Valikko
Ulkomaat

Brexit-neuvottelut ovat alkaneet: EU kohtasi heikon brittihallituksen edustajat – EU:n pääneuvottelija ei suostu myönnytyksiin, Britannian mukaan ”lupaava” alku

Britannia brexit-ministeri sanoo maansa yhä pyrkivän ”kovaan brexiin” eli sisämarkkinoiden jättämiseen.

Bryssel

Britannian EU-erosta eli brexitistä käytävät neuvottelut käynnistyivät Brysselissä maanantaina. Osapuolet sopivat, että ensimmäiseksi neuvotellaan EU-kansalaisten asemasta Britanniassa ja brittien asemasta EU-maissa brexitin jälkeisessä ajassa.

Tämä on ollut EU:hun jäävien 27 maan eli EU27:n keskeinen vaatimus jo kuukausien ajan. Osapuolet ryhtyvät myös neuvottelemaan Britannian maksuvastuista, kun maa jättää unionin parin vuoden päästä.

Britannian brexit-ministeri David Davis lupasi illalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Britannia esittää ensi maanantaina yksityiskohtaisen ehdotuksen kansalaisten oikeuksiin liittyen.

Kuukausia odotetuissa neuvotteluissa sovitaan ehdot, joilla Britannia eroaa ensimmäisenä valtiona 28 jäsenmaan Euroopan unionista. Neuvotteluja käydään selkeästi siinä aikataulussa ja asiajärjestyksessä kuin missä EU:hun jäävät maat eli EU27 haluavat niitä käydä.

Euroopan komission ranskalainen pääneuvottelija Michel Barnier totesi tylysti, että hän ei aio tehdä myönnytyksiä neuvotteluissa.

”Minulla ei ole sellaista mielialaa, että alkaisin tehdä myönnytyksiä tai pyytämään myönnytyksiä.– –  Britannia on päättänyt lähteä EU:sta, ei päin vastoin”, Barnier totesi.

Davis ja Barnier kertoivat kuitenkin yhteisessä tiedotustilaisuudessaan illalla, että neuvotteluja käytiin hyvässä hengessä ja Davisin mukaan alku on ”lupaava”.

Barnierin mukaan hän ”ei ole pessimistinen eikä optimistinen, vaan päättäväinen”. Davis sanoi olevansa ”optimisti, joka näkee tilaisuuden jokaisessa vaikeudessa”.

”Ja vaikka edessämme on pitkä tie, päämäärämme on selvä – syvä ja erityinen suhde Britannian ja EU:n välillä. Sopimus, jollaista ei ole ennen historiassa nähty”, Davis lausui tavoitteekseen ennen neuvottelujen alkua.

Barnier asetti tavoitteensa vaatimattomammin: hänelle riittää, että Britannian ero EU:sta tapahtuu ”järjestäytyneesti”.

Suomen edustaja brexit-työryhmässä, erityisasiantuntija Lotta Nymann-Lindegren totesi aamulla, että edessä on ”kauhean mielenkiintoinen” päivä, koska Britannian lähtökohdat neuvotteluun olivat vielä hämärän peitossa.

”Mehän tiedämme toistaiseksi vielä hirvittävän vähän siitä, mitä Britannia haluaa. Olemme hyvin uteliaita. Tilanteen tekee haasteelliseksi se, että meillä ei ole sataprosenttista varmuutta siitä, mikä se kotimainen poliittinen tilanne siellä hallituksella on”, hän sanoi.

Britannian parlamenttivaalit olivat pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolueen kannalta katastrofaaliset. Hän pyrki saamaan vahvan mandaatin brexit-neuvotteluihin, mutta vaali johtikin siihen, että konservatiivit menettivät enemmistönsä parlamentissa.

Nyt on epäselvää, millaiseen suhteeseen Britannia eronsa jälkeen pyrkii tai pystyy. Brysselissä on yleinen ajatus, että Britannia ei oikeasti olisi vieläkään valmis neuvotteluihin eikä maan tämänhetkisiin linjauksiin voi varmuudella luottaa enää muutaman päivän päästä.

Yksi vaihtoehto on Mayn aiemmin ajama ”kova brexit”, jossa maa irtautuu sisämarkkinoista ja tulliliitosta ja rajoittaa mielensä mukaan EU-kansalaisten kulkua ja asettumista maahan.

Tämä on brexit-ministeri Davisin mukaan yhä Britannian tavoite. ”Kantamme ei ole muuttunut”, hän totesi toimittajille illalla.

Neuvottelujen alkaminen sai EU:ta seuraavat tahot sosiaalisen median ääreen. Näin määritteli Twitterissä tilanteen entinen pääministeri Alexander Stubb (kok), joka on pian siirtymässä Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi:

”Brexit-neuvottelut alkoivat tänään. Pahin lopputulos: ei sopua. Mahdollinen lopputulos: pehmeä brexit. Todennäköinen lopputulos: kova brexit. Paras lopputulos: peruutus.”Stubbin Twitter-kirjoituksen viimeinen kohta heijasti viestiä, jota on esitetty monesta suusta viime aikoina. Esimerkiksi Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron on todennut, että Britannia on tervetullut jäämään unioniin, jos se alkaa katua eropäätöstään. Sellaista pidetään epätodennäköisenä.

EU-maissa on nyt paljon positiivisia tuntemuksia, kun vaarallisina pidetyt vaalit ovat päättyneet oikeistopopulistien tappioon Itävallassa, Hollannissa ja Ranskassa. Etenkin Macronin vaalivoitto ja hänen Tasavalta liikkeelle -puolueelleen sunnuntaina varmistunut vahva parlamenttienemmistö on synnyttänyt näkymän, että EU alkaa syventää yhteistyötään samalla kun Britannia tekee lähtöä.

EU:hun jäävät 27 maata eli EU27 suhtautuvatkin hyvin itsevarman oloisesti neuvotteluihin. Britannia on altavastaaja, joka voi joutua hyväksymään pitkälti vastapuolen toiveet neuvotteluissa.

Siltä näytti ainakin maanantaina, kun Britannia tuntuu taipuneen EU:n vaatimuksiin neuvottelujen järjestyksestä. Davis totesi maanantaina, että tärkeintä ei ole se, mitä tapahtuu neuvottelujen alussa, vaan siinä, mikä on niiden lopputulos.

EU27-maiden tylyn päättäväistä asennetta kuvastaa se, että tämän viikon lopulla pidettävässä huippukokouksessa ei suostuta keskustelemaan mitään brexitistä, kuten Theresa May olisi toivonut. Hän saa antaa brexitistä muille päämiehille lausunnon, mutta siitä ei keskustella.

”Toivotan sinut tervetulleeksi Eurooppa-neuvoston kokoukseen myöhemmin tässä kuussa. Keskustelemme siellä terrorismin-vastaisista toimista, turvallisuudesta ja puolustuksesta, kaupasta ja Pariisin ilmastosopimuksesta sekä muista asioista”, totesi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kirjeessään, jolla hän onnitteli Mayta huterasta vaalivoitostaan runsas viikko sitten.

Tuskin kirjeen sanoma oli, että EU ei Britannian lähtöön kaadu ja brexitistä ei tehdä muiden maiden päätyötä kahdeksi vuodeksi, minkä neuvottelut kestävät. Puolustusyhteistyö on asia, jota Britannia on EU-jäsenenä hanakasti vastustanut.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on puolestaan aiemmin viestinyt, ettei hän aio käyttää brexitiin enempää kuin puoli tuntia viikossa.

Jäljelle jäävät EU-maat eli EU27 on kevään mittaan hokenut, että sillä on kolme tärkeää asiaa neuvotteluissa: EU-kansalaisten oikeuksien turvaaminen Britanniassa, Britannian miljardien eurojen maksuvelvoitteet unionille sekä Irlannin asema. Ennen kuin niissä saavutetaan ”riittävää edistystä”, neuvotteluja Britannian tulevasta paikasta unionin kyljessä ei puhuta.

Näin päädyttiin linjaamaan myös maanantain neuvotteluissa.

Brexit-neuvotteluita pyritään käymään viikon ajan kerran kuukaudessa. Maanantaina sovittiin siitä, että heinäkuussa voitaisiin neuvotella kansalaisten oikeuksista, elokuun lopussa Irlannin kysymyksestä ja syyskuussa raha-asioista.

Siinä missä Britannian neuvottelukannat ja tavoitteetkin ovat vielä pitkälti arvoitus, EU27 on julkaissut neuvottelujensa tärkeimmät suuntaviivat, tarkemmat ohjeet komissiolle sekä yksityiskohtaisemmat tavoitteet kansalaisten oikeuksista ja raha-asioista sovittaessa.

EU27 lähtee esimerkiksi siitä, että Britanniassa olevien EU-kansalaisten oikeudet säilyvät myös brexitin jälkeen hyvin vahvoina. EU haluaa myös rahansa pois esimerkiksi Britannian budjettimaksuvelvoitteista, ja vieläpä euroissa maksettuina.

Britannialla on aiempien sopimustensa mukaisesti jopa 100 miljardin euron edestä maksettavaa EU:lle ennen kuin maa pääsee unionista irti. Lotta Nymann-Lindegrenin mukaan Britannia on vihdoin myöntynyt neuvottelemaan raha-asioistakin, kun aiemmin britit yrittivät luoda vaikutelmaa, ettei asiasta tarvitse edes puhua.

”On tärkeä askel, että he näkevät, että se rahoitusratkaisu on asia, mistä pitää keskustella. Jos miettii niitä alun vaiheen viestejä, niin he olivat, että ’mikä rahoitusratkaisu?’ Se on hyvä ja myönteinen kehitys”, Nymann-Lindegrenin sanoi.

Uutistoimisto Reuters lainasi maanantai-iltana nimettömänä pysytellyttä EU-lähdettä, jonka mukaan britit olivat maanantain neuvotteluissa kysyneet, onko EU:n esittämille rahavaatimuksille laillista perustaa.

Euroopan parlamentti julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa brittejä muistutettiin, että brexit-sopimus on neuvotteluiden päätteeksi hyväksyttävä myös 751-jäsenisessä parlamentissa.

Parlamentin brexit-vastaava Guy Verhofstadt totesi tiedotteessa, että on hyvä, että britit pääsivät aloittamaan neuvottelut sovitussa aikataulussa, koska aikataulu on muutenkin tiukka. Verhofstadt kuuluu leiriin, jonka mielestä Britannialle ei pidä tehdä mitään myönnytyksiä brexit-neuvotteluissa.

Britannian EU-erosta päättänyt kansanäänestys pidettiin lähes vuosi sitten 23. kesäkuuta. Theresa May antoi virallisen ilmoituksen maan EU-erosta maaliskuun lopussa, minkä jälkeen kello alkoi tikittää. Neuvottelut on saatettava päätökseen ja tulos ratifioitava kahdessa vuodessa.

Ellei neuvotteluja päädytä jatkamaan yksimielisesti, Britannian ero astuu voimaan 29. maaliskuuta 2019, olipa sopimusta tai ei.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brexit
 • Euroopan unioni
 • Britannia ja EU
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  6. 6

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  9. 9

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  10. 10

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää