Valikko
Ulkomaat

Yhdysvallat jättää Pariisin ilmastosopimuksen, päätöstä kritisoidaan joka puolelta – Trump: ”Enää muut maat eivät naura meille”

Jo Trumpin aiemmin tekemät päätökset olisivat johtaneet siihen, ettei Yhdysvallat olisi täyttänyt päästövähennyksiin liittyviä lupauksiaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vetää maansa ulos Pariisin ilmastosopimuksesta.

”Toteuttaakseni vakaan lupaukseni suojella Amerikkaa ja sen kansalaisia Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta”, Trump sanoi Valkoisen talon pihalla pitämässään tiedotustilaisuudessa torstaina.

Trumpin mukaan Yhdysvallat lopettaa välittömästi Pariisin sopimuksen toimeenpanon ja maksut rahastoon, jolla tuetaan köyhien maiden ilmastotoimia.

Trumpin mukaan Pariisin sopimus on epäreilu ja erittäin ankara Yhdysvaltoja kohtaan ja tuo etua muille maille Yhdysvaltain kustannuksella.

”Emme halua, että muiden maiden johtajat nauravat meille. Eivätpähän naura enää”, Trump sanoi.

Trump sanoi, että hän ryhtyy neuvottelemaan uutta sopimusta, joka on parempi Yhdysvalloille. Se voi presidentin mukaan tarkoittaa liittymistä takaisin Pariisin sopimukseen uudenlaisin ehdoin tai täysin uutta sopimusta.

”Me lähdemme. Mutta me alamme neuvotella ja katsomme voisimmeko saada reilun sopimuksen. Jos voimme, niin hyvä”, Trump sanoi.

Yhdysvaltain vetäytyminen Pariisin sopimuksesta on takaisku kansainväliselle ilmastonmuutoksen vastaiselle taistelulle, mutta ennen kaikkea se on suuri imagotappio Yhdysvalloille itselleen.

Yhdysvaltojen lisäksi ainoastaan Syyria ja Nicaragua eivät osallistu Pariisissa vuonna 2015 solmittuun sopimukseen.


Pariisin sopimuksella pyritään rajoittamaan ilmaston lämpeneminen alle kahteen asteeseen esiteollisesta ajasta.

Yhdysvallat on maailman toiseksi suurin kasvihuonekaasujen päästelijä, ja se vastaa noin 15 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. Suurin päästelijä on Kiina.

Pariisin sopimuksen mukaan Yhdysvaltojen olisi pitänyt vuoteen 2025 mennessä leikata päästöjään 26–28 prosenttia vuoden 2005 tasosta.

Trump toisteli tilaisuudessa jo tutuksi tullutta ”Amerikka ensin” viestiään.

”Minut valittiin edustamaan Pittsburgin kansalaisia, ei Pariisin”, Trump sanoi.

Trumpin päätös herätti vastalauseiden ryöpyn heti tuoreeltaan. Trumpin neuvonantajaryhmään kuulunut sähköautoyhtiö Teslan johtaja Elon Musk ilmoitti jättävänsä paikkansa välittömästi.

”Ilmastonmuutos on totta. Pariisin sopimuksesta irtautuminen ei ole hyväksi Amerikalle eikä maailmalle”, Musk viestitti.Myös useat muut suuryritysten johtajat arvostelivat päätöstä. Monialayritys General Electricin toimitusjohtaja Jeff Immelt sanoi olevansa pettynyt siihen. ”Ilmastonmuutos on totta. Teollisuuden täytyy nyt näyttää tietä eikä olla riippuvainen hallituksesta”, hän kirjoitti Twitterissä.

Lukuisat suuryritykset lobbasivat Trumpia viime kuukausien aikana, jotta Yhdysvallat olisi pitänyt kiinni sopimuksesta. Jopa useat suuret öljy-yhtiöt kannattivat sopimusta.

Monet yritykset näkevät, että Pariisin sopimus edistää puhtaan teknologian kehitystä ja auttaa siten luomaan uusia työpaikkoja ja hillitsemään ilmastonmuutoksen riskejä.

EU-maat tyrmäsivät Trumpin näkemyksen, että Yhdysvallat voisi neuvotella sopimuksen uudestaan.

Saksa, Ranska ja Italia ilmoittivat yhteisessä julkilausumassaan, ettei sopimusta avata neuvotteluille.

Saksan liittokansleri Angela Merkel piti Trumpin päätöstä hyvin valitettavana. Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel ja kuusi muuta Saksan hallituksen ministeriä arvostelivat kovin sanoin Trumpia. Heidän mielestään Yhdysvallat vahingoittaa itseään, eurooppalaisia ja kaikkia muita maailman kansoja.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi Trumpin tehneen historiallisen erehdyksen. Hän kutsui yhdysvaltalaisia ilmastotutkijoita ja alan yrittäjiä Ranskaan työskentelemään. Hän lähetti saman viestin jo vaalikampanjansa aikana.


”Tehdään planeetastamme suuri jälleen”, Macron kirjoitti Twitterissä matkimalla Trumpin tyyliä.Heti tiedotustilaisuuden jälkeen Trump keskusteli puhelimitse Merkelin, Macronin sekä Kanadan pääministeri Justin Trudeaun ja Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa.

May oli jo aiemmin torstaina sanonut, että on Yhdysvaltain presidentin päätettävissä, miten hän suhtautuu Pariisin sopimukseen.

Trumpin republikaanitukijat riemuitsivat presidentin ilmoituksesta. Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan tviittasi, että Pariisin sopimus oli yksinkertaisesti huono diili Yhdysvalloille.

Trump sanoi tiedotustilaisuudessa, että sopimuksen noudattaminen veisi Yhdysvalloista 2,7 miljoonaa työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä. The New York Times -lehden mukaan luku perustuu tutkimukseen, jonka ympäristöjärjestöt ovat jyrkästi kyseenalaistaneet.

Trump väitti, että Pariisin sopimuksessa on ilmaston sijaan enemmän kyse siitä, että muut maat hyötyvät taloudellisesti Yhdysvaltain kustannuksella.

Hän valitti, etteivät Kiinalle asetetut rajoitteet ole samanlaisia kuin Yhdysvalloille.

”Pariisin sopimus on valtava Yhdysvaltojen vaurauden uudelleenjako muihin maihin”, Trump sanoi.

Kiina, Venäjä ja Euroopan unioni ovat ilmoittaneet pitävänsä sopimuksesta kiinni, vaikka Yhdysvallat siitä lähtee.

Virallisesti Pariisin sopimuksesta irtautuminen vie neljä vuotta.

Yhdysvallat voi ilmoittaa vetäytymisestä aikaisintaan kolme vuotta sopimuksen ratifioimisen jälkeen eli marraskuussa 2019. Siitä menee vielä vuosi varsinaiseen eroprosessiin.

Yhdysvallat jäisi siis pois aikaisintaan marraskuussa 2020. Silloin Yhdysvalloissa on edessä jo seuraavat presidentinvaalit.

Käytännössä Trump oli jo aiemmin tehnyt päätöksiä, joiden vuoksi Yhdysvallat tuskin olisi päässyt Pariisin sopimuksen tavoitteisiin.

Hän on muun muassa kumonnut presidentti Barack Obaman Clean power planin, jonka tavoitteena oli vähentää merkittävästi Yhdysvaltojen energialaitosten päästöjä.

Hän on myös suunnitellut mittavia leikkauksia Yhdysvaltojen ympäristövirastossa EPA:ssa ja etenkin sen ilmastonmuutosta hillitsevissä ohjelmissa. Lisäksi hän ei halua noudattaa Yhdysvaltain lupauksia köyhille maille maksettavista tuista ilmastotoimien toteuttamiseen.

Barack Obama kommentoi, että Trumpin päätös tarkoittaa, että ”Yhdysvallat hylkää tulevaisuuden”. Obama arvelee, että ne maat, jotka pysyvät Pariisin sopimuksessa myös keräävät sen tuomat hyödyt uusina työpaikkoina ja uusina toimialoina.

Trumpia taivuteltiin aivan viime hetkeen saakka pitämään kiinni sopimuksesta. Painetta tuli niin Trumpin lähipiiristä, Yhdysvaltain liittolaisilta kuin suurten amerikkalaisyritysten johtajiltakin.

Presidentin oma tytär Ivanka Trump oli tiettävästi Pariisin sopimuksessa pysymisen kannalla. Sen sijaan läheinen neuvonantaja, strategiapäällikkö Stephen Bannon ja Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtaja Scott Pruitt hiostivat Trumpia irtautumaan sopimuksesta.

Lukuisat kansainvälisten instituutioiden ja valtioiden johtajat vetosivat tällä viikolla Trumpiin sopimuksen puolesta.

”Ilmastontoimien tekeminen ei ole ainoastaan oikein, vaan viisasta”, YK:n pääsihteeri António Guterres tviittasi torstaina.

”Me kannustamme sinua osoittamaan globaalia johtajuutta, me tarvitsemme Yhdysvaltoja joukkueeseemme”, Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) twiittasi torstaina illalla Trumpille. Sipilän mukaan Trumpin vetäytymispäätös oli ”todella surullinen uutinen”.Trump uskoo, että Pariisin sopimuksesta vetäytymällä hän voi parantaa Yhdysvaltojen kilpailukykyä.

Tiedotustilaisuudessa hän nosti jälleen esille hiilivoiman elvyttämisen. Trump valitti, että Pariisin sopimus ei olisi oikeasti lopettanut hiilivoiman käyttöä vaan ainoastaan siirtänyt alan työpaikat muihin maihin, kuten Kiinaan.

Työpaikkojen palauttaminen hiilisektorille ei kuitenkaan ole asiantuntijoiden mukaan realistista, sillä työpaikat ovat kadonneet lähinnä automatisaation takia.

Asiantuntijoiden mukaan lohdullista on se, että Yhdysvaltain presidentti ei pysty yksin täysin kääntämään kelloja ja vesittämään ilmastonmuutoksen vastaisia toimia.

Monet ilmasto- ja ympäristöasioita koskevat päätökset tehdään Yhdysvalloissa osavaltiotasolla, ja esimerkiksi Kalifornia on toteuttanut päästövähennyksiä kunnianhimoisesti.

Suuret amerikkalaisyritykset toimivat globaaleilla markkinoilla, joilla ne joutuvat noudattamaan yhteisiä sääntöjä.

Itse asiassa Trump voi tehdä amerikkalaisyritysten kilpailukyvylle hallaa, jos hän vetää tukia puhtaan teknologian tutkimukselta ja kehitykseltä ja jättää kentän avoimeksi esimerkiksi Kiinalle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  7. 7

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  10. 10

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ainakin 17 kuollut kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa
  3. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  4. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  5. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  6. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  7. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  8. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  9. Tunti sitten
  10. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  11. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  12. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  13. Näytä lisää