Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Ranskalaiset ovat nyt irtautuneet vanhasta vallasta – Tutkija Macronin menestyksestä: ”Ei tullut tsunamia, tuli aalto”

Sunnuntain parlamenttivaaleissa presidentti Emmanuel Macron saattoi vallankumouksensa loppuun. Kansalliskokoukseen jää vain hajanainen, joskin äänekäs oppositio. Talousuudistuksissa vastassa ovat kuitenkin ammattiliitot.

Jos Ranskan järeää poliittista murrosta haluaa luonnehtia yhdellä sanalla, se on dégagisme.

Sanalla tarkoitetaan irtautumista vanhasta vallasta. ”Häipyminen”, toteaa politiikan tutkija Laura Parkkinen Turun yliopistosta.

Dégagisme-sanan lanseerasi viime talvena radikaalivasemmiston presidenttiehdokas Jean-Luc Mélenchon, ja sitä on viljelty taajaan Ranskan viime aikojen poliittisessa keskustelussa.

Eikä suotta. Ensin ranskalaiset kampesivat ennakkosuosikit sivuun, kun vanhat valtapuolueet eli oikeiston Tasavaltalaiset ja sosialistit valitsivat presidenttiehdokkaansa.

Huhti–toukokuun presidentinvaaleissa äänestäjät häipyivät kokonaan valtapuolueiden takaa ja valitsivat presidentiksi 39-vuotiaan Emmanuel Macronin.

Sunnuntaina, parlamenttivaalien toisella kierroksella, macronilainen vallankumous täydentyi. Hänen tulokaspuolueensa Tasavalta liikkeelle (La République en marche, LREM) saavutti ehdottoman enemmistön kansalliskokoukseen eli parlamentin alahuoneeseen.

Murros on häkellyttävä. Ranskan poliittinen kartta on mennyt uusiksi tavalla, johon ei vuosi sitten uskonut kuin ehkä Macron itse.

Äänestäjät ovat hylänneet etenkin sosialistit. He ovat kärsineet niin musertavia tappioita, että puolue on melkein julistettu kuolleeksi.

Macronin LREM sai liittolaisensa Demokraattisen liikkeen kanssa 350 kansanedustajaa. Kansallis­kokouksessa on 577 paikkaa.

Peräti kolme neljästä kansanedustajasta meni vaihtoon. Kansalliskokous nuorentui tuntuvasti, ja naisparlamentaarikkoja on nyt 223 eli enemmän kuin koskaan.

Tuoreiden kasvojen politiikkaa kuvastaa esimerkiksi itäranskalaisen vaalipiirin 24-vuotias macronilaisehdokas, oikeustieteen opintojaan viimeistelevä Typhanie Degois, joka syrjäytti 20 vuotta kansanedustajana istuneen oikeiston miesehdokkaan Dominique Dordin.

Ranskalaisen demokratian kannalta huono asia on se, että häipyminen ulottui myös äänestysvilkkauteen. Se oli suorastaan hälyttävän alhainen, toisella kierroksella vain 43 prosenttia. Yli 27 miljoonaa ranskalaista jätti äänioikeutensa käyttämättä.

Parlamenttienemmistönsä Macron on siis lopulta saanut varsin pieneltä osalta ranskalaisista. Lisäksi enemmistö on – selvyydestään huolimatta – tuntuvasti pienempi kuin mielipidekyselyt ennakoivat.

”Ei tullut tsunamia, tuli aalto”, luonnehtii tutkija Laura Parkkinen.

Enemmistö on silti enemmistö, ja presidentillä on muutenkin Ranskassa laajat valtaoikeudet.

Macronilaiset kansanedustajat ovat taatusti kuuliaisia, Parkkinen sanoo. Heidän edustajanpaikkansa perustuvat niin täysin presidentin luomaan kansanliikkeeseen.

Olennainen kysymys tietysti kuuluu, mitä Macron aikoo valta-asemallaan tehdä. Odotukset ovat Macron-huuman jäljiltä valtaisat.

”Työllisyys tulee olemaan kynnyskysymys”, Parkkinen sanoo. Työpaikkoja ei luoda presidentinlinnassa eikä parlamenttipäätöksillä, mutta sillä Macronin menestys punnitaan.

Ranskan työttömyysaste kieppuu itsepintaisesti kymmenen prosentin tietämissä, ja alle 25-vuotiaista työttömiä oli viime vuonna liki joka neljäs.

Macronin resepti on joustavoittaa työlainsäädäntöä eli tehdä työntekijöiden palkkaamisesta houkuttelevampaa ja irtisanomisesta helpompaa. Tämän on määrä tapahtua muun muassa määräämällä katto irtisanomiskorvauksille.

Macron haluaa myös lisää paikallista sopimista. Toisin sanoen työelämään liittyvistä asioista voitaisiin päättää nykyistä enemmän työpaikoilla eikä alakohtaisesti liittojen kanssa.

Parkkinen huomauttaa, että radikaalivasemmiston Lannistumattoman Ranskan johtaja Jean-Luc Mélenchon julisti taistelun alkaneeksi heti vaalituloksen selvittyä. Mélenchon itse valittiin parlamenttiin Marseillesta.

”Tuumaakaan ei anneta periksi taistelussa työlainsäädännöstä”, Mélenchon sanoi sunnuntai-iltana.

Mélenchonilla on takanaan vain kourallinen kansanedustajia. Mutta Macronille on tiedossa kova ulkoparlamentaarinen vastus.

Suurimmat keskusjärjestöt CFDT, CGT ja FO ovat jo väläytelleet lakkoasetta, jos Macron yrittää jyrätä uudistuksensa läpi.

”Jos yrittää, on takuuvarmaa, että jännitteitä tulee”, sanoi FO:n puheenjohtaja Jean-Claude Mailly uutistoimisto Reutersille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranskan parlamenttivaalit
 • Emmanuel Macron
 • Ranska

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää