Valikko
Ulkomaat

Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

Pienessä israelilaiskylässä kaikki tuntevat pullan, letut ja suomalaisen sisun.

Jad Hashmona

Sohvatyynyssä lukee Kokkola, keittiön hyllyillä on rivissä Kermansaven astioita ja kaapista pilkistää purkki Elovena-kaurahiutaleita.

Erika Karmeli, 34, istuu uuden, vielä osin sisustamattoman talonsa sohvalla miehensä Uzin, 39, kanssa ja pitelee pyöreää raskausvatsaansa. Jad Hashmonan pikkukylä Juudean kukkuloilla Israelissa, noin 4 000 kilometriä Kokkolasta etelään, on saamassa pian uuden asukkaan.

”Me unelmoimme Jad Hashmonasta pitkään. Siinä oli paljon johdatusta, miten päädyimme tänne”, Erika Karmeli sanoo.

Karmeli ja hänen kolme lastaan kuuluvat niihin suomalaisiin ja suomalaistaustaisiin, jotka ovat asettuneet tähän Israelin keskiosissa sijaitsevaan pikkukylään.

Jad Hashmonan noin 250:stä asuk­kaasta arviolta viidellä­kymmenellä on jonkinlainen suomalais­tausta.

Kylässä kaikki tuntevat pullan, letut ja suomalaisen sisun. Ne nousevat puheenaiheeksi jokaisen vastaantulevan kanssa.

”Olin alussa huolissani siitä, miten vanhin tyttäremme pärjäisi koulussa, jossa puhutaan vain hepreaa. Mutta kaikki järjestyi. Jumala auttoi tässä”, sanoo Karmeli, jonka perhe on asunut Israelissa nyt vajaat neljä vuotta.


Jad Hashmonaan Karmelit muuttivat viime elokuussa samoihin aikoihin 35 muun perheen kanssa. Tuolloin kylään valmistui uusi asuinalue.

Mutta miten suomalaiset alun perin päätyivät näihin raamatullisiin maisemiin?

Tarina on erikoinen.

Jad Hashmonan perusti vuonna 1971 joukko kristittyjä uskovaisia suomalaisia, jotka olivat aiemmin käyneet Israelissa kibbutsilla ja ihastuneet yhteisölliseen elämäntyyliin. Kibbutsit ovat israelilaisia kollektiivitiloja, jotka perustuvat vapaaehtoistyöhön ja joissa kaikki omistettiin ennen yhdessä.

Oman kylän perustamiseen tarvittiin tietenkin maata. Se vaati suostuttelua, aina korkeimpaa tahoa myöten. Suomalaiset onnistuivat tapaamaan henkilökohtaisesti Israelin tuolloisen pääministerin Golda Meirin, jolta lupa heltisi.

Ilmeisesti päätökseen vaikutti se, että 1970-luvulla käynnissä oli suuri juutalaisten muuttoaalto Neuvostoliitosta Israeliin. Meir toivoi Suomelta siinä apua.

Jad Hashmonassa uskotaan, että kyseessä on ainoa kerta, kun Israelin valtio on luovuttanut ulkomaalaisille maata kylää varten.


Jad Hashmonan suomalaiset perustajajäsenet olivat vakaumuksellisia kristittyjä. He omistivat kylän kahdeksan juutalaisen muistolle, jotka Suomi luovutti natsi-Saksaan toisen maailmansodan aikana vuonna 1942.

Luovutetuille juutalaisille on pystytetty muistokivi, joka sijaitsee kukkulan laella kylän vanhassa osassa.

Suomalaiset perustajajäsenet möivät kaiken omaisuutensa kotimaassa saadakseen rahaa kylän perustamiseen. Kaikki rakennettiin suomalaista rakennusperinnettä noudattaen.

Ensimmäinen tai toinen kylään noussut rakennus oli sauna.

”Täällä on vieläkin joitakin suomalaisten rakentamia viemäriputkistoja. Ne ovat kestävämpiä kuin israelilaiset”, sanoo Karmelien naapurissa asuva Ayelet Ronen.

Myös Ronenin olohuoneessa pistävät ensimmäisenä silmään suomalaiset Marimekon tekstiilit. Puoliksi suomalainen aviomies Daniel esittelee Fiskarsin kirvestä ja kertoo, että perheen pojilta hoituvat puukon käyttö, nuotion teko ja ”kaikki metsähommat”.

Ayelet Ronen muutti kylään yhdeksänvuotiaana. Hänen perheensä oli ensimmäisiä Israelin messiaanisia eli Jeesukseen uskovia juutalaisia, jotka asettuivat Jad Hashmonaan.

Messiaaniset juutalaiset ovat uskonnollinen vähemmistö, johon kuuluvat noudattavat yleensä juutalaisia juhlapäiviä ja traditioita, mutta yhdistävät niitä kristillisiin oppeihin.

”Minulle Jad Hashmona oli lapsena kuin taivas. Juhlimme joulua, ja meillä oli pullaa”, Ronen kertoo.

Jad Hashmonan suomalaisten perustajien tavoitteena oli alusta lähtien, että kylään muuttaisi myös israelilaisia, ja nykyään he ovatkin enemmistö.

Kylässä asuu useita Ronenien ja Karmelien kaltaisia pariskuntia, joissa toinen puoliso on suomalaistaustainen kristitty ja toinen Israelin messiaaninen juutalainen.

Usko yhdistää eri kulttuuritaustoista tulevia ihmisiä, ja sillä on suuri rooli Jad Hashmonan yhteisössä.

”Se on hyvä geneettinen yhdistelmä. Suomalaiset tuovat laadun, israelilaiset mausteet”, Ayelet Ronen sanoo.

Jad Hashmona ei itse asiassa ole kibbutsi vaan moshav. Ero on siinä, että kylän asukkaat käyvät sen ulkopuolella töissä.

Esimerkiksi Ronenin mies Daniel on eläinlääkäri.

Ennen kaikki palkat – myös Danielin eläinlääkärin tienestit – menivät yhteiseen pottiin, josta jokainen perhe sai samansuuruisen määrärahan. Kahdeksan vuotta sitten sääntöjä muutettiin, ja jokainen saa nykyään pitää oman palkkansa.

Kaikki rakennukset kylässä omistetaan kuitenkin edelleen yhdessä. Tämä pätee niin asukkaiden omakotitaloihin kuin yhteiseen saunaan, jossa kaikki kylpevät alasti – jopa perinteisesti alastomuutta kaihtavat israelilaiset.

Yhteinen on myös pieni suomalainen Avant-merkkinen kuormaaja, jolla Daniel Ronen ajelee poikiensa kanssa pitkin kyläteitä toukokuisena kevätpäivänä ja ripustelee koristeita Israelin itsenäisyyspäivää varten.

Merkittävä tulonlähde kylälle on yhteisesti omistettu, suomalaisista hirsistä rakennettu hotelli. Sen yhteydessä toimii ravintola ja vuokrattavissa oleva juhlatila, jossa järjestetään Jeesukseen uskovien juutalaisten ja kristittyjen tapahtumia.

Kylässä on myös raamatullinen puutarha, jossa vierailijoille kerrotaan alueen historiasta ja uskonnosta.


Yhtään kylän perustajajäsentä ei Jad Hashmonassa enää asu.

Seniorijäsen on nykyään Dina Kohonen, 80, joka muutti kylään vuonna 1975.

 

”Olen viettänyt yli puolet elämästäni täällä. Mieluiten kuolen tänne.”

Kohonen asuu vanhassa kivitalossa Jad Hashmonan alkuperäisessä osassa. ”Löytymättämien aarteiden kujalla”, kuten naimaton Kohonen itse naureskellen nimittää kotikatuaan.

Kohosen etupihalla tervehtii Niiskuneiti-patsas, ja ulkorapuille levitetty räsymatto johdattaa sisälle yhden makuuhuoneen ja olohuoneen asuntoon.


”Olen ollut aina vähän boheemi”, sohvallaan istuva Kohonen kertoo.

Olohuoneen pöydällä on suomalaisia karkkeja, lehtipinossa ET-lehtiä. Tunnelma on kuin missä tahansa suomalaisessa mummolassa.

Kohonen on Karjalan evakkoja. Hänet lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin. Nuoruudessa hän opiskeli teologiaa Helsingin yliopistossa ennen päätymistään Israeliin.

Jad Hashmonassa Kohonen on ollut vuosien varrella ”jokapaikan höylänä”, eli työskennellyt kaikissa mahdollisissa tehtävissä puusepänverstaasta hotelliin. Alkuvuosina hän sai kyläyhteisöltä kaiken tarpeellisen, kuten vaatteet, ruuan ja asunnon.

Lomia ei juuri pidetty.

Nykyään Kohonen viettää eläkeläisen elämää. Hän seuraa Suomen tapahtumia Ylen uutisista netistä ja äänestää edelleen Suomen vaaleissa.

Juuriensa hän kuitenkin sanoo olevan Juudean kukkuloille.

”Olen viettänyt yli puolet elämästäni täällä. Mieluiten kuolen tänne.”

 

Fakta

Israel on monen suomalaisen koti


 Israelissa asuu noin 700 suomalaista. Israelilais-suomalaisia lapsia on maassa yli sata.

 Suurin osa suomalaisista asuu Jerusalemissa ja sen lähistöllä.

 Israelissa asuu esimerkiksi Suomesta sinne muuttaneita juutalaisia, kansainvälisissä organisaatioissa työskenteleviä suomalaisia ja Suomen Lähetysseuran sekä Suomen suurlähetystön henkilökuntaa.

Lähde: Suomen Israelin-suurlähetystö

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Israel
 • Ulkosuomalaiset
 • Virve Kähkönen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää