Valikko
Ulkomaat

Donald Trump sopi Saudi-Arabian kanssa suurista asekaupoista – ensimmäisen ulkomaanmatkansa aloittaneella presidentillä on takanaan painajaismainen viikko

Trumpin etu hänen Lähi-idän-matkallaan on, että Yhdysvaltojen tärkeät liittolaiset Israel ja Saudi-Arabia olivat hyvin tyytymättömiä Trumpin edeltäjän Barack Obaman politiikkaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloitti yhdeksänpäiväisen ulkomaanmatkansa lauantaina sopimalla Saudi-Arabian kanssa suurista asekaupoista.

Valkoinen talo ilmoitti, että Saudi-Arabia ostaa Yhdysvalloilta puolustusteollisuuden tuotteita ja palveluita 110 miljardilla dollarilla. Ilmoitus annettiin samoihin aikoihin kun Trump tapasi Saudi-Arabian kuningasta maan pääkaupungissa Riadissa.

”Tämä puolustusvarusteiden ja -palveluiden paketti tukee Saudi-Arabian ja Persianlahden alueen turvallisuutta pitkällä tähtäimellä Iranin uhkaa vastaan”, Valkoisen talon edustaja sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myös yhdysvaltalainen teknologiajätti General Electric (GE) ilmoitti lauantaina solmineensa 15 miljardin dollarin arvosta kauppoja Saudi-Arabiaan.

Saudi-Arabia on ensimmäinen maa, johon Trump perjantaina alkaneella ulkomaankiertueellaan suuntaa. Kyseessä on Trumpin ensimmäinen ulkomaanmatka Yhdysvaltojen presidenttinä.

Matkan aikana hän vierailee myös Israelissa, Belgiassa, Italiassa ja Vatikaanissa.

Trump ja hänen vaimonsa Melania Trump saapuivat Riadiin tänään lauantaina. Koneesta laskeuduttuaan Trump käveli punaista mattoa kättelemään kuningas Salmania.

Melania oli pukeutunut konservatiivisesti mustaan muttei käyttänyt huntua, mikä on kerännyt kiitosta sosiaalisessa mediassa.

Kuningas Salman kiitteli tuoreeltaan Trumpia Twitter-tilillään:

”Herra presidentti, vierailunne vahvistaa strategista yhteistyötämme sekä johtaa maailmanlaajuiseen turvallisuuteen ja vakauteen.”

Trumpin oli tarkoitus tavata lauantaina myös Saudi-Arabian vaikutusvaltaiset kruununprinssit. Sunnuntaina hän pitää puheen islamista.Trumpin matka päättää viikon, joka on yksi pahimmista, mitä yksikään Yhdysvaltojen presidentti on koskaan kokenut, kirjoitti uutiskanava CNN.

Halutessaan Trump voisi hyödyntää matkaa ja kääntää huomion myönteisiin asioihin.

Odotukset matkan suhteen eivät kuitenkaan ole suuret ainakaan Trumpin arvostelijoiden leirissä. Jos matka sujuu ilman katastrofia, sitä voi CNN:n mukaan pitää onnistuneena.

Kulunut viikko on ollut Trumpille painajaismainen.

Myöhään maanantaina Suomen aikaa The Washington Post uutisoi, että presidentti Trump paljasti huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville ja suurlähettiläs Sergei Kisljakille tavatessaan heidät viime viikolla Valkoisessa talossa.

Seuraavana päivänä julki tuli väite, että Trump olisi kehottanut FBI-johtaja James Comeya lopettamaan tutkimukset Trumpin entisen avustajan Michael Flynnin Venäjä-yhteyksistä.

Comey-paljastus sai oikeusministeriön taipumaan kuukausien painostuksen jälkeen riippumattomaan tutkimukseen Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksistä. Ministeriö nimitti entisen FBI-johtajan Robert Muellerin johtamaan tutkintaa.

Trump kiisti pyytäneensä Comeya lopettamaan Flynn-tutkimukset. Hän kutsui Venäjä-tutkintaa Yhdysvaltojen poliittisen historian suurimmaksi ”noitavainoksi”.

Perjantaina New York Times kertoi Trumpin kutsuneen Comeyta venäläisvierailleen ”hulluksi, jonka erottaminen helpotti paineita”.

Valmistautumisessa Trumpin tapaamiseen on kaksi tai kolme pääasiaa, sanoi Britannian entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Peter Westmacott The New York Timesille:

”Hän haluaa voittoja Amerikalle ja voittoja itselleen kahdenvälisistä tapaamisista. Toiseksi hän on diilintekijä, pragmaatikko. Kolmanneksi hänellä on rajallinen keskittymiskyky. Hän ei todellakaan halua kuunnella vierailijoiden puolen tunnin jaaritteluja.”

Entinen demokraattiulkoministeri Madeleine Albright sanoi torstaina CNN:llä olevansa huolissaan Trumpin ulkopoliittisesta kokemattomuudesta. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että Trump ei tee kotiläksyjään.

”Toivon, että niiden yhdeksän päivän aikana, jotka hän on poissa, ei ole yhtään twiittiä mistään aiheesta”, Albright sanoi.

Trump matkusti heti ensimmäisenä Lähi-itään, jossa poliitikkojen on tunnetusti oltava kieli keskellä suuta.

Trumpin etu on, että Yhdysvaltojen tärkeät liittolaiset Israel ja Saudi-Arabia olivat hyvin tyytymättömiä Trumpin edeltäjän Barack Obaman politiikkaan, erityisesti ydinsopimukseen Iranin kanssa.

Saudi-Arabiassa Trump pitää puheen islamista. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajan H. R. McMasterin mukaan Trump aikoo muun muassa sanoa, että hän odottaa muslimiliittolaisilta selvää radikaalin islamismin vastaista kannanottoa.

Israelissa hän tapaa pääministeri Benjamin Netanjahun ja Länsirannalla palestiinalaispresidentti Mahmud Abbasin.

Trump on aiemmin luvannut, että hän aikoo onnistua tehtävässä, jossa kukaan ei ole vielä onnistunut: rauhan neuvottelemisessa Lähi-itään.

Hän on Wall Street Journalin mukaan ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka matkustaa ensimmäiseksi Lähi-itään. Aiemmat presidentit ovat yleensä matkustaneet ensin Kanadaan tai Meksikoon.

Fakta

Trump matkustaa


 Presidentti Trumpin matka kestää yhdeksän päivää.

 Ensin hän on Saudi-Arabiassa, jossa hänen odotetaan tekevän asekauppoja. Hän myös pitää puheen islamista.

 Israelissa hän tapaa pääministeri Benjamin Netanjahun ja Länsirannalla palestiinalaispresidentti Mahmud Abbasin.

 Brysselissä Trump osallistuu Naton huippukokoukseen ja lounastaa Ranskan uuden presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

 Vatikaanissa hän tapaa paavi Franciscuksen.

 Italian Sisiliassa hän osallistuu G7-maiden kokoukseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää