Valikko

HS Portugalissa: Valtava metsäpalo järkyttää pikkukylää – ”Menetimme kylämme ainoan pikkulapsen”

Tulimeri vei Nodeirinhon kylän ainoan pikkulapsen. Kolmivuotias tyttö, hänen äitinsä ja isoäitinsä menehtyivät, kun he yrittivät paeta liekkien piirittämästä kylästä.

NODEIRINHO / FIGUEIRÓ DOS VINHOS

Kyyneleet virtasivat maanantaina toisiaan halaavien naapurusten silmistä, kun he tutkivat Portugalin lähihistorian tuhoisimman metsäpalon jälkiä Nodeirinhon pikkukylässä maanantaina.

”Menetimme kylämme ainoan pikkulapsen. Hän oli meidän tulevaisuutemme”, Dina Duarte itki nokeentuneissa vaatteissaan savuavalla kylätiellä. Ilmassa leijui palaneen katku.

Kolmivuotias tyttö, hänen äitinsä ja isoäitinsä menehtyivät, kun he yrittivät paeta liekkien piirittämästä kylästä Keski-Portugalissa lauantai-iltana.

”He lähtivät autolla pakoon. Mutta liekit humahtivat ja nielaisivat autot hetkessä. Isoäiti ja tyttö kuolivat heti. Äiti vietiin pahoin palaneena sairaalaan. Pikkutyttö oli todella suloinen”, murehti Maria Rosa Carvalho, 74, kotipihassaan. Ylempänä mustaksi hiiltyneessä mäessä kaksi osin sulanutta autonromua todisti järkyttävää tapahtumaa.

Maria Rosa Carvalhon sekä hänen miehensä talo ja henki säästyivät ”kuin ihmeen kaupalla”, nainen kertoi HS:lle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Raivokkaasti riehuneet ja äkisti yltyneet palot ovat vaatineet ainakin 62 uhria. Saman verran palovammoista ja savumyrkytyksistä kärsineitä ihmisiä hoidetaan lähiseudun sairaaloissa kuten Coimbran yliopistollisessa sairaalakeskuksessa.

Kuolleista neljä on lapsia. Yksi uhreista on Maria Rosa Carvalhon serkku. Tämä menehtyi savun tukahduttamana oliivilehtoon yrittäessään paeta talostaan alempana kylän rinteessä.

”Ja yhdestä toisesta serkusta ei ole kuulunut mitään. Mikä murhe. Puhutaan, että torstaina järjestettäisiin ensimmäisiä hautajaisia”, hän suri.


Pedrogão Granden kunnan alueella sijaitseva Nodeirinho menetti paikallisten mukaan kahdeksasta kahteentoista ihmistä liekeille. Portugalilaisten tiedotusvälineiden mukaan uhrimäärä karrelle palaneiden puiden ympäröimässä ja kuumuutta hohkaavalla paikkakunnalla saattoi olla yksitoista.

Keski-Portugalin suurpalojen sammutustöitä koordinoiva komentaja kertoi maanantaina, että iltapäivällä noin 80 prosenttia paloista oli saatu taltutettua Leirian, Coimbran ja Castelo Brancon alueilla.

Sakea savusumu ja alhaalla liikkuneet pilvet vaikeuttivat sammutuslentokoneiden työtä, hän kertoi Avelarin kuntaan perustetussa komentokeskuksessa. Aktiivinen ja liekkejä puskeva palorintama roihusi ainakin Figueiró dos Vinhosin seudulla jyrkällä kukkulalla. Liekkejä sammutti 900 palokuntalaista sekä kansalliskaartin edustajia. Myös armeijan autot liikkuivat teillä.

Pedrogão Granden kunta sijaitsee Leirian alueella. Siellä valtavaksi roihuksi yltynyt palo syttyi tämänhetkisten tietojen mukaan salamasta lauantaina iltapäivällä

Sää keski-Portugalissa on hiponut useita päiviä 40 asteen helteitä, ja maasto on ollut rutikuivaa. Vaikka seudulla ukkosti ja salamoi, sadetta ei saatu.


Nodeirinhossa asuvat Steve ja Susan Robinson kertovat, miten liekit yllättivät heidän kotinsa äkkiarvaamatta lauantai-iltana.

”Lähdin kuuden aikaan illalla moottoripyörällä tutkimaan, missä maastopalo roihusi. Liekit olivat noin 20 kilometrin päässä kotoamme. Kun palasin iltaseitsemältä, ystävä soitti, että on heti lähdettävä evakkoon. Kello 19.50 liekkimeri oli tässä muutaman metrin päässä”, maanantaina vaimonsa kanssa evakosta palannut Steve Robinson, 61, kertoi HS:lle.

Robinsonit kuvailevat ajaneensa henkensä kaupalla pakoon lieskojen seuratessa yhtä kovalla vauhdilla. ”Ehdimme pakata koiran ja kissan autoon.”

Brittiläinen Steve Robinson kertoo heidän asuneen Afrikassa kolmisenkymmentä vuotta ennen kuin he muuttivat kuusi vuotta sitten nykyiselle asuinpaikalleen. ”Afrikassa koin useita pensaspaloja, joten uskon ymmärtäväni, miten vaarallisia ne voivat olla. Mutta tämä yllätti meidät täysin ja varmasti paikalliset portugalilaiset miljoona kertaa enemmän.”


Nodeirinhon kylää ympäröi eukalyptus- ja mäntymetsikkö. Paikalliset kokevat, että eukalyptuspuut ja huonosti hoidetut metsät olivat yksi syy valtavaan tragediaan. Robinsonien viereisen metsän pohjamaastoa ei ole ainakaan kuuteen vuoteen raivattu tiuhasta pusikosta, vaikka palomiehetkin olivat käyneet kyselemässä metsikön omistajia.

”Eukalyptuksessa on öljyä, ja ne ovat tuottoisia sellun raaka-aineita. Kun puut syttyvät tuleen, ne oikein humahtavat. Metsäpolitiikkaa pitää muuttaa”, Dina Duarte vaati.

Metsänhoitopolitiikka ja sen vajeet ovat myös olleet puheenaiheina, kun Portugalissa kysellään, miten palot ylsivät niin rajuihin mittoihin ja niin nopeasti.

”Meiltä puuttuu myös kansalaiskasvatus siitä, miten toimia, jos palorintama lähestyy. Lähteäkö autolla karkuun vai jäädäkö kotiin. Pelastuskasvatuksen pitäisi olla pakollista kaikille”, Duarte sanoi.

Maria Rosa Carvalho kertoi, että naapurissakin kasvoi hoitamatonta ryteikköä: ”Ajattelin, että siitä tuli leviää meille ja loppu on tullut. Tuuli humisi, liekit rätisivät ja kuului särkyvän lasin ääntä.”

Maanantaina palon tuhoamia ja kuolemanloukuksi jääneitä autoja alettiin hinata pois Nodeirinhosta.

Paikkakuntalaisten mukaan yksikään palokuntalainen ei ollut vielä ennättänyt paikalle. Aiemmin sunnuntaina ruumiita vietiin tunnistettaviksi Keski-Portugalissa Coimbran oikeuslääketieteen laitokselle. Kuolleista 47 menehtyi autoihin tai tielle. Kolmisenkymmentä uhria oli tunnistettu. Heidän joukossaan ei tiedetä olevan ulkomaalaisia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää