Valikko
Ulkomaat

Lontoon suurpalo vaati ainakin 17 kuolonuhria, lisää uskotaan löytyvän pelastustöiden jatkuessa – Pääministeri May lupaa tutkintaa palon syystä

Silminnäkijät kertovat epätoivoisista pelastautumisyrityksistä. Grenfell Towerissa oli 120 asuntoa, joten talossa lienee ollut syttymishetkellä monta sataa asukasta.

Tornitalon tulipalossa Lontoossa Pohjois-Kensingtonissa kuoli keskiviikkona ainakin 17 ihmistä, kertoivat Lontoon viranomaiset. Kuolonuhrien määrän oletetaan nousevan. Pelastuslaitos jatkaa 24-kerroksisen rakennuksen tutkimista.

Palaneesta tornitalosta saatiin pelastettua 65 ihmistä, kertoi Lontoon pelastusjohtaja uutistoimisto Reutersin mukaan. Useita kymmeniä ihmisiä loukkaantui.

Lontoon poliisipäällikkö Stuart Cundy arvioi, että tulipalon kuolonuhrien määrä vielä nousee nyt vahvistetuista 17:sta.

Palomiehet ovat päässeet talon kaikkiin kerroksiin, mutta kunnollista etsintää ei ole voitu vielä tehdä, ilmoitti palopäällikkö Dany Cotton torstaina.

”Rakennuksen reunoilla kulkeminen ei vielä ole turvallista, mutta palomiehet ovat suorittaneet alustavan etsinnän oviaukoista”, Cotton kertoi ITV:n haastattelussa.

Rakennuksen kunto tarkastetaan Cottonin mukaan vielä torstaina. Tarkka etsintä suoritetaan heti, kun rakennus on palomiehille turvallinen.

”Sitä ennen en halua vaarantaa palomiesteni turvallisuutta.”

Keskiviikkona illalla puhunut Britannian pääministeri Theresa May lupasi ”kunnollisen tutkimuksen” tulipalon syistä, kertoi uutistoimisto Reuters.

”Jos on jotain opittavaa, se opitaan, ja toimiin ryhdytään”, May sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan palon nopean leviämisen koko tornitaloon saattoi mahdollistaa pintamateriaali, jolla talo päällystettiin viime vuonna tehdyssä peruskorjauksessa, kertoo sanomalehti The Independent.

Lehden mukaan asiakirjoista ilmenee, että pintamateriaali valittiin osittain, jotta talo näyttäisi paremmalta, kun sitä katsoo lähellä olevien luksusasuntojen suunnasta.

Tulipalossa loukkaantuneista 18 on tehohoidossa, kertoo Englannin terveydenhuoltovirasto NHS keskiviikkona illalla julkistamassaan tiedotteessa. Aiemmin kerrottiin, että 20 ihmistä oli tehohoidossa.

NHS:n mukaan Lontoon sairaaloissa on hoidettu kaikkiaan 74:ää tulipalossa ollutta. Heistä 34 on yhä sairaalassa.

Palomiehet etenivät tornitaloa alhaalta ylös. Keskiviikkona illalla Lontoon pelastuslaitoksen turvallisuusjohtaja Steve Apter kertoi lehdistölle, että palomiehet olivat päässeet ylimpään kerrokseen asti ja tutkineet lähes koko rakennuksen.

Jutun yhteydessä olevalla videolla HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kertoo keskiviikkoaamun tunnelmia vain muutaman sadan metrin päässä palopaikalta.

”Rakennus on hiiltynyt, se on aivan musta, ja ylimmät kerrokset roihuavat vielä”, Sipilä kertoi keskiviikkona. ”Näky on järkyttävä.”

Mitä palopaikalla tapahtuu nyt?

Palo Grenfell Towerissa kytee edelleen, ja sammutustyöt jatkuvat. Pelastuslaitoksen turvallisuusjohtaja Steve Apter kertoi keskiviikkona illalla, että palomiehet olivat saaneet tutkittua lähes koko rakennuksen, mutta tornitalossa oli yhä vaikeasti saavutettavia taskuja, joissa paloi.

Tulen taltuttamiseen osallistui yli 200 palomiestä tukenaan 40 paloautoa.

Lontoon palokunnan palopäällikkö Dany Cotton arvioi keskiviikkona iltapäivällä, että sammutustehtävät tulevat jatkumaan pitkälle torstaihin. Hän kertoi myös joidenkin palomiesten saaneen lieviä vammoja sammutustöissä.

Grenfell Towerissa on 120 asuntoa. Paikallisviranomaisten mukaan talossa on voinut olla tulipalon syttymishetkellä monta sataa asukasta.

Rakennuksesta on jäljellä pelkkä ranka. Silläkin puolella, joka on vähiten vaurioitunut, kymmenisen ylintä kerrosta on palanut aivan karrelle.

Brittikanava BBC:n mukaan tornissa on saattanut olla loukussa ”merkittävä määrä ihmisiä”.

Lontoon pormestari Sadiq Khan puolestaan vahvisti keskiviikkona, että ”paljon ihmisiä” on kadoksissa.

Monet asukkaat jäivät tulipalossa loukkuun asuntoonsa. Jumiin jääneet huusivat yön ja varhaisaamun tunteina apua henkensä edestä, ja rakensivat lakanoista köysiä, jotta pääsisivät kiipeämään turvaan, kertoi Daily Mail keskiviikkona.

Rakennusta vastapäätä asuva Notting Dalen paikallisviranomainen Judith Blakeman kertoi The Guardianille, että rakennuksessa asuu 400–600 ihmistä.

Lontoon poliisi kertoo perustaneensa erityisen toimiston selvittämään talon asukkaiden kohtaloa.

Palo syttyi keskiviikkona aamuyöllä noin kello yhdeltä Lontoon aikaa eli aamukolmelta Suomen aikaa.

24-kerroksinen Grenfell Tower oli pitkään ilmiliekeissä toisesta kerroksesta ylöspäin katolle asti.

Mitä silminnäkijät kertovat?

Lontoon paloa todistaneet ovat kertoneet Lontoon suurpalosta lohduttomia yksityiskohtia.

Lukuisat brittimediat ovat välittäneet silminnäkijätodistuksia, joiden mukaan ihmisiä hyppäsi yöllä ylimmistä kerroksista.

”Kirkuvia ihmisiä, palavia ihmisiä hyppäämässä, ihmisiä heittämässä lakanoista tehtyjä köysiä yrittäen päästä pois”, kertoi tornitaloa vastapäätä asuva Paul Littlejohn BBC:lle. ”Painajainen, täydellinen painajainen.”

Toinen BBC:n haastattelema silminnäkijä kertoi nähneensä vanhempia, jotka epätoivoissaan heittivät lapsiaan ikkunoista.

”Ihmisiä alkoi ilmestyä ikkunoihin, he hakkasivat [ikkunoita] ja kirkuivat epätoivoisesti”, kertoi uutistoimisto Press Associationin haastattelema silminnäkijä Samira Lamrani.

”Ikkunat olivat hieman raollaan, ja eräs nainen viittilöi, että hän oli aikeissa heittää vauvansa ja että voiko joku ottaa hänen vauvansa kiinni.”

”Joku teki niin”, Lamrani kertoi. ”Joku herrasmies juoksi tilanteeseen ja onnistui saamaan vauvan kiinni.”

Useat asukkaat ovat kertoneet brittimedialle, että minkäänlaista hälytystä palosta ei kuulunut. Sen sijaan asukkaat havahtuivat naapureidensa huutoihin ja koputuksiin ovilla.

David O’Connell ja Viviana Rullo heräsivät yöllä naapuritalon tulimereen ja lähtivät kiireesti kodistaan.

”Se paloi kuin kynttilä ja ihmiset kirkuivat sisällä”, O’Connell kertoi HS:lle parin sadan metrin päässä palopaikasta.

Mitä palaneesta rakennuksesta tiedetään?

Tornitalon turvallisuutta oli arvosteltu rajusti viime aikoina.

”Vain katastrofi paljastaa taitamattomuuden ja epäpätevyyden vuokranantajan toiminnassa”, paikallinen asukasyhdistys kirjoitti verkkosivuillaan viime vuonna. Lue lisää rakennuksesta tästä jutusta.

Palon alkuvaiheessa hätääntyneitä asukkaita kehotettiin pysymään asunnoissaan poistumisen sijaan. Myös Grenfell Towerin seinillä paloturvallisuusohjeissa asukkaita kehotetaan pysymään huoneistoissaan, kunnes heitä neuvotaan toisin. Palon levittyä nopeasti kaikkia huoneistoissaan odottavia asukkaita ei kuitenkaan ehditty pelastaa.

Viimeisintä remonttia toteuttamassa ollut rakennusyhtiö Rydon kertoo BBC:n mukaan, että se on noudattanut työssään kaikkia rakentamiseen ja paloturvallisuuteen liittyviä määräyksiä.

Onko tulipalossa viitteitä terrorismiin?

Palon syttymissyytä ei vielä torstainakaan tiedetty. Viranomaiset eivät ole kertoneet, että palossa olisi viitteitä terrorismiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lontoon tornipalo
 • Tulipalot
 • Lontoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  7. 7

   Nuoret palestiinalaisnaiset rikkovat rajoja pistämällä lenkkarit jalkaan: ”Joka kerta kun lähden juoksulenkille, joudun pelkäämään perään huutelua”

  8. 8

   Asuntooni on ilmestynyt hämähäkkejä, joudunko muuttamaan pois?

  9. 9

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää