Valikko
Ulkomaat

Portugalin maastopalot jatkavat leviämistään, ainakin 62 kuollut – HS:n toimittaja paikalla: ”Moni on menettänyt kaiken”

Portugalin maastopalot ovat vaatineet ainakin 62 uhria. Uhriluvun pelätään nousevan, kun pelastushenkilökunta pääsee etenemään alueella.

Sankka savusumu ja kuumuus piinaavat sammuttajien ja muun pelastushenkilökunnan työtä Portugalin metsäpaloalueella.

Maanantain aikana lämpötilojen on ennustettu nousevan jopa 38 celsiusasteeseen, eikä sateita ole toistaiseksi luvassa. Yksinään Pedrógão Granden alueella kerrotaan roihuavan viisi aktiivista palorintamaa.

Helsingin Sanomien toimittaja Pilvikki Kause saapui maanantaina aamuvarhaisella Portugalin paloalueelle.

”Noin 25 kilometriä ennen Avelarin kylää, jossa komentokeskus sijaitsee, alkoi sankka savusumu, joka vaikeuttaa näkemistä ja hengittämistä. Savusumun takia näköetäisyys alueella on satakunta metriä ja maahan sataa tuhkaa”, Kause kertoo.

Avelarin kylä onkin muuttunut muutamassa päivässä rauhallisesta pikkukylästä metsäpalojen komento- ja evakuointikeskukseksi. Kylä on täyttynyt pelastushenkilökunnasta, palomiehistä ja armeijan kansalliskaartista, jotka yrittävät parhaansa mukaan taistella usealla rintamalla riehuvia paloja vastaan. Porugalin viranomaisten mukaan yli 900 palomiestä sammuttaa metsäpaloa parhaillaan.


”Tilanne ei kuitenkaan ole enää niin hirveä kuin eilen tai edellisyönä, jolloin palo levisi hyvin rajusti ja ihmiset lähtivät pakoon”, Kause kertoo sammutustöiden etenemisestä.

Yön aikana Avelarin kylään tuotiin vielä kymmenen ihmistä, jotka olivat onnistuneen pakenemaan paloja.

”Moni on menettänyt kaiken ja heidän omaisuutensa koostuu vain yllä olevista vaatteista. Myös karjaa ja lemmikkieläimiä on menehtynyt palossa”, Kause kuvailee tunnelmia komentokeskuksessa.


Osaan kylistä on vaikea kulkuyhteys pikkuteiden takia, eikä niiden tilanteesta ole tarkkaa tietoa. Kylät muodostuvat pääosin omakotitaloista.

”Ilmeisesti on edelleen kyliä, joihin pelastushenkilöstö ei ole päässyt. Suuri osa ihmisistä on onnistuttu evakuoimaan, mutta toistaiseksi ei ole tietoa, onko kyliin jäänyt jumiin esimerkiksi vanhuksia, jotka eivät ole päässeet poistumaan.”

Myös Portugalin pääministeri Antonio Costa on varoittanut uhrimäärän noususta.

”Palo on saavuttanut inhimillisen kärsimyksen tason, jota emme ole aiemmin nähneet. Löydämme vielä varmasti lisää uhreja maastosta”, Costa totesi sunnuntaina.

Viimeisimpien tietojen mukaan maastopalot ovat vaatineet ainakin 62 ihmisen hengen ja saman verran ihmisiä on kuljetettu sairaalahoitoon. Maanantaiaamun aikana ei ole kerrottu uusista uhreista.

Pahasti palaneita ja loukkaantuneita hoidetaan Coimbran yliopistollisessa sairaalassa ja kaikkien palovammaosastolla olevien potilaiden tila on vakava. Menehtyneitä on kuljetettu Coimbran oikeuslääketieteelliselle osastolle tunnistettavaksi.

”Yksi pahimmin palaneista tieosuuksista on täällä nimetty Kuoleman tieksi, sillä pienellä tieosuudella menehtyi ainakin 47 ihmistä, jotka yrittivät päästä pakoon savua ja liekkejä”, Kause kertoo.


Palo syttyi lauantaina iltapäivällä keskisessä Portugalissa sijaitsevassa Pedrógão Grandessa. Viranomaisten mukaan syttymissyynä saattoi olla salaman isku erityisen kuivalla metsäalueella. Alueen maasto on Portugalille tyypillistä mäntymetsikköä sekä eukalyptuspuita.

”Pedrógão Granden alueen metsistä lähes 95 prosenttia on palanut, eikä siellä enää ole metsää, joka voisi palaa” Kause kuvailee.

Palon kerrotaankin levinneen kohti Coimbran kaupunkia, jonka ympäristössä on edelleen paljon metsikköä.

Hoitamattoman metsän on epäilty olleen yksi syy palojen rivakalle leviämiselle.

”Talvi oli sateinen, minkä johdosta aluskasvillisuus pääsi rehottamaan, eikä sitä ole raivattu talven aikana”, Kause kuvailee.

Alkukesän aikana kuumuus on noussut useasti jopa 40-asteeseen ja kuivattanut metsikköä sekä muuta kasvullisuutta. Tämän takia palo on levinnyt kiihkeästi ja raivokkaasti.


Uutena huolenaiheena on sammutusveden riittäminen.

”Toistaiseksi vesi on vielä riittänyt, mutta sammutushenkilöstön vesisäiliöt tarvitsevat jatkuvaa täydentämistä”, Kause kuvailee.

EU:n mukaan Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta on luvassa apua sammutustöihin.

”Prioriteettinamme on pelastaa ihmisiä, jotka ovat edelleen vaarassa”, pääministeri Costa kertoi sunnuntaina.

Portugalin hallitus ilmoitti sunnuntai-iltapäivänä kolmen päivän suruajasta metsäpalon takia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maastopalot
 • Portugali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää