Valikko

Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

Ihminen on aiheuttanut massiivisen biodiversiteetin syöpymisen, joka uhkaa jo sivilisaatiota itseään.

”Meneillään olevan joukkotuhon todellinen laajuus on aliarvioitu keskittymällä vain sukupuuton partaalla oleviin lajeihin.”

Tutkijat, jotka usein suosivat hillittyjä ilmaisuja, eivät nyt säästele sanojaan arvostetussa PNAS -tiedejulkaisusarjassa ilmestyneessä tutkimuksessa. PNAS on maailman toiseksi eniten viitattu tieteellinen julkaisusarja.

Uusi tutkimus paljastaa, että maapallon kuudes sukupuuttoaalto on edennyt pidemmälle kuin oletettiin. Miljardeja eläinpopulaatioita on kadonnut viime vuosikymmenten aikana. Living planet indexin viimeisimmän arvion mukaan kaikista maailman villieläimistä katosi vuosien 1970–2012 aikana 58 prosenttia.

Tätä maailmanlaajuista populaatioiden vähentymistä ja tuhoutumista ei olla aikaisemmin tunnistettu tai määritetty lukuina.

Siinä missä tutkijat ovat aikaisemmin keskittyneet lähinnä tiettyihin uhanalaisiin eliöihin, huomioitiin tässä uudessa selvityksessä myös yleiset lajit. Yksilöiden määrää ja supistuvien alueiden kokoa tutkivaan otokseen kuului 27 600 eri selkärankaislajia, sekä tarkemmin dokumentoituja tietoja 177:n eri nisäkäslajin osalta.

Sukupuuttoaallossa ei ole tutkimuksen perusteella kyse vain harvinaisten lajien kadosta, sillä maalla elävien selkärankaisten kannat vähenevät erittäin nopeaa tahtia jopa yleisissä lajeissa, joiden tilanne on luokiteltu ”matalaksi huolenaiheeksi.”

Nämä runsaslukuiset lajit vaikuttavat suoraan niihin ekosysteemeihin, joista ihmisetkin ovat riippuvaisia. Villieläinten massiivinen kato on ”pelottava hyökkäys koko ihmissivilisaatiota kannattelevalle perustalle”, tutkimuksessa kerrotaan.

Julkaisussa suomitaan lajikatoa tutkivaa tieteellistä yhteisöä, joka on keskittynyt ongelman laajuuteen nähden suorastaan epäolennaisuuksiin – kuten jo kauan sitten sukupuuttoon kuolleiden mammuttien henkiinherättämiseen.

Tämän seurauksena on laiminlyöty kaksi keskeisintä tosiasiaa, jotka vaikuttavat nykyisessä joukkotuhon aallossa.

 

Tutkituista 177 nisäkäslajista melkein puolet on menettänyt 80 prosenttia elinalueistaan.

Ensinnäkin täytyy muistaa, että sukupuuttoa edeltää aina paikallisten populaatioiden katoaminen. Eli juuri se, mikä nyt on parhaillaan käynnissä. Tutkituista 177 nisäkäslajista melkein puolet on menettänyt 80 prosenttia elinalueistaan. Elinalueen jyräytyminen ihmisasutuksen tieltä tarkoittaa myös eläinpopulaation katoamista. Näin on käynyt 58 000 nisäkäspopulaatiolle, esimerkiksi Afrikan leijonille.

Nykyään Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan rajoittuneen kissapedon elinalue levittäytyi aikoinaan Afrikan lisäksi Etelä-Euroopan ja Lähi-idän poikki jopa Intiaan saakka.

Toiseksi täytyy huomioida yksilöiden määrän nopea vähentyminen jäljellä olevissa populaatiossa. Leijonan osalta populaatioiden odotetaan pienentyvän puoleen vuoteen 2035 mennessä.

Näiden kahden tekijän tutkiminen on osoittanut, että hupenevien elinalueiden ja populaatioiden seurauksena ihminen on aiheuttanut massiivisen biodiversiteetin syöpymisen, joka uhkaa jo sivilisaatiota itseään.

Viimeisen sadan vuoden aikana maan päältä on kadonnut ainakin kaksisataa selkärankaista eläinlajia. Jos sukupuuttoon kuolevien lajien määrä olisi edennyt normaalia tahtia, joka oli jatkunut edellisen kahden miljoonan vuoden ajan, vastaavaan lajikatoon olisi kulunut 10 000 vuotta.

Useat näistä sukupuuttoon kuolleista lajeista olivat alun perinkin hyvin rajatun elinalueen erikoisuuksia. Tällainen oli esimerkiksi Joulusaarilla elävä pieni lepakko, Pipistrellus murrayi, jota ei ole havaittu vuoden 2009 jälkeen.

Mikael Fortelius, evoluutiopaleontologian professori Helsingin yliopistosta, haluaisi että tutkimuksissa keskityttäisiin nykyisiin populaatioihin.Yleiset lajit eivät hänen mukaansa ole mitätön asia.

Vaikka sukupuuton tahti on satakertaistunut, antaa jopa sekin luku liian ruusuisen kuvan biodiversiteetin asteittaisesta vähenemisestä. Kun selkärankaiset lajit katoavat ympäristöstä, sekoittuu koko eläinten, kasvien ja mikro-organismien välinen verkosto.

”Käytännössä ihmisen kannalta tärkein painoarvo ekosysteemeissä on yleisillä lajeilla, niillä joilla on myös biomassaa”, Fortelius sanoo.

Vielä viime vuosituhannella ajateltiin, että aikaa korjata tilanne on satoja vuosia. Todellisuudella puhumme tulevasta parista vuosikymmenestä. Katastrofaalisen voimakkaaseen lajien heikentymiseen ovat vaikuttaneet elinalueiden kutistuminen, luonnonvarojen liika hyväksikäyttö, vierasperäiset lajit, saasteet, myrkyt ja ilmaston lämpeneminen.

Pitäisikö siis nyt suojella luonnontilaisia ekosysteemejä?

”Se juna meni jo. Vielä 1960-luvulla tilanne olisi ollut jossakin määrin pelastettavissa”, Fortelius korjaa.

Nykyisessä tilanteessa täytyy olla realisti. Yritys herättää sukupuuttoon kuolleita lajeja henkiin on Forteliuksen mukaan tässä yhteydessä täysin merkityksetöntä. Aihetta voidaan tutkia kloonaamisen näkökulmasta, mutta sukupuuttoaallon pelastajaksi siitä ei ole.


Ilmastonmuutos on hyvä mittatikku ihmiskunnan ongelmanratkaisukyvyn mittaamiseen. Toistaiseksi tilanne ei näytä hyvältä. Ratkaisut ilmastonmuutoksen torjumiseen ovat olleen tiedossa jo pitkään. Nature-tiedejulkaisussa julkaistiin vastikään kuusiosainen suunnitelma, jolla hiilidioksidimäärien kehitys saadaan kääntymään vuoteen 2020 mennessä.

Ongelma on Forteliuksen mukaan taloudellinen ja poliittinen: päätökset tehdään lyhyellä tähtäimellä.

”Jos ihminen ei pysty vaikuttamaan tähän ongelmaan, on epätodennäköistä, että mihinkään muuhunkaan”, Fortelius sanoo.

Samoilla linjoilla on myös kuudetta sukupuuttoaaltoa koskeva tutkimus. Sen mukaan ihmiskunta maksaa tuhosta kalliin hinnan. Ja nämä arviot ovat tutkijoiden mukaan varovaisia.

Oikaisu 14.7.2017 kello 17.38: Toisin kuin jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin, kuluneen sadan vuoden aikana sukupuuttoon on kuollut 200 selkärankaista eläinlajia, ei eläinlajia yleisesti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  2. 2

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  3. 3

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  4. 4

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  5. 5

   Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

  6. 6

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan

  7. 7

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  8. 8

   Parantumattomasti sairaan Charlie-vauvan vanhemmat ajautuivat taas erimielisyyksiin sairaalan kanssa – vanhemmat haluavat vauvan kotiin kuolemaan, mutta sairaala ei suostu

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  6. 6

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ainakin 17 kuollut kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa
  3. Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa
  4. Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Uskon, että lähiaikoina trendi palaa tolkun aikaan
  5. Aitajuoksun nuorten EM-mitalisti Viivi Lehikoinen hätkähdytti rajulla ennätys­parannuksellaan – ”Raainta lajiharjoittelua ei ole tehty kuin parit treenit”
  6. Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia
  7. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  8. Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi
  9. Tunti sitten
  10. Suomeen ensimmäistä kertaa saapuva suorapuheinen laulaja Beth Ditto: ”Amerikassa empatia on vaihtunut täydelliseen sosiopatiaan”
  11. Suomi pehmentää Putinin vierailua Punkaharjun maisemilla, mutta Venäjän presidentti suhtautuu pehmeään valtaan kuten kansalais­järjestöihin – vihamielisesti
  12. Terveystiedon googlaus on niin helppoa, että yhä useampi pelkää sairastavansa jotain vakavaa – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista
  13. Näytä lisää