Valikko
Ulkomaat

Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

Huumeiden yliannostuksiin kuolee nyt enemmän amerikkalaisia kuin auto-onnettomuuksissa tai ampumisissa. Syynä ovat kipulääkkeet, jotka tekivät lääkäreistä laillisia huumekauppiaita valkoisessa keskilännessä.

Dayton, Ohio

Billy Brokschmidt ajaa 2 000 dollarin polkupyörällä ja polttaa mansikkavohvelin makuista sähkötupakkaa. Lihakset muistuttavat nuoruusvuosista Yhdysvaltain ilmavoimissa.

Mistään ei arvaisi, että Brokschmidt oli kuolla heroiinin yliannostukseen kymmenen kertaa. Sen jälkeen hän sekosi laskuissa.

”Varastin äidiltä isävainajan vihkisormuksen saadakseni rahaa aineisiin”, 39-vuotias Brokschmidt kertoo.

Tänään Brokschmidt kävelee pitkin Daytonin Xenia Avenueta ohi prostituoitujen, jotka myyvät itseään huumeita vastaan, ja kalpeiden narkomaanien, jotka seisovat kadulla tyhjyyteen tuijottaen kuin elävät kuolleet. Heitä on Itä-Daytonissa niin paljon, että se näyttää aaveiden kaupungilta.


Vastaan tulee tuttu poliisi, joka seisoskelee marketin edessä. ”Kuusi yliannostusta ennen kymmentä aamulla”, poliisi sanoo. Normipäivä.

”Oletko nähnyt Ashleyta?” Brokschmidt kysyy. Ashley on prostituoitu, joka kulkee Xenia Avenueta punaisessa mekossa. Häntä ei ole näkynyt kolmeen päivään, ja Brokschmidt on huolissaan. Hän yrittää saada Ashleyn hoitoon.

”Hän on varmaan ottanut yliannostuksen ja kuollut johonkin autiotaloon”, poliisi vastaa.

Ruumis voi löytyä helpommin kuin talvella, koska helteellä se alkaa haista. Kunta on vuokrannut kylmäkontteja, koska Daytonin ruumishuoneelta tila on loppu.

Yhdysvaltoja
riivaa historian pahin huume-epidemia. The New York Times -lehden kunnista keräämien ennakkotietojen mukaan yliannostukseen kuoli viime vuonna yli 59 000 amerikkalaista.

Se on ensi kertaa enemmän kuin auto-onnettomuuksien uhreja pahimpana kolarivuonna (54 600). Se on myös enemmän kuin hiv:n uhreja epidemian synkimpänä vuonna (50 900) tai kuoliaaksi ammuttuja rikosaallon huipulla (39 600).

Huumekuolemat ovat yhdessä alkoholin ja itsemurhien kanssa syy siihen, että amerikkalaisten elinikä on kääntynyt laskuun. Kehitys on länsimaissa täysin poikkeuksellinen.

Ohio on yksi huume-epidemian keskuksista, ja täällä suunta on pahempaan päin.

”Yliannostukseen kuoli tässä kunnassa 394 ihmistä tammikuun alusta toukokuun loppuun mennessä. Se on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä”, sanoo sosiaalityöntekijä Wendie Jackson. Hän ohjaa huumeriippuvaisia hoitoon Daytonia ympäröivässä Montgomeryn kunnassa, jossa on puolisen miljoonaa asukasta.


Koko Suomessa yliannostuksiin kuoli toissavuonna 119 ihmistä.

Jacksonin työ on kiertää poliisin ja ensihoitajan kanssa niissä kodeissa, joihin palokunta tai ambulanssi on kutsuttu äskettäin yliannostuksen takia. Kun uusi huume-erä tulee kaupunkiin, samalle kadulle saattaa tulla kolme, neljä hälytystä yliannostuksista 20 minuutin aikana, Jackson kertoo.

Naapurusto, jonka läpi ajetaan, on kuin Aku Ankasta. Omakotitaloja, maastoautoja, tasaisia nurmikoita, rusettiverhoja. Pihoilla on lasten leikkitelineitä. Heroiini on kauan sitten levinnyt keskiluokkaisiin esikaupunkeihin, joissa talojen edessä liehuvat pienet Yhdysvaltain liput.

Jackson kertoo, keitä yliannostuksen ottaneet ovat: Kuusikymppinen eläkeläispariskunta. Äiti ja neljä lasta yhdessä. Lentäjä ja tämän vaimo puolen miljoonan dollarin talossa.

”Huumeiden käyttäjät ovat kaiken ikäisiä ja kaikista sosiaaliluokista. Sehän siinä niin pelottavaa onkin”, ensihoitaja Anne Wood sanoo.

Eikä heroiinia käytetä vain kotona. Daytonissa ihmisiä löytyy neula kädessä kirjaston ja Walmartin vessoista, ostoskeskusten parkkipaikoilta, ratin takaa tien laidasta. Usein ystävät yrittävät herättää tajunsa menettäneitä kaatamalla näiden päälle jäitä. Yhden päälle oli heitetty jäätynyttä jauhelihaa.

Jacksonin auto pysähtyy tiiliseinäisen rivitalon eteen. Ikkunoihin on vedetty ryppyiset verhot. Alakerrassa asuu 24-vuotias mies, joka on ottanut yliannostuksen kolmesti 20 viime tunnin aikana. Hän ei avaa ovea, mutta television ääni kuuluu läpi.

”Hän on luultavasti sisällä, ehkä vetänyt taas liikaa”, Jackson sanoo.


Joidenkin ohiolaisten mielestä narkomaanien elvytykseen ei enää pitäisi käyttää verorahoja. Heille pitäisi tatuoida käteen, kuinka monta kertaa heidät on elvytetty, ja kolmen kerran jälkeen heidän pitäisi antaa kuolla.

Viranomaiset eivät voi mennä luvatta sisään asuntoon. Tuttavien on löydettävä mies, toivottavasti ajoissa.

Ennen huumeet olivat suurkaupunkien ghettojen vitsaus. Nyt ne tappavat keskilännen valkoista keskiluokkaa. Mitä ihmettä Yhdysvalloissa on tapahtunut?

Lääkäreistä tuli laillisia huumekauppiaita, vastaa Billy Brokschmidt.

Viisitoista vuotta sitten Brokschmidtilla oli työ ilmavoimissa ja koti Floridassa. Sitten hän joutui munuaisleikkauksiin.

Lääkäri määräsi kipulääkkeeksi vahvoja opioideja: 130 tablettia kuussa puolentoista vuoden ajan. Lääkeyhtiöt markkinoivat opioidipohjaisia kipulääkkeitä turvallisina, ja niitä ottivat etenkin raskasta ruumiillista työtä tekevät duunarit.

”Kun lääkäri sanoo, että ota tätä, sitä luottaa lääkäriin”, Brokschmidt sanoo katkerana.

Nykyisin tiedetään, että jo viiden päivän käytön jälkeen riippuvuuden vaara kasvaa. Opioidien määräämistä on rajoitettu – vuosia liian myöhään. Yhdysvaltain terveydenalan tutkimuslaitos NIH:n mukaan liki 80 prosenttia Yhdysvaltain heroiinin käyttäjistä on aloittanut opioidien käytön kipulääkkeistä.

Kun Brokschmidtin sairausloma oli ohi, lääkkeet loppuivat. Hän joutui sairaalaan vieroitusoireiden takia. Niinpä Brokschmidt alkoi kierrellä lääkäreitä ja valehdella kärsivänsä kivuista, jotta saisi uusia lääkkeitä.


Kun se ei enää toiminut, hän alkoi kysellä lääkkeitä baareista ja kadulta. Silloin tuttava ehdotti hänelle heroiinia. Siinä oli merkittävä etu kipulääkkeisiin: se oli paljon halvempaa.

”Kymmenesosan grammaa heroiinia saa Daytonista neljällä dollarilla, ja siitä tulee hyvä olo 4–5 tunniksi. Opioidipillerit maksavat 8–20 dollaria kappale, eikä yksi riitä koko päiväksi”, Brokschmidt vertaa.

Lopulta Brokschmidt jäi kiinni ilmavoimien huumetestissä. Hän sai potkut ja joutui puoleksi vuodeksi vankilaan. Vaimo otti pojan ja lähti.

”Lääkärin oli pakko tietää, mitä seurauksia lääkkeillä olisi. Mutta kun ne tulivat ilmi, hän ei ollut vastuussa mistään. Minä taas menetin työni ja vaimoni ja jouduin vankilaan”, hän sanoo.

Toukokuun lopussa Ohion osavaltio haastoi lääkeyhtiöt oikeuteen siitä, että nämä ovat vähätelleet kipulääkkeiden haittoja. Yksi lääkeyhtiö myönsi jo vuonna 2007 syyllistyneensä lääkärien ja potilaiden harhauttamiseen ja maksoi 600 miljoonaa dollaria korvauksia.

Kun kysyntä on luotu, tarjontaa on kuitenkin vaikea pysäyttää. Dayton sijaitsee idästä länteen ja pohjoisesta etelään kulkevien valtateiden risteyksessä. Huumekartellit käyttävät kaupunkia uusien aineiden testaukseen.

Huumekauppaa tehdään avoimesti Walmartin parkkipaikalla valtateiden risteyksen lähellä. Keskellä yötä siellä seisoo autoja valot kutsuvasti päällä. Jos jokin aine vetää hyvin Daytonissa, sitä aletaan myydä pienemmilläkin paikkakunnilla.

Viime vuoden aikana heroiinin on korvannut katukaupassa opioidipohjainen fentanyyli, joka on kymmeniä kertoja heroiinia vahvempaa. Se on yksi syy siihen, miksi yliannostukset ovat lisääntyneet.

”Ikävä kyllä yliannostukset toimivat muille käyttäjille mainoksina: uusi kama on vahvaa, joten sitä on pakko saada”, kertoo daytonilainen poliisi Adam Todd.


Todd kantaa aina mukanaan Narcan-nimistä naloksonia eli opioidien vasta-ainetta. Naloksonia suihkutetaan yliannostuksen saaneen ihmisen sieraimiin tai annetaan suoraan suoneen. Daytonissa poliisit kantavat Narcania myös omaksi turvakseen: fentanyyli on niin vahvaa, että kun sitä joutui vahingossa poliisin iholle, hän menetti tajuntansa.

Uusin trendi ovat teinien Narcan-bileet. Kun nuoret vetävät yhdessä heroiinia, yhden tehtävä on pysytellä selvin päin ja annostella muille Narcania, jos nämä menettävät tajuntansa. Sellaista on olla juoppokuski Ohiossa vuonna 2017.


Aiemmin yhden Narcan-annoksen sai parilla kympillä. Kun kysyntä on räjähtänyt, suihkeen hinta on kaksinkertaistunut ja suonensisäisen naloksonin hinta viisinkertaistunut.

”Lääkeyhtiöt saavat aina omansa”, Todd sanoo.

Billy Brokschmidt pysähtyy rapistuneen autiotalon eteen. Piha on roskainen ja takaovi tukittu vanerilla. Etuovi on lukossa, mutta siinä olevasta reiästä leijuu ulosteiden pistävä haju. Kodittomat narkomaanit yöpyvät täällä.


”Pari viikkoa sitten täältä löytyi kolme yliannostukseen kuollutta”, Brokschmidt sanoo. Mutta Ashleyta ei näy.

Pari vuotta sitten Brokschmidt olisi itse voinut yöpyä autiotalossa. Menetettyään kotinsa hän asui autossaan ja myi kyytejä huumeita vastaan. Mutta se oli vaarallista elämää: diileri hakkasi hänet pahasti.

Brokschmidtin äiti lähetti pojan sukulaisten luo Kansasiin. Mutta edes pieni kaupunki preerialla ei ollut säästynyt epidemialta.

”Kesti kolme päivää löytää heroiinia Wichitasta, vaikka en ollut koskaan käynyt siellä”, Brokschmidt kertoo. Hän meni harhailemaan mustien kaupunginosaan ja etsi kalliisti pukeutuneita nuoria miehiä, joilla on kaksi kännykkää. Toinen on se, joka heitetään käryn käydessä pois.

Palattuaan Ohioon Brokschmidt otti yliannostuksen autossa. Palokunnan oli rikottava takaikkuna, jotta hänet voitiin pelastaa. Sen jälkeen Brokschmidt ajoi talven autolla, jossa ei ollut ikkunaa.

Pohja alkoi näkyä. Yhtenä iltana häneltä loppui bensa ja tuli vessahätä. Kyykkiessään lumisessa metsässä tarpeillaan Brokschmidt päätti vihdoin hakea apua.

Nyt hän on ollut vuoden kuivilla ja yrittää auttaa muita.

”Olen yksi niistä, joiden hengen pelastustyöntekijät säästivät. Haluan osoittaa, että se oli sen arvoista”, Brokschmidt sanoo.

Viime kesänä äiti päästi hänet takaisin kotiin, ensi kertaa seitsemään vuoteen.

Pari viikkoa myöhemmin Brokschmidt viestittää, että Ashley on löytynyt. Hän ei ollut kuollut yliannostukseen, vaan hänet oli hakattu ja jätetty kujalle virumaan.

Se on hyvä uutinen.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Heroiini
 • yliannostus
 • Yhdysvallat
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta
  4. Ryan Gosling aloitti Justin Timberlaken rinnalla Disney-lapsinäyttelijänä – Näin hänestä tuli Hollywoodin seksisymboli, meemien aihe ja uusi Blade Runner
  5. Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus
  6. Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?
  7. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  8. Tunti sitten
  9. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  10. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  11. 2 tuntia sitten
  12. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  13. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  14. Näytä lisää