Valikko
Ulkomaat

Miljardöörit ja presidentit toivottivat Ahtisaarelle 80-vuotis­päivää Kansallis­teatterissa, konfliktien maailma alkoi heti seminaarin ulkopuolella

Ahtisaaren perustaman CMI-järjestön ja The Elders -ryhmän juhlaseminaariin osallistuivat miljardööri Richard Branson ja entinen YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

Miljardöörit, presidentit ja tavalliset kansalaiset lauloivat laulukilpailutähti Saara Aallon johtamana syntymäpäivälaulun presidentti Martti Ahtisaarelle, jonka kunniaksi oli maanantaina järjestetty syntymäpäiväseminaari Kansallisteatterissa.

Wisdom Wanted -nimellä kulkenut iltapäivätilaisuus oli yhdistetty Ahtisaaren 80-vuotis- ja Suomen 100-vuotissyntymäpäiväjuhla.

Ahtisaari täyttää 80 vuotta kesäkuun 23. päivänä.

Tilaisuuden järjestivät Ahtisaaren perustama konfliktinratkaisutoimisto CMI ja The Elders-ryhmä.

The Elders on eräänlainen huippudiplomaattien superbändi. Siihen kuuluu aktiiviuransa päättäneitä huippupoliitikkoja, kuten Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtlandt, YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan, arkkipiispa ja Desmond Tutu.

The Eldersin onkin perustanut levy-yhtiömoguli, miljardööri ja hyväntekijä Sir Richard Branson yhdessä progressiivisen rockin tähden Peter Gabrielin kanssa.

Branson puhui myös maanantain tilaisuudessa Kansallisteatterissa. Ahtisaari ei ollut ainoa suomalainen, jota hän puheenvuorossaan ylisti.


”Kävin Suomessa ensi kertaa yli 40 vuotta sitten, kun olin kiinnittämässä erästä bändiä. Muistatteko Wigwamin? Pekka Pohjola oli loistava bassonsoittaja”, Branson sanoi.

Branson kertoi, kuinka The Elders on viime vuosina kampanjoinut muun muassa lapsiavioliittoja vastaan. Tilaisuudessa toisteltiin viisauden, rohkeuden ja johtajuuden kaltaisia sanoja, mutta Branson muistutti muustakin.

”Koskaan ei pidä unohtaa huumorintajua”, Branson sanoi.

Tilaisuuden pääaiheena oli tietenkin Ahtisaaren elämäntyö, konfliktien ratkaisu. Aiheesta puhuivat lyhyessä paneelikeskustelussa entinen pääministeri Alexander Stubb (kok), Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland, Meksikon entinen presidentti Ernesto Zedillo ja Etelä-Afrikan vapaustaistelijan Nelson Mandelan leski Graça Machel.


Keskustelijat olivat pääosin samaa mieltä konfliktien alkusyistä, eriarvoisuudesta ja dialogin puutteesta. Muitakin näkemyksiä oli.

”Come on, ei Syyriassa ole kyse taloudesta vaan siitä, että Iran ja Saudi-Arabia käyvät sijaissotaa toisiaan vastaan”, Meksikon ex-presidentti Zedillo sanoi.

Hänen mukaansa Syyrian kriisiä ei olisi, ellei Yhdysvallat olisi hyökännyt Irakiin 2003. Tähän Stubb vastasi, että yhtä hyvin voitaisiin mennä vielä kauemmaksi, aina syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin saakka.

Machel arvosteli maailmanlaajuista asekauppaa, joka kylvää tuhoa etenkin Afrikassa.

Päivänsankari ei päässyt unohtumaan, vaan kaikki kiittelivät vuorollaan Ahtisaarta.

”Ahtisaari on ainoa tuntemani ihminen, joka on sovitellut rauhan kolmessa maanosassa”, entinen YK-pääsihteeri Kofi Annan sanoi.


Ahtisaari neuvotteli rauhansopimukset Afrikassa Namibiaan, Euroopassa Kosovoon ja Aasiassa Indonesian Acehiin.

Ahtisaaren omassa puheenvuorossa oli jäähyväisten makua, vaikka onnittelijat toivottelivat hänelle monia tulevia vuosia. Ahtisaari ilmoitti toukokuun alussa luopuvansa CMI:n puheenjohtajuudesta syksyllä, jolloin tilalle tulee Stubb.

”Olen yhä sitä mieltä, että kaikki konfliktit voidaan ratkaista”, Ahtisaari sanoi kiitospuheessaan.

Kansallisteatterin tilaisuus oli leppoisan juhlava iltapäivä, jossa melkein kaikilla paitsi kravattikammostaan kuuluisalla Richard Bransonilla oli ykköset yllään.

Paluu konfliktien maailmaan alkoi heti kun avasi Kansallisteatterin pääoven.

Arvovieraita odottamassa oli turvapaikanhakijoiden mielenosoitus, joka huusi kuorossa kovaan ääneen ”Stop deportations!”, lopettakaa karkotukset.

Taustalla Aleksis Kiven patsaan vieressä näkyi maahanmuuton vastustajien leiri.

Oikaisu kello 21.00: Gro Harlem Brundtland on Norjan entinen pääministeri, ei presidentti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rauhanvälitys
 • CMI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää