Valikko
Ulkomaat

Suomalaisen avustustyöntekijän sieppauksesta Afganistanissa jo kuukausi – HS:n tietojen mukaan siepatulla alle 40-vuotiaalla naisella on aiempaa kokemusta Lähi-idästä

Viime vuonna Afganistanissa siepattiin kuusi ulkomaista avustustyöntekijää. Heistä neljä on vapautettu.

Tiistaina tulee kuluneeksi kuukausi siitä, kun suomalainen avustustyöntekijä siepattiin Kabulissa Afganistanissa. Sieppauksen yksityiskohdat ovat edelleen epäselviä.

Suomalaisnainen siepattiin 20. toukokuuta ruotsalaisen Operation Mercy -kansalaisjärjestön tiloista. Sieppauksen yhteydessä tapettiin raa’asti kaksi ihmistä, suomalaisnaisen saksalainen huone- ja työtoveri sekä afganistanilainen turvamies.

Viranomaiset Suomen ulkoministeriössä ja keskusrikospoliisissa ovat erittäin vaitonaisia tapauksen tutkinnasta. He vetoavat naisen turvallisuuteen eivätkä halua kommentoida tutkintaa.

HS:n tietojen mukaan suomalaisnainen oli saapunut Afganistaniin noin kolme kuukautta ennen sieppausta. Työkomennus oli hänelle tiettävästi ensimmäinen Afganistanissa.

Hänellä on jonkin verran aiempaa työkokemusta Lähi-idästä, ja hän on opiskellut arabiaa ja daria. Nainen on alle 40-vuotias. Hänellä on kaksi korkeakoulututkintoa. Hänellä ei ole laajaa työkokemusta järjestöistä.

HS:n tietojen mukaan sieppauksen aikaan Operation Mercyn talossa oli ainakin kaksi muuta ulkomaalaista, joista yksi löysi kuolleen saksalaisnaisen ruumiin.

Afganistanin viranomaiset ovat kertoneet ristiriitaista tietoa siitä, keitä muita talossa oli sieppauksen aikana. HS:n tietojen mukaan kyse ei ollut naisten aviomiehistä.

Talon lähellä asuneet afganistanilaiset pitivät järjestön työntekijöitä ”hyvinä ihmisinä”. Kabulissa asuvat ulkomaalaiset kertoivat, että naiset käyttäytyivät kunnioittavasti afgaanikulttuuria kohtaan ja pitivät matalaa profiilia, minkä takia moni ei tuntenut heitä.


Afganistanissa sieppaukset ovat yleisin väkivallan muoto järjestöjen työntekijöitä kohtaan.

Humanitarian Outcomes -niminen kansainvälinen tutkimusryhmä kerää tietoja avustusjärjestöjen työntekijöihin kohdistuvista sieppauksista, tapoista ja muista hyökkäyksistä.

Ryhmän internetissä ylläpitämän Aid Worker Security -tietokannan mukaan Afganistanissa on vuodesta 1997 lähtien siepattu yhteensä 46 avustusjärjestöjen ulkomaalaista työntekijää. Paikallisia järjestötyöntekijöitä on samassa ajassa siepattu 349.

Luvuissa ovat mukana kansainvälisten ja paikallisten avustusjärjestöjen työntekijät.

Tietokannan mukaan suomalaisnaisen saksalainen työtoveri oli kolmas sieppauksien yhteydessä surmattu ulkomaalainen. Kaksi aiempaa tapausta ovat vuodelta 2008.

Tammikuussa 2008 siepattiin yhdysvaltalainen avustustyöntekijä ja hänen paikallinen autonkuljettajansa. Heidän oletetaan kuolleen. Tekijöistä ei ole tietoa.

Saman vuoden elokuussa siepattiin japanilainen työntekijä. Taleban ilmoitti olevansa vastuussa sieppauksesta. Työntekijä löytyi myöhemmin ammuttuna.

Vapautumiseen päättyneet sieppaukset ovat kestäneet päiviä, viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia.

Tietokannassa on vuosien varrelta kaikkiaan kymmenkunta tapausta, joissa ei ole tietoa vapautumisesta.

Tänä vuonna suomalaisnaisen sieppaus oli ensimmäinen ulkomaisiin työntekijöihin kohdistunut.

Viime vuonna siepattiin kuusi ulkomaista avustustyöntekijää. Heistä neljä on vapautettu.

Tällaisia olivat vuoden 2016 sieppaustapaukset:

18. maaliskuuta aseistetut miehet sieppasivat kaksi kansainvälisen järjestön ulkomaista avustustyöntekijää Puli Khumrista Kunduziin johtavalla maantiellä Baghlanin provinssissa. Heidän kohtalostaan ei ole tietoa sivustolla.

28. huhtikuuta kansalaisjärjestön naistyöntekijä siepattiin Kabulin ja Jalalabadin välisellä moottoritiellä. Australian ulkoministeri kertoi elokuussa, että nainen vapautettiin neljä kuukautta sieppauksesta. Afganistanin viranomaisten mukaan hänet vapautettiin erikoisoperaatiossa.

9. heinäkuuta kansainvälisen järjestön työntekijä siepattiin, kun hän oli autossaan matkalla kotiin tapaamisessa Kabulissa. Hänet vapautettiin kahden viikon kuluttua.

5. marraskuuta australialainen kansainvälisen järjestön työntekijä siepattiin Kabulissa Qala-e-Fatullahin alueella. Nainen vapautettiin maaliskuun puolivälissä 2017. Hän oli sieppaushetkellä autonkuljettajansa seurassa. Kuljettajan olinpaikkaa ei tiedetä.

19. joulukuuta aseistetut taistelijat sieppasivat Kansainvälisen Punaisen Ristin ulkomaisen työntekijän ja useita paikallisia autosta, kun he olivat matkalla Mazar-e-Sharifista Kunduziin. Ulkomainen työntekijä vapautettiin neljän viikon kuluttua, ja myös paikalliset on vapautettu.

Fakta

Afganistanin turvallisuustilanne on vaikea


 Afganistanin hallituksen joukot taistelevat kansainvälisten joukkojen tuella sekä Talebania että Isisiä vastaan. Taleban hallinnoi yli kolmannesta maa-alueesta, ja Isis on tehnyt tuhoisia iskuja erityisesti Kabulissa.

 Afganistanissa toimii kaikkiaan 20 järjestöä, jotka YK luokittelee terroristijärjestöksi.

 Ainakin 126 000 afgaania on YK:n mukaan joutunut pakenemaan kodeistaan.

 Yli 218 000 afgaanipakolaista on tänä vuonna palannut naapurimaista Iranista ja Pakistanista. Suomi ja moni muu Euroopan maa on sopinut Afganistanin kanssa pakolaisten pakkopalautuksista.

 Kansainvälinen siirtolaisjärjestö arvioi, että jopa 600 000 pakolaista saattaa palata Afganistaniin tämän vuoden aikana. Se lisää avustusjärjestöjen avun tarvetta kotinsa jättäneille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  3. 3

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  9. 9

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  10. 10

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää