Valikko
Ulkomaat

Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

Pommi räjähti Manchester Arena -monitoimihallin luona Ariana Granden konsertin jälkeen. Ainakin 22 kuolleen ja 59 loukkaantuneen joukossa on useita lapsia ja nuoria. Yksi uhreista on 8-vuotias.

Britannian sisäministeri Amber Rudd kertoi keskiviikkona yleisradioyhtiö BBC:n mukaan, että Manchesterin pommi-iskun epäilty tekijä ei luultavasti toiminut yksin.

Poliisi kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan ottaneensa kiinni kolme ihmistä lisää Etelä-Manchesterissa keskiviikkona tapaukseen liittyen. Jo tiistaina poliisi otti kiinni 23-vuotiaan miehen.

Keskiviikon vastaisena yönä Britannian pääministeri Theresa May kertoi maan nostaneen terrori-iskujen uhkatason ”kriittiseksi” pommi-iskun vuoksi. Tämä tarkoittaa, että uuden iskun vaara on välitön. Kyse on korkeimmasta mahdollisesta uhkatasosta. Keskeisille paikoille on määrätty poliisien avuksi sotilaita vastaamaan turvallisuudesta.

”On mahdollista, että tähän iskuun liittyy useampia ihmisiä – – Uhkataso nostetaan vakavasta kriittiseksi. Tämä tarkoittaa, että hyökkäys on edelleen hyvin mahdollinen ja se voi olla välitön”, May totesi lausunnossaan.

Tiistaina poliisi vahvisti Manchesterin pommi-iskun epäillyn tekijän nimen.

Uutistoimistot Reuters ja AFP ovat kertoneet, että epäilty on 22-vuotias Salman Abedi. Hyökkääjä kuoli tapahtumapaikalla Pohjois-Englannin Manchesterissa.

Tapausta tutkitaan terrori-iskuna, ja poliisi tutkii tällä hetkellä, liittyikö iskuun muita. Tutkinnasta perillä oleva lähde kertoo uutistoimisto Reutersille, että hyökkääjän epäillään saaneen apua pommin rakentamiseen.

”Tämäntyyppisen pommin tekeminen edellyttää tietyntasoista asiantuntemusta ja osaamista”, lähde kuvailee.

Areenakonsertin yhteydessä tehdyssä pommi-iskussa kuoli ainakin 22 ja loukkaantui 59 ihmistä maanantain ja tiistain välisenä yönä. Pommi räjähti valtavan Manchester Arena -monitoimihallin luona, jossa juuri esiintymisensä oli päättänyt nuorison suosikkiartisti, yhdysvaltalainen Ariana Grande.

Kuolleiden ja loukkaantuneiden joukossa oli myös lapsia. Nuorin tiedossa olevista kuolonuhreista on 8-vuotias tyttö. Suomen Britannian-suurlähetystö kertoi tiistaina, että Britannian viranomaisten mukaan suomalaisia ei ole kuollut tai loukkaantunut.

Äärijärjestö Isis on väittänyt lausunnossaan olevansa iskun takana. Järjestö ole tiettävästi tarjonnut mitään todisteita asiasta, ja Reutersin mukaan osa asiantuntijoista suhtautuu väitteeseen epäillen. Ranskan sisäministeri Gerard Collomb on kuitenkin kertonut uutistoimisto Reutersin mukaan, että epäillyllä Abedilla oli ainakin jonkinlaisia todistettuja yhteyksiä Isisiin.

Brittilehti Guardianin mukaan poliisilla on hallussaan valvontakameran tallenne, jossa näkyy kuinka Salman Abedi kävelee räjähdyspaikalle ja räjäyttää pomminsa. Pommi kuljetettiin paikalle ilmeisesti laukussa.

 

Mitä yöllä tapahtui?

Isku tapahtui maanantain ja tiistain välisenä yönä Manchester Arena -nimisessä konserttihallissa, joka on Britannian suurin ja Euroopan toiseksi suurin sisähalli. Sinne mahtuu noin 21 000 ihmistä. Poliisi sai AFP:n mukaan hälytyksen kello 22.33 paikallista aikaa.

Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle puhuneen silminnäkijän Andy Holeyn mukaan isku ei tapahtunut sisällä konsertissa. ”Se oli ehdottomasti räjähdys ja siinä oli voimaa. Se tapahtui lähellä lipunmyyntiä areenan sisäänkäynnin luona”, hän sanoi.

Holey oli tullut areenalle hakemaan tytärtään ja vaimoaan. Hän kertoi lentäneensä räjähdyksen voimasta noin kymmenen metrin matkan.


Räjähdyksestä selvinneet ihmiset pakenivat räjähdyksen jälkeen paniikissa.

”Kuuntelimme viimeisen kappaleen, ja yhtäkkiä näkyi valtava välähdys. Sen jälkeen oli pamahdus ja savua”, kertoi uutistoimisto AFP:lle leedsiläinen Gary Walker.

”Kaikki olivat paniikissa ja jotkut tönivät muita portaissa”, kertoi Isabel Hodgins AFP:lle.

Räjähdyspaikan lähettyvillä Manchesterissa baarissa työskentelevä Joe Barrass oli juuri matkalla läheiseen kauppaan, kun Manchester Arena -hallissa popkonsertin aikana räjähti.

”Huomasin, että jotain oli tekeillä. Ihmisiä juoksi paniikissa ulos areenalta, äidit halasivat tyttöjään, poliiseja oli hirveästi”, Barrass kertoo HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilälle Manchesterissa. Lue lisää aiheesta täältä. Muista silminnäkijähavainnoista voit lukea lisää täältä.


 

Kuka on iskun takana?

Poliisi vahvisti tiistai-iltana, että epäilty hyökkääjä on 22-vuotias Salman Abedi.

BBC:n ja Telegraphin tietojen mukaan Abedi oli syntynyt Manchesterissa. Hänen perheensä on tiettävästi alun perin kotoisin Libyasta. Lue täältä, mitä epäillystä tiistai-iltana tiedettiin.

Jo pian iskun jälkeen poliisi totesi tutkivansa räjähdystä terrori-iskuna. Nyt Manchesterin poliisi on kertonut selvittävänsä ennen kaikkea sitä, toimiko epäilty yksin vai osana laajempaa verkostoa.

Poliisin mukaan Etelä-Manchesterissa otettiin keskiviikkona kolme henkilöä kiinni tapaukseen liittyen. Jo tiistaina poliisi otti kiinni 23-vuotiaan miehen.

Itsemurhapommittaja kuoli iskussa.

Äärijärjestö Isis antoi tiistai-iltapäivänä lausunnon, jonka mukaan hyökkääjä oli ”yksi kalifaatin sotilaista”. Asiasta kertoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Sitä, oliko Isis todella iskun takana, ei toistaiseksi ole vahvistettu. Järjestö ei ole tarjonnut todisteita, eikä se Reutersin mukaan myöskään nimennyt pommittajaa, toisin kuin yleensä Isisin organisoimien iskujen yhteydessä. Lisäksi lausunnon tiedot olivat osittain ristiriitaisia Isisin oman Amaq-propagandakanavan kanssa, joka puhui hyökkääjien ”joukosta”. Myöhemmin maininta joukosta poistettiin.

Ranskan sisäministeri Gerard Collomb on kuitenkin kertonut BFMTV-kanavalle uutistoimisto Reutersin mukaan, että Abedilla oli ainakin jonkinlaisia todistettuja yhteyksiä Isisiin.

Pääministeri May kuvaili tiistaina tekijän toimineen ”kylmän laskelmoivasti” ottamalla kohteekseen lapset. Myös pommin räjäyttäminen uloskäynnin lähellä kertoo aikeesta tehdä mahdollisimman paljon vahinkoa. Reutersin mukaan räjähteiden joukossa oli metallinkappaleita, jotta syntyisi mahdollisimman paljon tuhoa.

 

Ketkä ovat iskun uhreja?

Uhrien henkilöllisyydet ovat Manchesterin poliisin mukaan selvillä, mutta niitä ei ole vahvistettu virallisesti. Osa kuolleista on nimetty mediassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan yhden uhreista on vahvistettu olevan 8-vuotias tyttö. Guardian-lehden mukaan hän oli ollut konsertissa äitinsä ja siskonsa kanssa. Äiti ja sisko loukkaantuivat iskussa.

AFP:n mukaan kuolleeksi on vahvistettu myös 15-vuotias tyttö, joka oli ollut konsertissa ystävänsä kanssa. Tytön äiti oli etsinyt häntä näyttävästi sosiaalisessa mediassa ennen kuin uutinen kuolemasta saatiin.

Myös Evening Standard -lehti kertoi tiistaina yhden joukkomurhassa kuolleen nimen ja julkaisi tämän kuvan. Uhri oli 18-vuotias tyttö, Ariana Granden innokas fani. Lehden tietojen mukaan tyttö oli yksi ensimmäisistä sairaalaan viedyistä. Hän kuoli sairaalassa äiti vuoteensa vierellä.

Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowski vahvisti keskiviikkona uutistoimisto Reutersin mukaan, että myös iskun jäljiltä kateissa olleet kaksi puolalaista on todettu kuolleiksi. He olivat pariskunta, joka oli hakemassa tyttäriään konsertista.

Daily Mirror -lehden mukaan 45- ja 47-vuotiaat brittinaiset kuolivat odottaessaan tyttäriään konsertista, kertoo AFP. Naisten perheenjäsenet ovat vahvistaneet heidän kuolleen.

Muun muassa Telegraph puolestaan kertoo perheen vahvistaneen 26-vuotiaan miehen kuoleman.

Loukkaantuneita on vahvistettu 59, joista 20 oli BBC:n mukaan keskiviikkona kriittisessä tilassa. Paikallisen sairaankuljetuspalvelun mukaan ainakin yhteen sairaalaan vietiin 12 vakavasti loukkaantunutta lasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Loukkaantuneiden määrä lienee vahvistettua suurempi: sairaankuljetuspalveluista kerrottiin tiistaina Manchester Evening News -lehdelle, että sairaalaan vietyjen 59 ihmisen lisäksi hoitoa on annettu ainakin 60 lievemmin loukkaantuneelle.

Pommi-iskun kohteeksi joutunut Manchester ja lähellä sijaitseva Liverpool ovat suosittuja opiskelijakaupunkeja myös suomalaisten yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa. Suomen Britannian-suurlähetystö kertoi kuitenkin tiistai-iltapäivänä Twitterissä, että Britannian viranomaisilta saadun tiedon mukaan uhrien tai loukkaantuneiden joukossa ei ole suomalaisia.


 

Keitä konserttihallissa oli iskun aikaan?

Silminnäkijähavaintojen mukaan Ariana Granden yleisössä oli runsaasti lapsia ja nuoria. Se on myös oletettavaa, sillä Grande on teini-idoli. Voit lukea Grandesta lisää täältä.

Sosiaalinen media täyttyi nopeasti hätääntyneiden vanhempien viesteistä, joissa he etsivät konserttiyleisössä olleita lapsiaan. Lue aiheesta lisää täältä.

Konsertissa esiintynyt Ariana Grande on levy-yhtiön edustajan mukaan kunnossa.


 

Miten maailma reagoi iskuun?

Britannian pääministeri Theresa May totesi kolme tuntia räjähdyksen jälkeen, että viranomaiset pyrkivät keräämään kaikki mahdolliset tiedot tapauksesta, jota poliisi tutkii ”vastenmielisenä terroritekona”.

Kuningatar Elisabet ilmaisi myötätuntonsa uhrien läheisille ja muille, joita ”kauhea tapahtuma” on koskettanut. Kuningatar kiitti lausunnossaan pelastustyöntekijöitä ja kertoi ihailevansa manchesterilaisten reaktiota. Hyökkäyksen jälkeen monet kaupunkilaiset tekivät yhteistyötä kadonneiden etsimisessä sekä auttoivat lapsia ja nuoria löytämään yösijan.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan isku kertoo ”häikäilemättömästä epäinhimillisyydestä”. Lue lisää täältä.

Musiikkimaailman tähdet ja maailman kärkipoliitikot reagoivat epäiltyyn terrori-iskuun osanottavasti ja tuomiten. Ariana Grande sanoi Twitterissä muutama tunti räjähdyksen jälkeen olevansa “Murtunut. Sydämeni pohjasta olen niin niin pahoillani. ” Lue lisää aiheesta täältä.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump kutsui hyökkäyksen takana olevia julmiksi ”luusereiksi”.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi olevansa valmis lisäämään terrorisminvastaista yhteistyötä Britannian kanssa. Venäjä tuomitsi iskun kyynisenä, epäinhimillisenä rikoksena.

Britannian konservatiivisen puolueen johtaja Theresa May ja oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sopivat keskeyttävänsä vaalikampanjoinnin. Britanniassa järjestetään parlamenttivaalit 8. kesäkuuta.

Manchesterin keskustassa pidettiin hiljainen mielenosoitus kuudelta paikallista aikaa. Uhrien muiston kunnioittamiseksi on järjestetty n tilaisuuksia myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Pariisin pormestari kertoi tiistaina, että Eiffel-tornin valot sammutettaisiin keskiyöllä, kertoo AFP.


 

Vaikuttaako isku turvallisuustilanteeseen Suomessa?

Suojelupoliisin mukaan toistaiseksi ei ole löytynyt näyttöä siitä, että iskun tekijällä olisi yhteyksiä Suomeen. Suojelupoliisi ei ole myöskään muuttanut Suomen terroriuhka-arviota. Nykyisen, vuonna 2015 annetun arvion mukaan yksittäisten iskujen riski on kohonnut, mutta Suomi ei ole minkään terroristijärjestön strateginen iskukohde.

Useat suomalaiset konserttijärjestäjät arvioivat tiistaina HS:lle, että konserttien turvatoimet ovat Suomessa hyvät eikä niihin ole tulossa välittömiä muutoksia.

Britanniassa terrori-isku on pahin sitten vuoden 2005, jolloin joukkoliikennevälineisiin hyökänneet itsemurhapommittajat surmasivat Lontoossa 52 ihmistä. Pääministeri Mayn mukaan viranomaiset aikovat nyt kiinnittää huomiota erilaisten tapahtumapaikkojen turvallisuuteen. Keskiviikkona ilmoitettiin myös uhkatason nostosta.


 

Miten kertoa iskusta lapselle?

HSTV välitti tiistaina keskustelun siitä, kuinka aikuisten tulisi puhua Manchesterin iskusta lapsille. Voit katsoa keskustelun alla olevalta videolta.


Pommi-isku nuorten suosimalle keikalle voi aiheuttaa myös vanhemmissa huolta. Lue täältä kriisipsykologi Salli Saaren ohjeet siitä, kuinka vanhempi voi käsitellä omia pelkojaan ja puhua asiasta nuoren kanssa.

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää