Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Mitä väliä sillä on, että pääministeri on homo? Viisi syytä, miksi Irlannin uusi johtaja on parrasvaloissa

Irlannin uusi pääministeri on avoimesti homo maahanmuuttajan poika Leo Varadkar, 38. Vaikka Varadkarin homoudella ei ole itsessään väliä, hänen valintansa Irlannin johtoon kertoo tärkeistä asioista.

Lontoo

Mitä väliä on sillä, että Irlannin pääministeriksi tiistaina nouseva Leo Varadkar, 38, on avoimesti homo? Miksi Varadkarin seksuaalinen suuntautuminen pitää mainita joka ikisessä uutisotsikossa? Eletäänhän sentään vuotta 2017.

Irlannin keskustaoikeistolainen pääministeripuolue Fine Gael valitsi Varadkarin johtajakseen perjantai-iltana. Tiistaina Irlannin parlamentti vahvistaa, että Varadkar nousee myös pääministeriksi. Eli kuten Irlannissa sanotaan: Hänestä tulee Taoiseach.

Sosiaaliministeri Varadkarin valinta on herättänyt maailmalla huomiota, jollaista pienen maan johtajanvaihdokset eivät yleensä saa. On selvää, mikä miehessä kiinnostaa: homous, nuori ikä sekä perhetausta intialaisen maahanmuuttajaisän ja irlantilaisäidin poikana.

Mutta eikö pääministerin homouden nostaminen parrasvaloihin ole väärin tai vähintään noloa? Sehän on sukua ilmiölle, että että ihmetellään naisen – tai jopa äidin – olevan johtaja. Meidänhän piti olla tasa-arvoisia.

Rauhoittukaamme. Vaikka Varadkarin homoudella ei ole itsessään väliä, hänen valintansa Irlannin johtoon kertoo tärkeistä asioista.

Ensinnäkin Varadkrarin valinta osoittaa, kuinka paljon Irlanti on muuttunut lyhyessä ajassa. Katolinen Irlanti on ollut hyvin vanhoillinen maa. Homous oli Irlannissa rikos vielä 1990-luvun alussa. Avioerokin laillistettiin vasta samana vuosikymmenenä.

Vapautuminen on ollut kuitenkin nopeaa. Toukokuussa 2015 Irlanti hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain kansanäänestyksessä. Näin Irlanti kiilasi Suomenkin ohi: homot ja lesbot pääsivät Irlannissa naimisiin aiemmin kuin tasa-arvoisuudellaan kerskuvassa Suomessa.

Varadkarin valinta kertoo, että kehitys jatkuu.

”Ennakkoluuloilla ei ole sijaa tässä maassa”, hän sanoi perjantai-iltana puheessaan.

Täytyy kuitenkin huomata, että Varadkarin valinnan varmistivat puolue-eliitti eli Fine Gael -puolueen kansanedustajat, senaattorit, mepit ja paikallistason johtohahmot. Puolueen rivijäsenistön selvälle enemmistölle vastaehdokas eli asuntoministeri Simon Coveney olisi ollut selvästi mieluisampi pääministeri.

Toinen syy sille, että Varadkarin voitolla on väliä, on hänen tulevan politiikkansa suunta. Uusi pääministeri on luvannut muun muassa järjestää uuden kansanäänestyksen abortista vuonna 2018.

Irlannin aborttilainsäädäntö on Euroopan tiukimpia. Raskaudenkeskeytyksestä voi yhä joutua vankilaan. Abortti on sallittu vain, jos äidin henki on vaarassa. Aina edes tämä ei ole riittänyt sairaalassa syyksi.

Päähuomion uuden pääministerin ajasta vievät kuitenkin talous ja Irlannin itänaapurin EU-ero eli brexit.

Varadkarissa kiinnostaa myös hänen maahanmuuttajataustansa. Lääkäri-isä tuli Intiasta. Äiti on irlantilainen sairaanhoitaja.

”Tiedän, että kun isäni taittoi 5 000 mailin matkan tehdäkseen Irlannista kotinsa, ei hän olisi ikinä uskonut, että pojasta tulee vielä Irlannin johtaja”, Varadkar sanoi perjantai-illan kiitospuheessaan.

Varadkarin taustassa on symboliikkaa – mutta kyse ei ole vain tavanomaisesta maahanmuuttajan menestystarinasta.

Täytyy muistaa, että perinteisesti juuri Irlannista on lähdetty sankoin joukoin maahanmuuttajiksi, lähinnä Englantiin ja Yhdysvaltoihin. Varadkarin valinta osoittaa, että virta voi viedä onnistuneesti myös toisin päin.

Neljäs syy Varadkarin herättämään kiinnostukseen on hänen nuori ikänsä. Irlannissa se tarkoittaa uuden poliitikkosukupolven nousua.

Vanhemman poliitikkopolven mainetta ovat rasittaneet Irlannin talouskriisi kiinteistökuplineen, paikallinen hyvä veli -verkosto ja sisäänpäinlämpenevyys. Varadkarin aikakausi lupaa uusia tuulia.

Varadkarinkaan tie ei ole silti vain ruusuilla tanssimista. Tavallisia äänestäjiä kiinnostaa eniten se, että talouden hyvä kehitys jatkuu. Se taas edellyttää, että Varadkar pystyy pitämään puolueensa ja hallituksensa yhtenäisinä.

Viides selitys Varadkrarin vetovoimalle löytyy siitä, että hän – niin olemuksensa kuin osittain arvojensakin puolesta – kuuluu maailmalla kiinnostusta herättäviin nuorten tai nuorehkojen miesjohtajien kaartiin.

Irlantilaista on jo mallailtu Ranskan ja Kanadan johtajien kanssa samoihin kuvakollaaseihin. Presidentti Emmanuel Macron ja pääministeri Justin Trudeau ovat olleet luontevia vertailukohteita.

Samaan sarjaan kuuluu myös vähemmän tunnettu Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel. Hänkin on avoimesti homo – vaikka luxemburgilainen homous ei olekaan samanlainen uutinen kuin irlantilainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  10. 10

   Ankeus ei olekaan välttämätön paha – Suomi uudistuu paremmin, kun lama on jäänyt taakse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää