Valikko
Ulkomaat

Macronin vallankumous sai jatkoa parlamenttivaaleissa – hänen puolueelleen 351 paikkaa 577:stä

Presidentti Emmanuel Macronin johtama liittouma saa ehdottoman enemmistön Ranskan parlamenttiin. Äänestysprosentti jää historiallisen pieneksi.

Ranskan presidentin Emma­nuel Macronin poliittinen järistys sai jatkoa sunnuntain parlamenttivaaleissa. Hänen uusi puolueensa saa liittolaisineen selvän enemmistön maan parlamentin alahuoneeseen.

Maanantaiaamun tulostietojen mukaan La République en marche (Tasavalta liikkeelle) sekä sen liittolainen Mouvement démocrate (Demokraattinen liike) ovat saamassa yhteensä 351 paikkaa kansalliskokoukseen eli parlamentin alahuoneeseen, kertoo uutistoimisto AFP.

Yhteensä kansalliskokouksessa on 577 paikkaa. Toisin sanoen Macronin hallinto on saamassa kansalliskokouksen paikoista selvästi yli puolet.

Ranskan pääministeri Édouard Philippe sanoi illalla, että hallitus on ”nöyrä ja päättäväinen” ja että uusien edustajien monipuolisuus ”on mahdollisuus Ranskalle”.

Monipuolisuudella Philippe tarkoitti uusien edustajien nuoruutta, etnistä monimuotoisuutta ja naisten merkittävästi kasvavaa osuutta parlamentissa. Maanantaiaamun tietojen mukaan naiskansanedustajia on valittu 223, mikä on ennätysmäärä.

Maltillinen oikeistopuolue Tasavaltalaiset oli liittolaisineen saamassa 129 paikkaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Väistyvässä kansalliskokouksessa enemmistöä pitävä Parti socialiste eli sosialistipuolue saa uuteen kansalliskokoukseen vaivaiset 29 paikkaa. Tappio on sosialisteille kirvelevä ja ennennäkemätön.

Uusi vasemmistopuolue France insoumise (Lannistumaton Ranska) liittolaisineen saa 17 paikkaa.

Oikeistopopulistinen ja maahanmuuttovastainen Front Na­tional (Kansallinen rintama) puolestaan oli saamassa ainakin kahdeksan paikkaa eli kuusi enemmän kuin vuonna 2012.

Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen valittiin ensimmäistä kertaa parlamenttiin. Hän hävisi sekä vuonna 2007 että vuonna 2012.

Tasavalta liikkeelle -puolueen voitto näytti sunnuntai-iltana pienemmältä kuin aiemmin viikolla julkaistut arviot antoivat olettaa. Voitto ja absoluuttinen enemmistö on silti selvä.

”Selvä enemmistö äänesti meitä. Siitä tulee enemmistö, jolla on oppositio, ja se on hyvä uutinen”, Tasavalta liikkeelle -puolueen tiedottaja Benjamin Griveaux sanoi TF1-televisiokanavalle.

Macron näyttää tehneen mahdottomasta mahdollista. Hänet valittiin vähän yli kuukausi sitten 39-vuotiaana Ranskan historian nuorimmaksi presidentiksi. Macron ei ollut koskaan aiemmin ollut ehdolla poliittiseen luottamustehtävään.

Nyt hänen runsas vuosi sitten perustamansa liike ja puolue on ottamassa jopa ylivoimaisen vallan Ranskan parlamentissa. Samalla parlamentti kokee yhden suurimmista muutoksista sen historiassa, kun vanhat oikeisto- ja vasemmistopuolueet menettävät valtaosan paikoistaan.

Vain harva piti tätä mahdollisena vielä presidentinvaalienkin jälkeen.

Macron vaati, että puolet puolueen ehdokkaista tulee kokonaan politiikan ulkopuolelta.

Ehdokkaiden maineen piti olla hyvä, eikä taustalla saanut olla rikoksia. Macron halusi parantaa ranskalaisen politiikan henkistä ryhtiä. Kokemattomilla ehdokkailla ei alun perin uskottu olevan mahdollisuuksia vaalivoittoon. Arvioitiin, että Macronin täytyisi turvautua muiden puolueiden apuun.

Macronilla on puolueensa absoluuttisen enemmistön turvin vahvat lähtökohdat aloittaa lupaamiensa uudistusten puskeminen lainsäädäntöprosessin läpi.

Vaalien äänestysprosentti jäi kuitenkin historiallisen pieneksi, eli varsinaiseen kansan tukeen Macronin puolue ei voi vedota. Äänestysvilkkaus jäi toisella kierroksella alle 44 prosentin.

Viime viikon sunnuntaina järjestetyn ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti oli jo Ranskan viidennen tasavallan parlamenttivaalien historian pienin. Tuolloin lukema jäi 48,7:ään.

Äänestysprosentti Ranskan parlamenttivaaleissa ei ole koskaan aiemmin jäänyt alle 50:n. Tämä voi tietää Macronin hallinnolle ongelmia.

Äänestysprosentin pienuuteen viittasi heti sunnuntai-iltana vasemmistopuolue Lannistumattoman Ranskan johtaja Jean-Luc Mélenchon. Hänen mukaansa ennätyssuuri kotiin jääneiden määrä on ”kuin kansalaisvelvollisuuden valtava yleislakko”, ja että Macronin uudistuksia vastaan syntyy ”yhteiskunnallinen vastarinta”.

Parlamenttivaalien toisella kierroksella sunnuntaina oli vielä haussa 573 vaalipiirin edustajat kansallis­kokoukseen. Pienen äänestysprosentin takia vain neljä ehdokasta valittiin kansalliskokoukseen suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Vain yhdessä vaalipiirissä käytiin kolmen ehdokkaan mittelö. Tuo vaalipiiri oli historiallisen Champagnen maakunnan ­alueella Aubessa.

Muissa 572 vaalipiirissä täytyi valita kahden ehdokkaan välillä.

Äänestyspaikat sulkeutuivat pienillä ja keskisuurilla paikkakunnilla kello 19 Suomen aikaa.

Pariisissa ja muissa suurissa kaupungeissa äänestys päättyi kello 21.

Mitkä ovat Macronin lupaukset?

Mitä Macron on luvannut tehdä nyt, kun valta on hänen ja kohta myös hänen puolueensa käsissä?

Ehkä tärkein on lupaus muokata maan työlainsäädäntöä. Ranskan työttömyysprosentti on 9,5. Alle 25-vuotiaiden työttömyys on yli 20 prosenttia.

Macron on luvannut muuttaa työlainsäädäntöä edullisemmaksi työnantajille. Palkkauksen ja irtisanomisen kalleutta on yleisesti pidetty Ranskan suuren työttömyyden ja investointihaluttomuuden syynä.

Ranskan kansantalouden perustukset ovat silti vahvalla pohjalla, argumentoi esimerkiksi taloustieteilijä Thomas Piketty. Työntekijöiden tuottavuus on korkea ja vastaa Saksan ja Yhdysvaltojen lukemia.

Ranskan melko valtiojohtoinen talousjärjestelmä on kuitenkin täynnä sääntelyä.

Macron pitää ammattiliittoihin ja vakituisten työsuhteiden ympärille rakennettua hyvinvointivaltiota vanhentuneena. Macronin suurena tavoitteena on luoda lainsäädäntö, joka suojelee pikemminkin ihmisiä kuin heidän työpaikkojaan.

Työlainsäädännön muutokset voivat parlamentin tuesta huolimatta ajautua suuriin ongelmiin, sillä ranskalaisilla on vahva perinne lähteä kaduille osoittamaan mieltä ja lakkoilla, jos hallituksen ja presidentin suunnitelmat eivät miellytä.

Vuonna 1995 juuri aloittanut presidentti Jacques Chirac yritti viedä läpi talouteen liittyviä suuria lakiuudistuksia, mutta hankkeet pysähtyivät mielenosoituksiin. Myöhemmin Chirac ei enää uskaltanut yrittää vastaavaa.

Myös Macronin voi olettaa yrittävän suuria uudistuksia heti presidenttikautensa aluksi.

Macron ja hänen pääministerinsä Édouard Philippe esittelivät työnantajille edullisia uudistuksia viime viikolla ammattiliittojen johtajille. Tavoitteena on saada iso osa muutoksista läpi jo kesän loppuun mennessä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Työlainsäädännön lisäksi Macronin lupauksiin kuuluu yhteisöveron keventäminen 33,3 prosentista 25:een eli eurooppalaiselle keskitasolle. Lisäksi Macron on luvannut jopa 50 miljardin euron julkisen investointiohjelman muun muassa uusiutuvan energian hankkeisiin, työllisyyskoulutukseen ja kaupunkien uudistamiseen.

Näiden lisäksi on muun muassa lupaus tehdä Ranskasta maailman johtava vihreän talouden tutkimusmaa. Ulkomaisia asiantuntijoita aiotaan houkutella helpotetulla ja nopeutetulla maahanmuuttobyrokratilla.

Myös eläkejärjestelmä on tarkoitus virtaviivaistaa tasa-arvon nimissä: jokaisen eläkettä varten maksetun euron täytyy tarkoittaa samaa oikeutta eläkkeeseen kaikille, Macron on luvannut.

Sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa on myös luvattu edistää. Macronin hallitus aikoo julkaista kaikkien niiden yritysten nimet, jotka eivät maksa naisille ja miehille samaa palkkaa.

Koulutusjärjestelmässä Macron on luvannut panostaa erityisesti alakouluihin. Jokaisen koululaisen pitää osata lukea, kirjoittaa ja laskea. Macron on myös luvannut, että hänen hallintonsa kieltää kännyköiden käytön peruskouluissa.

Fakta

Näin Ranska valitsee kansalliskokouksen


 Ranska on jaettu parlamenttivaaleissa 577 vaalipiiriin. Jokaisesta valitaan kansalliskokoukseen yksi edustaja.

 Ensimmäiseltä kierrokselta toiselle kierrokselle pääsi, jos sai vähintään 12,5 prosentin osuuden vaalipiiriin rekisteröityjen äänestäjien äänistä. Pienen äänestysprosentin takia tämä tarkoitti noin 25,5 prosentin osuutta annetuista äänistä.

 Kotiin jääneiden suuren osuuden takia toisella kierroksella on vain yksi kolmen ehdokkaan mittelö. 572 vaalipiirissä täytyy valita kahden ehdokkaan välillä.

 Ensimmäisellä kierroksella suoraan valituksi tuli vain neljä edustajaa. Valintaan tarvittiin yli puolet annetuista äänistä, ja äänimäärän täytyi vastata vähintään neljännestä kaikkien vaalipiirin äänioikeutettujen lukumäärästä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranskan parlamenttivaalit
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  4. 4

   Useisiin Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – häiriötilanteita ainakin Ukrainassa, Venäjällä, Britanniassa, Tanskassa, Hollannissa ja Espanjassa

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  7. 7

   Posti aikoo vaihtaa 2 300 työntekijän sopimukset ehdoiltaan edullisempiin – Pau uhkaa työtaistelulla ja syyttää Postia sopimusshoppailusta

  8. 8

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  9. 9

   Poliisi epäilee: Nuoret pahoinpitelivät iäkkään miehen työkalulla kauppakeskuksen hississä Espoossa

  10. 10

   Suomi ensin -mielenosoitus jatkuu Rautatientorilla – Poliisi käski ihmisiä poistumaan paikalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  10. 10

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää