut vuodesta 2012 alkaen.

Britannian poliisi viestitti heti perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Assange pidätetään, mikäli hän poistuu lähetystöstä. Syy on se, että hän rikkoi vuonna 2012 ehtoja, joilla hänet vapautettiin takuita vastaan.

Assange pakeni Ecuadorin lähetystöön, koska hän pelkäsi luovutusta Ruotsista Yhdysvaltoihin. Hän on kertonut pelkäävänsä kuolemantuomiota Yhdysvalloissa salaisten asiakirjojen julkaisemisesta Wikileaksissa.

Ruotsissa Assangea on epäilty todennäköisin syin raiskauksesta, seksuaalisesta häirinnästä ja sukupuoliyhteyteen pakottamisesta. Kahta eri naista koskevat tapaukset sattuivat vuonna 2010, kun Assange vieraili Tukholmassa. Raiskausta lukuun ottamatta muut epäilyt ovat jo ehtineet vanhentua.

Syyttäjä Nyn mukaan raiskausepäilyä koskevan tutkinnan lakkauttamisessa ei ole kyse siitä, että Assange olisi todettu syyttömäksi tekoon.

Sen sijaan kyse on siitä, että tutkimuksen käytännön edistäminen lain asettamissa raameissa ei enää vaikuta mahdolliselta. ”Emme anna minkäänlaista lausuntoa syyllisyydestä”, Ny sanoi lehdistötilaisuudessa.

Syyttäjä sai kuulla Assangea pitkän kädenväännön päätteeksi noin puoli vuotta sitten Lontoossa, Ecuadorin viranomaisten välityksellä.

Ny totesi, että nyt kaikki keinot tutkinnan edistämiseksi on käytetty, eikä edistyminen vaikuta nykyolosuhteissa mahdolliselta. Siksi ei ole enää kohtuullista pitää Assangea vangittuna. Nyn mukaan tutkinta voidaan silti aloittaa uudelleen, mikäli Assange jostain syystä tulisi Ruotsiin ennen elokuuta 2020, jolloin raiskausepäily vanhenee.

Assange on kiistänyt syyllisyytensä ja pitänyt tapausta poliittisena. Hän on suhtautunut hyvin kriittisesti tutkinnan venymiseen ja siihen, että hän on käytännössä istunut vankeudessa lähetystössä.

Assange kommentoi päätöstä viestipalvelu Twitterissä toteamalla, ettei hän aio antaa anteeksi Ruotsille.

”Pidätettynä seitsemän vuotta ilman syytteitä minä aikana lapseni kasvoivat ja nimeni vedettiin lokaan. En anna anteeksi enkä unohda”, hän kirjoitti.

Assangea raiskauksesta syyttänyt nainen katsoo, että syyttäjän päätös lopettaa tutkinta on skandaali, viestitti naisen asianajaja Elisabeth Massi Fritz uutistoimisto AFP:lle.

”On skandaali, että epäilty raiskaaja voi päästä pakoon oikeutta ja välttää tuomioistuimen [...] Asiakkaani on järkyttynyt, eikä mikään päätös voi saada häntä muuttamaan mieltään siitä, että Assange altisti hänet raiskaukselle.”

Britannian pääministeri Theresa May sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että Assangen mahdollista pidätystä koskeva päätös on poliisin käsissä. Hän ei ottanut kantaa siihen, luovutettaisiinko Assange Yhdysvaltoihin.

”Tarkastelemme luovutuspyyntöjä tapauskohtaisesti, kun niitä tulee.”

Assange puhui illalla lyhyesti toimittajille lähetystön parvekkeelta ja totesi olevansa valmis keskustelemaan seuraavista askelista sekä Britannian viranomaisten että Yhdysvaltojen oikeusministeriön kanssa.

”Lakimieheni ovat olleet yhteydessä Britannian viranomaisiin ja toivomme keskustelua siitä, mikä on paras tapa edetä”, hän sanoi Reutersin mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  2. 2

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  6. 6

   Tutkimus vahvisti: Jos tunnistat kielteiset puolesi, ymmärrät paremmin myös muita

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  10. 10

   Tiesitkö kuunnelleesi Beatlesin Sgt. Pepperistä väärää versiota? Ei se mitään, sillä nyt 50-vuotias klassikko soi upeampana kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää