Valikko
Ulkomaat

Yhteenveto: Toistakymmentä kuoli iskuissa Iranin parlamenttiin ja mausoleumiin – Isis sanoo olevansa harvinaisten hyökkäysten takana

Toinen iskuista tehtiin maan parlamenttiin, jossa hyökkääjien taltuttamiseen kului useita tunteja. Lisäksi itsemurhapommittajat iskivät ajatollah Khomeinin hautarakennukseen.

Iranissa ainakin 12 ihmisen uutisoidaan kuolleen ja kymmenien loukkaantuneen kahdessa pääkaupunki Teheraniin tehdyssä iskussa keskiviikkona.

Ensimmäinen isku tehtiin maan parlamenttiin, jonne hyökkäsi paikallisten uutistoimistojen mukaan neljä asemiestä. Toinen isku tehtiin ajatollah Khomeinin mausoleumissa.

Äärijärjestö Isis on sanonut olevansa iskujen takana, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP Isisiin liitetyn propagandatoimisto Amaqin lausuntoon perustuen.

Iranin pelastuspalveluista vastaava viranomainen on kertonut yleisradioyhtiö IRIB:n ja valtiollisen uutistoimisto IRNA:n mukaan, että kuolleita on ainakin 12, kertoo uutistoimisto Reuters.

Loukkaantuneita kerrottiin IRNA:n mukaan olevan ainakin 42.


Iranin varasisäministeri Hossein Zolfaqari kuvailee Tasnim-uutistoimiston mukaan, että naisiksi pukeutuneet asemiehet pääsivät keskiviikkona aamupäivällä parlamenttitaloon pääportista. Yksi heistä räjäytti itsensä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan parlamentti oli iskun aikaan istunnossa. Muun muassa uutistoimisto ISNA:n mukaan yksi tapetuista oli vartija, AFP kertoo.


Hyökkääjien taltuttamiseen kului useita tunteja, ja Tasnimin lähteiden mukaan useita ihmisiä olisi otettu myös vangiksi. Poliisi kertoi iltapäivällä Suomen aikaa, että tilanne on ohi ja kaikki neljä hyökkääjää ovat kuolleet.

Ajatollah Ruhollah Khomeinin mausoleumiin tehty hyökkäys oli räjähdeisku, johon osallistui niin ikään useita hyökkääjiä.

Khomeinin työhön keskittyneen instituutin johtaja Mohammad Ali Ansari kertoo IRNA:lle, että hyökkääjiä oli ainakin kaksi. He tulivat mausoleumiin länsipuolelta ja alkoivat ammuskella, kunnes toisen hyökkääjän yllä ollut räjähde laukesi. Toinen kuoli poliisin luoteihin, Ansari kertoo.

Hänen mukaansa yksi sivullinen, puutarhassa työskennellyt henkilö kuoli ja useita loukkaantui. Paikalla olleet poliisit ja vartijat kertoivat puoliviralliselle Fars-uutistoimistolle, että yksi pommiliivi tehtiin paikalla vaarattomaksi.

Myös Teheranin kuvernööri on vahvistanut yhden alueella työskennelleen henkilön ja kahden hyökkääjän kuolleen. Hänen mukaansa yksi hyökkääjä räjäytti itsensä ja toisen tappoivat turvallisuusjoukot. Asiasta kertoo yleisradioyhtiö IRIB uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hyökkääjien tarkka lukumäärä oli vielä iltapäivällä epäselvä. Teheranin kuvernööri kertoi aiemmin, että hyökkääjiä olisi ollut useampia kuin kaksi ja että osa heistä pidätettiin. Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin yksi mausoleumiin hyökänneistä oli naispuolinen itsemurhapommittaja.

Mausoleumi sijaitsee Teheranin eteläosassa noin 20 kilometrin päässä parlamenttitalosta. Hautarakennus on pyhiinvaelluspaikka ja turistinähtävyys, jonne myös ei-muslimit pääsevät sisään.

Hyökkäysten tekijäksi on ilmoittautunut äärijärjestö Isis, jota vastaan shiialainen Iran taistelee Irakissa ja Syyriassa. Asiasta kertoo Reutersin mukaan ryhmän propagandatoimisto.

Isis on myös Reutersin mukaan julkaissut videokuvaa asemiehistä Iranin parlamentissa. Jos Isis varmistuu tekijäksi, kyseessä ovat ensimmäisen ryhmän Iranissa tekemät terrori-iskut.

Iranin tiedustelusta vastaavan ministeriön edustaja kertoi aiemmin valtiolliselle tv-kanavalle Reutersin mukaan, että iskujen takana ovat ”terroristiryhmät”. Ministeriön mukaan suunnitteilla oli myös kolmas hyökkäys, jonka viranomaiset onnistuivat estämään.

Iranin sisäministeri on kutsunut iskujen vuoksi koolle hätäkokouksen, kertoi valtiollinen uutistoimisto IRNA.

Alkuillasta Iranin presidentti Hassan Rouhani toivoi tiedotteessaan ”alueellista ja kansainvälistä yhteistyötä ja yhtenäisyyttä” terrorismin kitkemiseksi. Hän sanoi Iranin toimivan nyt entistä määrätietoisemmin tämän saavuttamiseksi.

Iranin vallankumouskaarti oli lausunnoissaan kärjekkäämpi ja sanoi kostavansa iskut.

Terrori-iskut ovat olleet harvinaisia Iranin suurissa kaupungeissa. Edellisestä suuresta iskusta Iranissa on tiettävästi yhdeksän vuotta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  5. 5

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  6. 6

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  7. 7

   Turvapaikanhakijat siivoavat Suomessa kouluja ja urheilutiloja parin euron tuntipalkoilla – Kaupunkien hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen valvonta on vaikeaa

  8. 8

   Isisin kasvualue on nyt Kaakkois-Aasia, kun kasvunäkymät Lähi-idässä ja Afrikassa heikkenevät

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää