Valikko
Ulkomaat

”Alkoivat jälleen veriset melskeet” – Pietarissa kapinoitiin tasan sata vuotta sitten, ja Suomessakin mielialat kärjistyivät

Heinäkuun päivät olivat yksi merkkipaaluista Venäjän vallankumousvuonna ja Suomen itsenäistymisvuonna. Uutisista Suomessa ei ollut pulaa – mutta sanomalehdistä oli.

Pietarin kaduilla kuohui. Oli maanantai, 16. heinäkuuta 1917, ja väkivaltaa oli taas ilmassa.

”Alkoivat jälleen veriset melskeet”, kirjoitti sosialistien Työmies-lehdessä toimittaja I.H.

I.H. – kuka ikinä nimimerkin taakse kätkeytyykään – oli paikan päällä Pietarissa. Hän kirjoitti verevän reportaasin. Metodi oli yksinkertainen. Hän kertoi, mitä näki, ei muuta.

”Autot uhkaavine aseistuksineen raivasivat tiensä suurten väkijoukkojen läpi, joita oli kerääntynyt varsinkin Nevskin ja Sadovajan sekä Nevskin ja Liteinin kulmiin”, I.H. kirjoitti.

”Myöskin merisotilaita oli autoissa. Joka autossa oli kuularuiskuja, toisissa 4–5 kappaletta. Lipuissa oli kirjotuksia: Pois 10 kapitalistiministeriä, Kaikki valta työ- ja sotilasneuvostolle jne.”

Meneillään olivat niin kutsutut heinäkuun päivät. Ne olivat yksi kulminaatiopiste Venäjän vallankumousvuonna 1917.

Anarkistimatruusit olivat nousseet Pietarissa eli Petrogradissa kapinaan, johon pian liittyi tuhatmäärin sotilaita ja tehdastyöläisiä. Kansa oli lopen uupunut sotaan ja ahdinkoon.

Venäjä vuoti kuiviin taistellessaan Itävalta-Unkaria ja Saksaa vastaan. Rintamakarkuruus yleistyi, kokonaiset rykmentit hajosivat kuin tuhka tuuleen. Sotilaat äänestivät jaloillaan, kuten bolševikkijohtaja Vladimir Lenin muotoili.

Vuosi oli totisesti melskeinen. Pietarin kansannousu kohdistui Venäjän väliaikaishallitukseen, joka oli muodostettu sen jälkeen, kun tsaari Nikolai II oli syösty vallasta helmikuun vallankumouksessa.

Kesän 1917 tapahtumat tuntuvat sekavilta nytkin, vaikka käytettävissä on runsas kattaus jälkiviisautta. Miten sekavalta kaiken on täytynyt tuntua silloin.

Sekavuus käy hyvin ilmi I.H.:n reportaasista. Pietarin kaduille lähteneet asemiehet eivät itsekään tienneet, mitä olivat tekemässä:

”Sotilaat eivät voineet vastata väkijoukon kysymyksiin. Jotkut väittivät tulleensa työ- ja sotilasneuvoston määräyksestä. – – Toiset sanoivat lähteneensä kun muutkin lähtivät. Useimmat suorastaan ilmoittivat, etteivät tienneet, miksi olivat lähteneet.”

Sellaista historian myllerryksessä on.

Ampuminen joka tapauksessa alkoi, ja kun se taukosi, näky oli lohduton. ”Verta näkyi siellä täällä; eräässäkin kohden aivan sakeana virtana.”

Heinäkuun päivät eivät noudattaneet kenenkään käsikirjoitusta. Eivät ainakaan Leninin, jonka mielestä aika ei aivan vielä ollut kypsä punaiselle vallankumoukselle.

Bolševikit siirtyivät kansannousun kannalle vasta pakon edessä, koska pelkäsivät jäävänsä historian väärälle puolelle. Tiistaina heinäkuun 17. päivän bolševikit järjestivät Pietarissa valtavan mielenosoituksen.

Protesti ei onnistunut. Väliaikaishallitusta tukevat joukot ampuivat sadoittain mielenosoittajia ja ottivat Pietarin kadut takaisin hallintaansa.

Satoja pidätettiin, joukossa bolševikkien avainhenkilöitä kuten Lev Trotski. Pidätykseltä välttyi Josif Stalin, joka siinä vaiheessa oli suhteellisen tuntematon.

Lenin painui maan alle ja pakeni pian Suomeen. Hän oli naamioitunut veturinlämmittäjäksi, ja leukapartakin oli saanut lähteä.

Ensin Lenin liukeni Karjalan kannakselle, ja alkusyksyn hän vietti Helsingin Hakaniemessä ja Töölössä. Suomalaisapurit tuskin arvasivat, että he piilottelivat asunnoissaan miestä, joka jo marraskuussa nousisi Venäjän valtiaaksi.

Heinäkuun päivinä bolševikkivalta tuntui suorastaan mahdottomalta. Niin kovakouraisesti väliaikaishallitus oli taltuttanut Pietarin protestin.

Pietarin dramaattiset tapahtumat vaikuttivat suoraan Suomeen, jossa tunnelmat kesällä 1917 olivat jo valmiiksi jännittyneet. Suomessa oli satatuhatta venäläissotilasta, kasvava työttömyys, kiihtyvä inflaatio ja nälänhädän pelko.

Mikä jälkikäteen ajatellen pahinta, poliittiset ristiriidat olivat kärjistymässä sovittamattomiksi.

Sosiaalidemokraateilla oli Suomen eduskunnassa enemmistö, ja 14. heinäkuuta työläiset saivat pitkäaikaisia vaatimuksiaan läpi, kun hyväksyttiin laki kahdeksantuntisesta työpäivästä ja uusi demokraattinen kunnallislaki.

Menettelytavat olivat rumia. Sosialistit – etunenässä Otto Wille Kuusinen – usuttivat parlamenttirakennukseen eli Heimolan taloon venäläismatruuseja ja -sotilaita. Nämä tekivät työtä käskettyä ja tunkeutuivat eduskuntaan uhkailemaan kansanedustajia.

Heinäkuun 18. päivänä Heimolan talossa tehtiin raju päätös. Sosiaalidemokraattien ja joidenkin porvarien äänillä eduskunta hyväksyi niin sanotun valtalain. Päätöstä edesauttoi se, että Pietarissa oli meneillään kansannousu ja Venäjän väliaikaisen hallituksen otteen uskottiin lopullisesti kirvonneen.

Valtalaki olisi siirtänyt korkeimman vallan Suomessa eduskunnalle – tilanteessa, joka oli sosialisteille edullinen. Ilmassa oli myös uhkaa. Kuusinen esitti, että sosialistit perustavat vallankumoushallituksen, jos valtalaki ei mene läpi.

Valtalaki tyssäsi kuitenkin siihen, ettei Venäjän väliaikaishallitus kaatunutkaan. Se ei katsonut Suomen yksipuolisia toimia hyvällä vaan hajotti eduskunnan 31. heinäkuuta.

Suomalaisten on täytynyt seurata heinäkuun tapahtumia hämmentyneinä ja puutteellisin tiedoin. Tietolähteet olivat nimittäin harvassa. Kirjatyöntekijät olivat viikkokausia lakossa, joka kohdistui porvarilehtiin kuten Helsingin Sanomiin.

HS alkoi ilmestyä vasta 9. elokuuta. ”Kulunut kuukausi on ollut raskasta ja tukalaa aikaa”, HS kirjoitti. ”Lukijoiden on ollut jäätävä vaille tietoja – – taikka ovat saaneet nämä tiedot vaillinaisina ja väritettyinä sosialistisista lehdistä.”

Sosialistien ja porvarien vastakkainasettelu äityi aina vain pahemmaksi. Syytökset sinkoilivat puolin ja toisin. Kohti syksyä ja uusia eduskuntavaaleja mentäessä äänenpainot vain jyrkkenivät.

Kuten Sosialisti-lehti syyskuussa kirjoitti: ”Nyt jos koskaan on jousi kireällä kahden puolen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi 100 vuotta
 • Venäjä
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  3. 3

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  6. 6

   Kotihälytysten ykkönen on Kontula, häiriökäyttäytyminen keskittyy Kluuviin – katso HS:n hakukoneesta, millaiset tehtävät työllistävät poliisia omilla kotikulmillasi

  7. 7

   Masennus näkyy aivoissa – tunteille tärkeä valkea aine on masentuneilla heikentynyt

  8. 8

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  9. 9

   Helsingin ja Tallinnan välillä matkustetaan pian jo yli 9 miljoonaa kertaa vuodessa, mutta mennäkö nopeasti, hitaasti vai halvalla? – HS selvitti lomailijoiden vaihtoehdot

  10. 10

   Vain oikea palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa – ei sosiaaliturvaa vastaan tehtävä pakkotyö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elina Jyväs 1977–2017

  2. 2

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  5. 5

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  9. 9

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  10. 10

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää