Valikko
Ulkomaat

Donald Trump sopi Saudi-Arabian kanssa suurista asekaupoista – ensimmäisen ulkomaanmatkansa aloittaneella presidentillä on takanaan painajaismainen viikko

Trumpin etu hänen Lähi-idän-matkallaan on, että Yhdysvaltojen tärkeät liittolaiset Israel ja Saudi-Arabia olivat hyvin tyytymättömiä Trumpin edeltäjän Barack Obaman politiikkaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloitti yhdeksänpäiväisen ulkomaanmatkansa lauantaina sopimalla Saudi-Arabian kanssa suurista asekaupoista.

Valkoinen talo ilmoitti, että Saudi-Arabia ostaa Yhdysvalloilta puolustusteollisuuden tuotteita ja palveluita 110 miljardilla dollarilla. Ilmoitus annettiin samoihin aikoihin kun Trump tapasi Saudi-Arabian kuningasta maan pääkaupungissa Riadissa.

”Tämä puolustusvarusteiden ja -palveluiden paketti tukee Saudi-Arabian ja Persianlahden alueen turvallisuutta pitkällä tähtäimellä Iranin uhkaa vastaan”, Valkoisen talon edustaja sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myös yhdysvaltalainen teknologiajätti General Electric (GE) ilmoitti lauantaina solmineensa 15 miljardin dollarin arvosta kauppoja Saudi-Arabiaan.

Saudi-Arabia on ensimmäinen maa, johon Trump perjantaina alkaneella ulkomaankiertueellaan suuntaa. Kyseessä on Trumpin ensimmäinen ulkomaanmatka Yhdysvaltojen presidenttinä.

Matkan aikana hän vierailee myös Israelissa, Belgiassa, Italiassa ja Vatikaanissa.

Trump ja hänen vaimonsa Melania Trump saapuivat Riadiin tänään lauantaina. Koneesta laskeuduttuaan Trump käveli punaista mattoa kättelemään kuningas Salmania.

Melania oli pukeutunut konservatiivisesti mustaan muttei käyttänyt huntua, mikä on kerännyt kiitosta sosiaalisessa mediassa.

Kuningas Salman kiitteli tuoreeltaan Trumpia Twitter-tilillään:

”Herra presidentti, vierailunne vahvistaa strategista yhteistyötämme sekä johtaa maailmanlaajuiseen turvallisuuteen ja vakauteen.”

Trumpin oli tarkoitus tavata lauantaina myös Saudi-Arabian vaikutusvaltaiset kruununprinssit. Sunnuntaina hän pitää puheen islamista.Trumpin matka päättää viikon, joka on yksi pahimmista, mitä yksikään Yhdysvaltojen presidentti on koskaan kokenut, kirjoitti uutiskanava CNN.

Halutessaan Trump voisi hyödyntää matkaa ja kääntää huomion myönteisiin asioihin.

Odotukset matkan suhteen eivät kuitenkaan ole suuret ainakaan Trumpin arvostelijoiden leirissä. Jos matka sujuu ilman katastrofia, sitä voi CNN:n mukaan pitää onnistuneena.

Kulunut viikko on ollut Trumpille painajaismainen.

Myöhään maanantaina Suomen aikaa The Washington Post uutisoi, että presidentti Trump paljasti huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville ja suurlähettiläs Sergei Kisljakille tavatessaan heidät viime viikolla Valkoisessa talossa.

Seuraavana päivänä julki tuli väite, että Trump olisi kehottanut FBI-johtaja James Comeya lopettamaan tutkimukset Trumpin entisen avustajan Michael Flynnin Venäjä-yhteyksistä.

Comey-paljastus sai oikeusministeriön taipumaan kuukausien painostuksen jälkeen riippumattomaan tutkimukseen Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksistä. Ministeriö nimitti entisen FBI-johtajan Robert Muellerin johtamaan tutkintaa.

Trump kiisti pyytäneensä Comeya lopettamaan Flynn-tutkimukset. Hän kutsui Venäjä-tutkintaa Yhdysvaltojen poliittisen historian suurimmaksi ”noitavainoksi”.

Perjantaina New York Times kertoi Trumpin kutsuneen Comeyta venäläisvierailleen ”hulluksi, jonka erottaminen helpotti paineita”.

Valmistautumisessa Trumpin tapaamiseen on kaksi tai kolme pääasiaa, sanoi Britannian entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Peter Westmacott The New York Timesille:

”Hän haluaa voittoja Amerikalle ja voittoja itselleen kahdenvälisistä tapaamisista. Toiseksi hän on diilintekijä, pragmaatikko. Kolmanneksi hänellä on rajallinen keskittymiskyky. Hän ei todellakaan halua kuunnella vierailijoiden puolen tunnin jaaritteluja.”

Entinen demokraattiulkoministeri Madeleine Albright sanoi torstaina CNN:llä olevansa huolissaan Trumpin ulkopoliittisesta kokemattomuudesta. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että Trump ei tee kotiläksyjään.

”Toivon, että niiden yhdeksän päivän aikana, jotka hän on poissa, ei ole yhtään twiittiä mistään aiheesta”, Albright sanoi.

Trump matkusti heti ensimmäisenä Lähi-itään, jossa poliitikkojen on tunnetusti oltava kieli keskellä suuta.

Trumpin etu on, että Yhdysvaltojen tärkeät liittolaiset Israel ja Saudi-Arabia olivat hyvin tyytymättömiä Trumpin edeltäjän Barack Obaman politiikkaan, erityisesti ydinsopimukseen Iranin kanssa.

Saudi-Arabiassa Trump pitää puheen islamista. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajan H. R. McMasterin mukaan Trump aikoo muun muassa sanoa, että hän odottaa muslimiliittolaisilta selvää radikaalin islamismin vastaista kannanottoa.

Israelissa hän tapaa pääministeri Benjamin Netanjahun ja Länsirannalla palestiinalaispresidentti Mahmud Abbasin.

Trump on aiemmin luvannut, että hän aikoo onnistua tehtävässä, jossa kukaan ei ole vielä onnistunut: rauhan neuvottelemisessa Lähi-itään.

Hän on Wall Street Journalin mukaan ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka matkustaa ensimmäiseksi Lähi-itään. Aiemmat presidentit ovat yleensä matkustaneet ensin Kanadaan tai Meksikoon.

Fakta

Trump matkustaa


 Presidentti Trumpin matka kestää yhdeksän päivää.

 Ensin hän on Saudi-Arabiassa, jossa hänen odotetaan tekevän asekauppoja. Hän myös pitää puheen islamista.

 Israelissa hän tapaa pääministeri Benjamin Netanjahun ja Länsirannalla palestiinalaispresidentti Mahmud Abbasin.

 Brysselissä Trump osallistuu Naton huippukokoukseen ja lounastaa Ranskan uuden presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

 Vatikaanissa hän tapaa paavi Franciscuksen.

 Italian Sisiliassa hän osallistuu G7-maiden kokoukseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  7. 7

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  8. 8

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  9. 9

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää